С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 667
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Да , и аз така мисля, че са ударили джакпота с мен! Както сто пъти казах, това е към щерката, за снахата ще видим , когато му дойде времето. Имаше една , загнездила се беше у нас, мммммм не беше моята "чаша чай" , хахахаха.
   Давам се под наем, да знаеш! Ръководя се от това,че създадения режим от мама е добре за бебето,има рутина, бебето познава знаците ,че ще спи,че ще яде и т.н. и е спокойно.Майката е спокойна, таткото също, и бабата е на кеф,че й дават детето.Толкова е просто.
   Аз ,когато я гледам питам - яйце може ли, кремче с мляко може ли, манджа с еди какво си . Имам домашни пресни яйца, но се беше изринала.
   Сега сериозно - има набори на щерката,на 25 години ,млади майки,телефоните им все в ръцете, сторита, постове, селфита. Но слагат разбит жълтък във водата за къпане, дават сок на 40 я ден и задължително на 6 м в проходилка. Нещо друго не могат да прочетат. Да не говорим, ме детето е със страхотен атопичен дерматит , никакви изследвания , никакъв режим. Кожичката  му се е напукала на бузките. Имам приятелка, внучката е колкото моята , и тя се възмущава как ще проходи без проходилка. Еми проходиха , и двете. И как така без вода?!?!И как така не ги къпят всяка вечер? Внучката ми я къпят, но не всяка вечер с косата,иначе душче да.
   Нашата е кърмена много малко, но до 11-я си месец отказваше вода. Сама пропи, с едно шише със сламка, която съскаше и на нея й беше интересно. Лично аз се притеснявах как  така не пие вода, но дума не обелвах. Четох, четох, пък се просветлих.

# 571
  • София
Това с къпането е някаква мантра. Чувала съм възмущения, че в други държави не е въпрос на живот и смърт детето да се къпе всяка вечер. Ама то се отпускало в топлата вода, ама как така...
Недаването на вода е от доста години, но лично на мен не ми забраниха да давам и аз давах. Синът ми пък се извъди непретенциозен, нищо не го отказа от сученето.

# 572
  • Blondeville
Марулета, няма ли да подходиш по същия начин за снахата и детето на сина си, както си подходила с дъщеря си? Какво значи “ще видим”? Дъщеря ти получава майчино разбиране по подразбиране, а снахата трябва да се докаже първо ли?

Да , и аз така мисля, че са ударили джакпота с мен! Както сто пъти казах, това е към щерката, за снахата ще видим , когато му дойде времето. Имаше една , загнездила се беше у нас, мммммм не беше моята "чаша чай" , хахахаха.

Аз да ви кажа, това “вмешателство” не го разбирам, струва ми се, че едва ли не всяко различно мнение го смятате за вмешателство, така трудно се живее. И свекърва ми и майка ми бяха в шок, че не пие бебето вода, свекърва ми даже пита как ще оцелее Grinning Обясних им, пратих им полезна информация, не съм сигурна, че ги убедих, но темата не е повдигана повече. Не съм приела и мнението им за вмешателство. В крайна сметка аз и мъжа ми си решаваме, семейството има право на мнение, защо не, но в крайна сметка се случва както сме го решили. Пък понякога и съветите са полезни. Ще се учудят, че не пие вода - е, и?! Нищо не ми пречи да обясня защо, без да въртя очи с досада.

# 573
  • София
Е, каква снаха си, ако не завъртиш очи и вкъщи не начукаш канчето на детето на свекървата

# 574
  • при късмета
Спора за правата на баби и дядовци сме водили много пъти. Няма съд, който да даде права на баба или дядо при живи родители. Да не говорим за новородено. Бабите и дядовците не могат да имат претенции как ще се гледа детето. И права нямат, ако трябва да сме точни, съда би им отсъдил само и единствено право на контакти. А това НЕ СА права. Иначе свекървите много знаят, но м/у елементарни понятия никаква разлика не правят. Не знам коя на брой свекърва (или с нагласа, че все са прави) го доказва в темата. Правото на контакт, не включва правото бабата да казва как да се храни, облича, режим на детето и т.н. И колкото и да цъка с език, че майката не дава вода или тя е преценила, че ще се къпе всеки ден, не може копче да ѝ каже. Нито кога и с кого ще се вижда. Новороденото няма полза от контакт с някой друг, освен първо майка си, после баща си. Интереса на детето, което и съда гледа, в този период не включва друг. Физически, ментално, емоционално, от където и да го гледаш, бебето има нужда само от хранене и сухи дрехи, а в първото майката никой не може да замести, ако кърми.
И да, имам син, но съм на това мнение именно защото той ми е най-важен, а не моето мнение и аз. На друга жена, която сам е избрал ще прави дете и после с нея ще го гледа. Затова ще е важна тяхната дума и техните решения. Аз ще помагам на драго сърце. И списъци ще си искам, за племеница исках, та за внуче ли няма
Ана, назад писах за вмешателството. То е такова, когато всеки път, при всеки удобен момент, че и без такъв, ти се натяква, че не правиш нещо както трябва. Ако всички свекърви разбираха от дума, айде, да не е от първи, но поне от 3-4 пъти обяснено, то и темата няма да я има. Да, вмешателство е, когато не престава да настоява на нейното, което е различно от на майката. Не мога да го определя по друг начин, ти дай друга дефиниция, ако не е вмешателство

# 575
Е как така снахата ще е като дъщеря, Блонди Ана?!Ми ще трябва да се доказва. Свекървите как се доказват?!
   Шегувам се и съжалявам,че е си схванала това в поста ми. Но това е кусур на форумното общуване.
   Не знам как ще процедирам със снахата. По принцип ги приемам с отворени обятия, гаджетата . Ако са хора , и аз съм човек. Ако са с бутонките, ще се наложи да общуваме служебно. Но вярвам,че съм възпитала син, който да мисли и да прави правилни избори. Макар че, то и това подлежи на коментар. Искам да създадем такива отношения, че да си казваме спокойно, ако има нещо. Да можем да излезем заедно на кафе, на обяд, на шопинг, да ми е приятно да я виждам в нас.  Да можем да разчитаме една на друга. Ако майка й я възпитала добре, ще се случат нещата, ако не е  , няма.
    Докато се опитваме да се доказваме ,не знам и аз на кой, коя баба знае повече за гледането и коя е по-права, и как тия младите нищо не разбират , нещата няма да са добре.

# 576
Не е въпрос за свекърви абстрактно, а за конкретни случаи, когато снаха има неразбирателство или даже непоносимост със свекървата.
Колкото и някой да се разбира добре със свекърва си, това не значи, че другият също е длъжен да се разбира, защото, видиш ли, някой го бил отгледал този мъж от едно парче месо. И ако не се разбира, какво лошо има да пише в темата с конкретния си казус, след като темата е за това?

Не разбирам смисъл да се оспорват факти или даже емоции от чужд живот, камо ли да се осъждат.

# 577
Е нали коментираме.

# 578
  • Blondeville
Че нищо лошо няма да се пише, нали е затова темата, кой оспорва личните преживявания на останалите? Като има неразбиратерство, хубаво е да се знае откъде идва и какво може да се направи по въпроса. Избор обикновено има: ако свекървата пита “МА КАК няма да даваш вода, то как ще живее това дете?!?!” или може спокойно да обясниш защо, или може да подбелиш очи, да се сопнеш, после да дуднеш на милото какво си е позволила да пита майка му и т.н. Ако след нормален и възпитан диалог, свекървата се затърчи тайно да дава вода ей това вече е проблем, който трябва да провокира по-сериозен разговор. Ама аз в обкръжението си за щастие нямам такива хора. Което не значи, че не съществуват, но са по-скоро малцинство “трудните” случаи. Искрено съчувствам на всеки, независимо снаха, свекърва или зет, попаднал на такива.

Не е въпрос за свекърви абстрактно, а за конкретни случаи, когато снаха има неразбирателство или даже непоносимост със свекървата.
Колкото и някой да се разбира добре със свекърва си, това не значи, че другият също е длъжен да се разбира, защото, видиш ли, някой го бил отгледал този мъж от едно парче месо. И ако не се разбира, какво лошо има да пише в темата с конкретния си казус, след като темата е за това?

Не разбирам смисъл да се оспорват факти или даже емоции от чужд живот, камо ли да се осъждат.

# 579
Безброй пъти снахите, обсъждащи в тази тема, са били защитавани. Просто това безпричинно преиначаване не е в полза и на двете страни.
Че някой питал. Еми, да пита. Всеки пита. Волно или неволно. Ако го приемаш твърде навътре и се сопнеш, че ти си месят - става проблем и ето ти нова тема за размисъл в групата.
И аз съм била под ножа тук преди доста време ( едва ли някой си и спомня, де). Уиш ме направи на сол и пипер тогава и сега като се сетя, за какви неща съм си ядосвала като прясна майка - ми става не смешно, ами направо трагично.
Хубаво е мнение да се изказва от хора с опит. Не, че е навалидно, какво би казала снаха без свекърва и жена без дете - ама не питай старило, а патило казват.
Изобщо не ми дреме, дали ме питат, давам ли вода. Че то самата педиатърка ме пита в началото - чисто информативно. Нито съм се сопвала насреща, че ми се меси, нито съм тръгнала да правя скандали. Ако някой даде вода вместо мен или направи нещо, което изрично съм казала, че не одобрявам - това е вече друга бира..

П.П - Поправям се! Бяхме оставили малкият при баба му, за да свършим нещо и тя му беше дала вода. Извини се, защото знаеше, че беше изцяло на кърма и беше решила, че може да го залъже между две хранения, както е правила едно време. Нищо не й казах. Първо, защото на детето нищо му нямаше и второ, защото не стига, че гледаше малкият, ами и аз насреща да й се зверя. От тогава си го оставяме редовно и изобщо не искам никакви отчети след това.Така че, ако не е нещо животозастрашаващо - не бих направила проблем. И вълкът сит, и агнето цяло!:))

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 14:54 от Luellis

# 580
Малко в страни от темата, ама защо не се дава вода? Аз четох , че  кърмените бебчета си я набавят от кърмата. Пишкат ли достатъчно , значи всичко е ок. Нашата фръцла не пиеше вода, дори като мина на АМ. Даваме с шише, с лъжица, с каквото се сетите-плюе и чак й се гади. Но защо е толкова категорично да не се дава вода?
   Иначе факти като недаване на вода, некъпане всеки ден,дори няколко дни след раждането не къпят, неакане всеки ден/за кърмените/ бебета, със сигурност повдигат  въпроси при  бабите.

# 581
Малко в страни от темата, ама защо не се дава вода? Аз четох , че  кърмените бебчета си я набавят от кърмата. Пишкат ли достатъчно , значи всичко е ок. Нашата фръцла не пиеше вода, дори като мина на АМ. Даваме с шише, с лъжица, с каквото се сетите-плюе и чак й се гади. Но защо е толкова категорично да не се дава вода?
   Иначе факти като недаване на вода, некъпане всеки ден,дори няколко дни след раждането не къпят, неакане всеки ден/за кърмените/ бебета, със сигурност повдигат  въпроси при  бабите.

Ами, уж заради това, че изцяло кърмените бебешори си я набавят именно с кърмата и нямат нужда от допълнително течности.. То и за АМ би трябвало да важи. Нали уж с вода се приготвя.. И с вода, и без вода - няма никакво значение .. Май понякога майките прекаляваме с това да сме под конец с всичко… 
И синът ми отказваше, дори след захранването, ама сега слава Богу пие.. Чак се олива понякога😃

# 582
  • Пловдив
Мани, мен гласно и негласно всички жени ме обявиха за луда и как съм щяла да уморя бебето, как нанасям трайни психически и физически увреждания.
Ами прави са били. Ако им беше давала водичка, сигурно сега нямаше да ти вдигат кръвното. Joy
Ох, съжалявам, не се сдържах Joy
Мда, сигурно щеше да е един такъв кротък и възпитан. Ама... съмнявам се.

Нося на майтап Simple Smile

# 583
Блонди личи си че, не си се сблъсквала с проблемни хора. Да,нормално е някой да си каже мнението, но зависи как го казва, дали настоява да стане на нейното и дали не търси начин да те нарани и уязви. Защото повярвай ми, има такива хора. Моята казваше за детето, че не е важно кое е добро за детето и какво иска то и ние какво искаме за него, а  детето ДА БЪДЕ ПРИОБЩЕНО КЪМ ЦЪРКВАТА И. дЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА ЦЪРКВАТАИтрябваше постоянно да съм нащрек, дали няма да му пълни главата с глупости за нейната секта и съответно да остава насаме с него - беше невъзможно.. Какво мислиш по този въпрос?

# 584
Блонди личи си че, не си се сблъсквала с проблемни хора. Да,нормално е някой да си каже мнението, но зависи как го казва, дали настоява да стане на нейното и дали не търси начин да те нарани и уязви. Защото повярвай ми, има такива хора. Моята казваше за детето, че не е важно кое е добро за детето и какво иска то и ние какво искаме за него, а  детето ДА БЪДЕ ПРИОБЩЕНО КЪМ ЦЪРКВАТА И. дЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА ЦЪРКВАТАИтрябваше постоянно да съм нащрек, дали няма да му пълни главата с глупости за нейната секта и съответно да остава насъме с него - беше невъзможно.. Какво мислиш по този въпрос?

Автоматично всякакъв контакт ще бъде забранен..
Това ми звучи повече от сектантско.. Децата да се ЖЕРТВАТ за църквата??
Косите ми настръхват…

Общи условия

Активация на акаунт