Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 23

• 50 232
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
Щом е с термопомпа разликата със сегашна с  термопомпа няма да е кой знае колко за да оправдае покупката на нова, ако старата си работи без проблем. Вече ако старата искате да я подарите/продадете на някой защото нещо друго не ви харесва е друг въпрос. Или пък ако просто искате нещо ново.... Но относно тока.. разликата сметнато в пари ще е малка.
P.S. Как са реализирани филтрите на тази АЕГ? Ходила ли е на основно почистване? Никога ли не е имала проблем със запушване на радиатора?

# 721
  • София
Ползвам този модел на АЕГ от около 11-12 години https://productz.com/en/aeg-t59840/p/R3lQM. Работи добре, но се замислям дали ако я сменя с нов модел, ще има разлика в консумацията на ток? Нашата мисля, че е първият модел на АЕГ с термо-помпа, новите мисля, че са по тихи, но не съм сигурна има ли и осезаема разлика в консумацията на ел. енергия

Една съвременна АЕГ от серия 7000, например (ето тази T7DBE48S) се води с „консумирана“ мощност 800 Вт и прогнозно годишно потребление 235 кВт, което е около 50 лв, или 4 лева на месец.

За вашата, намирам данни само за мощността, предполагам става дума за максималната, която е 1350 Вт. Консумираната би трябвало да е по-малко, така че разликата едва ли надвишава 50%, или 2 лева на месец.

Имайки предвид, че прогнозното годишно потребление е изчислено на база 160 цикъла, а аз нерядко пускам по 2, дори 3 цикъла на ден, реалната консумация в практиката може да е 3, дори 4 пъти по-голяма. В този случай, новата сушилня би следвало да намали сметката за ток с около 8 лева на месец (96 лв на година).

За някои това може да е много, за други - малко, но във всеки случай то не е достатъчно, за да направи наложителна покупката на нова. От друга страна, ако се ползва толкова активно, една нова сушилня би могла в следващите 11-12 г. да се изплати само от икономията на енергия.

С други думи, ако пускате сушилнята често, (почти) ежедневно, си заслужава вече да планирате замяна с нова. Вероятността краят на сегашната ви сушилня да настъпи през следващите 11-12 г. не е никак малка. Това означава, че разход за покупка на нова така или иначе ще трябва да направите.

Предимството на решението по-рано да смените сушилнята с нова е това, че така ще реализирате по-голяма икономия във времето. Второ предимство е това, че повече време ще ползвате удобствата на по-модерната сушилня.

Трето, немаловажно предимство е, че докато сегашната ви сушилня работи, можете да я продадете на прилична цена, тъй като АЕГ се търси на пазара втора ръка. Това ще компенсира част от разхода за покупката на нова. Ако я смените чак когато си „изпее песента“, ще трябва да я изхвърлите.

Понеже стана дълго, нека обобщя: не е наложително да сменяте сушилнята, особено ако не я ползвате ежедневно. Обаче, ако я ползвате активно, по-добре е да си купите нова и да продадете старата, докато още е здрава.

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 15:41 от Vilemina

# 722
...

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 18:42 от Herz

# 723

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 20:34 от Djordja

# 724
.......

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 19:18 от petiaivanov

# 725
Благодаря за отговорите. Върнах се да чета тази тема и намерих отговор на въпросите ми. Ще изтрия поста си, за да не спамя темата. Моля Петя и Джорджа също да изтрият, тъй като са ме цитирали.
Благодаря още веднъж.

# 726
Благодаря много за отговорите! Ползвам я 2-3 пъти седмично, след като няма да има такава разлика в консумацията на ток, ще изчакам няколко месеца за смяната.
Marsian има филтър на врата, под врата и пред радиатора нещо като чекмедже с два филтъра. Тези които са пред радиота ги почиствам средно на 2 седмици. Не ходила на основно почистване, не знаех че трябва да се прави такова. Радиаторът изглежда добре, или поне ба мен така ми се струва

# 727
Не е казано че трябва да ходи на почистване щом всичко ѝ е наред. Интересувах се чисто от любопитство какви са филтрите (особено пред радиатора) че сушилнята да е добре след толкова години в светлината на икономиите които правят фирмите на съвременните сушилни при които за няколко години сравнително често се стига до задръстване на радиатора (сам го патих това) защото е спестено я от филтър пред радиатора, я го има но е тънък и т.нат. А ето вашия модел е изкарал години а рядко (да не кажа никога) се срещат мнения за термопомпени сушилни на такива години.
Много ще ми е интересно ако може да снимате и да покажете какви са филтрите и как изглежда радиатора.

# 728
Не! Няма как да има особена разлика в консумацията.2-3% евентуално.

# 729
  • София
Здравейте, спешен въпрос към запознатите тук, които толкова помагате, или към потребители с Miele. С базовия TCA 230 WP съм, няма и месец. Не ми е първа сушилня, смятам, че умея да ползвам уредите. Днес - проблем: не иска да стартира. Непосредствено преди проблемът да се появи влизах в настройките, за да намаля степента на сушене (този модел не регулира електропроводимост) и други неща промених, правила съм го и преди. Веднага след края на поредна, пълна на памук (хавлии за баня), програма. И сега проблемът: след избор на програма, степен на сушене и т.н., виждам коректно прогнозното време за сушене,  натискам старт и вместо да започне, дисплеят изписва 8:88. И това е, не тръгва. Опитах всички програми, изключвах от контакт дори, отново влизах в настройките и върнах към фабрични повечето, не... Подробност е, че в настройките се влиза именно с този бутон за старт - тоест работи. Но не желае да тръгне, не изписва грешка. Дори за ПИН дали не иска мислех, но според упътването би следвало да са по различен начин визуализирани цифрите за ПИН, така не мога да го въведа. Дълъг пост се получи...  Някой има ли идея защо показва това 8:88? Начин за рестарт? Възможно ли е да е прегряла (няма индикации за това, но щеше да 4-та за днес). Почистена, филтрите уж са на местата си... Идеи?

# 730
Нещо е бъгнала. Изключете я за по-дълго и ако не се оправи викайте майстор....
Гаранционна ли е?
Това че е Миле не я застрахова от повреди, токови удари и т.нат.

# 731
  • София
Нещо е бъгнала. Изключете я за по-дълго и ако не се оправи викайте майстор....
Гаранционна ли е?
Това че е Миле не я застрахова от повреди, токови удари и т.нат.
Да, в гаранция, разбира се. Надявах се на бързо решение за рестарт. Ще я изключа отново от мрежата, за повече време. Майсторът е ясен, но ще отнеме време. Благодаря

# 732
4-та сушилня за ден, на какви програми? Време оставяте ли между циклите и колко. Мисля, че там ви е проблема.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 17:23 от deede

# 733
delaihla,
Пробвайте да извадите всички дрехи.

Или не сте излязла от режима на програмиращите функции, като върнете програматора в изходна позиция.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 17:29 от •mimoza•

# 734
  • София
deede, различни. Затова споменах, че само последната беше пълна. Нормална употреба (не се случва ежедневно).
mimoza, благодаря. Опитах, влизах и излизах от менюто, всичко изглежда наред, но не стартира. Бъгнала съм я при програмирането с многото натискания на копчето, друго не ми хрумва. Надявах се някой да знае начин за софтуерен рестарт.
Изключих я отново от ел. мрежата, ще опитам след няколко часа. Ако не тръгне, ще ви споделя за клиентското преживяване с гаранционното обслужване (надявам се, положително, въпреки прочетеното тук преди години), за съжаление не преди края на следващата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт