Септемврийскте джуджета чакат Коледа и 2023 (новоизлюпени септември 2022 🤗 тема2)

• 19 642
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Аз първата кака я захраних на 4 месеца, и 1 седмица с оризова каша втората ми дъщеря на 6 месеца и 1 седмица с картоф. Та сега с малката ще се водя по нея, може би към 5 месеца и половина и най-вероятно с картоф.

# 271
Мен педиатърката ме посъветва да ги захраня на 5  месеца, ще се водя по децата, четох една статия на английски за захранване и там пише, че децата са готови за захранване ако детето ти:

1.Седи само или с опора.
2.Умее да контролира главата и шията.
3.Отваря устата, когато се предлага храна.
4.Поглъща храна, вместо да я избутва обратно към брадичката.
5.Поднася предмети към устата.
6.Опитва се да хване малки предмети, като играчки или храна.
7.Прехвърля храната от предната към задната част на езика за преглъщане.

Та горе долу за това ще следя.
Ето и една интересна лекция  за захранването, аз не успях да я изгледам до край, но това което чух имаше логика.
В нея се казва да не се започва с картоф, защото е лепкав.
https://m.facebook.com/watch/live/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T- … 7KA6tjPSQx2Q&_rdr

# 272
  • Варна
Ние май овладяхме положението. Благодаря за бързите съвети. Бебето си изпи всичко за вечер и сега спинка сякаш спокойно.

Със захранването ще процедирам като баткото. Изчаках си чинно да навърши 6м и тогава вече правеше всички неща от списъка на Лизи. Hug Захранвах по ЗВБ и бях много доволна. Справяше се супер, само чистенето беше кофти.

# 273
Големия го захраних на 4 и половина заради рефлукса, сега смятах да изчакам до 6 месец, но в последно време се замислям към 5 месец да захраня.
При Филип започнах с тиква и морков, после батат, пащърнак, тиквичка, по някое време и картоф. След това оризова каша, към 6 месец вкарах месо и жълтък, както и започнах да добавям плодово пюре към кашата. После 7 месец въведох масло и глутен по схемата овес, ръж, ечемик, спелта, пшеница. Първите 3 с каши, спелтата с едни бисквитки, а пшеницата директно с хляб. 8 месец - сирене, 9 месец кисело мляко, към годинката - прясно мляко и белтък в печива.
Мисля да се водя по същата схема долу горе, затова се замислих, че ако захраня на 6 месеца, няма да успявам така плавно да въвеждам всичко. Ако тепърва въвеждам зеленчуци, кога ще стигнем до каши, месо. Така че може би след 5 месец ще започнем. Аз основно купени пюрета давах, само в началото правех някакви, тези с батат и пащърнак. Аз сега зимата държа пащърнак вкъщи винаги, че правя страхотна крем супа с тиква и пащърнак.
Jinx, още с Филип си го мислех за ЗВБ, но така и не се реших. Голяма хамалогия ми се струва, а хич нямам нерви да се въртя из кухнята. То Филип реално докато тръгна на ясла почти не беше ял от нашата храна, ядеше пюрета, после от частна кухня, която доставя всеки ден.
Колко неща предлагаш на едно хранене? Как предлагаш месо например? Мен главно това ме притеснява. Иначе Филип на годинката отказваше да го храним и ядеше сам, къде с лъжица, къде с ръце… след всяко хранене цялата къща се минаваше с мокри кърпи, а той под душа направо със стола. Захлюпвал си е купичката с храната на главата, изсипвал си е цялата супа в силиконовия лигавник, хвърлял е пълната купа по кучето, че и улучи… 🤣 За сметка на това сега иска да го храним.

# 274
Джинкс, тъй като и сз искам да захраня по ЗВБ и помня, че баткото ти беше на кърма само - кога успя да му заместиш храненията? Не ме притенсява чистенето, а че няма да успея да го отбия до 1г2-3м както ми се иска, защото може да не си е заместил изцяло храненията. Виждаш ли други минуси ба метода освен чистенето? В момента много се интересувам от метода и съм захванала книгата да в прочета.

# 275
  • София
Да;тоя списък на лизи и аз го имах с близначките и както казах те вървяха много напред. Освен това имаха по 4 зъба всяка-в нач на 4 месец. Дотогава ги мъчех и с прословутата ми кърма и цедене на 2ч и педиатърката вика-да вземеш да спреш най- после тая драма и да ги захраниш- то те можеха и месо да ръфат😅 оттогава са мега лакоми, никога не съм имала проблеми с храна, чувала съм че е ужасно да имаш дете, което отказва да яде, а аз имах проблем, че не спираха, не смогвах и финансово,ревяха истерично една връз друга и не смогвах да им давам лъжичките..беше ад- ядях скрита в кенефа с месеци, да не кажа години, за яслата закусваха вкъщи, после там, и след тяхното дояждаха и на другите деца! Лелките се оплакваха,че ги държа гладни, докато чувах как на другите родители казват, че детето им цял ден не е яло! Трябваше непрекъснато да имам храна в себе си. И да не виждат никого да яде наоколо. Така към 1 и половина просеха пуканки картофи и бира из градинките и хората им даваха(а аз крещях,че още не ядат такива неща), но те заставаха фронтално с един кучешки поглед и седяха, докато не им се даде! Надявам се този да не е така, но засега изгледите са малко....

# 276
Канари, като ти чета разказите и се питам, мен какво ли ме чака?!? Joy
Яна може би е по готова за захранване, Сами като му подам лъжица и той си стиска устата...., направо ми става зле, като си помисля, кой знае какъв ад ще е и с това захранване...
 Тая в лекцията каза да се започва с тиква и няколко дни да се дава тиква, ако може  да се взимало на различни фирми пюретата, защото ще е различен вкуса примерно на тиквата и така децата ще свикват с различни вкусове и няма да са злояди. Обясни, че на всяка фирма вкуса на пюрето е различен, защото се прави от различен сорт зеленчук и по различна технология, та това ми се струва много логично и бих го пробвала. За картофа писах, каза да не се започва с него защоти е по лепкав и по трудно се преглъща, първо да се започне с нещо по лесно за преглъщане, за да оттренират преглъщането и в това намирам логика, общо взето лекцията ми хареса, и се надявам докато започна да ги захранвам да успея да я изгледам цялата, от няколко дни се мъча. Joy

# 277
Ох на мен ми се изправа косата като стане дума за захранване. ЛЛ на малчото каза на 5 месеца без седмица започваме. В следващия момент досега съм чела, че на 6 навършени се започва, защото детето трябва да може да седи самостоятелно. Бях се настроила, че имам време да се информирам, а сега се чувствам неподготвена - това е след точно 1 месец. Как се случват нещата с въвежданията? Да пилея ли пари за купешки бурканчета, като в началото ще яде по супер малко и после трябва да се изхвърлят, или да пилея пари за уред за готвене на пара, като после ще го запиша на кухня и/или ще купувам бурканчета. Как ще стане, не ми е ясно. За ЗВБ попрочетох, но ми звучи като голямо мазало (което не знам ще понеса ли както още ме тресе да чиста постоянно и не понасям кочина) и още по-страшно от захранване с пюрета, вероятно защото няма да намеря подкрепа.

# 278
  • Варна
Да направим едно включване за съжаление от болницата, където ще си откараме празниците.
Бях ви писала,че е с темп, без други болежки и симптоми. Вчера сутринта пуснахме кръв и урина и се оказа възпаление на пикочните пътища...утро инфекция. шал не й направи впечатление СRP от сорта на 222 и ни прати в близките дни на нефролог. Да обаче аз реших че трябва да е час по скоро. И пак вчера нефроложката каза че няма смисъл да гоо преглежда с такива стойности на crp и ни праща в болница. Направихме прегледа де и се оказа,че е задържана и вода в бъбрека. Ден първи,нощ първа геройски издържа абоната,аз не знам на живо ли съм или не., Коледа в болницата.

# 279
  • Варна
Tess_D, тъй като в нашето семейство нямаме обремененост от алергии, въобще не съм следвала схеми за въвеждане. На мен затова класическия вариант на захранване ми се вижда в пъти по-труден. Grin
На 6м предлагах първо по 2-3 зеленчука или плода на ядене. Първото, което опита беше авокадо и морков. Тъй като захранвах лятото, му давах да опита абсолютно всичко, което имаше по пазара или вкъщи включително череши, праскови, малини. На 6++ хапваше и макарони под формата на фузили, защото те са най-безопасни. Яйца дадох на омлет нарязан на ленти, вътре с тиквички или спанак. После на 7м директно вече хапваше палачинки, хляб, мъфини и всякакви печива.
Месо не съм въвеждала, а директно му дадох да си гризка копанче. Ето го тук на 7м:
Скрит текст:
Ядеше най-често така или на кюфтенца или някакви пръчици със смляно месо. Риба му приготвях печена сьомга (заради лесното махане на кости) на тиган, обожаваше да си я хапва (в мин време, защото сега не иска да погледне Cry).
AloveUnreal, аз всъщност точно на 1г3м отбих. И стана доста плавно и безболезнено, мога да разкажа и за това, но да не става дълго. При нас мисля, че бързо се получи заместването, защото от самото начало го слагах да хапва по 2-3 пъти на ден. Заместено хранене имахме може би на 9м, но е малко трудно да се определи, защото от някои храни успяваше да хапне наистина голямо количество (например паста болонезе), а други по ред причини хапваше малки количества и после си търсеше млякото. За някои може би това е другия минус, че не виждаш реално колко изяжда. Моя фокус не беше върху количеството, затова и не се впрягах, по-важно ми беше да има желание сам да опитва различни храни и текстури.
Друг минус освен чистенето е, че понякога се похабява храна. Например изял е 2 хапки мъфин, а останалата част е решил, че ще тества и почва да го дупчи, мачка, троши. За мен това е сладичка гледка, но доста майки се мръщят. Просто виждах как му е супер интересно и не го прави нарочно, затова го оставях да експериментира в нормални граници.
Но пък плюсовете са страшно много, като любимите ми са, че няма страх да опитва нови неща, че минава на обща храна много рано и не готвя специални бебешки храни и най-вече, че НЕ ГО ХРАНЯ. Grinning Слагах му храната пред него и го оставях да се оправя.

Мога още доста да разправам, но стана мега дълго. Любимо ми е ЗВБ-то, просто телефона ми е пълен със снимки на тази тема. Hug

# 280
То и ние нямаме алергии, но сякаш ме е страх гака смело, като знам колко алергични деца има около нас. На едната ми приятелка отключи АБКМ на 6 месеца, защото тя слагаше масло в пюретата да му било вкусно. Влачи после диети 2 години.
За месото ми стана интересно как го ядат без зъби. 🤔 Филип с него имаше проблеми, ама то пък повечето деца още на годинката имат поне някой и друг зъб.
А как процедираш с храненето навън? Носиш кутии с храна?
AloveUnreal, то няма гаранция, че като захраниш по класическия метод ще го отбиеш по-лесно. Филип до към годинката почти не пиеше вода, и си търсеше млякото. Освен това отказваше биберон и заспиваше с мляко. Така че реално си беше заместено хранене, но си изяждаше 1 бурканче пюре и след това си пиеше и по 30-40 мл мляко. Чак като тръгна на ясла на година и 8 месеца спряхме с АМ на обяд, а вечер пиеше до почти 2 години.
Всъщност между 1 и 2 години ядеше много и всичко. Опитваше всичко, нищо не е отказвал. После започна да отказва някои храни, и той почти не яде риба, а си я хапваше преди.
minmin, в началото съм купувала еднокомпонентни пюрета по 40 гр май бяха, но и правех някои. Не съм ползвала уред за готвене на пара, варях в тенджерка и с пасатора.
MamMaMia22, да се оправя бързо и да се прибирате вкъщи. Добре че сте го хванали на време.

# 281
  • София
Ох, mam, мн съжалявам! Но поне си действала-аз малко съм обръгналана болести и нямаше да го заведа моя сигурно! Важното е да се оправи бързо! Милата душичка!
Моите не са седяли на 4 мес-имам снкмки как ги храня в полулегналите шезлонги. В началото, когато пюретата Са прости,аз съм ги правила-макар че не готвя.то се почва от лъжичка веднъж на ден, няма да хвърлвм цели бурканчета...не ми е драма и на мен захранването. Въпреки реакцията от картофите.

# 282
Бързо оздравяване на всички болни дечица, мами и половинките им 😚
За захранването, аз с каката почнах с тиква и морков, някой ми беше обяснил, че като по-сладички, бебетата ги приемали добре, нали и кърмата е сладка. На 5++ беше, в шезлонг 😊, за приготвянето ползвах най-обикновена тенджера и решетка за готвене на пара от левчетата. Сега вече имам и мултикукър, в него също стават вкусни нещата на пара. Е, сигурно уредите 3-4-5 в едно спестяват миене и прехвърляне, но не са задължителни, а и малко време се ползват. ЗВБ не посмях да пробвам, най-вече заради късното поникване на зъбките, не можех да си представя въпреки че уж и с венците се сдъвквала храна…
Сега още не знам как ще процедирам за захранването. В огромно лутане сме има ли бебето алергия, или няма алергия. Ама огромно!!! Бяхме на алерголог, назначи тест, но се замотахме с пускането и резултати ще има чак след НГ. Междувременно спазвам диетата от гастроентеролог: без мляко и всякакви млечни продукти, телешко, яйца, всякакви ядки, соя, риба, банан, кафе, шоколад, а според алерголожката може и да няма 😂, та само без млечните да карам. Хора, не знам на кого са вярвам, и съм гладна, дано не изтрещя много покрай празниците

# 283
  • Варна
То и ние нямаме алергии, но сякаш ме е страх гака смело, като знам колко алергични деца има около нас. На едната ми приятелка отключи АБКМ на 6 месеца, защото тя слагаше масло в пюретата да му било вкусно. Влачи после диети 2 години.
За месото ми стана интересно как го ядат без зъби. 🤔 Филип с него имаше проблеми, ама то пък повечето деца още на годинката имат поне някой и друг зъб.
А как процедираш с храненето навън? Носиш кутии с храна?
Тес, този случай с алергиите, както си го описала, реално не зависи от вида захранване, защото тази майка пак е хранила с пюренца. Тоест детето ако ще отключва алергия, няма значение дали е от пюре или солидна храна. При ЗВБ единственото различно е, че даваш смесени храни и ако стане реакция, трябва да тестваш и спираш видове храни за някакъв период. Но ако имахме семейна обремененост, пак щях да захранвам по ЗВБ, просто щях да давам по 1 вид храна на ден, за да съм си спокойна. Blush

Има и друго, което много хора не отчитат и то е, че при ЗВБ детето поема микро-количества от дадена храна и така организма постепенно се запознава с продуктите. Например правиш мъфини с кисело мляко за първи път, но реално слагаш половин чаша в 12 мъфина. На един мъфин се пада 1-2 лъжички от това мляко. Детето я изяде половин мъфин максимум, я не. 💁 И реално колко кисело мляко е изяло - 4-5 грама. Grinning Това въобще не е толкова стресово за организма, както ако му дадеш директно няколко лъжици.

Относно втория въпрос - супер лесно е яденето навън! Нося си в кутия, но винаги гледам да е нещо, което не цапа много. Например кюфтенца, печиво, омлет, плод. Манджи като леща, боб, супа - си ги ядем вкъщи, защото става мазало. Grin

MamMaMia22, бързо оздравяване и от мен. Heart Много кофти, че така ще изкарате празниците.

# 284
Момичета помагайте! От сутринта съм с кръв в урината, като почна от дискомфорт сутринта и леко розово по салфетката, сега си е направо розова урината от кръв и съсирек даже малък! Много съм притеснена, а на връх Коледа няма къде да отида, защото сме в провинцията. Взех но шпа и уринал акут, но заради кърменето нз какво друго. Вдигнах и температура,  така че сиг е просто цистит или инфекция,  но все пак ако на някого се е случвало? Сутринта правихме и секс, но не вярвам да е от това, бяхме доста внимателни. Също така къде може да ида на уролог в София утре? Препоръки за някого? Благодаря
И весело посрещане на Коледа!

Общи условия

Активация на акаунт