Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 497
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте,
Моля кажете какво е положението? На 44 г. съм. Няма други дефицити. Тат беше 400, а преди това 700. Нехомогенна структура. Приемам някои добавки.

# 526
Здравейте, вие имали ли сте такъв проблем и как го решихте?
Бях на 5мл Аку тирокс, увеличиха ми дозата на лекарството, защото тсх беше около 4, след два месец - тсх 6.
Тат, мат, фт3, фт4 са в почти същите стойности като миналия път.
Плюс жлезата и не е увредена - абсолютна здрава на ехограф…

# 527
И аз се изследвах вчера, резултатите са близки до тези от края на октомври (тогава ТСХ беше около 1,38, Т3 3,99, Т4 близо 20). На 5 мл Аку-тирокс съм, дали да не увелича на 5,2 мл се чудя:

Може би е редно да спомена, че през последните около 2 седмици (може би и малко повече) имам много лека, но адски суха кашлица (в моментите, когато въобще я има). Сухи лигавици, променен глас ми бяха основните симптоми, не съм имала температура или запушен нос. Не знам дали не е повлияло леко на резултатите (по принцип, всичко започна от едно много необмислено поглъщане на половин ч.л. цейлонска канела, която вмести да смеся с нещо, аз капнах така суха и веднага след това пих кафе- сякаш частички канела се залепиха по гърлото и се раздразни)...
Purple, възможно ли е по някаква причина да не го усвояваш както преди? На ТСХ 4 как се чувстваше и с ТСХ 6 има ли разлика?

# 528
Долче ходих да гледам дозировките на Акутирокса, че не съм в час а Т4 ти е добре да не предозираш...но видях, че вдигането ще е минимално(1мкг е 0,05, т.е. ще станеш на 104мкг) ако искаш пробвай.

Аз също прехвърлих 100, което хич не ми е ок, един пъти седмично ще вземам 125. Ще видя как е , ако трябва ще го направя два пъти. Т3 ми е много нисък, Т4 е 17, ТСХ е 2,7, много се влоших последните месеци, но си имам много стрес и +4кг. За първи път засякох и антитела, е съвсем малко ама ТАТ мина горна граница. Трябва да се стегна и да правя нещо по въпроса, а нищо не ми се прави Simple Smile . Взех си книгата за възстановяване на надбъбречните жлези, ще видя обаче кога ще ми остане време да я прочета.

# 529
Мибобо, и при мен има много стрес, както и недоспиване, нередовен сън...Много ми се отразяват такива неща (особено негативните емоции).

# 530
Това са от декември:

Тук витамин Б е 311, а Д - 16.8.
Тези са от понеделник:

Спрях глутена, промених си хранителните навици. Аку тирокса от 5мл стана 6,3мл. Приемам витамин Д, Б, магнезий, пробиотик.
Знам, че 2-3 месеца не е толкова голям период от време… но все пак очаквах подобрение, а не влошаване.
Не съм качила килограми, чувствам се както винаги… стреса ми е в повече напоследък… но възможно ли е с толкова много антитела жлезата ми да “изглежда здрава” (това са думи на лекаря)?

# 531
Скрит текст:
Това са от декември:

Тук витамин Б е 311, а Д - 16.8.
Тези са от понеделник:
Спрях глутена, промених си хранителните навици. Аку тирокса от 5мл стана 6,3мл. Приемам витамин Д, Б, магнезий, пробиотик.
Знам, че 2-3 месеца не е толкова голям период от време… но все пак очаквах подобрение, а не влошаване.
Не съм качила килограми, чувствам се както винаги… стреса ми е в повече напоследък… но възможно ли е с толкова много антитела жлезата ми да “изглежда здрава” (това са думи на лекаря)?
Боледуване през това време? Прием на други медикаменти?
Как се приема хормона? Храни и напитки около него? Други медикаменти на близки интервали?
Какви са били оплакванията в началото, за да се започне терапия?

Статия от 2012 г.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273508/

# 532
Долче, т4 ти е добре, ако увеличаваш, съвсем леко да е. Т3 не е идеално, но ние с теб го имаме този проблем.

Ние с ендото решихме да се пробвам с акутирокс. Ще го взема другата седмица и ще видя какво е положението с него.

Тези, които приемате синтетичен т3 няколко пъти на ден - съобразявате ли отстояние от храни, добавки, медикаменти? Аз реших да пробвам този начин, но засега ме възпира само това. Първият прием ми е в 3,00ч през нощта, след това имам прием на вит.Д на обяд (поне 8 часа отстояние между двете), Б комплекс (4 часа), пробиотик към 16,30ч, вечер пия вит.А и магнезий... кога да приема втората доза на т3?

# 533
Здравейте,

Преди 6 месеца ме диагностицираха с Хашимото, като извън норма бяха само МAT - антителата.
Днес пусках контролни изследвания в друга лаборатория и излиза, че вече антителата са в норма:

Възможно ли е при положение, че продължавам да имам симптоми(силна непоносимост към студ, суха кожа, косопад, сърцебиене) резултатите да са адекватни?

# 534
Честит празник, колеги Grinning
Интересува ме тези от вас, които все са с ниско желязо, забелязали ли сте стойностите на тромбокрита (PCT) какви са ви? Аз също все съм си с ниско желязо. Вчера пуснах една пкк и всичко е супер с изключение на тоя тромбокрит. Завишен е. Търсих стари изследвания и открих едно листче от същата лаборатория от ноември 2021 г. Там също е бил завишен, че даже и повече от сега, но никога не съм обръщала внимание. От пкк основно си гледам левкоцити, тромбоцити и хемоглобин. Вчера излезе 145 при 8,8 желязо. Та, сега съм в лек стрес и голям размисъл за тоя тромбокрит. А как го наваксвате това желязо, бре? Колко сорбифер с метилфолат изпих и си стои ниско. Само хемоглобинът хубаво се и вдигнал. Беше 118.

# 535
Честит празник!

Ето за тромбокрита какво пише
Скрит текст:
Тромбокрит нараства два пъти след тренировка.
Пушенето също увеличава РСТ

Причини за нарушения

Тромбокритичният индекс определя риска от кървене и тромбоза - състояния, които застрашават човешкия живот. Съотношението на кръвните клетки разкрива необичайно кръвообращение или скрити патологии, които карат тялото да произвежда повече тромбоцити.

Повишеният тромбоцит е характерен за следните патологии:

хипертиреоидизъм и диабет;
    атеросклероза, инфаркти и инсулти;
    желязодефицитна анемия;
    вирусни и възпалителни процеси;
    миелопролиферативни заболявания.

Гледах на детето когато е бил с ниско желязо, но в неговата ПКК няма такова.
Хемоглобина се е  вдигнал от фолата. Да нямаш бактерия, която да яде желязото

# 536
Липсата на желязо е ясна. Инсулинова резистентност като предвестник на диабета и тя е ясна (макар че гликираният от вчера е 5). В понеделник си направих една сериозна тренировка от 50 мин, но да държи до сряда...кой го знае. Иначе покрай стреса с детето яко си разбутах стомах и черва, даже 2 пъти от нищото ме подкара цистита, за който бях забравила (щото в началото на диагностицирането с хаши редовно ме мъчеше). Урина чиста, ама само с АБ минава.

# 537
  • София
Сега проверих последните излседвания, и моят тромбокрит е увеличен, желязото ми е 11 (долна граница 6,6), феритин 44 (долна 32), но хемоглобинът ми е скочил на 150, което ме притеснява, не съм имала такъв никога. Не ми се струват толкова високи желязото и феритина (попълвам дефиците от 6 месеца), не знам сега да пия ли отново желязо и Неофолик след МЦ.

В понедленик съм при д-р Недялкова, ще видим какво ще коментира.

# 538
Аз също съм в размисъл дали да пия желязо с тоя хемоглобин, но пък повишеният тромбокрит, ако е от желязодефицитната анемия, би трябвало да се пие.
Сподели какво е казала лекарката, моля.

# 539
  • София
Не знам какво значи. Но с тези стойности на феритин и желязо съм сигурна, че до 2-3 месеца пак ще падна под долна граница ако не пия. Сега установявам и друго - за 6 месеца, през които пия и филиева заедно с желязото, не съм вдигнала изобщо нивото!

Общи условия

Активация на акаунт