Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 825
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Работих в хотел в центъра на Париж,точно на пъпа на града,до Халите. На последните два етажа на хотела,стълбищата бяха дървени. Мебелите в стаите бяха дървени,скърцащи и стари,все едно са от времето на Луи XVI. Имаше само една тясна баня на последния етаж,с допотопна вана и смесител.

# 406
Понеже често се коментира как продължавало да се строи и как на глава от населението се падали по един милион жилища - ето тази новина ще хвърли светлина какво е състоянието на жилищния фонд, та дори и в центъра на столицата. Има още много мегдан да се събарят стари коптори и да се строят нови жилища.
"Трима са загинали при голям пожар в София, няколко души са спасени. Огънят е тръгнал от подпокривното пространство. Изгорял е последният етаж, където има голямо количество дървен материал и това е една от причините пламъците да се разрастнат толкова бързо.
Стълбището в къщата е било дървено и най-вероятно затова хората не са могли да избягат."

Изобщо не става дума за коптор. Не сте запозната.

# 407
Скрит текст:
Понеже често се коментира как продължавало да се строи и как на глава от населението се падали по един милион жилища - ето тази новина ще хвърли светлина какво е състоянието на жилищния фонд, та дори и в центъра на столицата. Има още много мегдан да се събарят стари коптори и да се строят нови жилища.
"Трима са загинали при голям пожар в София, няколко души са спасени. Огънят е тръгнал от подпокривното пространство. Изгорял е последният етаж, където има голямо количество дървен материал и това е една от причините пламъците да се разрастнат толкова бързо.
Стълбището в къщата е било дървено и най-вероятно затова хората не са могли да избягат."

Изобщо не става дума за коптор. Не сте запозната.
Няма как да съм запознатА, защото съм мъж. А къща с дървено стълбище, колкото и да е нагласена отвън, няма как да е дворец - коптор си е.  
Ето преди:

Ето след пожара:

Кое му е хубавото? Дворът ли е двор, улицата Бачо Киро ли е улица, където сградите са сбутани една в друга?

# 408
tre

що преписвате глупости , пожара тръгва от партера, където се е отоплявал на дърва -Квартиранта

после огъня тръгва нагоре и горят стълбите а в таванския етаж живеят майка с дете - който са се задушили РИП
знам защото имам познато семейство които живеят там горките хора.
И колко са сбутани пък баш там къщите?? слагаш снимка от гугъл и хоп свободни съчинения Гледам колко надолу е съседната жълта къща.

# 409
tre
Скрит текст:
що преписвате глупости , пожара тръгва от партера, където се е отоплявал на дърва -Квартиранта

после огъня тръгва нагоре и горят стълбите а в таванския етаж живеят майка с дете - който са се задушили РИП
знам защото имам познато семейство които живеят там горките хора.
И колко са сбутани пък баш там къщите?? слагаш снимка от гугъл и хоп свободни съчинения Гледам колко надолу е съседната жълта къща.
Знам я тази улица и по-надолу към Поп Богомил има същите "прекрасни" къщи с дървени стълбища. Повечето съборетини ги бутнаха и построиха нови сгради.
А това: "квартиранта се е отоплявал на дърва ...и после горят дървените стълби" няма нужда от коментар.

Последна редакция: нд, 25 дек 2022, 18:25 от tre

# 410
Отоплението с твърдо гориво в София не го ли забраниха преди няколко години? Или Фандупкова го е върнала заради електората?

Този пожар връзка със състоянието на сградата няма, евтината топлоизолация по много сгради също е леснозапалима. Факт е, че има много коптори, ама има и много нови сгради, които стоят прязни. И още много стоящи на груб строеж с години. По центъра има доста строежи на много централни места изоставени от над 10 години, за които не се прави нищо. Та ситуацията е много изродена.

# 411
Изобщо не знам да е било забранявано отоплението на твърдо гориво в столицата.И да е,не се спазва.Кой точно следи затова?Никой.Точно в такива квартали в центъра и някои изоставени съборетини се настаняват наркомани и клошари и резултата сме го виждали в новините.И аз съм се чудила защо някои не строят с ф-ма с/у обезщетение,или не продават имота.Най-често чувам,че имало много собственици на парче земя.Някой недоволен от обезщетението.Има 10кв./м. примерно,искал тристаен с гараж безплатно.Друг скаран,мрази трети братовчед,инати се и не подписва.Търсили далечни роднини в щатите,не ги открили и т.н.Обикалят цигани,разбиват,грабят къде,каквото могат.Докато дойде полиция,понеже  се отзовавали според тежестта на приоритета на повикването,бай мангал избЕгал.Но да допуснем,че всички се застрои.Цяла Б-я я ли ще дойде в този тесен,грозен,задушават се град,най-доброто място за живот в страната?Къде да се поберат всички?Това не е нормално.
Работих в хотел в центъра на Париж,точно на пъпа на града,до Халите. На последните два етажа на хотела,стълбищата бяха дървени. Мебелите в стаите бяха дървени,скърцащи и стари,все едно са от времето на Луи XVI. Имаше само една тясна баня на последния етаж,с допотопна вана и смесител.
Да,ама е Париж!Затова става дума в няколко теми,където един друг ли,сами себе си ли убеждават,колко е ок София и колко чужденци живеели тук. Joy Щом не чуваме на всяка крачка чужда реч,значи са пренебрежимо малко.Затова има огромно предлагане на имоти под наем на ниски цени.Ниски спрямо западна Европа.И няма и да ги стигнем никога,срещу тях да тичаме.България не е привлекателна за чужденците.Някой и друг аутсорсинг,не е повод за гордост и гол оптимизъм.В Барселона,Амстердам данъците са в пъти по-високи и въпреки това инвеститорите предпочитат да отидат там.Колко компании напускайки о-ва след Брекзит дойдоха в София?Масово избягаха в зап.Европа.Масово не харесват Балканите,факт.То и аз не ги харесвам,но нямам избор.Проспах го.

# 412
Може ли някой да каже предимствата и недостатъците на имот на партер? (За къща става въпрос, но все пак).
Благодаря и весели празници.
Весела Коледа!
Ако няма помещение под теб, ще е студено. Може и да има влага и да мирише на мухъл. Санирано ли е отвън?
Има опасност от кражби, ще трябват решетки, много е гадно, ще се чустваш като в затвор.  Достатъчно е през нощта някой да започне да ти чука, или някой се опитва да влезе. Гледай изложението какво е, северно - не взимай в никакъв случай, слтнчев лъч няма да влезе, евентуално южно.Далеч ли е от тротоара? Как е реаизиран входът до това жилище/къща? Има ли някой на втори етаж, съсед, има ли двор, как се ползва, ако има и съседи в двора?
Аз никога не бих купила нещо на кота 0. Ако е къща, поне да е кота 80, над мазе вкопано, още по-добре над гараж/магазин (демек 2 ет). Има смисъл за възрастни хора, които трудно качват стълби, но по-добре и за тях в кооперация с асансьор.
Ако сложиш линк, може да намерим още предимства и недостатъци, конкретни.

# 413
Точно за подпокривно пространство имаме спор в нашата кооперация, шест етажа+ подпокривно с големи скосения, в средата има височина. Ние сме на последния етаж и го чистим и подреждаме да не се оставят боклуци заради хлебарки и пожар. И изведнъж съседа решил да ни го продава, защото му трябват пари, пък не го ползвали,аз съм абсолютно против, рових, четох, въобще не мога да разбера това помещение може ли да бъде обект на покупко-продажба? В нашия нотариален акт, където се описва какво купуваме и от какво се състои кооперацията въобще не се споменава, няма го и в кадастъра под номер.Съседа показва някакъв стар договор за доброволна делба между другите, те са роднини, където пише, че са съгласни подпокривното да е за него и толкова.Според мъжа ми няма проблем и няма нужда от консултация, ма те с комшията са такива приятели.

# 414
Да разбирам,че подпокривното пространство е едно цяло помещение,което е общо (!) за всички?! Това за първи път го чувам. На нашия таван има отделни помещения/стаи вървящи със съответния апартамент.
Същото е и с мазетата. Към всеки апартамент си има мазе.

# 415
Да, празна обща площ над апартамента ни, не е правено нищо. Така си стои от 1994 г насам. Има единствено капандура , през която се излиза на покрива за ремонти. Всеки от апартаментите си има мазе, описано в нотариалния акт и кадастралната скица.

# 416
Това пространство са общи части също както и стълбището. Не мисля, че има как да се продава специално то. Тоя договор може да е за право на ползване на мястото, ама тоя договор ако не е вписан никъде много вероятно да не е валиден.

Ако ви предлага вие да го купите просто му откажете и без това нищо не можете да го правите това пространство. Ако иска на друг да го продава, тогава се консултирайте с адвокат, макар че едва ли ще намери желаещ извън кооперацията.

# 417
  • София
Проверете си го с адвокат. Може да се окаже, че наистина е негово. В такъв случай, и ако съседът не иска непосилна сума, аз бих го взела. Това - да имаш лично складово пространство с големината на цял етаж и то над апартамента е безценно. Могат да му се измислят много приложения - от наем като ателие, до перално и място за посрещане на гости. Дори опцията да се изолира плочата отгоре над вас, вече е плюс.

# 418
Бллагодаря за отговорите. Много ми бяха полезни.

# 419
  • София
Привет,
Знаете ли дали имот, който се води земеделски с НТП Пасище може да бъде вкаран в регулация?
Гледаме парцели за къща и един такъв в близост до къщи ни допада, но нямам представа дали може да се урегулира?
Ще се консултираме с някоя фирма и юристи, но в момента всички са запразнили, та да попитам Grinning

Общи условия

Активация на акаунт