На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 563
  • 772
  •   1
Отговори
# 465
  • Замък сред облаците
Да, да, маркировката е за консистенцията, но пък глутенът уж се препоръчва по-късно у нас (в Италия пък от 5 месец, примерно). Аз дадох само идея за тези, които искат да въвеждат пшенични по-късно какво да имат предвид Simple Smile

# 466
да, и аз мисля, че е полезно да се получи дискусия, просто и аз не смятам, че съм от най-глупавите хора и намирам някакъв резон в нещата, които казва, а и все пак си е направила и тя някакво проучване, затова и споделям. Със сигурност твърденията и не почиват само на това колко деца има.
Довечера ще слушам лекция на доктор Владимирова и ще видя какво обяснява тя, че ми се стори по-читава. Но вчера намерих една презентация на лекарка в 1наум, която обясняваше, че трябва след една седмица едва ли не да се замести хранене и беше написала думата “зъмразен”, аз си падам малко грамар-наци и трудно бих приела съвети за хранене от неграмотен лекар. Притеснявам се, че ще се омотам от толкова различни препоръки, затова ми се иска да се доверя на един източник и да не му мисля повече. Нямам и много енергия.. Тия дни Йоан пак се буди през два часа нощем и скоро мисля да го подаря 😂

Какви са аргументите за кашите? Изпуснала съм нещо

# 467
Аз за себе си избрах да давам нов зеленчук 2 дни, давам толкова колкото иска да яде. Морков дадох една идея по-малко първия ден, точно защото знам, че много деца реагират на него и се обриват. Също съм чувала, че бебета с рефлукс реагират по-остро на оранжеви храни, но колко е вярно си нямам представа. Реших да давам пюретата чисти, за да опознае вкусовете поотделно, не добавям АМ. Чак след това ще почна да ги смесвам (естествено, което го няма чисто, го давам смесено - пример с тиквичка, видях само картоф с тиквичка вариант на пюре) Оставих сладките зеленчуци за последни, чувала съм за много бебета, които ги предпочитат и после отказват всички други. Иначе и нашата педиатърка каза да почна един зеленчук 3 дни, увеличавам до 150грама и тогава предлагам втори… също каза през две седмици ново нещо - първо зеленчуци, после каши, 2 седмици след това месо и жълтък, накрая попари. Ама не е моя подход това, не гоня количества и замествания, за 1 месец да има 4 от 5 хранения с твърда храна, мерси. 

Минахме 3 седмици захранване, минахме повечето зеленчуци. Яде по 50-60-70 грама пюре, аз не давам повече, за да може АМ да преобладава. Днес дадох пиле за първи път, исках да видя кога ще спре да яде. Е изяде порция 150грама и продължи да отваря уста. Не дадох после мляко, излязохме навън и след 2 часа и половина почна да реве от глад 🤷♀ смесих 40грама заготовка пиле с 125 грама зеленчукова смес. Искаше ми се да изкара една идея повече време ама кво да правиш.

Надявам се сте имали хубави празници, болните да са по-добре вече! Аз изкарах нещо на крак също, мъжете вкъщи изглежда са добре. Тони кривее една идея повече от обикновено и покашляше два-три дни ама май също е добре вече. Надявам се е било само настинка при мен и не се прояви при него.

# 468
  • гр.Пловдив
Весели празници на всички маминки,бебета и семействата ви!:snowman:Nature SnowmanNature SnowflakeNature SnowflakeNature Snowflake
Да сте здрави и щастливи !:heart:Heart

Не съм чела всичко,минавам да питам колко е оптималното количество ядене пюре/каша/АМ за деня ,което трябва да се изяде?

Мернах нещо за кашите-нашето педи каза,че била безпредметна и с празни калории сама по себе си кашата и няма нужда от нея и при положение,че бебето на 6м било 8кг ?!

Ние мъчим 1 пюре от 125гр 2 дни ,т.е не може да го изяде в рамките на деня,за един път абсурд,че да заместя хранене,каша дадох 1 път бананова,доста я хареса,но таткото се съмнява,че може да я запича ,понеже не беше акала 2 дни ..

# 469
Magi, със сигурност всяко мнение е полезно и всеки намира истина за себе си в различни неща, така че нека има дискусия. Не съм искала да засягам никой. Сигурна съм и че авторката не е случайна и си е направила проучване за самото захранване. Аз също й взех книгата и ще я прочета скоро, ще извлека от нея каквото сметна за полезно за нас. Изказването ми за броя на децата беше конкретно за избърсването с лъжичка и то пак малко иронично го казах, защото и 5 деца да имаш, които това ги дразни, пак не е някаква гаранция за каквото и да е. Съжалявам, но ми се стори смешно, но пак гледайки от моята камбанария, защото на мен не ми се е случвало това да е проблем и с двете ми по-големи деца. За друг може да бъде. За трети може дръпнатите щори да са проблем или ..  не знам, нещо друго. Затова написах водене по детето. Единствения съвет, който аз мога да дам, но пак от позицията на човек, който НЕ е имал злояди деца, е да не давате да гледат клипчета/филмчета докато ядат, да не свикнат да асоциират храненето с екран. Нито сега, нито на 2-3 год. От това, което съм наблюдавала около мен, не е Ок на много нива.

Днес се възползвах от кантара в болницата и измерих, че за 5мин малката яде 80мл кърма. Значи 10 минутно сучене би трябвало да стига. Наистина коментарите за килограмите й вече ме дразнят и исках да имам представа за количеството мляко. Ще въведа някакъв режим 6 пъти сучене по 10мин горе-долу да видим ще продължава ли да качва така. Основното преяждане идва вечер като заспива на гърда (понякога отнема час) и нощем, но май нощното вече го спря.

И на мен много ми харесва Екзомегата като консистенция и като че ли наистина върши работа. Ще си я мажа тогава смело Simple Smile

# 470
Със сигурност е така, на мен все пак това ми е първо детенце и разсъждавам, без да имам какъвто и да било опит. Вероятно съм и малко докачлива по темата, защото вчера си жертвах от малкото сън, за да чета за захранване и го приемам почти лично един вид Grinning После заспах в 12 и от 12 до 6 и 30 спах с будения през час и половина - два. Всеки път дзверото искаше да яде. Изтървах работите с асоциациите и той заспива на гърда. Докато не заспи не иска да се откачи и аз му се връзвам, че е гладен. Не знам къде ще му излезе края. Не сме се решили да минем на АМ, защото се опасяваме, че ще ставаме през 2-3 часа да готвим мляко, а така поне само аз се будя. Освен това все си мисля - то още няколко месеца и ще се оправят нещата...Ама понякога и ден се издържа трудно, какво да говорим за седмици и месеци.

Не знам и аз дали наистина е нужно такова голямо количество да се стигне - предполагам зависи от консистенцията на пюрето и калоричността на храната също. Д-р Владимирова предлага някаква схема за заместването, където обяснява нещата с милилитри, но не успях да се задълбая. Иначе Маги Пашова казва 4-6 месец едно хранене да се замества или въведе на първо време с твърда храна, после 7-8 месец - две, 9-10-ти - три и след това - четири, като твърди, че не е нужно да се замества напълно, но например до 7-8 месец включително е добре кърмата/АМ да е около 700 мл, а след това да смъкнем на 400 за сметка на твърдите храни.

# 471
  • Замък сред облаците
Скрит текст:
Не знаех, че в България се казва вентолин. Ей сега говорих със съседка мед. лице. И тя каза, че само субатамол действа на този ужасен вирус. При нас се наложи и свещички кортизон да се добавят за спиране на кашлицата. Надеждата беше да започне да пие нещо като не кашля. Не се получиха нещата обаче. Инхалациите и времето навън помагат най-добре.

За захранването да се включа аз. Кашите са много, много важни. На малките им са нужни въглехидрати. Само зеленцук с яйце/месо/риба и плодове не са достатъчни. След обяда тук се препоръчва въвеждане на каша за слвдобвдна закуска. Плодовете се добавят към кашата. Аз чист плод няма да давам много дълго време. Мисля да чакам до годинката. Първо фруктозата на гладно дразни коремчето, второ плод не засища много и трето липсват важни елементи. С каката правех гризини и бисквити от кашите (нали не адеше). Сега пак така.

Маги, ето това имах предвид. От гледна точка на фруктозата каква бомба е за организма не се бях замислила примерно, а не е като да не го знам уж.

С АМ детето се буди по-рядко отколкото на кърма впрочем, по-засищащо е АМ като единица милилитър и се обработва/храносмила по-дълго от организма.
За мен това е великият бонус, че спрях кърмата (на фона че много намаля, нали) и спим спокойно цяла нощ (23-7ч)

# 472
magi g, ние сме през нощта от много време така, на раво не знам къде ще му излезе края. Не се буди от глад за мен, и аз не знам от какво е. Ето 20ч заспа, първото събуждане 21.20. С белия шум се кротва, ама не може цяла нощ на него, като спре пак се буди. Другото остава гърда, ама така яко я дърпа нощем и не иска въобще да я пусне, че тогава съня за мен е мираж.
Сега по празниците, направо си ме е срам да се покажа, като сянка съм, не знам кога ще спре това. И никой не може ме отмени, мисля че официално всички баби и дядовци се отказаха, след като се дра в тях. Майка ми онзи ден чак едва ли не ми я хвърли да бърза да ми я върне, щях да я отърва и ходи да се плиска на мивката. Не знам защо прави такива епизоди. И с ММ е такава.

# 473
Честита Коледа, момичета!
Бъдете усмихнати, спокойни и най-вече здрави.

Наш бебо също се буди последния месец през 2 часа нощем да го кърмя. Ужас е. Пробвах с АМ вечер, но не иска. От недоспиване едвам издържам. При нас е голяма драма дерматита. Много го мъчи сърбеж и със сучене се успокоява. От ден едно използвам А-дерма Екзомега, много е добра козметиката. От няколко дни смених с Авен Ксеракалм и май е още по-добре.

Иначе вече месец давам зеленчукови пюрета. От нова година започвам и месо и яйце.
Кажете, моля ви, какви месни заготовки ще ползвате или ползвате? Нещо не откривам чисто месо сред бебежките пюрета. Питам конкретно за пиле и пуйка.

# 474
Така, на човешкото тяло му трябва енергия, за да се развива. Ставам агресивна като чуя лекари да квалифицират бебета като дебели и на тази база да дават съвети. Ние големите имаме сланинки и мускули и си тежат и двете. За да се сдобият малките с мускулчета им трябват въглехидрати. С тяхна помощ ще направят мускули и така ще свалят грамчета. Доставчика на въглехидрати след 4 до 6 месец и преди хранене с нашата храна, са кашите. Те са изключително важни. Излишни калории носят захарите. В АМ има въглехидрати, в кърмата също. Ама никакви научни изследвания няма за това, че бебетата със захранването трябва да минат на ниско въглехидратна диета, че видиш ли да не качат някое грамче повече. А от къде сила за развитие на грубата моторика и мускули да дойде?
Другото е, че не може да ги тъпчем с чист плод.
А и като дадат съвет после за попара и направо ми иде да хвана гората. Начупен хляб с вода да е по-пълноценен от една каша? Странно.

Аз имам опит със злоядо дете и то ми даде ценни уроци. Какво количество храна ще изяде не решавам аз или автор на книга, а детето. Като е сито или просто не иска се спира и готово. Аз също не ям еди колко си щото друг яде толкова, друг е решил или пък някъде пише.
Второто важно нещо е даването на време за хранене и опипване на храната.
И третото е личния пример на родителите.

Аз схеми никакви не следя. Изчетох сума книги и ходих на семинари. Научих, че всяко дете е различно (уау, колко съм била глупава да се не сетя). И така, имам списък с нещата, които искам да предложа, кое ще яде, решава той. Но ако нещо не ми пасват плановете ще тренирам гъвкавост.

Ей го на: пащърнак, тиква, копър, картоф, морков, месо, риба, овесени ядки, оризова каша, царевица, пшеница, спелта, яйце, ябълка, круша, банан.

И сега да разкажа за нашето захранване. Решила аз съм, че се започва около 16 януари и си чакам търпеливо. Не съм подготвила нищо. Днес обаче ММ прави пица. Слага на масата, ние започваме да ядем, а малчо започва да мрънка. Вземам го аз в скута и му давам играчка да си дрънка. Метна играчката милия и като ми награби пицата... Не хапна нищо де, но взе и поднесе към устата. Ако не му бях взела парчето, щеше да хапне или оближе със сигурност. ММ скача и вика абе хайде да му дадем нещо... Аз 100 въпроса в главата имам, ама нали ми е рано... Нищо нямаме освен едно пюре останало от една торта с памперси и украси. Така малчо днес се добра до първите си лъжички. Понеже настоявам да яде сам, му топнах лъжицата в пюрето и му я дадох да я оближе. Хареса му... Утре щя пазарувам и готвя.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 22:36 от Mateya Zoe

# 475
Lazur, от къде знаеш че е от сърбеж? Беба много се бута отзад, чеше и дет вика свеки, ако имаше коса щеше да я дърпа. Не можем да разберем за какво е знак това - сън, зъби или я боли нещо. Ама направо като полудяла почва. Вчера на разходката пак спретна цирк и освен че се дере с пълно гърло си дърпа шапката и качулката неистово. Много ми е мъчно, че не разбирам какво иска да ни покаже.

Честита Коледа, момичета!
Бъдете усмихнати, спокойни и най-вече здрави.

Наш бебо също се буди последния месец през 2 часа нощем да го кърмя. Ужас е. Пробвах с АМ вечер, но не иска. От недоспиване едвам издържам. При нас е голяма драма дерматита. Много го мъчи сърбеж и със сучене се успокоява. От ден едно използвам А-дерма Екзомега, много е добра козметиката. От няколко дни смених с Авен Ксеракалм и май е още по-добре.

# 476
  • Замък сред облаците
Лазур, на Гербер имат пиле и пуйка заготовки.

# 477
Благодаря за инфото, ще видим как ще тръгнат нещата. Днес гледах в ДМ разни каши, но не съм твърде наясно още кое кога ще давам. Това за плодовете има смисъл за мен. Може би и аз ще ги давам с каша. И без това мисълта за чисти овесени ядки ми е грр. Ама може и на Йо да му хареса.
Това за адаптираното мляко уж го знам, ама имам една приятелка, чието дете въпреки това се будеше и то до годинка и половина и то по много пъти - но това със сигурност е по-скоро от режима и нестандартен случай. Ще опитаме тези дни за нощното хранене, лошото е че детето имам чувството че е по-адаптивно от мен, на мен хем ми е гадно, хем съм на някаква автоматична програма, дето повтарям едно и също и чакам различен резултат. Ама и това ще мине. Недоспиването е бич обаче. Лашкам се между различни емоционални състояния и искам само да си полегна и постоянно ми се вдат сладки неща. В някои дни нямам сили да чистя даже, чакам да стане време за сън, а бебето вече много щъка, много е смешен - набира се основно с десния си крак, а другият по-скоро следва. Разбира се, иска да пълзи навсякъде извън килимчето и се сърди като го завръщам. Обича да се завира в тесни пространства. Докато се обърна и вече се е напъхал под етажерката.

Сън от 23 до 7 часа звучи наистина като мечта. Време е да пробваме вече алтернативи за всеобщото благо, особено сега като намерихме АМ, което му харесва.

# 478
  • София
Здравейте, включвам се и аз като майка на много, много злоядо дете. Както казва Матея - извода ми от всичко до сега е да се водя по детето. И аз като вас миналия път изчетох една камара схеми и книги, МП съм я анатемосала, но не помня вече защо?! Та, имах планове да се яде домашно приготвено + пласмон, хубави марки пюрета, да му правя вкусни кашички пак на Лактана, бях проучила всичко. Уви като с една голяма торта ме прасна по главата Калин. Отказа абсолютно всичко, ама всичко. Нямаше вариант ,който да не съм пробвала - по-течно, по-гъсто, с кърма, с ам, с вода, всички купешки марки пюрета, аамааа всички дори Слънчо и всичко бях готова да му дам само да яде това дете. Ама нъц! Сигурно към два чувала с пюрета съм изхвъвлила, защото не се отказвах и предлагах до последно. Имах минимален успех с оранжавите пюрета докато не му писнаха и то говоря за 60 гр. на обяд като вече беше 10 месечен Grinning Нямате си на идея колко много не искаше да яде това моето дете. Кой ли не го пробва да го храни, сменяхме лъжици, излизах навън в парка да зяпа гълъби за да се заблуди и да хапне някоя лъжица, с детските имах минимален успех (някой предупреди каква грешка са - така е), но отчаяните времена налагат отчаяни мерки. След това с детската кухня беше една идея по-добре, но редовно ядеше по няколко лъжици и после си искаше мляко. Ревеше, че е гладен, но не искаше нищо друго освен Лактаната си. Оставяла съм го гладен до следобяд примерно по съвети на приятелки и тц. Реве и си чака млякото господинчото. Побелях и си скъсах нервите.. За това в момента изобщо не съм ентусиазирана за захранване и изобщо не ми се включва да коментирам, защото нямам какво да споделя градивно. Към година и малко всичко приключи, започна да си яде кухнята, бяхме на частна и така до ден днешен. Яде, ако го храня и ако гледа детско.. Не се гордея ама поне яде, по едно време мислех да взимам крава за вкъщи. Вече като започна да си минава към дъвчене и храна, която може да гризе нещата влязоха в релси и до ден днешен си яде сам и без проблеми, когато е суха храната - картофи, кюфтета, пържоли и др. но ако е манджа иска да го храня, не обича да се цапа и т.н. Като беше по-малък всичко правех на палачинки, омлети, гофрети и т.н. за да го яде. Сега се отучваме от детското, давам след като се нахрани и нещата се случват много бавно. Не знам с нея как ще е , но нямам нервите, които имах с него и доста се плаша от това захранване. От всички лекарства сега - витамин ц, фенистил, биозин малката изпада в истерия като види лъжица и за момента съм отложила всичко. Като забрави за тези неща и спре да реве от лъжицата ще пробвам евентуално. До тогава, тя ще е единственото бебе на 6 месеца, което не е захранено явно Simple Smile Хубавото на злоядството на Калин беше, че никога не е пъхал нищо в устата си , нито вкъщи играчки, нито навън ама нищо. Съответно не е ял пясък и т.н. стандартни бебешки неща Grinning Никога не съм се тревожила да не лапне нещо, устата беше забранена зона.

# 479
  • Замък сред облаците
На злоядите деца изследвали ли сте желязото, феритина? Венозна кръв обаче, не от пръстче (не било достоверно за желязото). При недостиг на желязо бил проблемен апетита, попаднах на такава информация.

Общи условия

Активация на акаунт