9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 549
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Записахме се днес Simple Smile Много се развълнувахме и двете, изобщо не очаквах:)
Бързичък въпрос към "старите" - по колко часа на ден имат горе-долу в 8 клас?

# 496
Не помня при записването ли се попълваше за фуч или като почнаха, но когато дъщеря ми беше 8 клас клубът по ИИ и хорът бяха фуч, а не клуб.
Във фег са на блокове и има 2 различни програми за седмица 1 и седмица 2 или седмица А и седмица Б, както си ги кръстите, редуват се. Та без фуч-овете виждам, че е имала 8,8,7,6,6 часа и 8,6,7,6,6 часа. ЧК на всички е в сряда 7ми час, много от клубовете са в петък 4ти блок, затова петък винаги е с 6 часа (3 блока).

# 497
  • София
Благодаря! Някъде мога ли да прочета какво е фуч и какво е клуб, кое е задължително и кое по желание? Нищо не ми говорят Sad

# 498
В ЗПУО и в наредба 10, има и разяснения в наредба 11.
Накратко:
Учебните часове са в 3 групи: А, Б и В. А са задължителните, има ги заложени във всеки рамков план; Б са иуч - те също са задължителни, но училището си избира (затова са избираеми учебни часове) дали иуч ще е математика, бел, език или нещо друго; В са фуч - те вече не са задължителни. Училището избира дали да предложи фуч или не, както и какъв фуч има възможност да предложи. В началото на всяка учебна година се попълва декларация за иуч и фуч. И много често родители негодуват защо са избираеми пък ги карат да "избират" иуч математика, като те не искали Simple Smile. Изборът е на училището. Вече за фуч родителят/ученикът може и да не пожелае да ги заяви и тогава не ги посещава. Но заяви ли ги, те му влизат като хорариум в дипломата и трябва да ги посещава. По фуч се пишат само отсъствия, не и оценки. По иуч се пишат и отсъствия, и оценки.
Клубовете са си нещо като кръжоци от наше време, в смг ги наричат школи. Това са незадължителни часове, в които нито се пише отсъствие, нито оценка, нито влиза в дипломата като хорариум. Това е като да си запишеш някъде детето на школа по ии примерно. Но в училище тези клубове се посещават безплатно. Мисля, че МОН финансира наличието на клубове. Клуб се сформира при определен брой желаещи, не помня колко беше. Примерно по математика при дъщеря ми м.г. се бяха записали около 40 деца, така и не отидоха толкова много, около 15 бяха редовните и тук-там някой идваше преди контролно и преди нво Simple Smile. Не знае дали и тази година ще събере желаещи, затова не знае дали ще има пак клуб. А пък тя самата ходи на клуб по ии вече 4 години, рисуват за удоволствие, правят 2-3 изложби през годината, много й е приятно и си ходи с кеф, художник няма да стане. Има и клуб по фотография, помня една изложба в клуба на фотографа, че правиха. Има и хор, те са много, много активни. Театралната група май е за по-големи, защото правят постановки на ФЕ и ходят във Варна на един форум да ги представят, тази година имаха голям успех. Ученическият съвет май също се води нещо като клуб, защото фигурира в листчето за избор на клубове, което им раздават в началото на срока. Не знам ученическият вестник дали също не е клуб. Може и други клубове да има сформирани, но не съм запозната.
Латинският не за латинската паралелка май е фуч, а не клуб, не знам точно.

# 499
  • София
И ние записахме младежа. Попълних заявление за подготовка за Олимпиади, но за другите избирателни ми казаха, че е рано. Края на септември щели да им кажат на тях лично какви са възможностите.
Дадоха ни значка. И си имаме вече ФЕГ-че.
Това е третата тема, в коята участвам в беге мама за училища покрай децата. СМГ, НЕГ и сега ФЕГ. Тази намирам за най-комфортна и приятна.
Да ни е на късмет. Blue Heart

# 500
  • София
И за мен е третата - 2АЕГ, Испанската и сега ФЕГ. Simple Smile

# 501
  • София
Мария, това беше безкрайно полезно, много ти благодаря, че си отделила толкова време да обясниш!

# 502
Хоп, и аз тук. Момче ФЕ/ИЕ. Голямо мислене падна, но в крайна сметка днес се отписа от НГДЕК и се записахме във ФЕГ. Дано му е на късмет.

# 503
Ради, С1 в единадесети клас е наистина забележителен резултат! Предполагам го е взела дъщеря ти. Моля да споделиш името на преподавателя, особено, ако е водил и в 12 клас ФЕ, защото с голяма вероятност ще поеме осмокласници! Ще е от полза.
Беше особена ситуацията с учителката на дъщеря ми. В 8.9 и 10 клас преподаваше добре, но в 11 клас имаше здравословни проблеми и чести отсъствия. После я смениха с друга преподавателка. Последно на първата учителка даваха само допълващи часове,  защото здравословните проблеми и се отразиха на преподаването. Затова не ми се иска да  споделя името в публичен форум . Но, когато ви кажат учителите наесен ще споделим впечатления за всички,  които знаем.
Достижимо е С1 ако детето има интерес към езика като се добави малко помощ за формата. Дъщеря ми го учеше с удоволствие езика, а и като цяло и вървят езиците.

# 504
  • София
Мария, много благодаря за така добре представената информация! Изключително полезна е.

И съм съгласна с момичетата, темата е много хубава и позитивна. И колкото повече чета за гимназията, толкова повече се убеждавам, че детето ми взе правилно решение.

# 505
Мария, точно това ме вълнуваше и мен днес - кога са допълнителните клубове. И аз се включвам към благодарните. Единственият вариант девойката да продължи с ученето на английски е в школата, а часът е петък 15ч. Както казваш, че клубовете са предимно четвърти блок в петък, това е до 14.40ч. Невъзможно ще е да успява за школата. Дано има спортни и други клубове, и другите дни от седмицата. В основното пееше и в хора, но ме съмнява да иска да продължи.

# 506
3-ти блок свършва в 12:35, а 4-ти блок в 14:10.
Спорт не съм чувала да има, но има тенис маса и могат да играят на нея свободно.

Аз може и захаросано да пиша за фег, да не вземете да се пренавиете Simple Smile)) Аз, че си я харесвам, харесвам си я, но си има и кусури, не предобряйте с очакванията.

# 507
  • София
Сигурна съм, че има много кусури. След пет години в Испанската съм убедена, че няма идеално училище. Но сега поне съм подготвена. Иска ми се някой да ми беше свалил розовите очила тогава. Точно вчера си говорихме по темата с голямата.

# 508
  • София
хорът на Френската е супер, сега имат и нов, млад, надъхан диригент.

# 509
О, значи супер става! Аз ги броя като в основното, но явно блоковете скъсяват времето.
Няма начин да се пренавия твърде много. Като цяло бях за нещо с математика и за мен езикова е компромис, но не и за нея. Тя пък си държи на езика, а аз съм доволна, че тя е доволна.
Нашия хор не беше кой знае какво. Не научаваха нищо ново и тя се демотивира. Обожаваше обаче хандбала, а и бяха доста добри. Днес една учителка ми похвали волейболния отбор, та ще видим на къде ще се насочи.

Общи условия

Активация на акаунт