С каква храна храните котката си? - Тема 4

• 40 977
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, какво ви е мнението за тази храна? На първо четене нещата изглеждат добре, нали?

# 541
  • София
Optima е хубава марка храна, да. Сега се замислям, че никога не съм купувала на Елизка гранули със заешко.

# 542
Много се хареса😁
Вече не яде гранулата на кучето🙃
Притеснява ме, че още сме на 5месеца, но... той бебешката храна я отказа преди месец🫣
Вземах няколко вида за проба и не хареса друга. Та надявам се, че не е проблем,че е за котки над 1г. Поне е за котки🤣

# 543
Докато всичките ми котки умират за сурова пуешка кайма, имам една Шушу, която само като я помирише се отвращава (много смешна физиономия на отвращение прави), а пък умира за кроасан. Върви ги разбери вкусовете на някои котки... Grinning
Та, като прочета "картоф" за това си мисля. Моите картоф не вкусват, ориз, обаче, омитат.

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 20:03 от amy_nka

# 544
И аз се изненадах, че хареса картофа.
За разлика от кучето, Блеки не харесва зарзават и плодове. Набляга на месото😁
Щом и вие одобрявате състава- тази ще е 🤗

# 545
  • София
На моето сипвам гранули да си има. То и без това им се мръщи и ги яде като е на зор. Но е на почти два месеца-мъничко е и гледам да не го ограничавам с храната. Все е гладно.
Сутрин му слагам мокра храна и сипвам и гранули отдолу-обикновено до тях се е наяло и му остават за после. Мъжът ми или някое от децата, ако е вкъши му дослагва гранули около обяд. Към 5-6 му слагам още пастет/консерва. и после късно вечер малко гранули сипвам, ако през нощта му се дояде.Не знам дали е правилно, но все се притеснявам, че е гладно, като не суче мляко.  На гранулите пише 50гр на ден Sweat Smile 
Гледам да няма зърнени или да са минимални, но други неща не смятам...нямам идея за грамажи, проценти и подобни.
Предишната ми котка не близваше истинска храна. Само краставици и ако оставиш по невнимание отворена кутия вафли...Получаваше позиви от риба, от пилешко. При опитите ни да и даваме нещо приготвено удряхме на камък, не близваше и храната се разваляше.
Та за нея си трябваше и суха, и пауч/пастет.
Това малкото харесва истинска храна, обаче нямам ресурс и това да готвя Laughing  Трябва да отделя време да чета за дози, приготвяне, какво сеслага, за да е балансирано...евентуално заготовки някакви да приготвям. Надявам се, докато се наканя, да не му мине меракът за такава храна

# 546
  • Варна
Аз се опитах да му готвя. Прясно приготвено го яде, замразено - размразено - категорично не.
Нацелило е семейството си, у дома няма шанс някой да яде замразявана готвена храна. Simple Smile

Та се храни както и Дези е писала... има гранули постоянно, няколко пъти засичам с кантарчето, 40-50 грама изяжда на ден. Предпочита, или поне с голямо желание яде пауч, по половин сутрин и към 17,30 часа.
Днес опита супа на Cosma, рибена, изяде я, досега не беше ял нещо с риба.

Не давам от нашата храна. ММ му предлага като не гледам... подмазва му се Simple Smile)) но котето не се поддава.

# 547
  • София, Манастирски ливади
Бихте ли ми препоръчали храна (суха/мокра) за едно току що кастрирано женско улично коте. Някакъв оптимален вариант качество-цена. Има и 4 бебета на 2 месеца с нея. Взех им Catessy по отзиви тук и я харесаха. За дребните  каква суха бих могла да взема?

# 548
  • Sofia
За дребните  каква суха бих могла да взема?
Ако търсите бюджетен вариант, опция е сухата храна на ДМ - Dein Bestes Junior, води се без зърно и захар.
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dein-bestes-suha-hrana-za-kotki- … 058172323973.html
Месо и животински субпродукти - 30 %. Не е много, но е по-добре от други евтини марки.

# 549
  • София
Моето яде това(не знам дали се води бюджетно, но е без зърно или е малко...уж)
Сухата https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/applaws-26395/applaws-chicken … rast-400-gr-32521  400р му купих преди 2 седмици и стигна до вчера, като с еима предвид, че съм сипвала на богато и не му мерих грамажи.
Консерви https://www.ebag.bg/khrana-za-kotki-carny-kitten-govezhdo-i-pueshko/593880
И това му взимах https://shop.gladen.bg/product/zooroyal-junior-koteshka-hrana-s- … alki-koteta-100-g
Поръчала съм от сухата чувал, но окъсня малко и взех снощи от Стефанов насипна, ето такава https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/little-big-paw-27638/little-b … rast-1-5-kg-55259
За марката съм сигурна, но не и за вида. Момичето посочи съд с храна на тази марка и още една за котенца и тази беше без зърнени.

Водих го на ветеринар вчера за обезпаразитяване. За 2 седмици е качило 300гр Laughing Лекарката каза, че явно го прехранваме, защото коремчето му беше голямо, твърдо...ама то мяча постоянно, а и аз сипвам гранули...то не я яде много и ми дожалява и сипвам по 3 големи парчета мокра храна Smiley
Днес съм силна и му сипах дажбата-почти не  яло и само ходи по мен Unamused Ще му сложа малко консерва сега, поне да спим спокойно.
Трябва да качи още 200гр, за да могат да му сложат първата ваксина.

# 550
Много се чудех на какви гранули да се спра ( за котка, която яде всякаква храна ) .
При гранулата едно, че е суха храна и изисква повече вода, което води до натоварване на бъбреците, второ че по-качествените марки слагат доста високо съдържание на протеин, което не е добре, ако се храни ежедневно ( пак води до бъбречни и уринални проблеми)
Спрях се на "Роял Канин" ( средно ниво като качество на марката, но линиите за котки са по-качествени от линиите за кучета ) за "индоор" котки.  Хареса ми, че има описана дневна доза и такава, ако храната се съчетава с пауч. И протеин под 30% мисля, че е добре. Смятам да храня по доза, а не на свободен достъп, но все пак се колебая...
Мисля, едното хранене да е гранула, а другото пастет или пауч на гурме голд.
Скрит текст:

Преди години предишните ми котки ги храних най-вече с Роял Канин и от време на време други храни.

За сегашните предпочетох да се откажа от тази марка.
Защото :
* Когато се пише състава на храната, винаги се слагат в началото основните съставки, тези които са с най-висок процент в съдържанието. И продължават в низходящ ред - накрая са тези с най-нисък процент.
В тази храна първите 5 съставки (демек основните) са : дехидратиран птичи протеин, ОРИЗ, ПШЕНИЦА, ЦАРЕВИЦА, изолат от растителен протеин. Котките са месоядни животни. Царевицата и пшеницата изобщо не са храни за тях. За въглехидратите - 20 % пак е много.
* Отделно дори не се споменава наличието на месо - пише само "протеин". Аз лично вече не бих се доверила на храна, където не е изрично написано колко процента е месото, което всъщност трябва да е основната храна на котката.
Каква марка храна препоръчвате , която да няма висок процент протеин, но да е висок клас Simple Smile

# 551
  • Sofia
Много се чудех на какви гранули да се спра ( за котка, която яде всякаква храна ) .
При гранулата едно, че е суха храна и изисква повече вода, което води до натоварване на бъбреците, второ че по-качествените марки слагат доста високо съдържание на протеин, което не е добре, ако се храни ежедневно ( пак води до бъбречни и уринални проблеми)
Спрях се на "Роял Канин" ( средно ниво като качество на марката, но линиите за котки са по-качествени от линиите за кучета ) за "индоор" котки.  Хареса ми, че има описана дневна доза и такава, ако храната се съчетава с пауч. И протеин под 30% мисля, че е добре. Смятам да храня по доза, а не на свободен достъп, но все пак се колебая...
Мисля, едното хранене да е гранула, а другото пастет или пауч на гурме голд.
Скрит текст:

Преди години предишните ми котки ги храних най-вече с Роял Канин и от време на време други храни.

За сегашните предпочетох да се откажа от тази марка.
Защото :
* Когато се пише състава на храната, винаги се слагат в началото основните съставки, тези които са с най-висок процент в съдържанието. И продължават в низходящ ред - накрая са тези с най-нисък процент.
В тази храна първите 5 съставки (демек основните) са : дехидратиран птичи протеин, ОРИЗ, ПШЕНИЦА, ЦАРЕВИЦА, изолат от растителен протеин. Котките са месоядни животни. Царевицата и пшеницата изобщо не са храни за тях. За въглехидратите - 20 % пак е много.
* Отделно дори не се споменава наличието на месо - пише само "протеин". Аз лично вече не бих се доверила на храна, където не е изрично написано колко процента е месото, което всъщност трябва да е основната храна на котката.
Каква марка храна препоръчвате , която да няма висок процент протеин, но да е висок клас Simple Smile
И аз съм в търсене на "перфектната" суха храна, но все още не съм я намерила. Затова задължително им давам и мокра храна - един пауч/консерва вечер, за да не ги натоварвам само със суха храна.

Иначе в момента ги храня с Applaws Kitten - 80% месо, беззърнена, има червена боровинка + DL-миетонин,  38% протеини (ядва се).
Но има сол, и е с пепел 10,5/ Калций 2,3/ Фосфор 1,5 - всичките ми изглеждат адски високи.

Моите са на 4 месеца и не са още кастрирани (а и едното е женско), та едва ли е драма засега. Но като приключат чувала, повече нама да купувам от тази храна.
За след това съм им купила (докато открия нещо по-добро) Brit Care Grain-Free Kitten Healthy Growth & Development - води се Суперпремиум и хипоалергенна:
и тя е беззърнена, но с по-ниско съдържание на месо. Има сушени червени боровинки, L-миетонин (не знам обаче дали е същото като DL-миетонин). Има коластра (внушила съм си, че ми е важно) за подсилване на имунитета, защото едното ми коте беше положително за Коронавирус, когато беше на 2 месеца и сега му треперя.
И тази храна е с протеини 38% (което е с една идея по-ниско от други беззърнени храни, където протеините стигат до 44%)/
Суровата пепел е 7,2 (не е под 7, но засега ще ми свърши работа, докато стане време да кастрирам мъжкото)/
Калций 1,2/
Фосфор 0,9 (под 1 е, което е добре)/
Магнезий 0,1 (това също е ОК)/
Влажност 10% (което за суха храна е добре - засичала съм, че повечето са около 8%).
Но пък има Натрий 0,5 - явно и тя е със сол.
Като цяло ми изглежда сравнително добре. Остава да видя дали котетата ще я ядат. Но търсенето продължава.

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 11:40 от Brin de muguet

# 552
Феринга са си променили опаковките и подобрили качеството. Чисто визуално старият дизайн като че ли ми харесва повече, но откъм състав новите са по-добри и има повече вкусове. За малки котенца протеинът е 34%, за по-големите дори по-малък, а нивата на фосфор и пепел са ниски. Надявам се с подобряването на качеството моите капризници най-накрая да склонят да харесат сухата храна, защото ядат с удоволствие пастетите и консервите, но в стария си вид гранулите бяха мъка.

# 553
Гледах Ангорска котка, която се хранене с каквото има. Предимно манджа от нашите, гранули от 3 лв.килото, и чат пат уискас( тогава нямаше модерни марки храни, за това, че зърното е вредно не бяхме и чували а уискас си беше голяма работа в ония години), та котарака живя щастлив, доволен и здрав 18г. Никога не беше боледувал от нищо. Сега от прекаленото четене кое е вредно и кое не, имам един капризен бтитанец, който яде само определени неща, прави ми все някакви алергии, а за изгубеното време четене по форуми и статии и хвърлените пари на вятъра за скъпи храни, които той просто не яде няма да коментирам. Та истината е някъде по средата! Да не останете с грешно впечатление сега, че яде боб и леща, напротив, не е ял човешка храна никога и яде гранули за 20лв килото( когато ги яде изобщо) и паучве по-скъпи от моето дневно меню дето се вика, но напоследък си мисля, колко много усложняванме живота си зорлен понякога ние хората. Сега чак ме е яд, че четох толкова напред назад, и сметнах, че съм дала над 600-700 лв за една година за  храна, която после подарявах. Мисълта ми е, да не се вживявате толкова, здравословното състояние на котка зависи много и от гена.

# 554
  • Варна
Мдааа, променят се и мненията - преди 9 г като разпитвах, Аплауз минаваше за една от най- висококачествените храни. Ветеринарят беше много изненадан, че я яде, защото няма никакви добавени аромати, с които да привличат котето, но пък ме съветваше да не свиква с нея, че ако не мога да я поддържам ще ми е много трудно да го приуча към друга.
Топът на топа беше Acana, но в България бяха спрели вноса за котки, тук-там за кучета се намираше. Сега проверих, продължава да е така.

Общи условия

Активация на акаунт