Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 310
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Що не влезеш и в темата за кърменето да се похвалиш? Също толкова не на място ще е.

# 61
На 203 и след това още толкова на 171. Средно дори сега съм на печалба, а след година ……..

# 62
Колега Мъфин,
Тук пиша предимно мнението си за имоти, и то в момента е негативно, на база цена/доходност. Но когато някой каже "ами то няма в какво друго да се инвестира в България" не мога да не взема отношение. Аз също съм в България, инвестирал съм в имоти тук, но в момента имам само този, в който живея, а инвестициите си съм насочил другаде.
За Тесла, ако не се лъжа, ти влезе лонг на 200. Днес е 193. Аз, както написах, съм шорт от лятото, от 297. С 90к, печалбата ми дотук е 31к. Не съм затворил позицията, така че за някои тук печалбата я нереална, но за мен си е реална, тъй като във всеки един момент мога да затворя и да я реализирам. Не го правя, защото мисля, че ще стане повече.

Но това не е всичко. Тези 90к, които са влезли в акаунта ми от шорта на Тесла, още тогава лятото го вложих във... въглища! Да, знам че не е секси, не е хай тек, не е кибер протоколи, уеб 3.0 и не знам си какво... Не съм ИТ специалист. Но не беше трудно да се сети човек лятото, че въглища че се търсят назима в Европа и цял свят, защото газът недостига. Та вложих тия пари във фирма, която добива въглища и ето къде е тази позиция днес:

От нея съм още 22к напред. Не мога да си изчисля доходността, тъй като мой капитал на практика не съм вложил, парите за БТУ са от шорта на Тесла. Така че доходността математически е безкрайна, но все пак бих я изчислил върху марджина, който трябва да поддържам за шорта, той е 37% на 90к. Тоест над 100% доходност от август досега, от тази сделка. А такива сделки аз правя много през годината. Не от всички печеля, от някои губя. Но нетно съм на нелоша печалба, и то без да се занимвам да ходя по строежи, да събирам наеми, да ремонтирам течащи казанчета, и т.н. а го правя от бюрото си.

Имотите могат да са добра инвестиция, но в друг момент от цикъла.
Успех на всички!
Напъните да покажете колко добре сте инвестирали в други финансови инструменти биха могли да се тълкуват, като полезна информация в други теми. Приветствам инициативата ви да ни осведомяване, но не мисля, че темата е подходяща.

# 63
Не знам защо модераторките не се намесват, толкова спам по тия теми скоро време не е имало.

# 64
Не знам защо модераторките не се намесват, толкова спам по тия теми скоро време не е имало.

А аз дори не троля. Но все пак смятам е важно имотите да се съпоставят като представяне и с други класове активи.

# 65
Мери, за пръв път мисля, че съм съгласна с теб Wink 5 поста съпоставка с друг актив, на фона на 50 поста хейт или откровени глупости, мисля че лесно се преглъщат.

# 66
Day trading’a дори не е инвестиране, а спекулация, за която се изисква не по-малко нерви, време и знания от рентиерството. Друго си е да купиш имот и да му врътнеш ключа Grinning

Но да, спама и троленето са на топ ниво последните дни. Може би защото темата толкова много се изчерпа, че няма какво ново да си кажем. А когато някой извади новина или нещо ново против статуквото бива нападан. Забелязвам, че вече се стига до там, разни нови профили, които явно само консумират информация, да се включват в темата с недоволство. За тях специално ще кажа - драги, бъдете активни и споделете нещо ново и интересно по темата, не бъдете егоисти. Нямате право да се оплаквате, като не допринасяте.
А за редовните читатели, чийто единствен пост е “записвам се да следя темата”, ще ви светна, че има бутон “Следи”. Няма нужда от хабене на мегабайти.

Не остана

# 67
Благодаря за специалната забележка. И все пак, когато някои ми каже с императивен тон, да споделя бих го направила, ако има нещо интересно за споделяне по темата, на този етап ще "консумирам".

# 68
Ами какво друго да говорим, колеги - никой не видях да каже "купих имот тази година" - всички купили миналата, по-миналата, или преди 5-10, и сега само изчакват. Хайде споделете някой ако е направил успешна имотна инвестиция наскоро.
Явно нищо актуално не се случва, та остават само общите приказки. Или другите класове активи, които в момента са по-атрактивни от имотите.
@Гого - аз не дей-трейдвам. Като виждаш от позициите ми, отворил съм ги лятото и си ги държа. Въглищата още няколко години според мен ще са по-добри от имотите; Тесла също ще го видим на двуцифрено число според мен, та ще ги държа дотогава. Повечето инвестиции си ги държа дълъг период.

# 69
  • София, Bulgaria
Ами, аз да кажа, че леко съм изненадана от пазара последните седмици, както се бях настроила за по-лежерна работа и почивка, след супер натоварени няколко години/ не, че се оплаквам/, изведнъж някава повишена активност. Нови купувачи излязоха и не само за жилища, а и за биснес имоти, за дейността си. Гледам и в брокерските групи колегите по-активно пишат, какви имоти търсят за свои клиенти..апартаменти големи, къщи..и бюджети хубави, даже доста хубави. Има търсене и за 2 ст. апартаменти и за тухли и за панели.
Да видим, интересно ще е тази зима.

# 70
Че аз писах, че от вчера си имаме чисто нов предварителен договор, ама останах с впечатлението, че за никого не се оказа интересна новината. Без брокер бяхме. Адвокат ни провери имота за 500 лв някъде, не знам точната сума, защото ММ общуваше с човека. С продавача си разделихме разходите по прехвърлянето. Имотът е за бизнес. Цената ме устройва. И ползвахме още една услуга от нотариуса, а именно заверка, че предварителният договор не може да се разваля. Забравих какво заверяваше, също струва няколко стотин лева тази заверка.
Получихме отстъпка от първоначално исканата цена. На първата оферта дадохме контра оферта с около 20 процента по-малко. Продавачът вдигна с около 5 процента новата цена, и си стиснахме ръцете.  Продавачът е много интелигентен човек. Не беше на зор да продава, но понеже ние се появихме в полезрението му и предложихме пари в брой, се склони. Ще даде парите на децата си за да си решават жилищните въпроси.

# 71
И ползвахме още една услуга от нотариуса, а именно заверка, че предварителният договор не може да се разваля. Забравих какво заверяваше, също струва няколко стотин лева тази заверка.
Предполагам имаш предвид заверка на съдържанието. Това е втория най-висок левъл на заверка, след "нотариален акт". (Да, терминът "нотариален акт" не означава "документ за собственост", а е просто вид заверка на произволен документ. Ролята на доказателство за собственост идва от там, че заверяваният документ обикновено е договор за покупко-продажба.)

Само че заверката на съдържание не означава, че договорът не може да бъде развален. Означава само, че не може някоя от страните на по-късен етап да се появи от някъде с друг екземпляр на договора, различен от подписания пред нотариуса. А дали може да бъде развален, е уредено в самия договор, и нотариуса няма как да се меси там.
Ами, аз да кажа, че леко съм изненадана от пазара последните седмици, както се бях настроила за по-лежерна работа и почивка, след супер натоварени няколко години/ не, че се оплаквам/, изведнъж някава повишена активност.
Активността идва от това, че е края на годината, всеки който е почнал да движи нещо, гледа да го приключи в рамките на годината, че иначе нови оценки и така нататък. Също вероятно е фактор, че лихвите почнаха реално да се вдигат, но това на практика не е от значение, защото дали ще ти се вдигне лихвата след 1 или след 3 месеца, няма особена разлика.

А търсенето за големи имоти вероятно идва от там, че малките са предимно за инвестиция с цел рентиерство, което става все по-нерентабилно. Големите може да са пак за инвестиция, но с цел "заключвам и препродавам след 5 години". Дали това ще е по-рентабилно, остава да видим.

# 72
Благодаря за разяснението, май точно е заверка на съдържанието. Така е направено, че да стане окончателно, ако някоя от страните реши да мисли друго. Аз не виждам как някоя от двете страни ще го реши, но така са решили, така са направили.

# 73
И аз съм в процес  на сделка за покупко-продажба на имот. С подписан предварителен договор сме. Без брокер, с адвокат. Не беше планирана покупка, а по-скоро спонтанно решение. Времето ще покаже дали е било и добро такова.

# 74
Ами какво друго да говорим, колеги - никой не видях да каже "купих имот тази година"
Е да не съм луд да кажа…
Аз купих / купувам окончателно след 2 седмици. Някакъв обикновен тристаен.
Кой би се интересувал от това, докато в темата участват трите влъхви / хегемона - императора от студентски град, бохема от Испания и Уолстрийт полубога.
Те мамите ви търпят, че даже май ви харесват ама да ви кажа честно - идея си нямате колко деструктивни и безполезни сте Simple Smile
Задушавате всеки нормален потребител и убивате желанието му за коментар…

Общи условия

Активация на акаунт