Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 621
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • София
здравей,

Не виждам качени изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, но от написаното разбирам, че отново си с ТСХ около 6 при доза 50 еутирокс. Според мен дозата е недостатъчна на синтетичен хормон, което не означава, че Еутирокс не си върши работата. И това пак са догадки от моя страна. Освен това от няколко години навлезе акутирокс, което е хормон ФТ4 в течна форма и много от дамите са по-доволни след неговия прием.

За докторите всичко е относително.

# 241
здравей,

Не виждам качени изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, но от написаното разбирам, че отново си с ТСХ около 6 при доза 50 еутирокс. Според мен дозата е недостатъчна на синтетичен хормон, което не означава, че Еутирокс не си върши работата. И това пак са догадки от моя страна. Освен това от няколко години навлезе акутирокс, което е хормон ФТ4 в течна форма и много от дамите са по-доволни след неговия прием.

За докторите всичко е относително.
Не съм качила изследванията защото въпросът ми не е свързан със самото лекарство, а по-скоро дали има какво да се направи “извън” лекарството така, че да спомогне жлезата.

# 242
От 3 години пия Еутирокс. Започнах при ТСХ 6, сега 3 години по-късно съм в началната позиция, но вече с Еутирокс от 50мг.
Дозата на синтетичния хормон се определя спрямо нивото на FT4, не според това на TSH.

Не съм качила изследванията защото въпросът ми не е свързан със самото лекарство, а по-скоро дали има какво да се направи “извън” лекарството така, че да спомогне жлезата.
Разбира се, че има. Цялата тема е именно за това...

# 243
Вярно ли е, че Еутирокс увеличава неaктивния FT4 в тяло, но повечето хора не конвертират правилно FT4 в FT3, който всъщност е активния и важния и така ТСХ привидно намалява, но симптомите на Хипофункция остават и дори се задълбочават? Защо в България не се изписва допълнителен FT3? Как се лекува Хашимото в чужбина?

# 244
Не е вярно. Повечето хора си изпиват хапчето, което не е лекарство, а заместваща терапия, и готово. При някои има лоша конверсия или други проблеми, но чак повечето не са.
Какво ще кажете за тези резултати . Според лекаря няма проблем .

# 245
HAPPY има хипофункция според мен, дори и да не се вторачваме толкова в ТСХ, че е над 2....Т4 е нисък, трябва да е поне 17-18.

# 246
Да, Хепи, фт4 е нисък. Аз бих вдигнала с 6 мкг.

Хашимото нито в чужбина, нито където и да било се лекува. Еутироксът нищо не увеличава. Все по-малко жлезата произвежда фт4, защото антителата я унищожават постепенно. Следователно няма кой да произвежда фт4 и нуждата от еутирокс се увеличава. Конверсията не се случва, защото масово проблемът е в червата, а хората не обръщат внимание по една или друга причина на нищо друго освен тсх. Симптомите на хипофункция и Хашимото си остават дори и заболяването да е в ремисия. В това се убедих от хора около мен, които са в ремисия в момента с перфектни хормони според лабораторията. Всичко е много относително и зависи колко се вманиачаваш и наричаш всяко нещо симптом. Повече е на ниво нервна система, отколкото хормони.
В България и да ти изпишат фт3 не могат да го дозират. В крайна сметка всичко се свежда до това да не прехвърляш отговорността за емоционалното и здравословно състояние на лекаря, а да вземеш нещата в свои ръце. Темата хормони е толкова необятна, неизучена, специфично индивидуална, че няма лекар, който да може да дозира перфектно всеки пациент. Да не навлизам в това какъв ад е пък дозирането на инсулин. Учебниците са едно, реалността - нищо общо с тях!

# 247
Бонго, знаеш, че съм с лоша конверсия. Затова приемам подезично и еутирокса, и т3. За да избегна червата. Ама пак не се качва пустото му т3...

# 248
  • София
Може ли малко разяснения за какъв проблем в червата става дума?
P.S. До момичетата в София - бихте ли ми препоръчали ендокринолог. Предварително благодаря!

# 249
Stella, а как се чувстваш? Защото едните лаб стойности не са най-важното. Аз от години взимам т3 и ту е перфектно по лаборатория,ту изчезне. Но. Чувствам се идеално, докато го пия. 2 дена спра ли започва страшна умора да ме мъчи, спи ми се, нямам сила, парцал съм. И тогава се сещам, че съм забравила т3-то последните дни. В момента, в който го изпия, до няколко часа живна. Знаеш, че той е с много кратък живот - до 36 часа. Така че е много относително като го изследваш какво ще покаже лабораторията. Виж при здрав човек е друго. Там стойностите винаги са си в горната граница. Виждала съм го много пъти.
Затова важно е ти как се чувстваш. Много пъти ми се е случвало в даден ден дане ми е добре. Веднага взимам двойна доза за деня и няма проблем. Това обикновено става в преходните сезони. Февруари и септември за мен са критични. Най-много неприятни усещания имам тогава и после нещата се нормализират.
Подезичният вариант за мен работи перфектно. За детето също.

Мона77, обикновено става въпрос за пропускливи черва, дисбактериоза, цьолиакия, непоносимости и алергии към храни. От там лошо усвояване на хормона, лоша конверсия. Затова страдаме и от дефицити на витамини и желязо.

# 250
  • Варна

Подезичният вариант за мен работи перфектно. За детето също.

Здравейте! И аз съм на еутирокс таблетки. Този подезичен вариант...същите таблетки ли са или има друг подезичен вариант?

# 251
Да, ароганс, същите таблетки. Просто я оставям да се стопи под езика. И еутирокса, и т3 нямат никакъв вкус. Л-тироксинът мисля, че някой каза, че е кисел.

# 252
Нещо интересно относно червата https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid03igBxg2fZLPc5C … 08272315&sfnsn=mo
Иначе резултатите нагоре са моитез досега не приемай хормон, но те бяха съвсем други. Лекаря не назначи хормон.  Факт са сериозна анемия и дефицит на витамини, може да пробвам първо да ги попълня. Но едва ли ще се случи нещо драматично добро, макар че се повлиявам много добре от безглутеновата диета, поне досега.

# 253
И аз бих искала да ме посъветвате как да се справя с хипофункция.
Октомври нямах толкова изявени симптоми, тръгнах по изследвания заради безсъние и исках да проверя след бременността 2021ва как са нещата, че беше доста тежка, както и секциото и възстановяването.
Червата са зле от години, но не обръщах внимание. Къркорене, подуване, чести газове и изхождания. Притесни ме и повишената захар, макар в норма. Реших, че с ограничения ще я сваля. Стана по-зле- отслабнах и почнах да усещам повече хипото.
Опитах с акутирокс 1мл (нз колко микрограма са, но така го изчислих) и след седмица се почна със силно разстройство и сърцебиене. Спрях го, като единия ден мислех, че ще умра направо, но се размина всичко.
 Гледайки и антителата, реших да се разделя и с глутена. Изкарах месец, но покрай Коледа му отпуснах края. Това, което ме съпътства през повечето време беше едно сърцебиене и стягане в гърлото. Мислех, че качвам много захарта, но се оказа че явно имам хистаминова непоносимост. И ограничих доста от храните. Все още отслабвам, естествено, а вече симптомите на хипогликемия са осезаеми- разтрепервам се, сърцебиене като не се храня 4 часа .

Дайте съвет за хормона , че моят ендокринолог смята всичко за Ок. А аз никак не съм. Пия си витамините, запълвам дефицити, но явно трябва и още много неща да се променят.

# 254
Бонго, като цяло добре се чувствам. Е, още боря подострия тиреодит (упорита се оказа гадта Grinning) с кортикостероиди и ако имам оплаквания, от него са. Нямам умора, отпадналост, безсилие. Но пък си имам кожни проблеми, стомах/черва и т.н., обаче и пременото може да е намесено там, та не знам.

Дидито, обременяване ти за мен е добре. Не виждам толкова ниска КЗ, че да ти причинява хипогликемии. Във вторите изследвания не виждам щитовидния панел. При първите имаш данни за хипофункция, въпреки, че ТСХ ти е много ниско. Аз съм такъв случай - хипо с ниско ТСХ.
Не съм запозната с акутирокса и дозировката му, но може да ти е дошла висока дозата и хормоните да са скочили. Разстройство и сърцебиене за хипер говорят.

Общи условия

Активация на акаунт