Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 402
  • 767
  •   1
Отговори
# 630
Тръбният път на рекуператора ние сами си го правихме. Изобщо не е сложно.  Трябва обаче "пътят" на тръбите да е осигурен преди това (даже още на ниво проект).

# 631
Много мерси за подробното разяснение! Ще го мислим. Оценявам и предложението за посещение, въпреки че моят мъж категорично ще се възпротиви: " как ще се натрисаме на чужди хора 😂, няма ли да ти е неудобно!?" 🤗

# 632
  • Пловдив
Когато се влагат много пари няма "неудобно" .
На ваше място бих посетила къща с подово ,с конвектори с канален климатик .Също къща с рекуперация .
Нашето е по-рядко срещано ,затова винаги откликвам при желание за запознаване със системата .

# 633
Когато искахте оферти от строителните фирми какво им предоставихте само проекта или и подробна количествена сметка? Архитектът ме светна, че тя не се включвала в проекта и се плаща допълнително. Струва ли се да я поръчам - какво мислите и какъв е порядъкът евентуално на сумата. Благодаря ви!

# 634
  • София
Да и количествена сметка

# 635
  • София
За пръв път чувам, че количествената сметка може да не е част от проекта. Едно време мислех, че сме си наели скъпичък архитект, а то се оказва, че разни други просто не дават окончателна цена (често чета, че за ОВК хората търсят допълнително специалисти; ето сега и количествената сметка не била в цената). Нашия всичко придвижи до РС за 5К лева (вкл. се разправя с Басейнова дирекция и с пожарникарите, които се правеха на ощипани и невидели какво има и няма в проекта). Цената ни беше като за 100 м2 къща, така ни я даваха навсякъде.
Скрит текст:
Оставям пак контакт - https://www.mm-concept.eu/

# 636
За пръв път чувам, че количествената сметка може да не е част от проекта.
Беше ми обяснено, че във всяка част от проекта има количествена сметка, но отделен и подробен документ, където пише в детайли всички дейности и материали се изготвял допълнително, само срещу заплащане. Аз вече съм над 12К за под 200кв.м.

# 637
  • Пловдив
Да ,всеки проектант си прави КС .Нашите бяха подробни ,например архитектурната включваше колко квадрата мазилки ,колко ламинат и плочки и т.н.
В проекти на приятели съм виждала много "постни" КС .

# 638
  • София
И при нас са отделни сметки в отделните части, но не е трудно да си ги събере в една папка човек.

# 639
Давахме копие на проекта и количествени сметки по всички части,  изготвени от проектантите като част от обяснителните записки. Не са ни искали отделно пари за тях. Единствено част ОВК не беше част от проекта за издаване на РС. За нея имаше отделна КС, изготвена от фирама за ОВК.

# 640
КС по всички проектни части са задължителен компонент от строителните книжа необходими за одобряване на инвестиционния проект и издаване на разрешение за строеж. Без тях няма да ви одобрят проекта. Ако архитектът ви изнудва, помолете консултантът който изготвя доклад за оценка за съответсвие на инвестиционните проекти да изисква КС в пълен обхват. Още повече на цена над 60лв на квадрат.

# 641
  • София/Варна
КС по всички проектни части са задължителен компонент от строителните книжа необходими за одобряване на инвестиционния проект и издаване на разрешение за строеж. Без тях няма да ви одобрят проекта. Ако архитектът ви изнудва, помолете консултантът който изготвя доклад за оценка за съответсвие на инвестиционните проекти да изисква КС в пълен обхват. Още повече на цена над 60лв на квадрат.
Надзора за проектирането не е задължителен, но пък количествените от доста години са.

# 642
  • София
При нас също има КС към всички проекти. По част Конструктивна беше с общи цифри, т.е кофраж общо м2 и др. Попитах защо не е разбит по операции и ми отговориха, че така се изисквало и за строителите ще бъде ясно, и ако искам подробен, се заплаща допълнително. По всички други проекти КС са изключително подробни, та не знам къде е истината?
Да ви покажа едно строително извращение - стъпала от гипсокартон. Те уж временно били така, но това не е попречило вчера на ММ и колегата му да пробват да се пребият.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 09:43 от sofyia

# 643
  • София/Варна
При нас също има КС към всички проекти. По част Конструктивна беше с общи цифри, т.е кофраж общо м2 и др. Попитах защо не е разбит по операции и ми отговориха, че така се изисквало и за строителите ще бъде ясно, и ако искам 0дробен, се заплаща допълнително. По всички други проекти КС са изключително подробни, та не знам къде е истината?
Да ви покажа едно строително извращение - стъпала от гипсокартон. Те уж временно били така, но това не е попречило вчера на ММ и колегата му да пробват да се пребият.
Скрит текст:
Ау това със стълбите е ужасно. Дано младежите са добре.
Хронологически това с КС стои така, някога не бяха задължителни и се плащаше за тях, някакви стотинки на квадрат, но се плащаше. Искаше се само спецификация на армировката. После стана задължително да има КС, обачеее влезе автоматично в цената на проекта, поне за проектантите, за клиентите може и да не е така. Дори и да са ти общи количествата за цялата къща не пречи строителя да ти даде коректно цена. Абе в общи линии всяко нещо има две страни, но е адски тъпо да ти искат 60лв. на квадрат и да се правят на луди, но всеки си знае политиката на работа. Аз като проектант-конструктор бих си свършила съвестно работата, включвайки всичко нужно в цената си и не бих добавила нови пера, да обаче аз съм подизпълнител за къщите на архитекта, а той какво прави е друга работа. Правя други проекти в които аз съм водещ проектант и там цената ми е крайна и не я променям, естествено ако клиента не си промени драстично заданието.
Извинявам се за "лиричното" отклонение.

# 644
Това със стълбите с каква цел е направено?! Дали ли са им обяснение после? Можело е да завърши с далеч по-тежки последствия.

Общи условия

Активация на акаунт