Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 479
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, искам да ви попитам дали имате добри впечатления от някой безизвестен ендокринолог, който да е наясно с пораженията върху целия организъм, които нанася хипофункцията? Някой, който не гледа само прословутото ТСХ. "Светилата" съм ги обиколила всичките  и съм дала стотици левове без резултат. Само при Недялкова не съм била, но там няма часове с месеци. За София става въпрос.
Другата седмица имам час при Ина Симеонова
https://superdoc.bg/lekar/ina-simeonova
Ако искаш, мога да споделя като мина. И аз съм минала през Катя Тодорова, Начев, Асьов и сега търся нов. Исках при Трайковска, но в медицинския център, за където имаше часове, не работели с направление, а в 18та поликлиника не ми се ходи (там може с направление, отиваш и чакаш, но ми е далеч и е малко циганска и трябва да си взема отпуска, за да отида).

Да, ще се радвам да споделите отзиви. Даже ми е близо Simple Smile Дано останете доволна. Тези другите имена и аз съм ги обиколила, единствено Катя Тодорова беше малко по-различна, но другите основно около ТСХ се въртят.

# 646
А д-р Трайковска с какво е по-различна от стандартните ендо?

# 647
Ако въпросът е към мен - не мога да кажа с какво е по-различна, не съм била на преглед при нея, както писах. Беше ми препоръчана от 3 различни места и затова я обмислях като вариант.

# 648
Писала съм и преди – моето впечатление от нея е странично, лекува моя приятелка, впоследствие и майка ми.

Търсих лекар, който да спре достинекса на моята приятелка, с който я тъпчеха от години (с игнорирани странични реакции, за които постоянно посещаваше други специалисти, без да бъде направена връзката с медикамента), заради микроаденом – линия за лечение в опит за намаляване размера на образуванието, която дава резултати в рамките на до 2 години и след изтичането им, следва да се обсъдят нови подходи с проследяващия лекар.

При влизането в кабинета и подробното разглеждане на всички документи (за приятелката ми се бяха обадили "отгоре", не мога да гарантирам, че прави това с всичките си пациенти) и свалянето на анамнеза, първите й въпроси към пациента бяха за начина на хранене и възможни дефицити на Б12, Д, etc. Това ми направи страхотно впечатление, тъй като нито един ендокринолог преди нея не желаеше да говори с мен за б12, камо ли сам да започва подобна дискусия. Хареса ми още отношението към пациента като към мислещо същество, а не някой под нивото й. Смея да твърдя, че се отнася с уважение към пациента си, отворена е към дискусии в избора на лечение, оставя впечатление на добър, мил, загрижен лекар, човек.
Определено я харесвам. Майка ми също е с чудесни впечатления.

//преподаде ми и първи стъпки в ехографията на шия, с което си спечели бонус точки в моята тетрадка))
Знам, че се интересува от хранене и изготвя режими. Не мога да свидетелствам за тях, но в страницата й във фейсбук публикува чудесни рецепти и участва активно в породените от публикациите й дискусии, което ми прави добро впечатление.

# 649
Аз бях при Трайковска и не мога да кажа, че ми сне подробна анамнеза. Явно реши, че съм от ония шашавите, дето сами си назначават хормон и не и се занимаваше. Имах доста подробни и насочващи изследвания, но нали са в норма и за нея беше ок. Споделих, че драстично отслабвам, но нищо ...Инсулин, надбъбречни- дори не коментира. Другата седмица имам час и изобщо не знам дали да ходя.

# 650
Понеже тук съм чела за желязото, оставям един пост за желязото и препаратите, във връзка със желязо дефицитна анемия при Крон и УК, на гастроентеролог от столична болница, пише доста полезни неща. Мисля, че ще е полезен за всички интересуващи се от препаратите, които се приемат:
https://www.facebook.com/850937108272315/posts/pfbid0c117V4HH91V … Zto8QzXxPH4rUa3l/

# 651
Момичета, продължава моята драма с калций фосфор и се чудя към кой да се насоча за паращитовидни? Начев ли( не ми се ще много)

# 652

Прочетох началото на темата,  но все пак не можах да се ориентирам. Направих си днес изследване , защото боря едни 6-8 кг.  без успех. Имам ли нужда от ендокринолог според вас.

# 653
За съжаление, имаш Хашимото с хипофункция (в начален стадий).
Трябва да се направи ехография на жлезата, за да се види дали няма изменения.
Също се провери за дефицити на витамини - Витамин B12, Фолиева киселина, Хомоцистеин, Витамин D, Желязо, Феритин, Трансферин, Мед, Хлор, Цинк и т.н.
Някога тествала ли си Инсулин + Глюкоза + Гликиран хемоглобин? На колко години си?

# 654
Не съм изследвала нищо досега, нямам др. оплаквания освен килограми. На 50 год. съм, активно спортуваща и вегетарианка.

# 655
Спорт и вегетарианство е много лоша комбинация, в случай че не си набавяш адекватни количества протеини по алтернативен начин.

# 656
Я да ви питам, ако сте запознати, да ми спестите четене Simple Smile

Ендото поиска да пусна чернодробни и холестеролен профил, заради влошената конверсия.
Скрит текст:
Та, ЛДЛ е над граница, от там и общия...триглицеридите по ме притесняват, че тръгват към горна граница. ЛДЛ винаги ми е бил малко над 3, но сега е скочил още

С две думи как да ги оправям имате ли идея - хранене, добавки? Тя ми спомена за Омеги ако има проблем (още не съм ходила при нея), аз имам спомен, че съм чела за Куркумин.
Храненето да е по-протеиново, с умерени въглехидрати, повече фибри.
Триглицеридите е добре да са под 1.
Омегата да бъде с повече EPA, добавка с червен ориз /мога да споделя линкове към продукти в iherb, откъдето си взимам добавките/.
Също така ми е полезна и една формула, която видях тук в темата за ВМХ - първата публикация, надолу под текста Как да тълкувате стойностите от липидния панел: https://www.bg-mamma.com/?topic=1524309

# 657
Impatiens благодаря ти за информацията, ще прочета за червения ориз! Да знам, че триглицеридите трябва да са под 1, аз затова й се притесних...преди държах около 1-1,1, но сега са скочили още. Изчислих се по онази формула, излизам под 2 -1,85.

# 658
Мибобо, той и Липомезина за който ти писах е с червен ориз. Но от  iherb излиза по-изгодно, аз бях поръчвала някакъв на Джеймисън, с добавка от нато.
Хепи, може би Шинков, но с часовете е трудно, до колкото зная.

# 659
Благодаря момичета, ще огледам и омегите и ориза... Не ми остава много време от уроци Simple Smile да чета, затова гледам наготово да ме насочите Kissing Heart То и с храненето трябва да се стегна и да понамаля въглехидратите, че прекалявам последно време.

Общи условия

Активация на акаунт