Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 377
  • 767
  •   1
Отговори
# 645
КС по всички проектни части са задължителен компонент от строителните книжа необходими за одобряване на инвестиционния проект и издаване на разрешение за строеж. Без тях няма да ви одобрят проекта. Ако архитектът ви изнудва, помолете консултантът който изготвя доклад за оценка за съответсвие на инвестиционните проекти да изисква КС в пълен обхват. Още повече на цена над 60лв на квадрат.
Надзора за проектирането не е задължителен, но пък количествените от доста години са.
Докладът за ОСИП е задължителен, но може да се извършва от консултант(надзор) или ЕСУТ по преценка на възложителя за строежи V категория.
Може ли да попитам в кой град работите, казахте че сте строителен инженет.

# 646
Здравейте пак!
Искам да попитам хората, които вече живеят в къща, която е на няколко етажа, стълбите за качване и слизане много ли са досадни? Също къде прекарвате времето предимно лятото? На верандата ли? Колко излизате в двора зимно време?

# 647
Живяла съм в мезонет и това беше много досаден период в моя живот, дори и само като трябваше да пусна прахосмукачка и трябваше да я разнасям по стълбите. А с какви романтични представи бях като го наемах само като се сетя 😁. С най-голяма радост напуснах това жилище. Естествено въпрос е на лично усещане, възприятия и навици.

# 648
  • Sofiа
За пръв път чувам, че количествената сметка може да не е част от проекта.
Беше ми обяснено, че във всяка част от проекта има количествена сметка, но отделен и подробен документ, където пише в детайли всички дейности и материали се изготвял допълнително, само срещу заплащане. Аз вече съм над 12К за под 200кв.м.
Не разбирам, как така във всяка част от проекта си има КС, пък трябва отделен документ с всички дейности.
Аз бях помолила КС към всички части да ми ги дадат в електронен вид в excel.  От всичките КС си направих обобщена на дейностите, за които искахме оферти - в общи линии цялата конструкция, груб строеж и инсталации.
От КС, които получихме си извадихме дейностите, които планирахме да правим сами и тази обобщена КС +проектите изпращах за оферти.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 21:06 от Valery

# 649
  • Пловдив
Твърдо съм за "едноетажна" къща ,с условието ,че дворът ви е достатъчна големина ,и че има възможност повече стаи да хванат "хубави" (южни и източни) изложения .
 Зимно време никой от семейството не излиза на верандата ,нямаме пушачи .Освен това ,ако имате големи прозорци , дори и вътре ,все едно сте навън .
 Лятото...ох ..лятото ,при нас е голяма жега и точно когато започне да заладнява вечер ,излизат комарите .Така че ,бих казала ,че верандата се ползва повече в преходните сезони

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 20:40 от nelina_london

# 650
Зимно време никой от семейството не излиза на верандата ,нямаме пушачи .Освен това ,ако имате големи прозорци , дори и вътре ,все едно сте навън .
 Лятото...ох ..лятото ,при нас е голяма жега и точно когато започна да завладява вечер ,излизат комарите .Така че ,бих казала ,че верандата се ползва повече в преходните сезони
Да разбирам ли, че всъщност не седите особено на двора, а предимно му се любувате от къщата освен в преходните сезони?

# 651
  • Пловдив
Не работим от вкъщи ,макар че ММ често си е вкъщи зимата .Докато се приберем от работа вече е тъмно .Събота и неделя ,обикновено си измисляме занимания и да обикалям някъде .
Лятото излизаме ,разбира се ,то с 1дка райграс ,на всеки 5 дни го косим ,скубя тревички ,пръскам растения ,но просто не е като по филмите да си плъзнеш вратата и да ти стои отворено към верандата ,защото  има или мухи ,или комари .
А и все пак ,преходните сезони ,когато сме максимално навън ,  са половината година Stuck Out Tongue Winking Eye
Ако сте някъде по-високо в планината ,с хладно лято ,без комари ще е различно .

# 652
В планинските райони общо взето 5 дни от лятото е приятно да си навън вечер. В останалите си е хладно.  Поне в моята планина.
Но пък през деня е приятно дори и  преходните дни.
За празниците бяхме на приятели на гости. На 1-ви януари си пихме кафето на верандата, а децата си играеха навън. Беше много приятно.

Предполагам, че едноетажна къща ще е най-удобна, ако няма нужда от много стаи и разположението на стаите се направи да е удобно.

Ние имахме количествена сметка за всеки проект. Не сме плащали допълнително.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 21:13 от nellytan1

# 653
  • София
Ние сме в хоум офис режим; лятото понякога работим и отвън, а и  идват приятели и никой не иска да стои вътре. Зимата излизаме за по малко с кучето, но като цяло си гледаме двора от вътре (да живеят големите прозорци).

# 654
От това което разбирам, този Архитект/Проектант иска допълнително пари да обедини в един файл, което си е времеотнемащо. Иначе и аз имам отдени КС за всеки вид от проектната част, но от банката ми искат някакъв общ файл, та си поиграх да ги комбинирам. Естествено всеки вид човека дето го е правил следва сравнително подобен, но все пак с малко различен формат. Та си прекарах едни 2-3 часа да комбинирам в един файл.

# 655
  • Перник
Мноого отдавна не съм влизала в темата, но тези дни ми излезе и реших да надникна Simple Smile

Нашата къща е на 1 етаж(ако не броим мазето и тавана, но те не се посещават толкова често), но с 2 нива (5 стъпала). Всичките ни прозорци са големи, а в хола имаме и 2 френски, които излизат на тераса. През всички сезони прекарваме максимално много време навън - цветя, ягоди, зеленчуци...искат грижи. Вечеряме навън от май до октомври, кафе пием на терасата/двора и през останалото време. Предните 2 години докато бях хоум офис често излизах да работя навън. Имаме близки, които също живеят в къща, дворът им е голям и хубав, но почти през цялото време си стоят вътре. Та, всичко е въпрос на лично усещане Simple Smile

# 656
  • София
Това със стълбите с каква цел е направено?! Дали ли са им обяснение после? Можело е да завърши с далеч по-тежки последствия.

Нова къща, доста голяма и още недовършена. Отишли да слагат слънчеви панели и просто влачейки нагоре инструменти и багажи, не са обърнали внимание в първия момент, че стълби няма...

Относно времето, прекарано навън, и аз съм мислила колко голяма инвестиция ще е верандата - изграждане, настилка, засенчване и т.н. За активно работещи хора извън къщи, действително къщата е място за преспиване през зимата. Но дори и за свободните, през студените периоди освен някаква работа, свършена набързо, няма какво да се прави навън. При слънчево и тихо време обаче, дори зимата, да има къде да излезеш е безценно. Лятото е друго - дълги дни, вечерите и почивните дни - навън Green Heart Разбира се това е придружено с много работа и поддръжка на градина, цветя (и зарзавати)  Simple Smile

# 657
  • София/Варна
Това колко време стоиш навън си е комбинация от климат и желание, до някъде и какво кътче си обособил навън.  Ние си направихме голяма част от верандата с прозрачен покрив на който лятото слагам "парцалки" отдолу за засенчване, а есента ги махам. Верандата ни е затворена от двете страни-къщата и една стена към улицата, че е доста трафика там и да не живея съвсем с всички съседи.  Сега есента го "затворихме" от другите две страни с кристални завеси, не е уплътнено практически, но си е условно затворен обем. Е няма такъв кеф - предната седмица беше мнооого студено, но повечето дни бяха слънчеви. Навън -5, вътре +15, естествено докато пече слънце. Много кафе изпихме навън, но аз и синът ни работим вкъщи, а мъжът ми през поне 50% от времето работи вкъщи. За преходните сезони и лятото пък да не говорим-при всяка възможност съм на двора. Говоря по телефона, докато си плевя градината и ей такива работи. Работим  на компютър и си ни трябва почивка.

# 658
  • Перник
Това със стълбите с каква цел е направено?! Дали ли са им обяснение после? Можело е да завърши с далеч по-тежки последствия.

...Разбира се това е придружено с много работа и поддръжка на градина, цветя (и зарзавати)  Simple Smile

Това със стълбите е безумно. Кофражен шперплат да бяха сложили, нямаше да пребият хората.

То, честно казано дворът си е основно работа (ако нямаш градинар Wink ) Сядам да пия кафе, виждам някой плевел и ставам да го махна да не ме дразни, след това друго, трето и така Grinning Но ми харесва. А да си направиш салата от току що откъснати зеленчуци е безценно Simple Smile

# 659
  • София
Ние пък тази година махнахме лехите със зарзават и решихме да цветарстваме, за разнообразие малко и уж по-айляк Grinning Пък ще видим нещо ще цъфне ли изобщо (казах му на ММ с повече пръст да зарови луковиците, ама не слуша диването). За напролет съм приготвила сума ти семена за медоносни цветенца Simple Smile
Но дори и да нямаш градина, все се намира какво да правиш на двора - кафенце ще пиеш, някоя котка ще намачкаш, някое бордюрче ще пооправиш, с книга ще излезеш, шезлонг ще си изкараш, гости ще ти дойдат, косачка ще подхванеш... Напълно права е Герундия - въпрос на климат и препдочитания е това с времето навън.

Общи условия

Активация на акаунт