Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 409
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Благодаря ти много за бързия отговор!
Днес имам час при гинеколог,ще поискам назначаване и на полови хормони.
Страх ме е обаче,колко компетентно ще ми бъдат назначени...
Почти на 39 съм,без някакви диети,но пък от няколко месеца с доста стрес покрай мои близки,което ме вкарва в хипохондрия.
Много благодаря!

Моля!
Половите, така или иначе, май не минават по каса, така че си ги изследвай всичките, независимо какво ти казва гинекологът. Посочени са на първа страница от темата за хормоните. Освен това, винаги ги тествай точно на третия ден от МЦ, а не на четвъртия или петия.
С възрастта цикълът търпи промени - ти скоро ще станеш на 40 и е възможно симптомите ти да се дължат и на това.
Стресът, разбира се, също оказва влияние.

# 406
fur4i колко оскъден, т.е. как си била и как е сега? Витамини изследвала ли си?
Както е казала Гърненце възрастта си играе роля. Аз съм с проблеми с щитовидната от момиче, и винаги съм имала нормален и много редовен цикъл на 29-30 дни и 5 дни времетраене, независимо как ми е щитовидната. След като минах 32-34г и цикълът ми започна да се скъсява падна на 26-27 дни, а  вече е на 24-26 дни и трае около 3-4 дни, като не мога да кажа за никой ден че е силен.

# 407
  • София
Благодаря за коментарите.
Скрит текст:
Здравейте. С Хашимото и хипофункция съм. От два месеца приемам Еутирокс 25 мг. Трябваше да пусна контролни изследвания, за да да видим каква ще е промяната в дозировката на хормона.
Резултатите от днес са TSH - 6,2 uIU/ml, FT3 - 4,6 pmol/l и FT4 - 18,2 pmol/l. Преди два месеца стойността на ТSH беше 11,7.  Три месеца преди това стойностите на хормоните бяха прилични и в норма. Тогава не чувствах никакъв по-различен дискомфорт в ежедневието си. От както приемам хормон, обаче се побърквам от безсъние, т.е. спя два часа и после следва голямото въртене до сутринта, от време на време чувствам ужасна и безпричинна тревога и напрежение. Може и да е съвпадение  и напразно да обвинявам хормона.
Тези дни трябва да се свържа с ендокринолога за консултация. Предполагам, че проблема е в конверсията и ще трябва да увелича дозата.

Т4 е сравнително добър, ако ще се вдига доза, трябва да е с малко и да се внимава да не се предозираш.
Как са ти витамини, кортизол изследван ли е? Друг вариант е да не ти понася конкретния препарат, аз например от Л-тироксин преди години имах сърцебиене и затова спрях да го ползвам.
С нисък витамин Д съм. Приемам 15 капки Вигантол два пъти седмично. Другите витамини са си долу-горе наред. Малко нисък е феритина. Кортизол не съм изследвала, а може би трябва.

# 408
Не знам какъв ти е дефицита на Д, но 30к на седмица са малко, това е по 4к дневно което е 2000 единици, което е профилактична доза.
Иначе да, кортизол е добре да изследваш особено при безсъние.

# 409
Здравейте. С Хашимото и хипофункция съм. От два месеца приемам Еутирокс 25 мг. Трябваше да пусна контролни изследвания, за да да видим каква ще е промяната в дозировката на хормона.
Резултатите от днес са TSH - 6,2 uIU/ml, FT3 - 4,6 pmol/l и FT4 - 18,2 pmol/l. Преди два месеца стойността на ТSH беше 11,7.  Три месеца преди това стойностите на хормоните бяха прилични и в норма. Тогава не чувствах никакъв по-различен дискомфорт в ежедневието си. От както приемам хормон, обаче се побърквам от безсъние, т.е. спя два часа и после следва голямото въртене до сутринта, от време на време чувствам ужасна и безпричинна тревога и напрежение. Може и да е съвпадение  и напразно да обвинявам хормона.
Тези дни трябва да се свържа с ендокринолога за консултация. Предполагам, че проблема е в конверсията и ще трябва да увелича дозата.

На мен ми се случи същото. На втория месец след прием на 25 мкгр. хормон почувствах същите симптоми и стойностите ми бяха долу-горе същите без ТСХ, то беше около 3. Ендокриноложката ми каза, че не е от хапчето и ме прати на психиатър. По-късно, обаче, се оказа, че е точно от него. Това, естествено, сама го открих след няколко месеца мъки. Заради нисък кортизол трудно се понася хормона и в този случай трябва да се въведе съвсем плавно и да се покачва с много малко - с по 6 мкгр. през няколко седмици. Аз го спрях за известно време и започнах с по 6 мкгр. Нямах никакви проблеми. Но! Аз имах симптоми преди започването на лечението. ФТ4 ми беше поднормено, а ТСХ 12 и имах множество симптоми.

# 410
И аз съм с такова безсъние. Имах си го и преди хормона, но съм с нисък кортизол и е още по-тегаво. Едва вдигам дозата, но няма подобрение, даже напротив. И супер много отслабнах. В петък съм на ендо при Трайковска, да видим дали ще успее да ме реанимира. Поръчах Т4 от Гърция и не знам дали да не заменя акутирокса, току виж ми просветнало най -накрая. Не ми се ще пак да го спирам тоя скапан хормон, но от друга страна вече се чудя дали повече не ми вреди, отколкото да помага на този етап.
Дано не забравя да я питам за Трак за Базед, който ми препоръчахте да направя.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 00:42 от didito1

# 411
Аааааа щом има загуба на тегло задължително ТРАК  ...

# 412
  • Пловдив
Дали някой може да обясни за тези ТРАК антитела? Отидох при друг ендокринолог, видя някакво ускорено кръвоснабдяване в част от жлезата, което го е имало и при предишната снимка от ехографа преди 2-3 години, и като пуснах ТРАК излезе 1.23 при реф. 0 - 1.75. Каза, че бил завишен, но нищо повече...
Иначе съм с хипофункция и пия акутирокс, и последните резултати Т3 и Т4 бяха на горна граница...
Хашимото нямам засега

# 413
Какво да се обясни за ТРАК? ТРАК са антитела, които показват Базед, както ТАТ и МАТ показват Хашимото.
Този ти резултат не е завишен а в норма. Обикновено с Базед върви хиперфункция, и понеже при хипер има отслабване, затова е добре при такъв проблем да се проверят.

# 414
Здравейте, това са изследванията на моя приятелка… може ли вашето мнение?

# 415
... може ли вашето мнение?

Дай някаква информация за тази приятелка. Иначе, няма как да се коментира адекватно.

# 416
  • Пловдив
mibobo, Благодаря, имах предвид дали има някакъв диетичен или с добавки начин да се понижат ТРАК антителата, когато са по-височки, към гранични или да се спре покачването им?
Свързани ли са с възпаление в организма или каква е причината за покачването им?
Какво точно причиняват на жлезата, когато вече има Базед?
Извинявам се за лаишките въпроси  Flushed Flowers Hibiscus

# 417
Здравейте, мили момичета и Jeremy! Hug

Извинявайте, че ви се намесвам в темата - отдавна ви чета, разбрах много неща за жлезата и за организма си от вас.
Но все си казвах, че няма за какво и аз да ви занимавам със себе си... Blush

Оххх, аз преди две години си направих голяма "беля" - излишно си отрязах жлезата, бях с Подостър тиреоидит на Де Кервен (по-рядко срещан тип хиперфункция).
Живеех си сравнително добре, жлезата рядко се възпаляваше и с "Дехидрокортизон" успявах да си я нормализирам и "укротя".
Няма да навлизам в подробности защо и как се окепазих и я отрязах, като абсолютна "блондинка в книжарницата". Head Band
Вече нищо не мога да върна назад... Unamused

Проблемът е, че вече 2 години се мъча и си нося последствията от това.
Не се чувствам добре. Disappointed Relieved
Това са ми резултатите от днес:

FT3   2.180  (2.020 - 4.430)
FT4   2.050  (0.930 - 1.700)
TSH   0.027  (0.270 - 4.200)

Предозирала съм "Ел-Тироксин"-а (FT4 за първи път е толкова висок), а TSH-то е паднало доста.
FT3, с тази отрязана жлеза, вече ми е ясно, че все ще си стои нисък (и конверсията е лоша).
Но и да мрънкам, и да се оплаквам - "конят вече отдавна е отишъл в реката". Smirk

Исках само да ви попитам: какви са симптомите при тези разбъркани стойности - потисната и депресирана съм, цикълът и половите хормони и те вече не са особено добре (либидото и овулацията също).
Като че ли и менопаузата ще избърза, макар че съм още на 44г. Disappointed Relieved
А никак не ми се пият антидепресанти...

Извинявайте за дългия пост, момичета!
Пазете се много, грижете се за тази ваша "пеперудка" в гърлото, дори и да не ви "слуша" много и да се "калпазани" понякога. Blush
Важното е, че я имате! Flowers Hibiscus
Flowers Four Leaf CloverFlowers Cherry BlossomGift Heart

# 418
Минавам да сложа една статия за връзката между Вит.Д и Хашимото https://www.restartmed.com/vitamin-d-and-hashimotos/?goal=0_5171 … HFnAY0ceJO0IFV8Rc

Аз днес бях на ехограф, не бях правила година и половина и положението е доста влошено, цялата ми жлеза е на "черни" точки т.е. надупчена, а преди това беше само с на 2-3 места нехомогенни участъци. Трябва да си видя антителата, аз толкова години нямах, ама май сега нещо ще са се вдигнали.

# 419
Исках само да ви попитам: какви са симптомите при тези разбъркани стойности - потисната и депресирана съм, цикълът и половите хормони и те вече не са особено добре (либидото и овулацията също).
Като че ли и менопаузата ще избърза, макар че съм още на 44г. Disappointed Relieved
А никак не ми се пият антидепресанти...
Като на хиперфункция.
Не ти трябват антидепресанти, като наместиш хормоните, всичко ще се оправи, и цикъла също.

Общи условия

Активация на акаунт