Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 444
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Не знам дали съм в правилната тема, но по ред причини вчера на своя глава пуснах някои изследвания. Основният ми мотив беше да проверя вит. Д и В12. Те са в сериозен дефицит.

Това са за щитовидната жлеза.

Бих се радвала на коментар на стойностите.
Днес ще запиша час за специалист.

Хормони
                    Резултат      Референтна стойност   
TAT/anti-Tg/         0.89 IU/ml                  < 4.11   
MAT/anti -Tpo/     1.06IU/ml                0 - 5.61   
fT4                         1ng/dl                        0.700 - 1.480   
TSH                  0.595uIU/ml          0.350 - 4.940   
fT3                          3.080 pg/ml          1.580 - 3.910

# 421
Цялостно, стойностите изглеждат доста добре. Simple Smile Не личи да има проблем в тази насока.

# 422

Ето едни хуууубави стойности на антителата Rage
Пия си тироксина, селен. Нещо друго мога ли да направя?

# 423
Здравейте, някой посещавал ли е д-р Цветан Гатев и с какви впечатления е (за гр. София става въпрос)? Аз съм с хашимото и ИР и последните 2-3 пъти ходих при Асьов, но ми е много неудобно като място кабинета му. Засега нямам оплаквания, не приемам лекарства и искам просто профилактичен преглед. Изследвания вече си направих и видимо всичко е в граници, но може би не са оптимални резултатите и затова ми се иска да отида на преглед.

# 424
Здравейте, мили момичета и Jeremy! Hug

Извинявайте, че ви се намесвам в темата - отдавна ви чета, разбрах много неща за жлезата и за организма си от вас.
Но все си казвах, че няма за какво и аз да ви занимавам със себе си... Blush

Оххх, аз преди две години си направих голяма "беля" - излишно си отрязах жлезата, бях с Подостър тиреоидит на Де Кервен (по-рядко срещан тип хиперфункция).
Живеех си сравнително добре, жлезата рядко се възпаляваше и с "Дехидрокортизон" успявах да си я нормализирам и "укротя".
Няма да навлизам в подробности защо и как се окепазих и я отрязах, като абсолютна "блондинка в книжарницата". Head Band
Вече нищо не мога да върна назад... Unamused

Проблемът е, че вече 2 години се мъча и си нося последствията от това.
Не се чувствам добре. Disappointed Relieved
Това са ми резултатите от днес:

FT3   2.180  (2.020 - 4.430)
FT4   2.050  (0.930 - 1.700)
TSH   0.027  (0.270 - 4.200)

Предозирала съм "Ел-Тироксин"-а (FT4 за първи път е толкова висок), а TSH-то е паднало доста.
FT3, с тази отрязана жлеза, вече ми е ясно, че все ще си стои нисък (и конверсията е лоша).
Но и да мрънкам, и да се оплаквам - "конят вече отдавна е отишъл в реката". Smirk

Исках само да ви попитам: какви са симптомите при тези разбъркани стойности - потисната и депресирана съм, цикълът и половите хормони и те вече не са особено добре (либидото и овулацията също).
Като че ли и менопаузата ще избърза, макар че съм още на 44г. Disappointed Relieved
А никак не ми се пият антидепресанти...

Извинявайте за дългия пост, момичета!
Пазете се много, грижете се за тази ваша "пеперудка" в гърлото, дори и да не ви "слуша" много и да се "калпазани" понякога. Blush
Важното е, че я имате! Flowers Hibiscus
Flowers Four Leaf CloverFlowers Cherry BlossomGift Heart

Въпреки, че ФТ4 е надгранично не мисля, че сте в хиперфункция, а в хипофункция, заради ниското ФТ3, откъдето и симптомите. Понеже сте без жлеза, добре е да обмислите и приема на Т3, защото здравата жлезата произвежда по 3-4 мкгр. Т3 на час освен Т4. Останолото количество ФТ3 идва от конверсията на ФТ4.

# 425
Да, мила roxx, знам, че това си е абсолютна хипофункция - аз така и ще си остана с нея (просто ще се мъча да я регулирам и напасвам някак с хапчетата). Disappointed
А предозирането предизвиква симптоми като при хиперфункция (както ми е написала Lemy).

Аз отдавна си мисля за този "пусти" Т3, който и тук в темата често сте обсъждали.
Лоша работа е, че в България нямаме лесен достъп до него - нито в аптеките го има, нито ендокринолозите биха се наели да го изписват и да го дозират спрямо всеки отделен пациент. Confused

Виждам, че една част от момичетата тук се мъчат да си го набавят или от Гърция, или от Турция, а може би го поръчват и от някои сайтове онлайн.
И аз седя и се чудя какво да правя и откъде да се сдобия с него. Worried

Общо взето знам, че е малко "болна" тема за хората, които страдат от хипотиреоидизъм в България.

Благодаря ви, момичета, за отговорите! HugFlowers Hibiscus

# 426
Аз поръчах Т4 от аптека Промахон и дойде за 2 дни. Имат и Т3, но за дозиране не се сещам какво съм чела, освен, че се дели на няколко приема дневно.

# 427
  • тук и там
Момичета, да търся ли читав ендокринолог? Наред ли са ми хормоните и ако не-какво показват. ЛЛ ми каза,че всичко ми е в норма. Аз съм с половин жлеза и не приемам хормони.

Имам и много висок холестерол(на статини съм от месец), и недостиг  на вит. Д

# 428
Не са добре, показват хипофункция, за съжаление.

# 429
Здравейте, какво е мнението ви за тези резултати. Пия еутирокс 50 от месец.

# 430
  • тук и там
А как се процедира в моят случай? С половин жлеза съм, махната заради възел.ЛЛ и ендокронолога  казват че съм в норма, няма нужда от хормон допълнително..Друг ендокринолог ли да търся?
Щото съм постоянно уморена и без енергия, проблеми с теглото и най-вече трупане на мазнини, ниско желязо, висок холестерол , лоша памет и т.н.

# 431
  • София
Аз съм в същото положение, в търсене на ендокринолог, който да не се ръководи само от това, дали резултатите са в рамките на референтните стойности, а ще се съобрази с конкретните оплаквания, но май е загубена кауза.

# 432
Да, мила roxx, знам, че това си е абсолютна хипофункция - аз така и ще си остана с нея (просто ще се мъча да я регулирам и напасвам някак с хапчетата). Disappointed
А предозирането предизвиква симптоми като при хиперфункция (както ми е написала Lemy).

Аз отдавна си мисля за този "пусти" Т3, който и тук в темата често сте обсъждали.
Лоша работа е, че в България нямаме лесен достъп до него - нито в аптеките го има, нито ендокринолозите биха се наели да го изписват и да го дозират спрямо всеки отделен пациент. Confused

Виждам, че една част от момичетата тук се мъчат да си го набавят или от Гърция, или от Турция, а може би го поръчват и от някои сайтове онлайн.
И аз седя и се чудя какво да правя и откъде да се сдобия с него. Worried

Общо взето знам, че е малко "болна" тема за хората, които страдат от хипотиреоидизъм в България.

Благодаря ви, момичета, за отговорите! HugFlowers Hibiscus

Аз приемам т3 от един месец и да ви кажа...чудесно се чувствам. Приемам по половин хапче (12 мкгр.) като го разделям на 3-4 парченца на няколко приема през деня. Преди това бях с фт4 30 и си бях пак с хипосимптомите. Намалих еутирокса и започнах т3. Регулира се почти всичко. Нямам сърцебиене вече, спокойна съм и нямам депресивни периоди. А при вас, без жлеза, си е направо задължително да вккючите т3. От аптека Промахон се набавя. Във вайбър може да пишете. По-евтино излиза някой познат да ви носи от Гърция. Една кутийка с 30 таблетки е 2-3 евро.

# 433
Благодаря Ви сърдечно, Roxxdm! Sparkling Heart

И аз виждам, че не се получават нещата само с "Ел-Тироксин"-а.
Дори си превиших дозата прекомерно, в отчаяните си опити да повдигна поне  малко и FT3-то. Stuck Out Tongue Winking Eye

Благодаря Ви! Hands PrayKissing Heart

# 434
Само да вметна, че турският Т3 (тиромел) е 100 таблетки в опаковка за 5 лв. Него също го дават свободно в аптеките, стига да има кой да ви донесе.

Общи условия

Активация на акаунт