9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 430
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Както всяка гимназия и тази си има своите плюсове и минуси. Както и добри и не дотам добри учители по различните предмети.
Надявам се новоприетите деца да се чувстват добре, да имат спокойна гимназиална среда и нормална, приятелска атмосфера в класа.

# 361
Каква дисциплина в гимназия, те да не са на 5?!? Нормални гимназисти са си. Не знам какво повече искате да ви се разкаже. Както и мама Мони писа, ако някой не иска да е в дадено училище, той ще си е недоволен непрекъснато. За мен и моето дете въпреки приоритетът ни към математиката, това е най-хубавата гимназия. Има дух, има атмосфера, учат, общуват, на топ локация са, учителите са страхотни хора, администрацията е отзивчива, да някои неща стават бавно, примерно програмата в школо няма да я видите на 15.09, а на 20.09, но това са бели кахъри. Родителската среща е една, комуникира се през школо, децата са въвлечени изцяло в комуникация и отговорности (за разни събития тип олимпиади, изложби, концерти, ги уведомяват тях, а не родителите), което за мен е страхотно. В 8ми клас ми беше шоково, сега го намирам за положително за израстването на децата.

Много ви благодаря за отговора.Само да спомена,че на дъщеря ми също е най-желаното училище.Както и вие споменхате сте се притеснявали 8ми клас,така и аз  и затова се радвам като споделяте.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 18:55 от bubanka

# 362
  • София
Второ мое дете учи в гимназията. Първото завърши преди 3 години, второто ще бъде 10 клас.

Да, има и минуси, но повече са плюсовете на ФЕГ. Училище като повечето училища от предпочитаните в столицата.

Успех на новите попълнения!

# 363
ФЕГ беше и нашето желано училище. По математика подготовката не е НС нивото на СМГ, но това все пак е езикова гимназия.
Дъщеря ми намери своето място и се чувства щастлива, а какво по-хубаво от това, детето ти да ходи с желание на училище!

# 364
  • София
Както беше казано и по-горе, езикова не означава хуманитарна гимназия. Голямата ми дъщеря току що завърши друга езикова и 5те години математика си бяха чиста загуба на време. Не научи абсолютно нищо. На НВО в я0ти клас каза, че късметът на хазарт й е помогнал да добута до почти 50 точки. И се чудя дали това не се очертава общ проблем за езиковите? Или пък младите учители по математика ги избягват? Просто си се чудя.

# 365
  • София
Каква математика в езикова гимназия?
Децата трябва да научат френски език. Най-важното е да имат добри преподаватели по БЕЛ и по основният френски език.
Това сериозно ли? Flushed Тези деца само с гимназията ли ще си останат, че само това да е важното? И по каква точно причина БЕЛ да е приоритет в ЕГ пред останалите предмети, наистина ми убягва. Много е важно математиката да е на ниво в ЕГ, много. Никой не очаква ниво МГ, разбира се, но на ниво, достатъчно децата после без проблем да продължат в инженерни, математически, икономически и всякакви други специалности, които изискват математика. Защото ЕГ са пълни с такива деца.

# 366
  • София
Няма да пригласям в общия хор, че ЕГ не са хуманитарни. Това няма съмнение. Надявам ке да успеят да намерят и назначат читави учители по математика, защото децата заслужават качествено обучение и по този предмет. Останалите профили определено са на ниво. А тези, които се интересуват от химия и биология определено имат едни от ТОП преподавателите, които подготвят много от студентите на МУ. Много, много са силни наистина учителите по тези 2 предмета+история и БЕЛ. Но...там оценки трудно се изкарват. Трябва си наистина стабилно учене.

# 367
  • София
Ако правилно се ориентирам, профилните предмети се избират в 10 клас, а не са "вързани" с паралелките от начало, нали така?

# 368
  • София
Бърди, да, така е. Единствено четох тук, в темата, че за латинския са вързани биология и химия.

# 369
  • София
да успокоявам някого, че ФЕГ е добро училище, означава, че този някой първоначално си е мислел, че ФЕГ е лошо училище... това е голямата дезинформация и заблуда.

та не се успокояваме, хвалим се. Simple Smile

моето дете можеше да влезе във всички гимназии на София без СМГ и 91 НЕГ. избра си ФЕГ и се записа на първо класиране.

# 370
О, и нещо, което класните в 9ти клас забравят да споделят е, че за профилите се прави подбор, когато желаещите са за повече от 1 паралелка, но по-малко от 2 или са повече от 2 паралелки. Всяко дете пише по 4 желания за последните 2 профила и за всеки предмет се сформира бал, който е сумата от годишните оценки по предмета в 9ти и 10ти клас плюс сумата от общия успех в 9ти и 10ти клас. Винаги има деца, които не могат да се класират по първо и второ желание, но се стараят за максимално удовлетворение на желанията. Ако си с висок успех го нямаш това притеснение.

# 371
Това не звучи добре !

# 372
Защото?
Ако има 65 души желаещи за математика, а възможностите на училището са 2 паралелки, т.е. 52 души как по друг начин да подберат кои 13 деца да не удовлетворят?

# 373
  • София
Звучи справедливо, поне са направили система как да се случат нещата. Мен основно ме притесняваше да не се окаже, че вече е вързана паралелката с профил. Така е по-добре.

# 374
  • София
Хуманитарна не е гимназията и не съм споменавала такова нещо, но и нивото на математика там не е като на СМГ. Ако се търси това, няма да се намери.
ПП по математика е важна за децата, които са ориентирани в тази посока. Но и учителят, който преподава в профил математика е важен.
А че децата заслужават качествено обучение по този предмет в това спор няма.

Общи условия

Активация на акаунт