Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 823
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
По принцип се прави непрекъснато, но дали става само с връзки или има някакви условия не знам. Нещо чух обаче, че напоследък затегнали нещата. Трябва ти съвет от много печен човек я адвокат, я някой от общината, в която се пекат нещата.

# 421
  • Бургас
Аз съм го правила. Дълга, сложна и скъпа процедура е. И не всяка завършва с успешен край, защото има много намесени институции и е достатъчно само някоя да се запъне.
Ето тук е написано най-общо. Подводните камъни са много.
https://www.janetafileva.com/blog/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA … 0%BF%D1%80%D0%BE/

# 422
Хора като мен, които си мислят, че цените в БГ са високи и скоро ще падат има да чакат  Grinning
Едно цитатче от една статийка "Haциoнaлният cтaтиcтичecĸи инcтитyт изнeнaдвaщo oбяви, чe цeнитe нa имoтитe нe caмo нe пaдaт, нo и пpoдължaвaт дa pacтaт. "

Говоря с познати в САЩ и цените падат,  същото чувам и за други държави от познати, даже и за Холандия (опс Нидерландия Wink ) има спад в цените но Все пак да не забравяме, че БГ е страната на далаверите и тука не важат правилата в целия свят. Grinning Grinning Grinning

# 423
  • СИ
Хора като мен, които си мислят, че цените в БГ са високи и скоро ще падат има да чакат  Grinning
Едно цитатче от една статийка "Haциoнaлният cтaтиcтичecĸи инcтитyт изнeнaдвaщo oбяви, чe цeнитe нa имoтитe нe caмo нe пaдaт, нo и пpoдължaвaт дa pacтaт. "

Говоря с познати в САЩ и цените падат,  същото чувам и за други държави от познати, даже и за Холандия (опс Нидерландия Wink ) има спад в цените но Все пак да не забравяме, че БГ е страната на далаверите и тука не важат правилата в целия свят. Grinning Grinning Grinning

Това, че цените в България са високи за това което получаваш не мисля, че някой го отрича. А това дали ще паднат е друга работа. По-вероятно е да не паднат, защото на имотите се гледа на нещо като спестовен влог. Много хора купуват, заключват и не продават. Затова цените растат и не падат. И аз не схващам точно, как в градове с намаляващо население продължава да се строи и да стоят празни не стотици, ами хиляди жилища. Но, това е факт. От терасата на офиса си виждам три блока. Третият в момента го довършват, а другите два са полупразни. Има място и за четвърти. Няма да се учудя, ако го започнат напролет. По размера на прозорците се вижда, че това са маломерни кутийки. Но бизнесът върви. Поне за момента, ако банките не вдигнат драстично лихвите и аз не виждам как ще паднат цените.

# 424
  • София
Това, че цените в България са високи за това което получаваш не мисля, че някой го отрича. А това дали ще паднат е друга работа. По-вероятно е да не паднат, защото на имотите се гледа на нещо като спестовен влог. Много хора купуват, заключват и не продават. Затова цените растат и не падат. И аз не схващам точно, как в градове с намаляващо население продължава да се строи и да стоят празни не стотици, ами хиляди жилища. Но, това е факт. От терасата на офиса си виждам три блока. Третият в момента го довършват, а другите два са полупразни. Има място и за четвърти. Няма да се учудя, ако го започнат напролет. По размера на прозорците се вижда, че това са маломерни кутийки. Но бизнесът върви. Поне за момента, ако банките не вдигнат драстично лихвите и аз не виждам как ще паднат цените.

Проблемът е, ако продължаваме да намаляваме(най-бързо в целия свят!) като население и още повече хора решат да се изнасят към селата, че това ще се окаже изключителна тъпа инвестиция за част от "инвеститорите". Ще има такива, които никога няма да доживеят да видят парите си от тези имоти, а какво ще направят децата им с тях, никой не знае. След още 10 години дори Пловдив и София ще намаляват устойчиво, включително за сметка на селата, както е по цял свят. И с тоя отрицателен прираст ще става все по-сложно.

Да, ще има хора, които ще спечелят добре, но пак казвам, че ще има такива, които никога повече няма да видят тези пари, а след тях не се знае какво ще се случи. И с децата им, и с теротирията, която дори бежанците избягват!

# 425
Запретеснили сте, че хората ще загубат пари от имоти?
Сериозно?

# 426
Аз се трогнах, колко е загрижен съфорумецът ни за благоденствието на сънародниците ни. Simple Smile

# 427
  • София
Кой е притеснен и как го установихте?
Това е прогноза какво ще се случи с много голяма вероятност.
Същото стана с къщите по малките населени места, които хората строиха цял живот само преди няколко десетилетия!
Ще има много хора, на които животите им ще минат в събиране на пари и плащане на кутийки, а дали това ще има смисъл за тях, ние с вас няма как да знаем!

P.S. Да! Зная, че София ще стане поне 3 милиона, а Пловдив минимум 1 милион. Чувал съм ги тия измишльотни вече!

# 428
Къщичките, които хората строиха цял живот и вече са полу-съборетини, се изкупуват на невероятни цени. Лесно е да се провери.

Кой, какво  и на каква цена, жилище да купи е личен избор и грамотност. Някои ще уцелят тотото, други не. Такъв е животът навсякъде по света.

Весели празници

# 429
  • Бургас
Ами какво иначе ще правиш цял живот, ако не събираш пари за дом?
Нали все някъде трябва да се живее през този "целия живот".

# 430

за да паднат, трябва да излязат на пазара Продавачите, държащи празни жилища, които не им трябват. (мисли как може да стане и кое може да ги мотивира)
за да паднат, трябва да се вдигнат лихвите по ипотеките  и да намалеят купувачите-инвеститори.
за да паднат, трябва да се успокоят хората от истерията с минаване на евро (ако изобщо стане) и предстоящата банкова криза.
В САЩ и Нидерландия - вдигнаха лихвите.

# 431
Фрау К, къде това? Къщите, които хора строиха цял живот и вече са полусъборетини, се изкупуват за по 3-5 хил. лв. По-скоро се плаща само парцела (цената на квадрат излиза същата както и като няма нищо построено). Това се опитва да ви обясни и mitkomitashki. Не разбирам защо се правите на ударени?

По принцип това е най-нормалното нещо да се случи, когато има силен отрицателен прираст на населението в даден регион.

# 432
Зависи от мястото и до кой голям град е близо. В нашето село ако къщата е поддържана се продава за добри пари. Е, не е за половин милион като по Бистрица и Драгалевци, но не е и за без пари. Разбира се, ако отмине модата от последните години за изнасяне към селата, може и да се промени това.

# 433
В селото ми къщите са по 120-200 к ЕВРО.
И ги НЯМА на пазара за продаване.
Ако е някъде във врачанско, или смолянско, мисля че там може да има села с лоша инфраструктура, и слабо населени, където цените да са по 5000 лева. Само че покрай мен, такива няма. Познат спазари в по-лошо село къща за 120000 лв, два етажа, за ремонт. Но понеже той си е майстор, ще си я оправя. И за него, тази цена е топ. Предвид всички останали къщи на пазара.

# 434
В кой регион на България са тези къщи за по 120-200 000 евро? За град или за село става дума?

Общи условия

Активация на акаунт