9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 438
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
Ама какво смг, говорим за нормални часове, в които се преподава и се правят регулярни контролни за следене на нивото на децата, за да се коригират пропуски навреме. Такова нещо тази година 11 клас на профил нямаше. На мен ми писна да коментирам математиката във фег. Който разбрал-разбрал. Който не иска да ми вярва на преценката, негова воля. Аз моето дете ще си го науча, искаше ми се и специалист да му удари едно рамо, но това е положението.

# 376
  • София
Мария, ако дъщеря ти намери някакво свободно време да се ангажира с курс по математика с десетокласници, моята ще е първа в списъка.  По мое настояване са се запознали и са комуникирали за УАСГ. Толкова засега.  Ако Александров е бил по мат - жалко че не сте останали доволни, очаквах, че ще е по-ангажиран в преподаването. Дано в 12. клас случите на по-отговорен учител. Иначе тази година в паралелката на дъщеря ми, госпожата се отнесе доста сериозно. Пое ги втори срок миналата година и нещата се подобриха. Предполагам, че ще продължи с тях и следващата година.

# 377
  • София
Защото?
Ако има 65 души желаещи за математика, а възможностите на училището са 2 паралелки, т.е. 52 души как по друг начин да подберат кои 13 деца да не удовлетворят?

Принципно мисля, че има наредба, която забранява всякакви класирания за профилите. Помня,  че в един момент в началото на профилирането по новата система 73-то бяха  тръгнали по този начин  да правят селекция, но вероятно после е  имало оплакване и мисля, че финално нямаше никакъв подбор.  От друга страна пък без класирания  в  даден профил неминуемо попадат хора, които може би не са за там и  очаквано после имат затруднения. Ни едното е   хубаво, ни другото..Отделно не е  съвсем  честно да се прави подбор на база  срочни/годишни оценки по предмета Х. Ако ти си при строг и изискващ учител в една паралелка и имаш  5, а аз  съм в в друга при лежерен учител и имам незаслужена шестица, как  съм по-подходяща за профила? Въпросът ми е принципен, не само за  ФЕГ.  Миналата година се пусна такава муха  в темата за НЕГ, оказа се неверен слухът, че ще има подбор по успех, но  хората оправдано недоволстваха, докато не се убедиха, че децата им са там, където искат.

# 378
Да, Александров беше. Ния много го хареса като човек, но той не е математик, въпреки че и в смг преподаваше, аз още от там го знаех и имах отзив и знаех какво да очаквам. В началото започна амбициозно, но после нещо се случи. То и той вероятно не срещна обратна връзка каквато очакваше. Те нещата са навързани. За мен той изпусна ситуацията като не им даваше контролни, а пишеше шестици без никакво покритие. Освен това по никакъв начин не поощряваше работата в час и така масово загубиха мотивацията, а вероятно и той.

Русалке, бъркаш. Не може да се прави подбор с бал от нво. Това правеше 73. Няма нормативен проблем в решението на фег, все пак и аз съм що годе наясно с наредбите.

# 379
  • София
Нещото, ако е след нова година, е лично, някой път може да споделя, че лично го познавам. Загуби мотивация, ангажиран с други мисли, от които още не е отърсил.  Но поне се надявам, че е обяснявал достъпно. Имаше 2 магистърски специалности  - мат и физика и докторат по биофизика, супер начетен, член на Менса, участва и в Стани богат. Както и да е, мисля, че няма да преподава повече, беше по заместване и дано следващият учител да е ОК.

# 380
  • София

Русалке, бъркаш. Не може да се прави подбор с бал от нво. Това правеше 73. Няма нормативен проблем в решението на фег, все пак и аз съм що годе наясно с наредбите.
Аз все пак написах "мисля, че" Simple Smile  Но дори и да е само за НВО забраната, пак не  е редно да има подбор където и да е. Отрязват се възможности за кандидатстване за  някои деца,  учи се  нещо нежелано ( а това натежава)  цели 2 години...

# 381
В наредбата за профилиране пише, че профили се сформират според възможностите на училището. Какво правим ако училището има възможност за 1 клас (26 души) по профил философия, а желаещите са 45?
Няма училище, което да удовлетворява на 100% желанията на учениците, то е невъзможно. ФЕГ е от малкото, които не сдвояват и удовлетворяват над 80% от двете желания на учениците си. Масово сдвояват, да не говорим, че има училища, където цял клас е един профил, който иска масата от класа и няма разделение по групи. Та баш на ФЕГ да им търсим кусури за профилирането е нелепо.
Скрит текст:
За нашия набор съм следила почти всички училища, ми СМГ, другото училище, което предлага не сдвоени профили,  не можаха да направят няколко профила: био, история и др. и желаещите деца ги разпределиха по други техни желания. Та никъде няма пълно щастие. При нас има ясни правила децата ги знаят и ако им е важно да са в конкретен профил, то полагат усилия в 9ти и 10ти клас по съответния предмет.

# 382
  • София
ФЕГ е едно от малкото училища, в които профилите не са сдвоени. А това повярвайте е огромно предимство за децата. И да те си знаят, че има класиране и не им е драма. Помня как се пусна слух, че и при нас ще са сдвоени и няколко майки от различните 10класни паралелки цъфнахме при Богданова притеснени. А та толкова се учуди на този слух и ни успокои, че за децата най-добре е профилите да не са сдвоени. И друго много хубаво поне за мен. Едносменният режим. Чудно е следобедът да им е свободен. Имат време за всякакви други интереси.

# 383
  • София
В Испанската профилите не са сдвоени и няма класиране - всички деца са в желания профил, няма неудовлетворени желания. Единственият вариант да няма някой от предлаганите профили в конкретна година е да не се събере необходимият мининум желаещи /мисля, че бяха 12/. Досега не се е случвало. При повече желаещи за даден профил, сформират повече групи по него. Училището не е по-голямо от ФЕГ, така че е въпрос на организация.

# 384
И на финансиране. Защото при 6 класа във фег, финансирането е за 12 групи, ако се наложи да са повече, то трябва училището да си го финансира. Пък и стаите едва ли ще стигнат и сега са на ръбче точно.

За нашия набор испанската имаше 15 комбинации, от които са избирали двойките. Не са никак малко, но са били сдвоени все пак.

# 385
До споделя и моите впечатления след първата година на дъщеря ми във ФЕГ. Математиката и в техния клас ми се видя на много ниско ниво - цяла година заместници, 2-3 урока преподадени в един блок и 1 задача за домашно. След нивото, което имат децата след седми клас там, направо си е грехота! За съжаление и по БЕЛ нещата не са цветущи при нея - млада, много приятна на пръв поглед преподавателка, която уби всякакво желание на дъщеря ми за тези часове. Преподава хаотично и вечно недоволна от децата. Имаше прекрасни преподаватели в кварталното училище, които не само преподаваха на ниво, но и умееха да  мотивират. Благодарение на тях  изкара отлични резултати на НВО без частни уроци и до голяма степен те я насочиха към ФЕГ като подходяща за нея. За радост много си харесва учителката по френски, даже и госпожата по физическо, след първоначалния шок от изискванията й. Но за мен най-важното е, че си харесва училището, намери добри приятели и  не съжалява. Пък се надявам да има късмет другата година с преподаватели по математика и БЕЛ, знам че ще са други.

# 386
  • София
За нашия набор испанската имаше 15 комбинации, от които са избирали двойките. Не са никак малко, но са били сдвоени все пак.
Сдвоени профили в Испанската? За първи път го чувам. Откъде тази информация? Дори не мога да си представя как се правят 15 комбинации, но организирането им със сигурност е по-трудно от свободния избор на профил. То няма толкова деца за 15 комбинации.

# 387
От майка на наборче, което учи там.

# 388
  • София
Не е лошо да се подеме инициатива училищата да вземат да пускат информацията за профилите на сайтовете си ежегодно. С възможни избори, финално избрани профили и т.н. Все пак ще е някакъв ориентир.
То е ясно, че може да има промени във времето, но е редно хората да са информирани поне към момента на избор на гимназия.

# 389
  • София
Мария,
Скрит текст:
използвах само изречението ти  какво би станало при повече желаещи, а по-малко места в профил като база за коментар и  подчертах, че не става дума конкретно за ФЕГ, а принципно за идеята хем да не са сдвоени, хем уж да можеш да избираш свободно, хем обаче да има подбор..Така че няма нищо нелепо. А и в интерес на истината коментарът ми е повече провокиран от мнението на учител  по повод изразеното от мен задоволство, че под управлението на новата директорка на НЕГ профилите  вече няма да са сдвоени. Опита се дамата да ми обясни, че това е лошо управленско решение в дългосрочен план,  негативите от което  в училища с този принцип  скоро ще се видят/усетят, като за пример не беше дадена ФЕГ, а 1 АЕГ. Затова се зачетох.. То в един момент не е ли по-добре да са тогава сдвоени, но пък гарантирано да ти уважат желанието...

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 00:08 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт