Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 669
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Е какво да ти кажем, ние тук масово сме с антитела от по 200-300 и нагоре 😎
Аз съм от изключенията с много ниски антитела, мисля, че 3 пъти съм ги изследвала за 3-4 години и все са си така /веднъж даже единият вид май бяха под долната референтна стойност/...Но пък голяма драма имах да сваля ТСХ от горната част на референтните (дори не беше над тях) до под 2. Аз с ТСХ над 2 не се чувствам добре, започват разни подписания, ниска сутрешна температура (която не чувствам като такава, но измервам с термометър) и разни други...🤐
Какво означава "хипоехогенна структура"? Това ок ли е или не (да е такава)? Имам увеличена ЩЖ и малък възел иначе и съм почти сигурна, че имам и дефицит на йод...

# 481
здравейте!
при профилактични изследвани излезе TSH 12
ходих на ендокринолог, изпрати ме за още изследвания,
това са резултатите

според вас какво следва?
следващата седмица съм на преглед, но да съм подготвена Simple Smile
благодаря Flowers Hibiscus

# 482
Е какво да ти кажем, ние тук масово сме с антитела от по 200-300 и нагоре 😎
Аз съм от изключенията с много ниски антитела, мисля, че 3 пъти съм ги изследвала за 3-4 години и все са си така /веднъж даже единият вид май бяха под долната референтна стойност/...Но пък голяма драма имах да сваля ТСХ от горната част на референтните (дори не беше над тях) до под 2. Аз с ТСХ над 2 не се чувствам добре, започват разни подписания, ниска сутрешна температура (която не чувствам като такава, но измервам с термометър) и разни други...🤐
Какво означава "хипоехогенна структура"? Това ок ли е или не (да е такава)? Имам увеличена ЩЖ и малък възел иначе и съм почти сигурна, че имам и дефицит на йод...
Аз единствения случай, в който го докарах до под 2 бях на ръба на хиперфункция с 0.1 и тогава съвсем не се чувствах добре, а иначе и миналия месец на ТСХ 5.09 и сега 2.5 се чувствам по същия начин. Само, че сега съм една ококорена и няма заспиване вечер, имам чувството, че ще мога и на 5 часа сън да живея, но скоро повече от 7 часа не съм спала.
Аз също не знам какво е хипоехогенна структура, но не ми звучи добре.

# 483
.......

Не е ок.
Ето цитат от линка по долу: "Характерен образ за автоимунните заболявания е нехомогенната, хипоехогенна структура, като понякога хипоехогенните зони се разпологат на петна и наподобят „пчелна пита“ или жлеза „проядена от молци“.

Ехографски преглед на щитовидната жлеза - основни понятия

# 484
здравейте!
при профилактични изследвани излезе TSH 12
ходих на ендокринолог, изпрати ме за още изследвания,
това са резултатите

според вас какво следва?
следващата седмица съм на преглед, но да съм подготвена Simple Smile
благодаря Flowers Hibiscus

Трябва да направиш ехография на жлезата, за да се види дали по структурата ѝ има изменения.
Друго - може да се тестваш за дефицити на витамини и минерали - B12, Фолиева, D, Желязо, Феритин и т.н.
Иначе, имаш хипофункция на ЩЖ - трябва да се види от какво е предизвикана и да се коригира. Ако е необходимо - чрез прием на синтетичен хормон.

# 485
благодаря
желязото ми е добре според профилактичните изследвания
вит Д пия постоянно по 2000 единици и не очаквам дефицит

# 486
Mисля, че на моите изследвания от ехографията не пишеше да е "нехомогенна".  Но пишеше "хипоехогенна структура", доколкото помня...Нито по ехография, нито по антитела са ме диагностицирали с Хашимото. Просто мен си ме човърка тази думичка "хипоехогенна"...Но може би е свързано с хипофункцията.🤔

# 487
Mисля, че на моите изследвания от ехографията не пишеше да е "нехомогенна".  Но пишеше "хипоехогенна структура", доколкото помня...Нито по ехография, нито по антитела са ме диагностицирали с Хашимото. Просто мен си ме човърка тази думичка "хипоехогенна"...Но може би е свързано с хипофункцията.🤔
Както един потребител по-нагоре беше споделил това говори за автоимунен процес:

“ Характерен образ за автоимунните заболявания е нехомогенната, хипоехогенна структура, като понякога хипоехогенните зони се разпологат на петна и наподобят „пчелна пита“ или жлеза „проядена от молци“. Това са така наречените дифузни структурни промени, които обхващат цялата жлеза.”

# 488
Да, но на моите изследвания не пише да е нехомогенна. Само хипоехогенна и оттам ми е объркването. Ендокринологът отсече, че нямам Хашимото. Затова предположих, че тази хипоехогенна структура има отношение към увеличения размер на жлезата (който вероятно е свързан с хипофункцията, защото нали жлезата се увеличаваща като опит да се произвеждат повече щитовидни хормони)...

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 03:10 от dolce miele

# 489
Да, но на моите изследвания не пише да е нехомогенна. Само хипоехогенна и оттам ми е объркването. Ендокринологът отсече, че не нямам Хашимото. Затова предположих, че тази хипоехогенна структура има отношение към увеличения размер на жлезата (който вероятно е свързан с хипофункцията, защото нали жлезата се увеличаваща като опит да се произвеждат повече щитовидни хормони)...
Ултразвукът работи със звукови вълни. Изпращат се сигнали и спрямо отговора, който се връща, става яснa структурата на изследваната тъкан. "Ехогенност" е способността на дадена тъкан да отразява ултразвукови вълни. Има стандарти за различните тъкани/материали (ултразвукът има широко приложение), т.е. специалистът е наясно каква е ехогенността на дадения здрав орган и отчита изменения от нея. В случая, ултразвукът визуализира жлезата на екран, по находките, които наблюдава, и тези, описани в учебниците по образна диагностика, специалистът може да постави диагноза.
Вече кой какво вижда, дали и как ще го опише в амбулаторния лист са отделни теми (от болните такива).

# 490
Какво означава "от болните такива"?🙂
Иначе, според това, излиза, че тази хипоехогенност при хора с нормално тегло и със завишено не показва едни и същи нива на вероятност за автоимунно заболяване (при хората с нормално тегло процентът на вероятност да има Хашимото е много по-висок):
https://eje.bioscientifica.com/configurable/content/journals$002feje$002f163$002f1$002f105.xml?t:ac=journals%24002feje%24002f163%24002f1%24002f105.xml

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 12:11 от dolce miele

# 491
Какво означава "от болните такива"?🙂
Иначе, според това, излиза, че тази хипоехогенност при хора с нормално тегло и със завишено не показва едни и същи нива на вероятност за автоимунно заболяване (при хората с нормално тегло процентът на вероятност да има Хашимото е много по-висок):
https://eje.bioscientifica.com/configurable/content/journals$002feje$002f163$002f1$002f105.xml?t:ac=journals%24002feje%24002f163%24002f1%24002f105.xml
Значи, че лично за мен е болна тема нивото на професионализъм на много от специалистите (при които съм попадала).
От посоченото изследване научих единствено, че хипоехогенността на жлезата при пациенти с най-висока степен на затлъстяване не корелира с кръвните им показатели за наличието на антитела и не следва да е инструмент за диагностика при дадения тип пациенти.

# 492
Здравейте. Аз съм диагностицирана с Хашимото от 6 години, но след завишени нива  на захар и холестерол на гладно баба ми бе пратена на ендокринолог. Лекарката пусна изследвания и на показателите на ЩЖ.
ТСХ: 0,16

В понеделник трябва да посетим пак лвкарката за евентуално назначаване на лекарства, но баба ми е доста притеснена и все пита какво значат резултатите, а аз не съм достатъчно наясно, за да ѝ отговоря. Вие какво мислите?

# 493
Здравейте, не знам дали съм за тук, но не намерих по-подходяща тема. Може ли мнение за следните резултати:
TSH   0.6   mU/L   0.55   4.78   
FT4   12.6   pmol/L   11.5   22.7   
FT3   5.3   pmol/L   3.5   6.5

Озадачи ме ниското TSH. Винаги, когато съм го изследвала е около 2. Последно м.октомври 1.9 при Т3 4.2 и Т4 15.
Да уточня, че съм на 45 , не съм приемала хормон за щитовидната никога /лекарите не са виждали проблем в изследванията досега/ и нямам оплаквания, като изключим косопад и от време на време нощни изпотявания.

# 494
Скрит текст:
Здравейте. Аз съм диагностицирана с Хашимото от 6 години, но след завишени нива  на захар и холестерол на гладно баба ми бе пратена на ендокринолог. Лекарката пусна изследвания и на показателите на ЩЖ.
ТСХ: 0,16

В понеделник трябва да посетим пак лвкарката за евентуално назначаване на лекарства, но баба ми е доста притеснена и все пита какво значат резултатите, а аз не съм достатъчно наясно, за да ѝ отговоря. Вие какво мислите?
За жалост, и баба ти страда от Хашимото + хипофункция на ЩЖ. Щом ти също си диагностицирана с тези проблеми, може да я успокоиш, че не е нещо фатално.

Скрит текст:
Здравейте, не знам дали съм за тук, но не намерих по-подходяща тема. Може ли мнение за следните резултати:
TSH   0.6   mU/L   0.55   4.78  
FT4   12.6   pmol/L   11.5   22.7  
FT3   5.3   pmol/L   3.5   6.5

Озадачи ме ниското TSH. Винаги, когато съм го изследвала е около 2. Последно м.октомври 1.9 при Т3 4.2 и Т4 15.
Да уточня, че съм на 45 , не съм приемала хормон за щитовидната никога /лекарите не са виждали проблем в изследванията досега/ и нямам оплаквания, като изключим косопад и от време на време нощни изпотявания.
А антителата - TAT и MAT някога тествани ли са?
Иначе, тези резултати показват хипофункция, но TSH не кореспондира особено с това състояние.

Общи условия

Активация на акаунт