Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 40 718
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Catty, добри са ти изследванията (като се изключат антителата, разбира се). На път си да предозираш. А къде ти е т4 в приема?

На Тирозинт 150 мкг. 5 дни в седмицата и 125 мкг 2 дни. Какво съветваш, за да не стигна до предозиране?

roxx, умора все още, някак си ми липсва енергия. Не мога да свалям килограми. Сякаш не съм толкова нервна напоследък.

# 466
Catty, аз бих увеличила тирозинта на 150 всеки ден. ТСХ е ниско заради приема на Т3.

# 467
А вие как пускате изследванията? Преди приема на хормон или след?
Аз ги пускам преди да съм го пил, но реално стават над 24часа без хормон при пускане на изследването. Достоверно ли е за Т3?

# 468
Ох, извинявай. Обърках се с л -тирозин. Нищо не вдигай повече. Виж след 60 дни как ще са резултатите и ако трябва, намаляваш. Тепърва започват пролетните промени.

# 469
  • София
Здравейте, прилагам изследвания  от декември 2022  г. Моля за вашите коментари. Въз основа на тях лекар промени дозата на ЛТироксина 5 дни по 50 мг и 2 дни по 75 мг.  Също по 5 капки Вигантол всяка вечер, заради дефицит от предишни изследвания.
Назначи ми контрола след 45 дни, обаче не мога да разчета всички показатели.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 20:41 от Stasi_13

# 470
  • София
А вие как пускате изследванията? Преди приема на хормон или след?
Аз ги пускам преди да съм го пил, но реално стават над 24часа без хормон при пускане на изследването. Достоверно ли е за Т3?

Не пия нищо преди излседвания (то и за това два дена ходих да давма кръв, че вчера забравих и си изпих сутринта хапчетата, такъв навик ми е, че сутрин, това е първото, което правя).  Реално вчера съм пила сутринта Тирозинт-а и една четвъртинка Т3. Вечерта съм пила още една четвъртинка т3. Имало е 26 ч. от тирозинт и 12 ч. от Т3.

Ох, извинявай. Обърках се с л -тирозин. Нищо не вдигай повече. Виж след 60 дни как ще са резултатите и ако трябва, намаляваш. Тепърва започват пролетните промени.

Да, няма да пипам нищо за сега, да видим д-р Недялкова какво ще каже.

Ще почна вит. Д на БетърЮ, че там съм под долна граница и явно този, който вземем сега, не е достатъчен.

# 471
Stasi13, правилно е подходил докторът с увеличаване на дозата, макар че не казваш каква е била предишната доза, от кога си на хормон, кога последно си изследвала и резултати. Фт3 и фт4 отиват към оптимални и вероятно едно малко побутване ще ти е достатъчно. Дневната доза ти е 57 мкг затова по-добре я пий така, отколкото 5х50 и 2х75. Това ти е 1 табл от 50 мкг+1/4 от 25 мкг. 5 капки вигантол са малко при дефицит. Вдигни на 8 капки всеки ден. От 10 нагоре трябва да включиш задължително и витамин К2мк7.

# 472
Аз вземам 12,5 т3 еднократно, в 3ч през нощта.
Но като ви чета да взема да разделя приема на 2 х 6,25 ли?

В такъв случай кога да е втория прием? Следобяд?

Ама много се троши хапчето, като почна да го дробя, едни малки парченца се отчупват от основното и надали има 6,25 в дозата.

# 473
  • София
Bongobongo,  благодаря много. Пия хормон от 2019 година, 25 мг. От януари 2022 г са ми последните изследвания TSH - 3.34 /0,27-4,20/; T4 -11.75 /9,30-17/; T3 - 2.65 /2-4,40/; TAT -133.7 /0-115/; Vitamin D -59.9 /80-250/. Назначена терапия -ЛТироксин 50 мг, Вигантол 8 капки дневно.
Ще коригирам приема на хормона, както ти предложи и след 2-3 седмици ще пусна нови изследвания.

# 474
  • София
Аз вземам 12,5 т3 еднократно, в 3ч през нощта.
Но като ви чета да взема да разделя приема на 2 х 6,25 ли?

В такъв случай кога да е втория прием? Следобяд?

Ама много се троши хапчето, като почна да го дробя, едни малки парченца се отчупват от основното и надали има 6,25 в дозата.

Вярно е, че много се троши, аз за това никога не съм обичала да режа таблетки и Еутирокса винаги съм вземала точни таблетки, за да не режа. За Т3 - аз пия сутрин и вечер по 1/4. Според мен, предвид, че пише през нощта, може следобяд да вземаш втората четвъртинка. Сподели от кога го пиеш и какъв ефект имаш.

# 475
Аз пия Т3 на няколко пъти - 3-4 по около 3-4 мкгр., като гледам да са долу-горе през равни интервали. Първия прием е в 5 ч., след това е преди да обядвам. Зависи как се е натрощило хапчето, ако взема по-голямо парченце, преди следобедната закуска не вземам и вземам преди вечерята. Ако е по-малко парченце обедната доза, вземам и преди следобедната закуска. Трябва да се пробват варианти, за да си прецени всеки как му е най-добре.

# 476
Как ви се струват тези резултати?
На Еутирокс 50мкг съм от месец, преди това бях на 37.5мкг.
От месец съм на безглутеново хранене и TAT са паднали от 62 на 49, а MAT са се качили от 17.2 на 20.1.

# 477
Е какво да ти кажем, ние тук масово сме с антитела от по 200-300 и нагоре 😎
Моите съм ги изследвала два пъти през 10 години, колкото си бяха в началото, толкова бяха и накрая, при безглутеново хранене.

# 478
Аз съм малко объркана имам ли Хашимото или нямам… двама доктори - единия казва имаш Хашимото, другия имаш Хипофункция.
Ехографията казва: нехомогенна, петнисто хипоехоегенна структура. Дифузни промени.
Резултатите ги виждате горе…

# 479
Аз съм малко объркана имам ли Хашимото или нямам… двама доктори - единия казва имаш Хашимото, другия имаш Хипофункция.
Ехографията казва: нехомогенна, петнисто хипоехоегенна структура. Дифузни промени.
Резултатите ги виждате горе…

Имаш и двете Wink , ехографът ясно си показва нарушена структура. В момента антителата са ти в норма, явно някога са били повече и са нарушили структурата на жлезата.
А безглутеново хранене за месец няма да даде много отражение (ако въобще ще даде, не при всеки има ефект върху тях), след 3 месеца примерно, може да направиш заключение има ли ефект или не. Но те след като са ти в норми така или иначе, т.е. не са с високи стойности плюс/ минус няколко единици нагоре надолу може да се отдадат и на лабораторна грешка дори.

За по-висока доза си според мен, Т4 има още да се вдига не си стигнала средата още.

Общи условия

Активация на акаунт