Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 409
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • Plovdiv, Bulgaria
Има хипофункция, Т3 и Т4 не са много зле, но трябва да са над средата на границата поне. Вит.В12 е хубаво малко да се вдигне още, сега е на границата да стане в дефицит. Добре е да се проверят . желязо, вит.Д .

Витамин Д е дефицитен, просто не е в това изследване. Ще видя и желязото. Благодаря!

# 376
Дефицитите влияят доста на функционирането на жлезата, като ги попълниш ще се повлияе положително.

# 377
Здравейте, не зная дали тук е мястото да попитам, но все пак ще бъда благодарна ако някой може да ми каже дали резултатите ми са ок. Пуснах изследването самоинициативно и няма кого да попитам да ми ги разчете. Благодаря предварително

# 378
Ами почни с това какви са ти оплакванията, защо пусна изследванията, диагностицирана ли си с нещо, пиеш ли хормон.....ей такива някакви.

# 379
Ами почни с това какви са ти оплакванията, защо пусна изследванията, диагностицирана ли си с нещо, пиеш ли хормон.....ей такива някакви.

Трябваше да следя ЩХ след кардиологични проблеми, които имах след ковид. Конкретно сега ги пуснах заради това, че напоследък цикълът ми се промени - по-кратък и не толкова обилен, колкото винаги е бил. Просто изследвам нещата, които биха могли да оказват влияние.

# 380
Здравейте! Когато си изследвате хормоните, вашите лекари винаги ли ви пускат и ft3, ft4? Понеже аз от години съм на л-тироксин за поддържане на TSH и той ми пуска да изследвам само него? А виждам че тук се коментират и другите хормони? В началото когато ми откри проблема тогава беше ми пуснал и останалите, но от тогава единствено и само TSH? Трябва ли да се притеснявам, че може нещо да се случва и да остава замаскирано зад нормално TSH?

# 381
Здравейте! Когато си изследвате хормоните, вашите лекари винаги ли ви пускат и ft3, ft4? Понеже аз от години съм на л-тироксин за поддържане на TSH и той ми пуска да изследвам само него? А виждам че тук се коментират и другите хормони? В началото когато ми откри проблема тогава беше ми пуснал и останалите, но от тогава единствено и само TSH? Трябва ли да се притеснявам, че може нещо да се случва и да остава замаскирано зад нормално TSH?

Да, трябва...ТСХ е първо много чувствителен хормон, второ е хормон на хипофиза а не на щитовидна и трето да, случва се той да е наред, а щитовидните да не са и никога не трябва да се дозира хормон само според него. Винаги се изследват и тълкуват заедно трите хормона. Иначе лекарите имат право да пускат по каса само ТСХ и Т4, но и него си спестяват и пусках само ТСХ, другите си ги пускаме ние.

ForgetMeNotBg щитовидните ти са добре според мен, вит.Д е нисък обаче хубаво е да се вдигне още малко

# 382
Forget, перфектни са ти резултатите на щитовидната. Нямаш причина за притеснение. Причините за цикъла търси в половите хормони, възрастта, посещение на аг, а може и нищо да ти няма.

Милена, тсх е нормално, ако е до 2. Той не е хормо на щитовидната и много замаскирани неща могат да остант зад него. Информация носят фт3 и фт4. Нашите лекари също никога не пускат фт3 и фт4, а фт3 дори е и изцяло платен. Изследваме си ги сами.

# 383
Не ме разбираите погрешно. Аз нямам нищо против да си ги плащам, но ендокринолога ми не ми е споменавал за тях и аз оттук  разбирам колко важни са всъщност. Самата аз дори почти всеки път си плащам ТСХ защото личния не иска да ми дава направление всеки път, а аз държа на 6 месеца да си следя нещата. Благодаря много, ще пусна и тях да проверя!

# 384

Трябваше да следя ЩХ след кардиологични проблеми, които имах след ковид. Конкретно сега ги пуснах заради това, че напоследък цикълът ми се промени - по-кратък и не толкова обилен, колкото винаги е бил. Просто изследвам нещата, които биха могли да оказват влияние.
При мен така се получи с цикъла, когато бях с анемия и железен дефицит. Стана много оскъден и с малка продължителност...Желязо, хемоглобин, ЖСК, феритин изследвани ли са?

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 16:13 от dolce miele

# 385

При мен така се получи с цикъла, когато бях с анемия и железен дефицит. Стана много оскъден и с малка продължителност...Желязо, хемоглобин, ЖСК, феритин изследвани ли са?

Само желязо и хемоглобин (не специално, бяха в някакъв пакет с кръвни изследвания). В норма са.

# 386
Здравейте ,
Вече 3ти ден пия Еутирокс от 25мг. Въпроса ми е, дали смятате , че можеше да сваля TSH без неговият прием, Т4 и Т3 изглеждат в норма. Доста стрес ми се насъбра последната година заради работа, който вече остава в миналото, Надявам се това да повлияе положително и на стойностите.
Като цяло нямам проблем с пиенето на хормона,било то и за цял живот. Мислите ли, че промяната в ежедневието ще даде ефект или при тези стойности и на антителата,дори Т4 и Т3 да са в норма , няма смисъл да се надявам.
Все още в процес на информиране за Хашимото, та съжалявам ако въпроса ми е глупав.

Благодаря

# 387
  • В един копнеж!
3ти ден и си възмутена?! Трябва да мине време и да се натрупа в организма, че да има отражение.
Стойността на ТСХ ти не е фатална, още повече пък ако не гониш фертилност, но защо да си примчиняваш още повече стрес, ако стойностите продължат да растат.
Моята стойност последно беше мааалко по-висока от при теб. Пия си хапчето и си трая. И няма как, идвам от хипер, а виж сега...

# 388
Tokyo0505 Т4 е с добро ниво, т.е. жлезата произвежда добро количество, но Т3 е сравнително нисък т.е. Т4 не успява да се превърне в Т3, конверсията не е добре. А ТСХ като чувствителен хормон, има вероятност да е бил завишен и заради настинка, стрес и нещо друго, но може и да си е с такава стойност.

С две думи, според мен можело е да опиташ да направиш нещо преди да стигнеш до хормон - най-малко проверка за дефицити на витамини, отработване на стрес, промяна в хранене при нужда и т.н. неща и да видиш има ли повлияване на хормоните, т.е. да направиш едно проследяване за известен период.  Но да, тенденцията с тези завишени антитела е, че рано или късно вероятно ще се стигне до хормон тъй като те атакувайки жлезата увреждат функцията и структурата й. Но и на тях също може да се повлияе до някаква степен...но за всичко четене и отсяване на информация трябва Simple Smile

И не знам какво са ти казали, но след 40-45 дни се изследвай отново да видиш какво се случва и има ли нужда от корекция на дозата.

# 389
Всички ли си завишавате дозата на хормона през студените месеци?

Общи условия

Активация на акаунт