Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 410
  • 767
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
ragazza,поздравления ,че сте стигнали до финалната права !
Климатикът успява ли да стопли ? Не си спомням колко голям е етажът ви ,но когато топлината идва само от едно място ,обикновено се получава температурно зониране ,което не е особено комфортно .
  Мой познат си е направил термопомпа от стар климатик, захранваща радиатори .За мен ,месечната консумация за отопление и  БГВ(изпраща ми месечните данни)  е впечатляваща .Вярно ,50% от времето поддържаната температура е 23° ,а през останалото време 19° , но разпределено на квадратурата и обитателите ,ползващи БГВ ,си е много добре ,а е само с 5см. вътрешна изолация .
Мисълта ми е ,ако търсите бюджетен вариант, да откриете читав човек ,разбиращ от правени ТП .
 Много се надявам ,да не се разрази полемика дали някой би си купил правена ТП или заводска .При ограничен бюджет -правена ,при по-разширен -заводска ,високотемпературна в случая .
Другите варианти за захранване на радиатори ,  мисля ,че се изчерпват със заровена цистерна с газ ,електрически котел (най-високи сметки) и евентуално дърва и въглища (хамалогия и пак не е евтино ) .

# 601
  • София
За съжаление и праведните вече не са на цените, на които бяха и разликата не е огромна, та не знам заслужава ли си.

# 602
  • Пловдив
Сигурно е така и предполагам много зависи на каква цена се купува климатика  .Моят познат ми сподели нещо от рода ,че му е излезнала  2500 лв(много мощна за 300кв отопление и БГВ за 10 човека)  ,ако някой си сложи и горница 2 хил.лв , ще е ОК .Горе-долу на цената на един котел .
Ако заводските високотемпературни за необходимото задание са под 8 хил.лв ,може би не си струва ,наистина .

# 603
  • София
Това кога ти го е споделял, сега ние като гледахме за нас климатика +електрониката беше 9000 без топлообменника... Може би само климатика да му е бил толкова, но иначе само буферния съд струва 1000🤷‍♀️

# 604
Малка ни е къщата. 70 кв е чиста площ на етажа. 30 кв хора, две спални и коридор. Климатика е в хола и е насочен към вратата, та става топло и в другите стаи, вярно че не е толкова топло колкото в хола. Климатика е 18-ка на Митцубиши. Ама си е друго с радиаторите, засега няма да слагаме нищо, ще чакаме нещо ново да излезе и на бюджетна цена.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 11:14 от bubanka

# 605
  • Пловдив
Това кога ти го е споделял, сега ние като гледахме за нас климатика +електрониката беше 9000 без топлообменника... Може би само климатика да му е бил толкова, но иначе само буферния съд струва 1000🤷‍♀️
Преди няколко месеца си я направи от климатик втора употреба Дайкин  .Цената включва климатика +частите за преработка на вътрешното тяло .Както казах, сам си го е правил .Нямам идея за буферен съд ,защото преди си беше  централно газифициран ,затова си ползва съществуващата инсталация .
Като потребление ,за последния месец Януари ,при описаните по-горе температури ,  ми и изпратил справка от контролния му електромер -малко под 250 лв . за стара къща 3етажа ×100 м2  +БГВ за 10 човека .
Ragazza, приказно е !И къщата и двора са страхотни ! Heart

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 13:22 от nelina_london

# 606
Откъде черпите идеи за вътрешно разпределение? Предстои изработване на технически проект за къщата и се подготвям за срещата с архитекта. Гледам Пинтерест. Някакви сайтове да ми препоръчате?
Ние се спряхме на полските сайтове https://archon.pl, https://www.dobredomy.pl/ и https://www.extradom.pl/. Преди това гледахме на датски архитекти и на https://z500.com . Украинците също имат добри сайтове за къщи.

# 607
За да се ориентираме какво искаме като разпределение в къщата, гледахме тук:
http://ideen-pfad.bauzentrum-poing.de/en/smart-building-en/
https://haas-fertighaus.de/haus/haas-mh-poing-187/

# 608
Да, бе, щото всички просто седим и пишем задания по цял ден - изчерпателни, ясни и технически издържани Simple Smile Нашият архитект изготви цял проект с точно една корекция, след като ни разпита хубаво и му показахме какво искаме като стил (не е искал примерни разпределения). Освен това му дадохме и бюджет за строежа, в който се вместихме със съвсем приемливо разминаваме (това преди пандемията и войната обаче). Както неведнъж съм писала - срещата между архитект и строител още на етап проектиране беше според нас доста полезна.
Не е нужно да е кой знае колко сложно или подробно. На първи етап, аз използвам това. Върши ми чудесна работа и дава ясна представа за намеренията на собственика.

# 609
Благодаря много за линковете! Точно това ми трябваше. Архитектът ни е дал въпросник, подобен на последния пост,не ни е искал линкове
Имаме доста конкретна представа и визия, но разглеждането на други проекти ще е само полезно, ако даде идея, която не ни е хрумнала досега.
Още на този етап обмислям каква мебелировка ще искам, за да може да се съобрази със самото разпределение,вкл.банята и кухнята,за да не се главоблъскаме впоследствие какви гимнастики да правим, за да осъществим някоя идея.

# 610
  • София
Нашият архитект за всички тези неща си говори с нас на живо. Но явно си е практика да се ползват такива въпросници, а щом се ползват, значи са полезни. Не съм знаела, извинете.
Ние също имахме добра идея какво разпределение искаме, както и знаехме със сигурност, че ще се обзавеждаме от Икеа и това сигурно също е помогнало. Единствено ме е яд, че нямам обособен mud room преди коридора, даже му казах на архитекта да го предлага на такива като мен, въпреки че сме с по-малък бюджет Simple Smile

# 611
  • София
На нашият архитект му занесохме, по-точно изпратихме, разпределението на двата етажа и ситуацията на къщата наготово.
ММ намери някакъв софтуер за моделиране и сами си измислихме всичко. Архитектът импортна в аутокад pdf файловете на двата етажа и промени козметично няколко неща, които нямаше как да предвидим. Сега си давам сметка, че сме били идеалните клиенти Simple Smile

# 612
На нашият архитект му занесохме, по-точно изпратихме, разпределението на двата етажа и ситуацията на къщата наготово.
ММ намери някакъв софтуер за моделиране и сами си измислихме всичко. Архитектът импортна в аутокад pdf файловете на двата етажа и промени козметично няколко неща, които нямаше как да предвидим. Сега си давам сметка, че сме били идеалните клиенти Simple Smile
И ние като вас. Готов проект част, архитектурна дадохме на архитекта. Точно определено разпределение искахме, като разликата, която трябваше да бъде отразена от архитекта беше, че къщата не е квадрат, а правоъгълник и че искаме втора, макар и малка баня в нея. Стана бързо, като е на готово. Човек сам знае какви и колко помещения му трябват, според начина на живот, брой етажи, броят хора и възрастта им, които ще ползват къщата и с каква цел си строи тя, т.е. дали е основно жилище или вила. За нас беше важно да има допълващо застрояване, където да ситуираме отоплението, машини, летни принадлежности и т.н. Иначе ако се разполага с повечко бюджет може да се наеме интериорен дизайнер, които да стикова вижданията с архитекта и проектантите (да се предвиди, къде ще бъде ВиК мрежата, ел инсталацията и т.н.).

# 613
Бихте ли споделили разпределенията си. Интересно е какъв е крайния резултат, когато не са проектирани от архитект.

# 614
  • Пловдив
Е,все пак , те са взаимствали от готови проекти ,създадени от архитект .Дамите подпомогнали архитектите си , или са искали по-неразхищаващи площи ,  или са имали ограничени , откъм площ , терени .

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 06:45 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт