С каква храна храните котката си? - Тема 4

• 40 965
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Моето не е фен на гранулите. Яде ги от немай къде, защото съм инат и не му слагам друго. А е малко и още има нужда да хапва често. Веднъж на ден му давам и мокра храна.
Иначе, фен е на всякаква истинска храна- пилешко, суров дроб му дадох вчера. Чудя се дали да не му приготвям, но още едно нещо ще трябва да правя...а не мога да с еобърна от задачи, домакинстване...остава и котешка храна да приготвям.
Предишната ми котка не близваше пиле, риба, дробове...нищо такова. Краставии само ядеше и ако добара вафли. Това му личи, че е от село, налита да яде всичко Laughing

Искам хубави купички да му взема. Гледам, че има някакви високи, да не си извивали гръбнака. Има ли смисъл от тях или са за такива като мен, които се връзват на рекламни трикове Satisfied

Пробвах го този номер - 1 седмица не яде говедото ми и се отказах да го мъча. Вече 8 г. е само на консерви. Помня като казах на вета - "ма що стана толкоз претенциозен, той е уличено коте", а той умря да се смее като разбра, че от 3 г. вече живее в дома и казва след 3 месец вече не са улични и си проявяват характера.Stuck Out Tongue
Относно купичките, май са по-скоро рекламни трикове. То и аз му накупих сума ти играчки "за котки", грам не го вълнуват.

# 526
Моите са улично и марково, но уличното пробира, другото яде каквото му дам Simple SmileАма се и мръщят де, гранули сега налучках едни,които ядат, а за консервите голям зор, все ме им изнася. Аз купувам евтини, де и които са на промоция, но вече няма да си давам парите. По-добре да им купя хубави по-рядко, отколкото често от тези,които само ги душат. Сега им взех от по-хубавата серия на Кошида, да видим. Но няма консерви в нашия  лидл, а само паучове.

# 527
  • Rock & Roll feeling ...
Към стопаните, на които котетата се хранят с гранули - на свободен достъп ли са или на грамаж?

Aila, страхотна си!
Как балансираш храната? И аз искам да готвя ( за 4 кг котка), но не знам как да балансирам.
Някой знае ли колко калории на ден е добре да приема 4 кг котка?

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 19:27 от Летящ Кактус

# 528
  • София
Гранули има винаги на разположение в купичката, досипвам, когато видя, че намаляват.

# 529
  • Sofia
И моите имат постоянен достъп до гранули. Изобщо не меря грамажи, сами си регулират приема.
Отделно вечер им давам по един пауч или от консерва. Държа да не са само суха храна.

# 530
Много се чудех на какви гранули да се спра ( за котка, която яде всякаква храна ) .
При гранулата едно, че е суха храна и изисква повече вода, което води до натоварване на бъбреците, второ че по-качествените марки слагат доста високо съдържание на протеин, което не е добре, ако се храни ежедневно ( пак води до бъбречни и уринални проблеми)
Спрях се на "Роял Канин" ( средно ниво като качество на марката, но линиите за котки са по-качествени от линиите за кучета ) за "индоор" котки.  Хареса ми, че има описана дневна доза и такава, ако храната се съчетава с пауч. И протеин под 30% мисля, че е добре. Смятам да храня по доза, а не на свободен достъп, но все пак се колебая...
Мисля, едното хранене да е гранула, а другото пастет или пауч на гурме голд.
Скрит текст:

# 531
Свободен достъп, но само като им сипя. Т.е., не гледам грамаж, ами да е два пъти на ден. Всеки яде по 2 пъти кой колкото иска от гранулите.

# 532
Летящ Кактус, 43% въглехидрати е страшно зле за храна за котка. Ветеринари препоръват процентите да са между 10 и 15, макс 20!

# 533
  • Sofia
Много се чудех на какви гранули да се спра ( за котка, която яде всякаква храна ) .
При гранулата едно, че е суха храна и изисква повече вода, което води до натоварване на бъбреците, второ че по-качествените марки слагат доста високо съдържание на протеин, което не е добре, ако се храни ежедневно ( пак води до бъбречни и уринални проблеми)
Спрях се на "Роял Канин" ( средно ниво като качество на марката, но линиите за котки са по-качествени от линиите за кучета ) за "индоор" котки.  Хареса ми, че има описана дневна доза и такава, ако храната се съчетава с пауч. И протеин под 30% мисля, че е добре. Смятам да храня по доза, а не на свободен достъп, но все пак се колебая...
Мисля, едното хранене да е гранула, а другото пастет или пауч на гурме голд.
Скрит текст:

Преди години предишните ми котки ги храних най-вече с Роял Канин и от време на време други храни.

За сегашните предпочетох да се откажа от тази марка.
Защото :
* Когато се пише състава на храната, винаги се слагат в началото основните съставки, тези които са с най-висок процент в съдържанието. И продължават в низходящ ред - накрая са тези с най-нисък процент.
В тази храна първите 5 съставки (демек основните) са : дехидратиран птичи протеин, ОРИЗ, ПШЕНИЦА, ЦАРЕВИЦА, изолат от растителен протеин. Котките са месоядни животни. Царевицата и пшеницата изобщо не са храни за тях. За въглехидратите - 20 % пак е много.
* Отделно дори не се споменава наличието на месо - пише само "протеин". Аз лично вече не бих се доверила на храна, където не е изрично написано колко процента е месото, което всъщност трябва да е основната храна на котката.

# 534
За индор котка РК не е толкова зле (има и по-зле). Особено, ако котката си замезва и с други мръвки. По-скоро добвките бих гледала - таурин, биотин, омеги...

Аз, честно казано, не разбирам хората, които търсят най-висок % протеин месо в гранула, вместо да хранят с месо котките си. Обикновено тези с висок % протеин са и с висок % пепел, което рано или късно се отразява на пикочните пътища.

# 535
  • Sofia
Е, да, ако не е само на суха храна, положението е различно.
Но така или иначе съставът на РК е много зле описан.

То и аз давах на сегашните си котета първия месец РК Мама и бебе, защото гранулките са много малки и защото й се нахвърлят като невидели (а за мен в началото беше важно да ядат). След първия месец обаче гледах да мина на друга храна.

# 536
Дези, моят Блеки имаше две купи, от тези високите. Вадеше си храната от купата и я ядеше на земята. Grinning Той е само на мокра храна.

# 537
Благодаря за препоръките. Добре, на каква храна да се спра, която е ок откъм въглехидрати и протеинът от месо е описан?

# 538
  • Sofia
Благодаря за препоръките. Добре, на каква храна да се спра, която е ок откъм въглехидрати и протеинът от месо е описан?
Не става въпрос дали е описан притеинът. Протеинът винаги е описан - в случая на тази храна е 27%.

Някои храни са направени от прясно месо, други - от дехидратирано месо, на трети основната съставка е птичи (примерно) протеин. Това е все едно Вие да пиете протеини на прах, за да заместите консумацията на месо. Не, че е невъзможно, но...

Обърнете внимание, че когато на някои храни пише, че са направени от 70-80 % месо, протеините са около 40 %. Тоест не бъркайте двете неща.

В храните без зърно има най-малко въглехидрати.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 16:34 от Brin de muguet

# 539
Също можете да сравните с етикетите на диабетните диети на РК, Хилс и Пурина. Ще се изненадате от протеина в тях. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт