На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 569
  • 772
  •   1
Отговори
# 450
Мъжът ми днес е намерил и пулмикорт, и вентолин. Пообиколил е няколко аптеки,  но най-накрая е намерил в една аптека в циганската махала. Съветът ми е да избягвате аптеки близо до болници и такива в новопостроени квартали и комплекси с предимно млади семейства.

# 451
  • София
Цяла опаковка ли са му дали? И аз намерих и Пулмикорт и Вентолин, но ми даваха по един блистер от Пулмикорта, а с две деца се харчи като бонбонки и за това поръчах и турски.

# 452
Блистер, но един от една аптека, втори от друга....и т.н. За сега имаме достатъчно като ни изпишат от болницата да продължим в къщи колкото е необходимо.

# 453
Ура, Мати вече не кашля, диша добре, няма сополи и се храни добре!!! Този гаден вирус ще оставим в старата година и ще наваксаме с празненствата. На вас желая също бързо да се оправят малките и да посрещнете здрави и щастливи новата 2023.

# 454
Бързо оздравяване на всички дечица! Дано от новата година всички да сме здрави!

Аз се включвам само набързо да кажа какво четох в книгата на Магиту - уточнявам четох и други неща, намерих и ранзи презентации - например в 1наум и накрая реших че не мога да си причинявам тоя стрес и ще следвам един подход.

Та според МП първия месец могат да се въведат спокойно голяма част от зеленчуците - пащърнак, морков, броколи, картоф, сладък картоф, тиква, тиквичка и т.н., като количеството е хубаво да се увеличи от първоначалните 30-40 мл до 140-160 мл след няколко дни (трудна работа според мен, но е някаква отправна точка). Още преди 7ми месец можело да се въведат и безглутенови каши (елда, просо, ориз, киноа) и някои плодове - ябълка, круша, авокадо. Тя говори в случая за периода - 4-6 месец, но така или иначе Йоан вече е на почти навършени 6 и преизчислявам. Тоест би могло и по-рано. Почва се според нея с монопюрета за всеки зеленчук, чак после се смесват. По желание се слага АМ/кърма в съотношение едно към едно за разреждане, ако не може да се сложи половин лъжичка гхи или кокосово масло на грубо казано 100 грама зеленчук. В началото трябвало да са по-течни, яма ние вече почнахме с по-гъстичко, и аз разреждам с вода, надявам се да е ок така. Трудно ми е да преценя кога ще стигне нужните милилитри предвид че му даваме пюрето по-гъсто (засега само пащърнак сме давали два ени). От утре мисля да добавя масълцето в пюрето и от вдруги ден почвам с морков и вече мисля да не чакам три дни. Обмислям да му давам и с ръчичка да опитва да гризе , че някакси и без тива има два зъба, мисля да опитвам поне. Чакаме да ни дадат и едно столче. Иначе засега много се цапа, но приех че ще е така в началото. Според МП не трябвало да ги фрустрираме излишно с бърсане в началото. Нито да събираме около устата с лъжичка и да му даваме събраното, а накрая само да го мием, за да не свързва с неприятни преживявания храненето. Е сега какво пране ще падне 😂 Днес имаше пюре и на ушите, но може би става така защото не е полутечно, а по-гъстичко.

# 455
  • Замък сред облаците
Според мен се води по детето. Моя няма против обирането с лъжичка около устата, даже си вдига лигавника и яде/осмуква какво има паднало по него 😂 Най се цапа с пюрета, които не му харесват (моркови и пащърнак), картоф с броколи пък му е любим и почти няма изплюто и омазано с него. Така че като въведеш повече храни може да се ориентираш и по поведението на детето.

Три дни се дават заради забавени алергични реакции и непоносимости. При първо захранване не мисля че е редно компромис, да не се биеш по главата после.

# 456
Ами според МП нямало нужда при храни, които не са алергени, ама ще видим. Нямам зор да бързам, така или иначе.

# 457
  • Замък сред облаците
Филме даде пример как голямата ѝ дъщеря се изринала от морковите, аз не бях чувала морков да е алерген, ама ей на…
Едно приятелско дете пък към сусам има алергия, малко по-голямо са му я открили, с фъстъци и т.н няма проблеми, ама сусам да, за него също не знаех че може да е алерген без генерална алергия към ядки.
Та от тази гледна точка, вкарват се съвсем нови “дразнители” в организма пък били те и банални за нас зеленчуци.

# 458
Аз честно казано си купих книгата на Маги Пашова, но не съм я чела още. Исках главно дневника за захранване и някакви по-интересни рецепти за по-нататъка. За пюретата в началото не знам защо е това бързане, ще си чакам по 3, а даже и повече дни.
Както съм казвала синът ми има алергия към ядки. Пускали сме многократно панели за изследване към 55 алергена и там показва, че има и към картоф. 3 от 6 е силата, а към лешник 5 от 6. Картофът не му влияе видимо, но явно има някакво дразнене. Така че според мен някои храни са по-рядко алергени, но това не значи, че никога не могат са бъдат. И затова не бих бързала.
С избърсването с лъжичка също е индивидуално. И аз бих се водила по детето. Маги Пашова колко деца има, че прави такива генерални заключения? Simple Smile

По-назад питах, но нека пак ако някой знае - мога ли да ползвам Адерма Екзомега като лосион да си мажа цялото тяло превантивно или е по-скоро локално са сухи зони?

# 459
е две деца има, явно жената иска да кажа да минимизираме нещата които могат да дразнят детето в началото, че може да му е неприятно. Май няма да резюмирам повече какво съм чела от нея, виждам че реакциите са предимно негативни 😁

# 460
Според мен така поднесена информация е малко противоречива - хем да са еднокомпоненти пюретата, хем да се дават поне по 3 дни за реакция, хем пък да увеличиш до няколко дни на 140-160мл. Няма как да стане, ако даваш само нови неща, от които се предполага че трябва да хапне само няколко лъжички.

Аз смесвам въведен с малко нов и така давам. Засега е хапнала най-много 80г. Много се цапа, но яде и стискам зъби, опитвам се и да не лършя много с кърпата, видимо се дразни. И без това бързо се вкисва за всичко, за нула време минава в режим на див рев. Да ви кажа, карам по два дни на зеленчук.
Огромно желание има до пие от чаша, дадох и от моя няколко пъти. Явно ще си почва направо така да пие.

Някой беше питал за лъжички взех от ДМ много хубави, мисля че са добре за старт.

https://dm-drogeriemarkt.bg/babylove-termo-senzorni-lazhichki-p4 … pdsteilen.laufend

# 461
Според нея няма нужжда да се чака по 3 дни при зеленчуците, а само при храните, които са официални алергени.
Идеята не е да се бърза, а да се опитат повече вкусове, и по-бързо да стигнем до храни, компенсиращи евентуални дефицити след шестия месец, поне аз така го разбирам.
И аз взех такива лъжички. Готини са.

# 462
Аз също взех Адерма Екзомега и съм страшно доволна, ползвам и за себе си. Душ олиото е супер също. Мажа Дарина цялата веднъж дневно. Ако има сух участък, 2-3 пъти на ден като се сетя.

# 463
  • Замък сред облаците
Маги, споделяй, за да има дискусия. Ти имаш право на избор, може пък някой да ти каже нещо, което да вземеш предвид или да доразвиеш друга идея. Или те да вьемат от теб. Други пък ще са на твоята вълна и така 🤗

На мен примерно Матея ми беше много полезна с коментара за кашите и почнах да си преосмислям нагласата. Също и позицията ми за елда, просо и т.н, защото те са безглутенови, а глутен искам да въведа след 7 месец (пюретата/каши тип лека нощ на Хипп са с пшеничен грис, впрочем, т.е имат глутен, нищо че са от 4м+; вчера стана въпрос с една позната, аз не съм гледала тези и не знаех). Така че ще търся варианти Simple Smile

# 464
Нещо което много дискутирахме с групата на каката и на мен също не ми беше ясно - месеците на бурканчета са за консистенцията, не кое от кога може да се консумира. Затова има и глутенови пюрета с 4+, просто някой деца дълго време ядат гладка храна (скоро даже ми казаха за 3 годишно, което хапвало само пасирана храна).

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 20:19 от deska90

Общи условия

Активация на акаунт