Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 941
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Моля за съвет. Продавам апартамент и искам бързо да му намеря купувач. По съвет на брокерката, която ангажирах с продажбата, оставихме апартамента в състоянието, в което беше -  без освежаване и без ремонт. Не е порутено, но има нужда от боя и може би смяна на ламинат. Вътре мебелите са стари - захабени и демоде. Смятате ли, че трябва все пак да направим ремонт? Общо-взето търся печелившия подход... Смятате ли за добре да се обърна към още една-две агенции? Не съм подписвала никакви договори, които да ме връзват с конкретна агенция и/или брокер.
Можете да изхвърлите старите мебели (ако не са дървени, тогава биха могли да се използват), да боядисате стените в бяло, да почистите основно бани и подове. Това ще ви отнеме седмица, а ще придаде свеж и по-просторен вид на жилището.
И купувача ще може да си го подреди мисловно по свой вкус Simple Smile

# 511
  • София
Каква информация ми трябва да проверката в имотен регистър?

П.С. Ориентирах се как се търси в регистъра. Гледам в момента една сграда, апартамент намиращ се на втори етаж - в имотния регистър обаче ми излизат само два апартамента на този етаж, а със сигурност са повече. И на двата налични не ми отговарят квадратурите на обявените. Каква е причината да липсват апартаменти в регистъра?

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 01:24 от damon1

# 512
Може да е един собственик, който да си ги е обединил в реалност, а по документи да се водят отделни обекти?

# 513
  • Бургас
Причината е, че старите продажби ги няма в регистъра. В него са сделки от 1997-ма година насам. Ако жилището е придобито преди 1997-ма и след това по него няма движение - не е ипотекирано например, информация за него няма да намерите в регистъра.

# 514
Това може да го направиш, ако знаеш кой точно е имота. Но често в обявите се гледа да се прикрие това или се правят умишлени грешки с етажа, номера на сградата и т.н. Та може и да не може да стане тая преди на направиш оглед на място.
Това между другото е много лоша практика породена именно от излишното звено в цялата работа с покупко/продажба на имоти - а именно брокерите. Да не вземе случайно някой да открие собственика и да подминат излишното брокерско звено. Grinning Grinning

Не може на друг да не му е направило впечатление, че в западна Европа, както и в Щатите, всяка обява си се изписва с точен адрес. Не става хем като брокер да викаш "локацията е най-важната и ценоопределяща променлива", хем да не даваш адреса на имота. Да не говорим за тези, които наистина умишлено лъжат за етаж, номер на сграда и т.н. Това вече чупи тъпометъра. После как да ги обичат хората брокерите? Не само че в доста от случаите не помагат, ами направо си и пречат.

# 515
И да добавя - шокирана съм от цената на довършителните материали. Преди време коментирахме тук най-евтините плочки на китайската фирма КАЙ серия Виола, които по спомен бяха 13 лв на квадрат (възможно е да е било промоция). Е, сега ми излезе реклама на Хикови - все още се предлагат, но на двойна цена - 26 лв/кв.м. Преди 4 години това беше почти цена за италиански плочки, първо качество.
Плочките се изпичат 24 часа в голяма пещ на газ, а газът сега е скъп. Това е проблем не само за керамичната индустрия, а и за цялата химическа, за хартиената, за торовете, за пекарните, и за много други. Напоследък малко спадна заради топлото време, но пак си е скъп исторически погледнато.

# 516
  • София
Сградата е от 2008-ма, пуснах две справки за двата апартамента на втория етаж, но не ми отговарят точно квадратурите. Но все пак на етаж би трябвало да са поне 4 апартамента. На трети етаж пък има само един апартамент в имотния регистър. Мисля си да не би да са зададени на друг номер на улицата, но пък това е странно. На същата улица държа и гараж под наем и се опитах да го намеря, но и него го няма. С нотариален акт отпреди година и половина някъде. Има ли законово основание сделка с нотариален акт да не е вписана в регистъра?

# 517
Здравейте! Моля за съвет. Продавам апартамент и искам бързо да му намеря купувач. По съвет на брокерката, която ангажирах с продажбата, оставихме апартамента в състоянието, в което беше -  без освежаване и без ремонт. Не е порутено, но има нужда от боя и може би смяна на ламинат. Вътре мебелите са стари - захабени и демоде. Смятате ли, че трябва все пак да направим ремонт? Общо-взето търся печелившия подход... Смятате ли за добре да се обърна към още една-две агенции? Не съм подписвала никакви договори, които да ме връзват с конкретна агенция и/или брокер.

Ремонт не, така се ограничава кръгът купувачи, но изхвърли всички мебели и почисти.
И аз не бих боядисвала, а бих наблегнала, че нарочно го продавам небоядисан за да се види, че няма течове.
Защото една евтина боя може да създаде проблеми после, а и целта да е скриване на дефекти.

Понеже брат ми изгоря с 15к от Такова стоп капаро. Даде го направо на продавача, оня изхарчи парите и се отказа да продава. И или трябваше да го бие, за да си ги вземе, или да ги забрави. Понеже на такива салфетки, хартийки и подобни ... Тъй става.

Да де, ама първо 15 000 (лева или евро) е безумна сума за стоп капаро, никой не е говорил за такива неща. И второ, даже и договор, написан на хвърчащ лист, е валиден колкото и договор напечатан на принтер. Можел е да го съди.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 10:21 от Черна станция

# 518
Damon1, може да са прехвърлени на груб строеж или дори на право на ползване. Тогава ще са записани по номера на парцела, защото сградата не е имала адм.адрес. Базата данни не е съвършена, защото е качвана от различни служители и не е като азбучник.  
Някъде някоя служителка ще е писала ул. Борова гора Номер 5, друга Блок 5 , трета ще е писала номер 5б, като е сложила входа заедно с номера.

Иначе информация за номера на парцела има и в kais.cadastre.bg. Там също са нанесени доста от апартаментите за София вече.

# 519
Една голяма грешка,която правят продавачите на имот (апартамент,къща) е че го оставят разхвърлян и запуснат при огледа. Те си мислят,че след като на тях не им прави впечатление прахта по перваза на прозореца,то и купувача ще си затвори очите.

# 520
Една голяма грешка,която правят продавачите на имот (апартамент,къща) е че го оставят разхвърлян и запуснат при огледа. Те си мислят,че след като на тях не им прави впечатление прахта по перваза на прозореца,то и купувача ще си затвори очите.
Не се сдържах след тоя пост да си споделя на каква обява попаднах в този контекст: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1e167284355004634

# 521
Страшно е направо, и то за тази цена - ужасно неприветливо изглежда, брокерите сигурно са били с противогази или поне аз така си представям и защитно облекло при влизането вътре ...че знае ли се от къде какво ще излезе. Цената кв м като за района не е висока, но се съмнявам обявената квадратура да е реалната.

# 522
Супер оферта с огромен потенциал, аз страшно не виждам, единственно като забележка имам към тях липсата на, схема..
цената 1300Е /м2 е супер за Локацията.
Хората са почнали да изнасят, аз имам визия..

# 523
200 квадрата е два пъти по 100. Брей че много. Ама сигурно тук са включили и гаража, и мазето, и тавана Wink

# 524
  • София
Damon1, може да са прехвърлени на груб строеж или дори на право на ползване. Тогава ще са записани по номера на парцела, защото сградата не е имала адм.адрес. Базата данни не е съвършена, защото е качвана от различни служители и не е като азбучник.  
Някъде някоя служителка ще е писала ул. Борова гора Номер 5, друга Блок 5 , трета ще е писала номер 5б, като е сложила входа заедно с номера.

Иначе информация за номера на парцела има и в kais.cadastre.bg. Там също са нанесени доста от апартаментите за София вече.

Да, разбрах как стават нещата. В случая ми излязоха всички жилища като търся по номер на парцел и планоснимачен номер. Адресът не е вкарван винаги коректно и затова не е се появяват само по адрес. Но при търсене по адрес може да намериш пл.номер и номер на парцел, което ще изкара всичко. Намерих му и кадастралния номер в кадастъра но търсене по него не дава никакъв резултат.

А за гаражът ми на същата улица всъщност се оказа, че сградата е ъглова и в нотариалния акт е записан на нея улица, но в имотния регистър е на друга. С малко трикове може да се открие всеки и имот.

Общи условия

Активация на акаунт