Електронни четци - 27

• 53 948
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Така наречените "реклами" въобще не влияят на комфортното четене. Рекламата се състои единствено в това, че при "събуждане" на четеца началният екран е реклама за някаква книга от Амазон. Нищо повече. Или пък на началната страница (home) на Киндъла отдолу има ивица, в която тече рекламата на някаква книга. Не помня, защото въобще не обръщам внимание на такива глупости. Като събудите четеца с един свайп нагоре, изчезват всякакви такива "реклами". По време на четене на книга няма никакви реклами.
Никога не съм се вторачвал в това. Имам три Киндъла. И никога не съм се занимавал с писане на мейли до съпорта на Амазон да ми изключат рекламите, защото съм извън Щатите.
Мисълта ми е - вземете си четец с "реклами", ако е с намаление. Винаги можете да се обадите на Амазон да ги спрат. Те сами ще видят по IP адреса, че не сте в USA.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 14:54 от Stilgar

# 211
  • Варна
Вашите преживелици с Покетбук ме провокират да споделя някои мисли по въпроса. Няма спор че силните страни на Покетбук са обемистата батерия и фърмуера, който е Линукс и има български. Обаче слабите страни са такива, че не бих си взела повече Покетбук от магазин. Например олекотената конструкция, която е вярно го прави по-лек, но това е за сметка на вътрешния метален скелет, който е просто ламарина, която се огъва и така дисплея се чупи от подухване. За сравнение Киндъл, Кобо, Толино скелета им е поне 1мм дебел и не се огъва, заради което четеца е по-тежък, но дисплея може да се счупи само ако го изтървеш без калъф на твърдо, което не е така при Покетбук. Освен това преобладаваща част от моделите са с капацитативен тъч и ако се счупи дисплея, цената за нов започва от 120 лв. Малка част от моделите са с ИЧ тъч, какъвто може да се намери и за 70лв. Иначе разглобяването е лесно, смяната е лесна, обаче ако трябва да купиш нов дисплей, май наистина по-добре нов четец.
    Второ слабо място при голяма част от моделите е микро сд картата за вътрешна памет. Понеже чета руски форуми по темата, установих че за руския пазар картите са някакви генерични, черни, нонеймки и се брикват особено често. За останалия пазар картите са Гигастоун, което е висок клас, но и при тях се случва нерядко. Обаче не можеш да си направиш нова карта сама като при Кобо и Толино, ами фърмуера трябва да отговаря на серийния номер на картата и четеца, не че един руснак не написа една програмка, която ги вписва. По този повод разбрах че фирмения сервиз в Русия може да ти направи нова карта и извънгаранционно срещу скромна сума. Обаче в България се случва следното: На момчето му се бриква (очевидно) ПБ624 и той го дава за ремонт във фирмения! сервиз, оттам го пратили в !Полша!? и накрая му го връщат неоправен с бележка "не стартира". Извод: Нашия сервиз е просто неадекватен, както и полския.  Наскоро ми попадна Покетбук Про 602 от 2011 година, и мисля че това е най-добрия им модел, фърмуера е линукс, има блутут, уайфай, текст то спийч, изход за слушалки и слот за карта до 32 гб и яка конструкция, за която не съм чула още за счупен дисплей.
   Аз самата си карам предимно  с Киндъл Пейпъруайт 3 и Кобо Аура ХД и другите ги ползвам доста по-рядко.

# 212
И все пак има примери за хора използващи PB, които нямат проблеми. Всичко е до пазене. Случи ми се един път поради някаква причина да забие и да свети пауър бутона  непрекъснато и нереагирваше екрана. Но със зарядното се оправи. Ако го бях оставил така 100% щеше да се скапи батерията. С калъф и скрийн протектор е и три пъти съм го изтървал. Имаме два PB и Nook и си вършат работата прекрасно.
Киндъла .. е като ябълките. Голяма реклама за нищо. Чете 2-3 формата.. няма възможност за epub и трябва да се правят гимнастики със calibre.. еми не мерси.

Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 23:13 от fearbless92

# 213
Според мен PocketBook е марка, сходна с тенденциите при Apple. Цената на модели, излезли преди 5 години, (Pocketbook Inkpad 3) е все още неоправдано висока. Всъщност цените на всичките им модели не падат, години след като вече са излезли на пазара и не са първи по актуалност. Киндълите предлагат сигурност и достъпна цена, която да е по джоба на всеки. Освен това Amazon имат адекватен екип и дават смислени отговори - има добра обратна връзка, за разлика от сервизите и екипите, отговарящи за Pocketbook. Да, може Киндъл да не чете всичките 30 формата (или колкото бяха, не ме интересува даже), но предлага сигурност по отношение на тези, които чете. А с новата опция за изпращане по имейл и конвертиране в киндълски формат даже на epub, не виждам причина, поради която да предпочета несигурните Pocketbook, предлагащи уж иновативни екстри като судоку и други игрички, но за сметка на това дънещи се в най-елементарни и всъщност фундаментални функции по отношение на подобен тип устройства.

Повярвайте - на никого от тук пишещите не се плаща нито лев, за да промотира Киндъл. Нямат нужда и от реклама. Положителните отзиви на клиентите говорят сами по себе си. Същото е и при Pocketbook, но с обратен знак. Simple Smile

# 214
Просто вече  ми е досадно да чета едно и също през няколко страници тук. Никакви четци не рекламирам, аз съм маниак и имам поне по два-три четеца от четири фирми - Киндъл, Кобо, Покетбук и от половин година - и Оникс Букс. Повече от петнайсет години използвам електронни четци и досега нито един не ми е създал никакъв проблем, не се е повредил, брикнал, не му се е раздула батерията, не се е строшил дисплеят, не му е заминала вътрешната памет и т.н. и т.н.
Това се отнася с пълна сила и за седемте (да, седем на брой) четци на Покетбук - от 6 до 10 инчови, които имам. Всички до един - и най-старият, продължават да работят безупречно.
Писна ми да го повтарям това вече тук. Точно така са и всички останали четци от другите три марки, което имам.
Т.е. по моите лични наблюдения всички четци от всички марки имат еднакво висока надеждност. Изобщо не ми е ясно защо тук няколко човека са се вторачили единствено в Покетбук и непрекъснато повтарят колко скапани и сдухани били и как не ставали за нищо. Това просто не е вярно.
Ако бяха толкова зле, защо досега не се е скапал нито един от моите? Изобщо не вярвам, че съм някакъв невероятен късметлия. Освен това познавам поне няколко човека (колеги и приятели), които също ползват четци на Покетбук от години и досега нито един не е изревал, че четецът му се е гътнал.
Да, наясно съм, че Киндъл е единствената и неповторима марка за електронни четци и аристократите четат само от Киндъл, а всичко останало е само за плебеите (и най-вече жалките нещастни изделия на Покетбук...Joy)

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 00:49 от Stilgar

# 215
  • Варна
Проблема на ПБ се корени в неоправдано високата цена, недообмислената конструкция и некадърната поддръжка, както и трудността да си го ремонтираш сам. Ти определено имаш късмет с твоите четци, някои други нямат. Познавам вече достатъчно народ които казват "никога вече ПБ". Не хваля Киндъл, недостаците са им предостатъчно, мисля че всеки ги знае. Аз лично съм почитател на Кобо и Толино, както и уважавам Оникс. Кобо и Толино си четат всякакви формати, ремонта на повечето е безпроблемен, голяма част подлежат на къстъмизация. Просто не се предлагат много в България, особено Толино. Но като влезеш в магазина какви четци виждаш? ПБ и Киндъл. Ако трябва да давам акъл, аз съм за Киндъл.
Иначе фърмуера и интерфейса на ПБ са си слънце отвсякъде, но обикновения потребител като даде 350 за четец и като не знае да го пази (само при ПБ съм чувала дисплея да се спука само от температурно разширение и свиване) и ако се спука дисплея и му кажат 150 лева само за дисплей, а смяната отделно щот гаранцията не я покрива или при поредния ъпдейт не стартира и го даде на ремонт и от сервиза му кажат, че не може да се оправи (аз първоначално не повярвах на онази история, но после видях документа), повече няма да си купи ПБ, вместо това ще даде 160 до 400 лв за Киндъл и ще му свърши същата работа, а поддръжката и гаранционните условия са значително по-добри.
В крайна сметка ако не бяха късметлиите ПБ вече да са фалирали.

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 10:56 от araxna

# 216
Доста ще да са тия късметлии...

# 217
За последен път пиша по този въпрос. Отново тенденциозно се прокарва твърдението, че 99 на сто от четците на Покетбук са боклуци, а останалият един процент (и по-малко Joy) се падат на щастливци, които са извадили невероятен късмет.
Както се казва - без коментар.
А по темата - в момента се кефя на четенето с Onyx Boox Nova Air 2.

# 218
Никой никъде не говори в проценти, защото подобни твърдения биха били некоректни. Говоря на базата на опита, на база на провеждани анкети тук, във форма, както и на базата на прочетени ревюта в други специализирани сайтове и форуми. Радвам се, че има и доволни четящи от марката, в крайна сметка за това е и създадена, за да оправдава някакви клиентски търсения, потребности и нагласи. Въпросът е, че реално погледнато съотношението цена-качество при Pocketbook не е оправдано, поне не в нашата страна. Не може модел на 5 години да струва близо 500 лв. и да няма промяна в цената си близо 2 години - на каква база? Че то по-евтини излизат дори новите модели Pocketbook Era от Inkpad 3.

Stilgar, много се радвам на добре оформените ти и съдържателни постове, защото дават наистина добра и качествена информация, но за съжаление не всеки има възможността да закупува премиум четци на почти всяка от наличните на пазара марки. А и дори и да имат, повечето потребители се насочват към по-бюджетните решения. В този ред на мисли - Киндъл е оправданият избор и най-добрият вариант. Замислете се, че не всеки има нито времето, нито възможността, нито пък желанието да си слага таралеж в гащите, купувайки продукт с потенциална възможност за преждевременен престой в сервиза, откъдето не е сигурно дали изобщо ще предприемат нещо, или ще отговорят с добре заучените фразички "изгорял/пукнат дисплей - не се покрива от гаранцията". 

Пак казвам - може да има огромен процент хора, доволни от марката, няма да споря. Просто купувайки даден продукт, не искам да се вкарвам в риск още с пускането на поръчката, а искам да имам спокойствие, че ще мога да го използвам поне 2 години, колкото е стандартният гаранционен срок, както и че ще получа адекватна поддръжка и ще имам коректна обратна връзка с фирмата производител. Simple Smile

# 219
  • София
Аз все още се дразня на Киндъл - за големите бели полета... затова и минах на 6.8", но пак се питам, защо не ги премахнат...
Paperwhite 3, не помня дали дойде jailbrake, но мисля да го разкарам, докато още батерията му държи (минимализъм). а и PP 6.8" тежи колкото него и е топла подсветка и също доста бърз.
Другото което не успях да реша - става дума за преформатиране от пдф (или word), например като реша да чета закони на четеца...  към azw3 или .mobi... нещо такова излиза, т.е. губи се поне 30% от "наборното" поле /като качвам нови книги - ще кача и един такъв файл как се визуализира на четеца../
Скрит текст:
Даже се бях издразнил преди 2-3г и заглеждах Оникс 7 - 8" но нещо не ми вдъхнаха доверие. Аз държа на плътността на текста дори след 5-10 прелиствания, както и скоростта на прелистване, нещо което Кобо /два модела над 6"/ не ми дадоха. А последния (преди 1-2г, 6.8" мога да проверя за модел) беше уж нов модел но със архаичен процесор. Още ли съществуват?
А като излезе 6.8 инчовия Paperwhite, за под 100Е мисля, реших поне с екрана нещата...донякъде.

# 220
  • Варна
Доста ще да са тия късметлии...
Сития на гладния не вярва. Аз нямах късмет.

Не исках да предизвиквам разгорещена полемика. Всеки си има предпочитания, затова когато някой ме пита какво да си купи, първо питам за какво ще го използваш.

# 221
  • Варна
За какви големи бели полета става дума при Киндъл? Сега отворих, че ме заинтригува, половин сантиметър са полетата отстрани (ако за това става дума). Това много ли е?

# 222
Аз на този PB чета книги, а не смятам интеграли. Майка ми също има четец от тази марка. Прочела е над 500 книги сигурно.. Обяснил съм и когато не чете го изключва. Да не го оставя пуснат, а също така и да не го слага на топли места. Не сме имаме проблеми. Това да се обяснява с късмета е несериозно. Всяка техника има брак и проблеми.. на едни телефони им гърмяха батериите. Виждал съм дефектни телевизори, видео карти, захранвания и т.н. На мен не ми признаха дефект на захранване на PC и се наложи да купя ново... за съжаление в България гаранциите са... както всяко друго нещо в държавата ни ... просто не са на ниво. Ако могат да се отърват ще го направят. Това е.

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 18:33 от fearbless92

# 223
  • Living for Pleasure
А по темата - в момента се кефя на четенето с Onyx Boox Nova Air 2.
Здравей, имам въпрос свързан с този четец. Интересува ме дали е удачен и за четене на manga? Екранът добър ли за изображения, ако се зареди комиксова страница чете ли се диалога ОК без да трябва да се zoom-ва? Доколкото разбирам той работи с Android, тоест трябва да има възможност за wi-fi и да му се инсталират PlayStore / F-Droid app-ове?
За комкси доколкото виждам този и Kobo Forma са най-обсъжданите, с него имаш ли опит?

# 224
Уви, никога не съм чел никакви комикси, манга и т.н. Нямам представа доколко са подходящи за целта Кобо Форма и Оникс Букс  Нова Еър 2. Също така нямам представа може ли да се зумират картинки във формата за комикси. Предполагам, че текстът към картинките би трябвало да може да се чете, но никога не съм проверявал.  А по принцип - на Оникса може да се зумират в известни граници документи (книги, списания и т.н. в PDF формат).
Уточнявам, че става дума за четец с монохромен (черно/бял ) екран. Да четецът е под управлението на Андроид 11 и идва с инсталиран Гугъл Плей, т.е. може да се дърпат и инсталират абсолютно.всякакви апп-ове.
Забравих да уточня, че за да се активира (т.е. да "тръгне") Гугъл Плей, трябва да имаш акаунт в Gmail.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 11:13 от Stilgar

Общи условия

Активация на акаунт