Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 409
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Не, завишавам само след изследвания и при нужда. Нужда от завишаване съм имала най-често през лятото.

# 391
Здравейте. Бихте ли коментирали изследванията ми? Преди месец и малко ми откриха Хашимото. На 18.01 ходих на еднокринолог с приложените изследвания, намери ми възел, който имаше някакво калциране. Но тъй като бях на антибиотици се разбрахме да изчакам 3 седмици след приема на антибиотика и пак да отида да го види /според нея антибиотика може да му влияе, утре имам час за преглед/. Днес пуснах на ново изследвания. Виждам, че ТСХ пада, което е супер, но знам от вас, че ft3 и ft4 е хубаво да са на горна граница, а моите са на долна. Виждам също, че anti tpo също се вдига, което предполагам означава, че има автоимунен процес. Според вас мога ли да избегна приема на хормон, мога ли по някакъв начин с хранене или повече движение да вдигна нивата на ft3, ft4? Опитвам се да не чета много произволни статии в интернет по темата, защото не ги смятам за особено достоверни, но тук сте хора с опит и ще се радвам да споделите такъв относно хранене, движение, какво избягвате и на какво наблягате. От както научих за Хашимотото си, почти спрях да хапвам сладко, алкохола е на абсолютен минимум, и то само лек /бира, вино/. Декември си пусках и витамини, В12 ми е на горна граница, фолиева киселина също, витамин Д ми е 39,87 /реф. 20,60 - 50/. Ferritin - 30,34 /реф. 13 - 150/. за него съм си взела спрей на better you желязо 10 mg. Спрях и млечните почти, само мляко не мога да не си слагам към кафето, но го замених или с козе или с ядково. Какво мислите за безалкохолната бира? Разбира се, ще питам утре и лекаря, но колкото повече опит, толкова по-добре Simple Smile Отворена съм към всякакви съвети Simple Smile Ще ми се да отложа колкото се може приема на хормон, защото предполагам, ще е до живот, а ми се иска да пробвам организма ми да се потруди, преди да го оставя да мързелува като му доставям наготово така да се каже Simple Smile Мисля и за дете

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 15:31 от Avocado

# 392
Според мен много са ниски Т4 и Т3, това си е хипофункция отвсякъде. Ако имаш дефицити на витамини да се очаква след попълване да се пооправят нещата, но ти казваш, че са ти с добри нива.  Още повече щом мислиш за дете, смятам, че хормона няма да ти се размине. За бременност се иска ТСХ да е под 2 даже 1,5, отделно по време на самата бременност ти трябват достатъчно хормони за доброто развитие на плода. Така, че дори и сега да си го "спестиш" за известно време, забременееш ли почти на 100% ще си на хормон.

# 393
Здравейте!
Нова съм в темата,но пък за сметка на това много притеснена.
От два месеца имам проблем с оскъден цикъл, гинеколога ме посъветва да пусна щитовидната за изследване.
Това са ми стойностите:

TSH 2
FT3 5.27 /3,10-6.80/
FT4  17,20 /12-22/
 С Понижена функция ли съм и трябва ли да изследвам TAT ,MAT?

# 394
Стойностите ти са супер, не показват да има проблем.
Разбира се, може да си пуснеш TAT и MAT, защото те са нещо различно от хормоните, които си тествала.

Търси причината за оскъдния цикъл другаде. Половите изследвала ли си ги на трети ден от МЦ? На колко години си? Спазваш ли някакви много рестриктивни диети в момента?

# 395
Стойностите ти са супер, не показват да има проблем.
Разбира се, може да си пуснеш TAT и MAT, защото те са нещо различно от хормоните, които си тествала.

Търси причината за оскъдния цикъл другаде. Половите изследвала ли си ги на трети ден от МЦ? На колко години си? Спазваш ли някакви много рестриктивни диети в момента?

Благодаря ти много за бързия отговор!
Днес имам час при гинеколог,ще поискам назначаване и на полови хормони.
Страх ме е обаче,колко компетентно ще ми бъдат назначени...
Почти на 39 съм,без някакви диети,но пък от няколко месеца с доста стрес покрай мои близки,което ме вкарва в хипохондрия.
Много благодаря!

# 396
Момичета, как ви се струва съотношението на хормоните? Знам, че имам антитела на Хашимото, но преди 2 години всичко беше наред, жлезата функционираше нормално. Сега се изследвах за Базед, но май не е това...Необичайни симптоми имам от ноември-декември - прекомерно потене, треперене, сърцебиене. Предстои ми втора консултация с ендокринолог, възможно ли е с тези резултати да се е активирало Хашимото?

# 397
Благодаря mibobo!

# 398
  • В един копнеж!
Момичета, как ви се струва съотношението на хормоните? Знам, че имам антитела на Хашимото, но преди 2 години всичко беше наред, жлезата функционираше нормално. Сега се изследвах за Базед, но май не е това...Необичайни симптоми имам от ноември-декември - прекомерно потене, треперене, сърцебиене. Предстои ми втора консултация с ендокринолог, възможно ли е с тези резултати да се е активирало Хашимото?
Хашитоксикоза. Направете си и Тат и Мат и няма да е лошо да отидете на ендокринолог, защото много изтощавате организма така. Не сте ли уморена, спи ли ви се, имате ли сили, сърцебиенето идва от ниското тсх. Отидете и на кардиолог, ако ендото не обърне внимание на това ?! Най-вероятно ще ви дадат и бетаблокер. Обичайните неща, нищо страшно.

# 399
Много благодаря! Да, изтощена и уморена съм, не се чувствам добре, но си мислех, че имам проблем с нервите... Утре съм на вторичен преглед при ендокриноложката, тя беше почти убедена, че е Базедова болест и вероятно затова не ми каза да изследвам TAT и MAT, въпреки че в миналото пак при нея установихме Хашимото антителата...

# 400
С това тсх няма как да не трепериш. Въпреки че няма антитела, това не изключва Базед. А можеш да си има и Хашимото, и Базед заедно. Зад едно автоимунно винаги спи поне още едно.

# 401
  • София
Здравейте. С Хашимото и хипофункция съм. От два месеца приемам Еутирокс 25 мг. Трябваше да пусна контролни изследвания, за да да видим каква ще е промяната в дозировката на хормона.
Резултатите от днес са TSH - 6,2 uIU/ml, FT3 - 4,6 pmol/l и FT4 - 18,2 pmol/l. Преди два месеца стойността на ТSH беше 11,7.  Три месеца преди това стойностите на хормоните бяха прилични и в норма. Тогава не чувствах никакъв по-различен дискомфорт в ежедневието си. От както приемам хормон, обаче се побърквам от безсъние, т.е. спя два часа и после следва голямото въртене до сутринта, от време на време чувствам ужасна и безпричинна тревога и напрежение. Може и да е съвпадение  и напразно да обвинявам хормона.
Тези дни трябва да се свържа с ендокринолога за консултация. Предполагам, че проблема е в конверсията и ще трябва да увелича дозата.

# 402
По-скоро се чувствате така, защото хормона още не е влязъл в норма. Когато той е добре и вие ще се чувствате по-добре

# 403
Здравейте. С Хашимото и хипофункция съм. От два месеца приемам Еутирокс 25 мг. Трябваше да пусна контролни изследвания, за да да видим каква ще е промяната в дозировката на хормона.
Резултатите от днес са TSH - 6,2 uIU/ml, FT3 - 4,6 pmol/l и FT4 - 18,2 pmol/l. Преди два месеца стойността на ТSH беше 11,7.  Три месеца преди това стойностите на хормоните бяха прилични и в норма. Тогава не чувствах никакъв по-различен дискомфорт в ежедневието си. От както приемам хормон, обаче се побърквам от безсъние, т.е. спя два часа и после следва голямото въртене до сутринта, от време на време чувствам ужасна и безпричинна тревога и напрежение. Може и да е съвпадение  и напразно да обвинявам хормона.
Тези дни трябва да се свържа с ендокринолога за консултация. Предполагам, че проблема е в конверсията и ще трябва да увелича дозата.

Т4 е сравнително добър, ако ще се вдига доза, трябва да е с малко и да се внимава да не се предозираш.
Как са ти витамини, кортизол изследван ли е? Друг вариант е да не ти понася конкретния препарат, аз например от Л-тироксин преди години имах сърцебиене и затова спрях да го ползвам.

# 404
Много благодаря! Да, изтощена и уморена съм, не се чувствам добре, но си мислех, че имам проблем с нервите... Утре съм на вторичен преглед при ендокриноложката, тя беше почти убедена, че е Базедова болест и вероятно затова не ми каза да изследвам TAT и MAT, въпреки че в миналото пак при нея установихме Хашимото антителата...
Може да е Хашимото с хиперфункция, аз съм така.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 19:06 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт