9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 67 330
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Чувала съм, но сякаш за Френската най-много се говори в това отношение, също и за ученици, които употребяват, и се чудя дали е вярно или е по-скоро мит, който си върви като градска легенда.
Бъдете спокойна. За съжаление употреба има във всички гимназии. Не е една. Сигурна съм,че и във вашия квартал има.

# 106
  • София
Пак въпрос:
Кое е по - добре да се напише по- напред ФЕ/АЕ или ФЕ/НЕ ? Има ли добри учители за немския ез. ?
Също не знам дали питах - има ли добри преподаватели за математика профилирана подготовка? В 8,9 и 10 клас на ниво ли е математиката?

ФЕ/АЕ са 3 паралелки, но имат по-висок бал, докато ФЕ/НЕ е само една. Френският език е труден и децата често избират АЕ като втори, за да им е по-лесно. Също така, избирайки АЕ, ще имат възможност да го посочат и като една от двете задължителни матури след 12 клас.

Относно дилърите около училището, това ми е любимият въпрос. Трябва да си призная, че преди 2 години и аз се появих в темата, за да го задам. Истината е, че до ден днешен не съм чула от сина ми нищо на тази тема. Питах го веднъж, той каза, че имало сигурно, ама той не ги бил виждал. Ама и в 32ро, в което учеше преди, пак така се говорело и той пак не ги е виждал. Мисълта ми е, че такъв контингент сигурно има, но това е навсякъде. Зависи от детето дали има интерес да ги потърси и дали има пари да се снабди. Никой не е застанал на входа да раздава безплатно. Ако търсиш, ще намериш. И то не само в училище, а в цяла София и най-вече по дискотеки, барове и дори спортни зали, където те първа ще се запътват децата ни.

За дисциплината нямам забележки, както писах и по-горе. ФЕГ има заешки лагер август месец и голяма част от децата се запознават още там, преди да са разпраделени дори по паралелки. В следствие на това, синът ми познава много деца от целия випуск и са като едно голямо семейство. Не сме имали никакви проблеми нито в учебните часове, нито извън тях. Тази година имаха и нов ученик - българче, което досега е живяло в чужбина. Приеха го много радушно, водят го навсякъде с тях. Учителите са доста изискващи, дори по физическо. Още помня как се снимаше на видео да прави определен брой коремни преси, лицеви опори и скока на въже, и ги пращаше на учителката, за да му пише оценка.

Директорката е преподавател по математика, така че предполагам нивото на предмета трябва да е добро. Синът ми се насочил към профил БЕЛ и История, така че не мога да дам по-подробна информация. За него математиката просто "става" Simple Smile

# 107
Пак въпрос:
Кое е по - добре да се напише по- напред ФЕ/АЕ или ФЕ/НЕ ? Има ли добри учители за немския ез. ?
Също не знам дали питах - има ли добри преподаватели за математика профилирана подготовка? В 8,9 и 10 клас на ниво ли е математиката?

ФЕ/АЕ са 3 паралелки, но имат по-висок бал, докато ФЕ/НЕ е само една. Френският език е труден и децата често избират АЕ като втори, за да им е по-лесно. Също така, избирайки АЕ, ще имат възможност да го посочат и като една от двете задължителни матури след 12 клас.

Относно дилърите около училището, това ми е любимият въпрос. Трябва да си призная, че преди 2 години и аз се появих в темата, за да го задам. Истината е, че до ден днешен не съм чула от сина ми нищо на тази тема. Питах го веднъж, той каза, че имало сигурно, ама той не ги бил виждал. Ама и в 32ро, в което учеше преди, пак така се говорело и той пак не ги е виждал. Мисълта ми е, че такъв контингент сигурно има, но това е навсякъде. Зависи от детето дали има интерес да ги потърси и дали има пари да се снабди. Никой не е застанал на входа да раздава безплатно. Ако търсиш, ще намериш. И то не само в училище, а в цяла София и най-вече по дискотеки, барове и дори спортни зали, където те първа ще се запътват децата ни.

За дисциплината нямам забележки, както писах и по-горе. ФЕГ има заешки лагер август месец и голяма част от децата се запознават още там, преди да са разпраделени дори по паралелки. В следствие на това, синът ми познава много деца от целия випуск и са като едно голямо семейство. Не сме имали никакви проблеми нито в учебните часове, нито извън тях. Тази година имаха и нов ученик - българче, което досега е живяло в чужбина. Приеха го много радушно, водят го навсякъде с тях. Учителите са доста изискващи, дори по физическо. Още помня как се снимаше на видео да прави определен брой коремни преси, лицеви опори и скока на въже, и ги пращаше на учителката, за да му пише оценка.

Директорката е преподавател по математика, така че предполагам нивото на предмета трябва да е добро. Синът ми се насочил към профил БЕЛ и История, така че не мога да дам по-подробна информация. За него математиката просто "става" Simple Smile
Благодаря! Кой му преподава по История? Сигурно не е въпросната Елза Садулова?

# 108
Не смятам, че балът за ФЕ/АЕ е значимо по-висок от другите парлелки, ако има разлики те са в рамките на 1-2 точки. Моята дъщеря много мотивирано записа ФЕ/ИЕ с идеята да учи испански, но нямаше късмет с добър учител. Та от тази гледна точка съветвам да е ФЕ/АЕ, защото така чисто стратегически ще могат да държат ДЗИ по английски в 12 клас. Ако имаше добра подготовка по испански с 2 ръце бих гласувала да добавят още 1 език. Немският обаче се учи сериозно.
Това с наркотиците и ФЕГ винаги ме е разсмивало. Там има точно толкова наркотици, колкото и в другите училища. Горе някой написа "който търси намира"  
 Вече писах в предходен пост , че в това училище има нереализиран потенциал на децата, но предвид това, че директорката предполагам скоро ще се пенсионира вярвам, че още по-хубави неща ще се случват с тази гимназия. Чисто административно бавно се случват нещата в момента. Примерно няма обмени по Еразъм и информацията протича много тегаво и бавно. Но пък френският език е перспективен, учи се на една смяна и има хубава база, децата са умни и съзидателни. Има свободен избор на профили след 10 клас, което е прекрасно. Обективно отчитам плюсовете и минусите на гимназията. Моята дъщеря ще е 12 клас и защото нещата и се получиха добре с езика и приятелите отново би избрала ФЕГ без колебание. Преди 4 години можеше да избере спокойно и НЕГ,  и Испанска гимназия, но и беше първо желание. Слушайте какво искат децата ви!

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 10:32 от Госпожа Рада

# 109
всеки, който се заседи пред ндк, на съветска или при седмочислениците, може да получи предложение за по-силна цигара или друго - изобщо не е нужно да се случи около училищния двор Simple Smile

# 110
  • София
Пак въпрос:

Не се стряскайте толкова от Елза Садулова. Когато стана в 9 клас класна на сина ми бях доста изплашена. Е сега мога да кажа, че заедно с г-жа Грозева и г-жа Тосева това е любимата учителка на моя. Тя е една от причините да иска профил история и се надява ако го приемат тя пак да му преподава. Въобще катедрата по история във ФЕГ е мноооого силна и взискателна. Имам впечатления от трима учители по исотрия перподавали на моето и на приятелски деца.
Някой пита за нивото на биологията и химията - високо. Профилите се водят от много добри учители.
За математиката дано се включи Мария 007. Много зависи какво очаквате - за моето дете, което не е по точните науки преподаването по математика при Тосева е идеално. За деца с интерес обаче мисля, че математиката не е на достатъчно високо ниво във ФЕГ. Резултатит от ДЗИ ПП математика са лоши.
Скоро питах синът си ако сега кандидатства какво би избрал. Пак каза, че първото желание ще е ФЕГ. Той не е от отличниците, по някои предмети определено му е зор - тази година беше физика, но класът му са свестни деца, драми няма.

# 111
Аз не съм меродавна за математиката Simple Smile, на мен все ми малее и леснее. Моята дъщеря идва от смг, та разликата е огромна. Но тя си се готви сама със сборници, няма драма, че в училище си карат по-спокойно. Който иска да се научи - успява, няма пречки за деца с добра основа да си надграждат. Няма начин да се води математика на ниво смг, т.е. не очаквайте чудеса, не очаквайте да има математика на ниво втори кръг ном. За ПП мат нямам мнение, предстои от догодина.

# 112
  • София
[/quote]

Калпакова му преподава по История и казва, че е доволен. За догодина - не знам.

За химията нямам впечатления, но нивото по биология е много високо. Даже имаше оплаквания от деца, че било прекалено и на тестовете имало въпроси, които не са в учебника. Жената после обясни, на една от родителските срещи, че иска да ги накара да мислят - дава им някакви параметри и ги кара да изчислят резултата. Затова го няма в учебника. И също каза, че няма намерение да ги пита само готови заучени въпроси. На мен лично тази жена много ми харесва Simple Smile

Относно новата сграда - младъжет каза, че там са 11 и 12 клас и не може да каже много. Имало асансьор и отделен вход, ако на някой му е по-удобно. Не е ходил в новия кабинет по химия, но е ходил в новия по биология и каза, че е хубав.  Имало няколко скелета, макети на клетки и тн. Също така, каза, че учителката по биология има в задната стаичка доста други "съкровища", но ги вадела само когато някой много не знае. Пример ми даде, изпитвала нещо за бъбреците и детето и говорело пълни глупости, та отишла в тази стаичка и след 2 минути ровене се върнала с буркан с бъбреци, за да покаже по-ясно.

Салонът каза, че е на едно ниво, но огромен. Спокойно може да играят 2 класа и да не си пречат по никакъв начин. Имат баскетболни кошове и две мрежи за волейбол. За фитнеса каза, че ако се считат два уреда за набиране, значи имат Simple Smile За сметка на това в съблекалните има душове, за който иска. В двора не се излиза, нямало и нищо там.

# 113
Явно всеки има различно виждане за Елза Садулова... В девети клас дъщеря ми завърши с 4 по история и по всичко останало имаше отличен.В десети клас с друг учител нещата потръгнаха. Калпакова не е преподавала на дъщеря ми, но само хубави неща съм чувала.

# 114
Ще съм благодарна, ако някой може да сподели информация за профилите във ФЕГ след 10 клас. Събират ли се деца за профил математика или ИТ?

# 115
  • София
НЕ се учи сериозно във ФЕГ, а това че децата били с по-слаби ученици са пълни глупости.
АЕ е по-изгоден за матура. Преценете си трябва ли ви висока оценка от ДЗИ ПП по чужд език или пък по-лесен изпит.

Разбира се, че се събират деца за профил Математика и ИТ. Откъде битува това погрешно мнение, че в езикова гимназия отиват предимно деца с хуманитарна насоченост?

# 116
  • София
Чувала съм, но сякаш за Френската най-много се говори в това отношение, също и за ученици, които употребяват, и се чудя дали е вярно или е по-скоро мит, който си върви като градска легенда.

госпожо, тези слухове съм ги чувала още когато аз бях в 7-ми клас, а това беше по соц време...

просто хората повтарят като папагали каквото са чули, без да имат достоверна информация. така се генерират слуховете по принцип.

# 117
ако по биология говорите за донка николова, то впечатленията от нея са доста противоречиви - и като преподаване и изпитване (вкл. и върху непреподаден материал), и като отношение към децата
беше класна на нашия клас за известно време и най-мекото, което мога да кажа е, че всички си отдъхнахме, когато я смениха вкл. и тя - едно от нещата, за които съм благодарна на ръководството на гимназията е, че се вслуша в мнението на учениците и родителите по въпроса

# 118
  • София
За нея говоря точно, да. И аз съм чувала много противоречиви мнения от вече завършили при нея ученици - и двамата в Медицинския. Според едното момче, основата при нея е била толкова солидна, че с лекота е взел изпитите по Биология. Другото момче пък казва, че като е тръгнал на уроци, за да се подготви за кандидатстването след 12 клас, учителката му е казала, че всичко трябва да почне да му обяснява отначало.

Може би зависи от детето и дали наистина има влечение към биологията или не. Като класен ръководител не мога да дам мнение. Радвам се, че сте намерили решение, което удовлетворява всички.

ФЕГ е на 2ро място в София по ДЗИ по Биология, като от всички училища, около нея, се е явило само по 1 дете, а резултата на ФЕГ са от 3 деца.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 11:45 от feel_the_rush

# 119
  • София
Ще съм благодарна, ако някой може да сподели информация за профилите във ФЕГ след 10 клас. Събират ли се деца за профил математика или ИТ?

Не просто се събират, а даже ще има две групи по тези предмети.

Общи условия

Активация на акаунт