На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 563
  • 772
  •   1
Отговори
# 480
Деси, според мен може и да нямаш проблеми с Алис, като позабрави за етапа на лекарствата, ама предвид лошия опит е нормално да се плашиш. Йоан също врещи на лекарства и ги плюе. Затова пък пюрето приема с любопитство и похапва и се маже с него.

# 481
  • София
Той апетит си имаше, но към млякото. Пиеше много и си качваше доволно, за това мислехме и за една крава, че с тия цени.. Кръвните изследвания на Калин до ден днешен са си пушка.. за нещо му бяхме взимали венозна кръв, но ще те излъжа дали е било точно за това. Педиатърката често му пуска заради това неядене особено като беше по-малък и все ми казваше виж го колко е весел и игрив, здрав, щом не иска да яде пюрета здраве да е, няма хора, които не са се научили да ядат и още да карат на мляко, нали 😀голямо успокоение няма що. Иначе той яде много, (почти колкото мен, а е 4 годишен) висок, голям, просто трябва да му харесва яденето, да отговаря на сто изисквания и да го храня съответно ако е манджа. В детската градина всичко сам си прави, но вкъщи се глезкаме. Здраве да е, все някога ще се научи да яде сам, евентуално като почне да води гаджета вкъщи 😃
Маги всички така ме утешават, обаче никой не ми дава зор да започвам захранването както с Калин беше, защото знаят горчивия ни опит.

# 482
Леле мале, мислех че само ние сме с такъв опит. Деси, все едно за моята кака си писала. Поведението на Боряна с храна е същото като на Калин и като бебе и сега (скоро прави 4г.). Само дето тук няма детски кухни и аз готвех или я водех на стол в университета. Там зяпаше хората и хапваше по малко след година и 5 месеца. Устискахме с детските ние, не е гледала, ама и аз в паркове, на площадки мъкнех храна да опитваме, ама не. А аз що рев съм ударила, що безсилие беше. И никой ме не разбираше. Всички бебета около нас ядяха, в яслата всички ядат, моето седи на масата и рисува! И аз гладна я държах, че сума хора казваха гладно дете ще яде. Може да, но не, моето си чакаше млякото по цял ден.

Благодаря ти много, че написа тези редове, да се почувствам разбрана и аз!
За всички с първо детенце, хранете и не се връзвайте на разни системи за количество изядено или период на вкарани храни. Децата са вашия съветник и критик и партньор и всичко в начинанието. Ако не се получи нещо се върнете и прочетете какво сме писали с Деси, усмихнете се, погъделичкайте дечко и си хапнете вие. Simple Smile

# 483
  • Замък сред облаците
Милите душички ❤

# 484
  • София
Да, редовно си хапвах детската кухня на Калин… така и така давах 10 лв на ден 😄 Матея и аз колко рев съм ударила, само като се сетя, че идва момент да ядене и ми идваше да се скрия някъде. Майките около мен дори не ми вярваха, че не яде нищо. За тях “нищо” беше 60-80 грама. Тихичко псувах като ми каже комшийката - днес нищо не е яла, не можа едно пюре от 125 грама да изяде и ми търсеше съчувствие 😂 И аз спрях да търся разбиране и съчувствие още тогава, защото никой който не го е преживял не може да те разбере. За това и по форуми много много не споделям, ама направо се уцелихме Simple Smile

# 485
Верно се уцелихме Simple Smile... Чак такава прилика... Много успокояващо ми подейства. Хорските реакции и при нас така. Колежка ми се жалва, че нейното отказало картофи... Еми моето всичко отказваше ... Хубаво, че пюретата са в стъклени бурканчета. Хвърлях пюрето, събирах стъкло и отивах до кофите за стъкло. Със замах ги мятах тия буркани и като чуех как се чупи ми олекваше. А Боряна седи в количката и се хили.
Майка ми реши веднъж, че тя ще я храни. Казвам супер и излизам от стаята. След 10 минути идват двете омазани целите... и бабата казва "пюре няма в купичката, но няма и в нейната уста". И да сега и мен никой нищо по темата не ме пита. Сигурно ги е страх да не събудят звяра.

# 486
Добро утро! Честита Коледа на патерица. Който още покашля до нова година да се е оправил.

АА, не от морков, а от картоф се обрина голямата щерка. После го израстна. Уж не беше злояда, но пюре ядеше 40 - 80 гр, максимум 125 като попорасна. Първото заместване на хранене се случи на 11 месеца. Каши не прояде. Вместо тях си ядеше зеленчукови/месни пюрета и плодово пюре за десерт (разбирайте няколко лъжички). И си пиеше и все още пие мляко. Глутен въведохме с коричка хляб. По-късно започна да яде попара. Баба й успешно я зариби. На котлона водата да заври, добавя крайшници, добавя мазнина и към края натрошява вътре сирене и маха от котлона. Въпреки, че нямаше "ценните въглехидрати" от зоб до годинката си утрои теглото и беше 9.500 кг. Не е яля спелта, киноа, чия, амарант, просо, годжи бери и рог от еднорог и си расте чудесно в нормите. Сега на 2 годинки я изтеглиха 12.800 кг и 89.5 см. Но ако не беше майка ми да прояви търпението, което при мен липсваше сигурно и аз и щерката щяхме да намразим храненето и от там храната и щях да рева всеки път като дойде часът за хранене.

Днес Лъчезара прави 6 месеца! Nature Sunny Нямам половин торта с която да ви се похваля. И все пак накарах татко й да вземе една мъничка тортичка да се почерпим по случая.  Снощи най-после се обърна от корем по гръб с едно съвсем лекинко побутване на крачетата от мен. 3 месеца го чакам това обръщане. На 3 месеца без два дни се обърна от гръб по корем и очаквах скоро след това да стане и обратното. Да ама не. Ей го чак сега на 6 месеца без 1 ден.

Честито пропълзяване на Йоан. Браво бе!

За Маги Пашова не мога да кажа нищо лошо. Не сме следвали напълно нейния подход, но каквото сме приложили е било с положителен резултат така, че не бързайте да я отписвате. Много по-дълъг стаж има в темата за ранване от всяка от нас и има стотици бебета захранени успешно с нейните съвети.

Не помня, коя мама беше яла портокал и бебчо се обринал. Внимавай като дойде време да въвеждаш месото, ако купуваш пюретата. Защото често за да се усвоява оптимално желязото в пюретата с месо добавят лимонав сок. Аз понеже съм фен на месните на плазмон знам, че в тях има.

Пюретата за лека нощ са пълни със захар.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 23:33 от fillme

# 487
  • Замък сред облаците
Филме, извинявай, грешно съм запомнила значи. ❤ Ще ме прощавате, момичета, паметта ми май изневерява и взимам бележка да проверявам по два пъти какво твърдя, че забелязах тоя месец няколко пъти да се бъркам сериозно.

Онзи ден се отказах да давам спанак с картоф на Babybio; заради лимонов сок в съсържанието впрочем (jus de citron).

# 488
Няма нищо. И картофът не е сред алергените уж.
Допълних си горния пост с 3 снимки от коледа.

В лимонавия сок няма нищо лошо. Добавя се на пюрета съдържащи продукти богати на желязо за да бъде усвоено то. Нали знаете - желязото има нужда от вит. С. Ако няма изявена алергия няма нужда да се избягват такива пюрета.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 11:10 от fillme

# 489
Оха, колко сте писали, дано всички бързо оздравяват. Аз тамънс е наканих да захранвам, ама Йо се изприщи нещо и реших другата седмица, а и сега между празниците не успях да се вредя за доставка за някакви по-читави зеленчуци. Щях да питам, ако някой е поръчвал от Софина или Bioselection доволни ли сте от качеството и бебоците хапваха ли? Също не знам и какви количества да взема, то в началото е ясно,че ще е по 1 картоф, 1 морков и т.н.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 14:14 от mexicana___

# 490
  • Замък сред облаците
Аз от Софина, бях писала, доволна съм, едно картофче им е 40-60гр в сварен вариант (не са от големите буцести само имам предвид). Моркови и спанак взех от тях, сварих, пасирах и замразих. Днес дадох и първия такъв спанак.

# 491
Лъчи пък е втори ден на карфиол. Хич не е въудешевена, но все пак го приема по-добре от броколи и пащърнак. Моркова и тиквата й харесаха повече. 

Днес имам още една радост. Лъчи подаде пръстче за боц! Йеее 😄

# 492
  • София
Ние минахме преглед и на слушалка нищо не се чува, гърло чисто, казаха - здрава е. Ще изкараме и утре с вентолина и спираме всичко. Много съм щастлива и утре пътуваме най-накрая към Козлодуй. Не искам да чувам за болести поне два месеца. 😃

# 493
  • Замък сред облаците
Ние минахме консултация, да почваме плодови пюрета и каши е указанието. 69см, 7,5кг е вече Йоан.

От седмица се обръща по корем, понякога и по гръб. Много е сладък като иска да го вземем, вдига ръчички нагоре. Казаха ни като навърши 6м след десетина дни да почнем да го слагаме да сяда с опора от възглавници вече. Аз от вчера почнах по минутка-две да правим упражнението за правилно сядане от стоеж по корем, бях го споделила видеото по-рано през месеца.

# 494
Най-накрая и Магдалена започна да се обръща от гръб на корем, беше дълъг процес, толкова да и тежи дупето Grinning
много хубаво, че децата вече оздравяват, при нас сега започнаха сополите, по-скоро от малко стана много хъркащо носле. Иначе каката почти влезе в релси, но малкото..ще има да го мисля. Започнах с инхалации с физ.р-р, дано и се размине.
За захранването и аз да кажа, че по-правилно от това да се води човек по детето, просто няма. И аз с каката изчетох Маги Пашова, пък костен бульон варих, пък заготовки правих, ГХИ купувах и давах, от рецептите и правих.. Ами не беше от ящните деца и така и си остана до ден днешен, всичко става с уговорки и увещания, да не казвам колко храни просто отказва и няма човек и начин, които да я накарат да ги яде. Не е била такъв случай като на Деси и Матея, но не е било да ми е спокойно и приятно да се захранваме и после храним. Едно си представях, друго стана.
За кашите и плодовите пюрета и аз щях да казвам, това което вече сте обсъждали, чисто плодово пюре не бих дала, като цяло само банан като чист плод бих дала. Безглутоновите каши от типа на елда, просто, киноа и т.н. са много полезни, смятам да ги давам след като въведа тиквата, с нея после да въведа тях, а след това с тях да въведа плодове. Авокадото е също много полезно на мазнини, обикновено се приема добре от децата и не е алерген, за по-големи деца (към 10ти месец) е чудесна храна за ядене с пръсти.
За София мисля да поръчам от едно семейство, което си гледа плодове  и зеленчуци в село близо до София и доставят по домовете, имат група във фейсбук- - Сем. Илиеви Зеленчукова градина, нещо такова беше. Ще ги пробвам и ще дам отзив.

Общи условия

Активация на акаунт