9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 471
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Предполагам, че идеята е да осигурят по-малко профили, но сигурни такива. И поради това са изключили профили, които не са условие за прием в университет. Примерно, без профил физика можеш да забравиш за прием в инженерна специалност в академичен университет в държави като Нидерландия /с изключение на КН/ - просто е задължително условие за прием, както и математиката. Докато профил БЕЛ не се изисква никъде. Неприятно е за тези, за които профилът е без значение и като хуманитарно насочени БЕЛ ще им е най-приятен /аз примерно съм в тази категория Joy /, но не ги ограничава в бъдещия избор на университетска специалност, за разлика от профил математика, физика, химия, биология.

# 406
  • София
... в Испанската няма профили БЕЛ и философия. Особено БЕЛ! ...

Това сериозно ли? Няма БЕЛ? И аз мисля, че това е основният профил. Ние ще комбинираме него с нещо друго, предполагам история или география, още се пече Simple Smile

# 407
  • София
Предполагам, че идеята е да осигурят по-малко профили, но сигурни такива. И поради това са изключили профили, които не са условие за прием в университет. Примерно, без профил физика можеш да забравиш за прием в инженерна специалност в академичен университет в държави като Нидерландия /с изключение на КН/ - просто е задължително условие за прием, както и математиката. Докато профил БЕЛ не се изисква никъде. Неприятно е за тези, за които профилът е без значение и като хуманитарно насочени БЕЛ ще им е най-приятен /аз примерно съм в тази категория Joy /, но не ги ограничава в бъдещия избор на университетска специалност, за разлика от профил математика, физика, химия, биология.
Санака не съм съгласна с теб. Да БЕЛ никъде не го изискват при кандидатстване в чужбина, но не всички деца искат да учат в чужбина. И въпреки че в този профил не се изучават произведенията за ДЗИ БЕЛ много деца го записват и заради това, защото там пишат много есета и ЛИС и определено е от помощ.
Така че продължавам да твърдя, че БЕЛ е основен профил! И липсата му е огромен "-" на Испанската за мен.
П.П. Разводнихме я малко темата. Далечни са още профилите за зайците:)

# 408
  • София
Като гледам резултатите от ДЗИ, не им липсва допълнителната подготовка по БЕЛ на учениците от Испанската.

# 409
  • София
Профилите по основните дисциплини (БЕЛ, Мат, Ф, Х, Б, Ист, Гео) абсолютно задължително трябва да се предлагат според мен. (Иначе е ясно, че тук си говорим за гимназии в големи градове; за гимназиите в по-малките населени места разговорът е друг, но просто не ми се отваря тая тема).

# 410
Като гледам резултатите от ДЗИ, не им липсва допълнителната подготовка по БЕЛ на учениците от Испанската.
Истината е, че голяма част от учениците, както в Испанската, така и във ФЕГ достигат тези високи резултати и с допълнителна подготовка. С това не подценявам труда и странието на децата. Мотивираните деца се целят във високи цели. Винаги има и деца, които нямат допълнителни уроци, но е факт, че точно най-знаещите деца често имат и допълнителна подготовка, защото точно във високите резултати при кандидатстване конкуренцията е най-силна и  всяка стотна е решаваща.

# 411
  • София
Истината е, че голяма част от учениците, както в Испанската, така и във ФЕГ достигат тези високи резултати и с допълнителна подготовка. С това не подценявам труда и странието на децата. Мотивираните деца се целят във високи цели. Винаги има и деца, които нямат допълнителни уроци, но е факт, че точно най-знаещите деца често имат и допълнителна подготовка, защото точно във високите резултати при кандидатстване конкуренцията е най-силна и  всяка стотна е решаваща.
+ 1, само бих добавила към упоменатите и всички други "елитни гимназии, които дежурно са  в челото. Ясно е, че са налице и база/основа от училище, понеже  все пак и другаде се ходи на уроци/школи, и лична мотивация/амбиция, но  сериозен фактор  си е и допълнителната подготовка...

# 412
  • София
Понеже през изминалата година четох много, а и след 5 години в Испанската имам някакви наблюдения, все повече седя зад мнението си, че няма значение в кое от набедените за  елитни училища ще учи детето. Всички имат своите проблеми. Учениците в тях, средата е това, което ги отличава.

И сега се радвам, че разбрах за възможността математиката да не е на нивото, което ни се иска. Мога да реагирам адекватно и навреме, защото голямата ми дъщеря загуби последните 5 години по този предмет (иска ми се да бях така подготвена и за нея, но си мислех, че след като отива в топ училище и моето участие в образованието й приключва).

Да, Испанската няма профил БЕЛ и това не беше ОК за детето ми. Но се адаптира, избра друго и това не направи училището по-лошо. Учителката им е страхотна и масово от последния випуск не са се готвили допълнително.

# 413
  • София
Скрит текст:
Санака не съм съгласна с теб. Да БЕЛ никъде не го изискват при кандидатстване в чужбина, но не всички деца искат да учат в чужбина. И въпреки че в този профил не се изучават произведенията за ДЗИ БЕЛ много деца го записват и заради това, защото там пишат много есета и ЛИС и определено е от помощ.
Така че продължавам да твърдя, че БЕЛ е основен профил! И липсата му е огромен "-" на Испанската за мен.
П.П. Разводнихме я малко темата. Далечни са още профилите за зайците:)
Ама с кое не си съгласна? Joy Аз само предполагам причините за липсата на профил БЕЛ. И не твърдя, че за някого не би бил полезен, а само, че липсата му не ограничава последващия избор на университет, не е формална пречка за това, за разлика от други профили.

# 414
  • София
И на мен класирането за профил и възможността за неудовлетворяване на желанията, силно ми обезсмисля "свободния избор".

не знам да е имало някой некласиран за желания профил и с неудовлетворено желание. даже се чудя откъде дойде тая мантра за "класирането за профили"...

изключение е липсата на профил физика за набор 2006, което според мен се дължи не на малкия брой желаещи, а на напускането на един от учителите по физика.

# 415
Мама Мони, аз пък мисля, че Санака е права. Да,  не всички деца искат да следват в чужбина, но в българските университети доколкото знам, все още няма изискване за профили, така че липсата на профил БЕЛ в Испанската няма да попречи на никое дете за никой български университет. Докато европейските университети често имат изискване за конкретни профили и много ясно, БЕЛ не е сред тях.

# 416
  • София
Няма да влизам повече в полемика за профил БЕЛ. За мен това е задължителен профил за всяка една гимназия.
Етомира, да се надяваме, че новите учители по математика ще са добри.
И да, всяка гимназия има своите слаби страни и съм напълно съгласна, че всяка една от т.нар. елитни си струва и той най-вече заради децата, които учат в нея. Няма какво да се заблуждаваме. Всички търсим добра среда за децата си и ФЕГ, НЕГ, АЕГ, Испанската и т.н. я осигуряват.

# 417
  • София
Че средата е най-важното, съм абсолютно съгласна. И във всяка една от споменатите гимназии ще си я имат.

# 418
Понеже през изминалата година четох много, а и след 5 години в Испанската имам някакви наблюдения, все повече седя зад мнението си, че няма значение в кое от набедените за  елитни училища ще учи детето. Всички имат своите проблеми. Учениците в тях, средата е това, което ги отличава.

И сега се радвам, че разбрах за възможността математиката да не е на нивото, което ни се иска. Мога да реагирам адекватно и навреме, защото голямата ми дъщеря загуби последните 5 години по този предмет (иска ми се да бях така подготвена и за нея, но си мислех, че след като отива в топ училище и моето участие в образованието й приключва).

Да, Испанската няма профил БЕЛ и това не беше ОК за детето ми. Но се адаптира, избра друго и това не направи училището по-лошо. Учителката им е страхотна и масово от последния випуск не са се готвили допълнително.

И в испанската ли математиката е греда? Става все по-хубаво Sad

# 419
Предвид резултата на дзи мат на двете училища (малко по-малко явили се деца и също така малко по-нисък резултат на испанската спрямо фег, съм склонна да мисля, че проблемът е идентичен). Проблем с математиката има почти навсякъде, дори и за някои паралелки в смг. Въпрос на голям късмет е да отидеш примерно във 2 аег и да ти се падне Костов.

Хах, един ден моята щерка ако си сбъдне мечтата ще стане учител по мат във фег Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт