Как да се справим с пигментните петна (кожни, хормонални проблеми и др.) - 10

• 75 074
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Верче, маслото само вечер. Че и шипката е фоточувствителна.
Благодаря, и аз така знам.

# 646
  • Prismatica Aerie
Защо да е фоточувствителна шипката?

# 647
Caudalie ми го препоръча една приятелка живееща в Испания ще взема и аз да ги пробвам. Често пътуваме до Гърция та и за слънцезащитна ще погледна там.
Благодаря за споделеното!

# 648
Не знам точно защо е фоточувствителна шипката, но изричното указание е да се ползва само вечер, а сутрин да се слага слънцезащита. Има доста Вит. C в нея, предполагам и други елементи, които я правят неподходяща за сутрешна употреба.

# 649
  • Свети Влас
Шипката (Rosa canina) е фоточувствителна поради няколко причини:

Естествена реакция на светлина: Подобно на много други растения, шипката използва светлината за фотосинтеза, процес, чрез който растението произвежда енергия.

Пигменти и защитни механизми: Шипката съдържа пигменти като антоциани, които ѝ придават характерен червен цвят и помагат за защита на растението от ултравиолетовите лъчи.

Цъфтеж и плододаване: Светлината влияе върху времето на цъфтеж и формирането на плодове. Периодът на цъфтеж и плододаване е синхронизиран със светлинния цикъл, за да се осигури максимална полза от наличната светлина.

# 650
  • Prismatica Aerie
Не съм сигурна, че се разбираме коректно.
Как влияе светлината и прочее на растението шипка, е извън контекста на темата.
Става въпрос дали шипковото масло причинява фоточувствителност, нали?

# 651
Разтърсих се отново в интернет, че наистина съм забравила кое в шипката я прави фоточувствителна - отговорът е високото съдържание на натурален Вит. А. Затова се препоръчва да се ползва вечер и сутрин да се слага слънцезащита. Аз лично винаги съм я ползвала само през студените месеци, лятото не смея.

# 652
  • Свети Влас
Това ми го даде като информация !
Шипковото масло е известно със своите многобройни ползи за кожата, включително хидратация, регенерация и антистареещи свойства2. Въпреки това, няма конкретни доказателства, че шипковото масло причинява фоточувствителност. Напротив, то съдържа антиоксиданти като витамини А и Е, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждания, причинени от слънцето2.

Важно е обаче да се отбележи, че шипковото масло не трябва да се използва като заместител на слънцезащитен крем. Ако имате чувствителна кожа или сте склонни към алергични реакции, е добре да направите тест за чувствителност преди да използвате нов продукт.

# 653
  • Prismatica Aerie
А аз намирам данни, че естествено срещащите се в шипковото масло ретиноиди са в много ниски концентрации, съответно недостатъчни за предизвикване на фоточувствителни реакции.

# 654
В повечето сайтове на английски (аз обикновено си сверявам часовника така) пише, че е фоточувствително масло. На инструкцията на моето специално (на Балевски и Киров) пишеше да се ползва вечер, а сутрин да се ползва слънцезащита. Оф, всъщност не помня дали го пишеше на опаковката или това беше инфо от самия производител, защото им писах изрично, но както и да е, винаги така съм го ползвала и просто не смея да го мажа в най-големия пек, нали в крайна сметка се опитвам да се отърва от пигментации, а не да си създам нови 😊.

# 655
  • Prismatica Aerie
Разбира се, че ще го ползваш както си преценила.🤍

В шипковото масло има витамин А под формата на бетакаротин и само остатъчни следи от ретиноева киселина. Количеството не може да бъде точно предвидимо, но при всички случаи е нищожно, в пренебрежима концентрация. Максималното количество транс-RA в доброкачествено студено пресовано масло е измерено около 0,357 mg/L, това е 0,000 000 4% ретиноева киселина.

# 656
Не ми е мисълта да споря тук 😉, но само поствам цитат от описание за използването му:

IMPORTANT! Avoid exposure to direct sunlight after using rosehip oil - there is a possibility of pigment spots! Therefore, it is recommended to use rosehip oil mainly before going to bed - at night. If you use rosehip oil during the day, be sure to apply a broad-spectrum sunscreen with an appropriate SPF factor.

https://essences-bulgaria.com/item/1028?srsltid=AfmBOorDyGFxUxmP … -LgqxsjC6Rf7K06kA

Пише го в Application guide.

Друг е въпросът, защо не ми излиза този сайт на български, ама като пиша във форума посред нощ, понякога е така 🤦🏻♀.

# 657
  • Prismatica Aerie
Споделих научна информация. Производителят не си е направил проучването. Щом съдържа вит.А = фоточувствителност. Но какъв вит.А, каква му е концентрацията - няма информация. Не е коректно така, но е логично хората да вярват и да се пазят.
И аз не споря, всеки ще си ползва нещата както иска, не е моя работа.✌🏼
Слънцезащита би трябвало да се носи със или без употреба на маслото, така че все тая.😊

# 658
Всъщност - напълно си права 😆.
Слънцезащитата трябва да си върви независимо какво слагаме допълнително, защото то е ясно, че без нея ще се напетньосаме разкошно. 😢

# 659
  • Пловдив
Колко струва гръцкия крем за петна?

Общи условия

Активация на акаунт