Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 445
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
# 631
Бонго, като спомена елда, отскоро се замислям да я включа в менюто си.

Долче, какъв фаст правиш? Яйчен или без нищо? Аз съзнателно не се подлагам на такива неща, защото не искам да тормозя жлезата с глад. Най-много яйчен за ден - два макс.

Рокс, браво, че се чувстваш добре! Въпреки, че според хормоните си с хипер Grinning
Замислих се, че аз бях със сходни нива, когато бях с подострия тиреодит и бях доста зле. Силна отпадналост, сърцебиене,...
А пък ти си добре.
И аз приемам същата доза на т3, но еднократно. Но по изследвания ми моето т3 все е при долна граница. Но и нямам твоите оплаквания.

Горното ме накара да се замисля дали пък моя организъм да има други нужди? И да му е по-добре с текущите ми нива, а не по-високи? Лаишки разсъждения, ако пиша глупости, простете Grinning

И честит празник на всички дами в темата! Flowers Hibiscus

В интерес на истината аз никога не съм била в хипер, дори и когато бях с ФТ4 30.... Но пък тогава ФТ3 ми беше под средата, а нали симптомите са от ФТ3. И аз съм забелязала, че е много индивидуално за всеки нивото на хормоните и това как се чувстваме. А и да се чувствам добре ми е била единствената цел, не толкова лабораторните резултати. Никой не знае колко хормони има в клетките и тъканите, а това е най-важното.

# 632
В тази връзка, като ходих на преглед скоро и се оплаках, че въпреки 12,5 т3, което приемам, лабораторното ми т3 е ниско, ендото ми каза да не се притеснявам, то се усвоявало на тъканно ниво и затова не се отразявало на резултата.

# 633
Честит празник!
Мибобо, аз не считам фастовете по-дълги от 48 ч за нездравословни- стига да се знае защо се правят и да се правят осъзнато, мъдро. За 3 дни си оправих бележки, които се проточиха цял месец. Свалих и 4,2 кг (което е повече от очакваното, определено).
Стела, не съм яла нищо. Но и нямаше никакъв глад. Приемах филтрирана вода, 1-2 пъти дневно с малко морска сол в нея, кафе, чай (чисти). Основно вода. В два от дните даже имах по доста часове на сух пост. Чувствах се идеално, сега също. Снощи вечерях с консерва сардини+ екстравърджин зехтин. Откъм храносмилателната система- не съм имала нито запек, нито разстройство, нито някакви болки в храносмилателния тракт. Нали по навик си меря всеки ден базалната температура+ още 1-2 пъти през денонощието...температурата ми по време на фаста не се понижи, беше на абсолютно същите нива, както и преди това. Още по-интересното е, че чувствах приятна вътрешна топлина, а не усещане за студено (което примерно съм имала друг път при фаст през студено време). Да подчертая освен това, че вкъщи не отопляваме с нищо.🙂
Пускам едно възможно обяснение защо Т3 може да е по-ниско при кетогенни диети (според мен, същото важи и при нвх хранителен режим, не само при кето):

Същият доктор има и много интересна статия за феритина (и връзката с ЩЖ), ако има интерес, по-късно ще пусна линк?
Roxx, много интересно.🙂

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 02:27 от dolce miele

# 634
  • София
Същият доктор има и много интересна статия за феритина (и връзката с ЩЖ), ако има интерес, по-късно ще пусна линк?
Roxx, много интересно.🙂

dolce miele, пусни я, моля, със сигурност ще е полезна

# 635
Долче, аз това съм го чела отдавна. Че като не се ядат много вгх-ти, няма нужда от толкова т3 за метаболизирането им.

# 636
Аз тука си наваксвам с четенето, че един ден ще дойда на вашия хал. С хашитоксикоза съм.
Но изследванията на гърненцето ми хванаха окото.
Преди съм търсила за мене си за желязо и как да го вдигна.
Има една много задълбочена
статия за дефицит на желязо без анемия, която много ми помогна.

Та Гърне без похлупак, съветвам те да си я прочетеш, защото на базата изследванията, които си пуснала може това да е причината за умората и менталния хаос.
При феритин 58.8pmol/L или в мерната единица от статията - 26.166µg/L,  имаш маркер и основните симптоми на дефицит на желязо и те може да са доста изявени .
Цинка има отношение за това дали ще може да попълниш запасите на желязо (това е феритина). Трябва да ти е в средата на референтните граници. На теб ти е много малко под средата, та може да пробваш да пиеш цинк+много малко мед за месец.
Забележи и в последната таблица, с грешните диагнози, които поставят на пациентите с оплаквания - номер 1 е хипотиреоидизъм.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 11:54 от Мinerva О.

# 637
Мона, ето я статията.🙂
https://drhedberg.com/ferritin-hypothyroidism/
Минерва, мисля, че съм я публикувала и тук тази статия за дефицита на желязо без анемия, в темата за ИР даже май е и на първа страница. Много е добра статията наистина.
Стела, аз също съм го срещала преди. Но не чак така ясно обяснено.

# 638
Dolche miele, това, което си споделила реферира, статията, която аз пуснах. Благодаря, полезна ми е.

# 639
Благодаря! Simple Smile Ще погледна статията.

Аз съм пила желязо в миналото - след изследванията сега, разбира се, поднових приема. Всъщност, сегашните ми резултати (на желязото и феритина) са далеч по-добри от тези, които имах преди около година. Явно приемът на добавки, макар и да не се беше състоял в последните 8 месеца, си е оказал влияние.

Така че продължавам в същия дух. Към момента вземам - B-комплекс, Витамин D, Omega-3, Желязо, Магнезий, Витамин C, Колаген, Хиалуронова киселина, Протеин на прах (изолат).
Ще включа и цинк - видях, че ми е нисък, просто още не съм пуснала поръчка от "iHerb" (основно от там си купувам добавките).

# 640
Я да ви питам, ако сте запознати, да ми спестите четене Simple Smile

Ендото поиска да пусна чернодробни и холестеролен профил, заради влошената конверсия. Та, ЛДЛ е над граница, от там и общия...триглицеридите по ме притесняват, че тръгват към горна граница. ЛДЛ винаги ми е бил малко над 3, но сега е скочил още

С две думи как да ги оправям имате ли идея - хранене, добавки? Тя ми спомена за Омеги ако има проблем (още не съм ходила при нея), аз имам спомен, че съм чела за Куркумин.

# 641
Мибобо, моят холестерол от няколкото години от както го изследвам, е висок, и добрият и лошият, триглицеридите са под 1. Не зная дали само заради хипото, или има добавено и от годините нввмх. Та, ендото ми изписа Липомезин за 3 месеца, добавка с екстракт от червен ориз, давала много добри резултати. Та, накупих си я аз, пих малко и я спрях. В началото съвпадна с много други хапчета за пиене, и не можех да я вместя, после от нехайство.
За черният дроб, чета по фейс групите за маслото от Бял трън, много го хвалят.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 11:48 от Lemy

# 642
  • София

За черният дроб, чета по фейс групите за маслото от Бял трън, много го хвалят.

Това е силимарин е се води много хубав за пречистване на черния дроб. Бях написала какво друго д-р Недялкова изписа в тази връзка.

# 643
Момичета, искам да ви попитам дали имате добри впечатления от някой безизвестен ендокринолог, който да е наясно с пораженията върху целия организъм, които нанася хипофункцията? Някой, който не гледа само прословутото ТСХ. "Светилата" съм ги обиколила всичките  и съм дала стотици левове без резултат. Само при Недялкова не съм била, но там няма часове с месеци. За София става въпрос.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 13:25 от roxx

# 644
Момичета, искам да ви попитам дали имате добри впечатления от някой безизвестен ендокринолог, който да е наясно с пораженията върху целия организъм, които нанася хипофункцията? Някой, който не гледа само прословутото ТСХ. "Светилата" съм ги обиколила всичките  и съм дала стотици левове без резултат. Само при Недялкова не съм била, но там няма часове с месеци. За София става въпрос.
Другата седмица имам час при Ина Симеонова
https://superdoc.bg/lekar/ina-simeonova
Ако искаш, мога да споделя като мина. И аз съм минала през Катя Тодорова, Начев, Асьов и сега търся нов. Исках при Трайковска, но в медицинския център, за където имаше часове, не работели с направление, а в 18та поликлиника не ми се ходи (там може с направление, отиваш и чакаш, но ми е далеч и е малко циганска и трябва да си взема отпуска, за да отида).

Общи условия

Активация на акаунт