Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 904
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
За кредит в евро се ползва юрибор (EURIBOR), който в момента е по-висок от индекса на БНБ. Поради което в момента живеем в куриоз, при който за пръв път в историята лихвите по кредити в лева са по-ниски от тези в евро. Досега винаги е било обратно, особено до преди 10-ина години, кредит в лева се смяташе за рисков и съответно лихвата беше значително по-висока.

Да, това е голям парадокс, още едно нещо, което си противоречи. Нали уж искат еврозона, че лихвите да били по-ниски 😀

Може да няма, може да има балон. В момента има неща в икономиките, които си противоречат много и още не знае къде ще падне котвата. Вие явно знаете, ми кажете ни
Аз чакам тези с балоните да ми обяснят. А иначе сте права, че има много неща в икономиката които си противоречат. Голяма част от тях не зависят от България, а се насаждат отвън. Последен пример е наложената минимална цена за руски петрол. Това ако не е предпоставка за нов скок на цените  на горивата - здраве му кажи.

Да, ма сега ако има нов пик на горивата е важно и доларът как ще се движи. Тъй като те горивата паднаха, но доларът удари паритета с еврото за един красив момент от време. Сега пък може горивата да скочат, но доларът, ако тръгне да пада? Той вече падна  малко де.

Този месец имаме две срещи за лихвите - на ЕЦБ и ФЕД.

# 181
Цитат
Ако се изкара сивата икономика, много ме съмнява дали ще сме "най-бедните и най-изостаналите" в Европа. У нас хората масово са по-богати и си позволяват повече от западните страни. Включително и жилища. (да вмъкна малко и темата).
Абсолютно съм съгласна с огромният дял сива икономика в Б-я.Най-гнусното е,че точно те се оплакват и вайкат най-много.Чорбаджиите,както се изказва една съфорумка тук.То самата дума освен грозна чуждица,си е гадна по смисъл,но идеалоно си пасва на доста бълг.работодатели.Едно не разбирам,как хората изпират парите от сивата икономика,за да си купят скъпи имоти?Айде за екскурзии,още не съм чула  някой да го питат за произход на парите.

# 182
Ами както официално купуват по цени за "ценители", като Цв. Цв., остатъка плащат под масата. После продават на пазарна цена и разликата са едни чисти прани парички.
На запад го правят с предмети на изкуството, в България с тухли.

А и както бях писал по-назад, ако си по-дребна риба, например катаджия или общинар с подкупи, винаги можеш да твърдиш, че последните 20 години си живял на хляб и вода в жилището на мама и тати и си пестял 100% от заплатата. Всички ще знаят, че е лъжа, ама те и проверките са по български маниер.

# 183
Излиза,че у нас масово се пере.Знаете колко и как взимат разните му автомонтьори,гумаджии,дори работници по ремонти на жилища и мн.др.браншове.Казва сума,плащаш на ръка и после какво,майстора търчи и при инвеститора или брокера и казва:може ли да ти платя под масата?

# 184
Последен пример е наложената минимална цена за руски петрол. Това ако не е предпоставка за нов скок на цените  на горивата - здраве му кажи.
Ъм, или си се объркала без да искаш при писането, или (по-лошия вариант) грешно си разбрала новината за руския петрол. Става дума за максимална цена, не минимална.
Цената, която определиха от 60 долара/барел, няма никаква логика да е минимална, защото в момента пазарната цена е над тази. Те може и минимална от 5 долара да сложат, същия ефект. Целта е да има максимална, която е под пазарната, за да се огранича приходите на Русия.
То затова и Лавров се пенеше вчера, че щели да спрат доставки до страни, които прилагат макс. цена (сред които е България). Много съм любопитен дали ще спрат доставки до Нефтохим, който е единствената рафинерия, която могат да захранват без да плащат такси на Босфора.

Едно не разбирам,как хората изпират парите от сивата икономика,за да си купят скъпи имоти?
Ами не се изпират. Изпират се, ама само от гледна точка на тоя, който ги държи. Вече обясниха как - купуваш имот за 200к, правиш сделката за 100, другите 100 в брой, и така. Даже сигурно може и данъка придобиване да си платиш кеш - още 3к "изсветлени".
Само че тоя, на който си дал 100-те к кеш, той от своя страна трябва да се чуди какво да ги прави тия пари. Плаща на майстори в брой, плаща и той някой друг подкуп тук-там, и така нататък. Ще им намери приложение, но така или иначе самите пари си остават "сиви", просто защото отдавна вече никъде не можеш легално да платиш голяма сума с куфарче пачки. Единствения начин е да ги изхарчиш малко по малко на по суми от по няколко хиляди.

# 185
Последен пример е наложената минимална цена за руски петрол. Това ако не е предпоставка за нов скок на цените  на горивата - здраве му кажи.
Ъм, или си се объркала без да искаш при писането, или (по-лошия вариант) грешно си разбрала новината за руския петрол. Става дума за максимална цена, не минимална.
Цената, която определиха от 60 долара/барел, няма никаква логика да е минимална, защото в момента пазарната цена е над тази. Те може и минимална от 5 долара да сложат, същия ефект. Целта е да има максимална, която е под пазарната, за да се огранича приходите на Русия.
То затова и Лавров се пенеше вчера, че щели да спрат доставки до страни, които прилагат макс. цена (сред които е България). Много съм любопитен дали ще спрат доставки до Нефтохим, който е единствената рафинерия, която могат да захранват без да плащат такси на Босфора.
Объркал е думата, но това което го притеснява е съвсем резонно. Когато Русия спре да продава на страни наложили лимит тези страни ще започнат да купуват липстващия петрол на по-висока цена от други страни. Русия най-вероятно ще намали производството на петрол, и това неминуемо ще доведе до по-високи световни цени. От това ще спечели самата Русия (както стана с газта), но най-вече арабите. Те и без това в момента прибират невиждани печалби, а сега още по-доволно потриват ръце. За съжаление както се случва от началото на тази война Европа е най-прецакана. Остава да видим дали и как това ще се отрази на пазара на недвижими имоти.

# 186
Когато Русия спре да продава на страни наложили лимит тези страни ще започнат да купуват липстващия петрол на по-висока цена от други страни. Русия най-вероятно ще намали производството на петрол, и това неминуемо ще доведе до по-високи световни цени. От това ще спечели самата Русия (както стана с газта), но най-вече арабите.
Витаят такива хипотези, да, но дали така ще стане, изобщо не е ясно. Има пазарна логика в това развитие на нещата, но както е видно и в твоето обяснение, това е 3-4 логически хода напред, а до там много неща може да се случат по различен начин.
Моята логика за нещата е следната: И със, и без макс. цена, общото потребление на петрол в света си остава същото. (То варира и се влияе от различни фактори, но не и от санкциите на Европа.) Ако Европа не купува руски петрол, някой друг ще го купи, използвайки факта, че Русия търси пазар за стоката си. Тоя който ще купи руския петрол, ще освободи ресурс от други доставчици. Крайния ефект е, че пазарът се преразпределя и "парцелира" между държави санкциониращи Русия и такива, които им е все тая. Лошото за Русия е, че голяма част от тия, на които им е "все тая", те самите имат петрол - арабския свят, Иран, Ирак, Сирия и (каква ирония) Венецуела, която е първа дружка с Путин, надали са потенциален пазар за руски нефт. Големите потребители са Китай и Индия, които със сигурност купуват и арабски нефт, и за да купят повече руски, трябва да освободят капацитет при арабите.

Да, Русия може да ограничи добива, за да създаде изкуствен недостиг и да вдигне цените. Само че тя това може да го направи и без да има санкции. И го направи в случая с газа - и до ден днешен няма санкции за купуване на руски газ в Европа, но Русия сама реши да врътне кранчето. Номерът проработи през лятото, когато всички бързаха да си напълнят хранилищата и цените бяха бесни. В това време държавите си преподредиха мрежите за доставки и като се напълниха хранилищата, цената се нормализира. Сега Русия и да иска не може да пусне газ към Европа, защото ще срине цената.

При петрола ключовата разлика е, че е много по-лесен за транспорт, понеже е течен, и в цял свят има изградена инфраструктура за пренос с танкери. Съответно лесно се заменя един доставчик с друг. А не като с газа, дето Германия е най-голям потребител в Европа, ама точно тя няма нито един LNG терминал. СлучаЕнос? Не мислА. (В момента отварят май първия плаващ терминал пред Хамбург.)

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 01:55 от Slashy

# 187
Когато Русия спре да продава на страни наложили лимит тези страни ще започнат да купуват липстващия петрол на по-висока цена от други страни. Русия най-вероятно ще намали производството на петрол, и това неминуемо ще доведе до по-високи световни цени. От това ще спечели самата Русия (както стана с газта), но най-вече арабите.
Витаят такива хипотези, да, но дали така ще стане, изобщо не е ясно. Има пазарна логика в това развитие на нещата, но както е видно и в твоето обяснение, това е 3-4 логически хода напред, а до там много неща може да се случат по различен начин.
Моята логика за нещата е следната: И със, и без макс. цена, общото потребление на петрол в света си остава същото. (То варира и се влияе от различни фактори, но не и от санкциите на Европа.) Ако Европа не купува руски петрол, някой друг ще го купи, използвайки факта, че Русия търси пазар за стоката си. Тоя който ще купи руския петрол, ще освободи ресурс от други доставчици. Крайния ефект е, че пазарът се преразпределя и "парцелира" между държави санкциониращи Русия и такива, които им е все тая. Лошото за Русия е, че голяма част от тия, на които им е "все тая", те самите имат петрол - арабския свят, Иран, Ирак, Сирия и (каква ирония) Венецуела, която е първа дружка с Путин, надали са потенциален пазар за руски нефт. Големите потребители са Китай и Индия, които със сигурност купуват и арабски нефт, и за да купят повече руски, трябва да освободят капацитет при арабите.

Да, Русия може да ограничи добива, за да създаде изкуствен недостиг и да вдигне цените. Само че тя това може да го направи и без да има санкции. И го направи в случая с газа - и до ден днешен няма санкции за купуване на руски газ в Европа, но Русия сама реши да врътне кранчето. Номерът проработи през лятото, когато всички бързаха да си напълнят хранилищата и цените бяха бесни. В това време държавите си преподредиха мрежите за доставки и като се напълниха хранилищата, цената се нормализира. Сега Русия и да иска не може да пусне газ към Европа, защото ще срине цената.

При петрола ключовата разлика е, че е много по-лесен за транспорт, понеже е течен, и в цял свят има изградена инфраструктура за пренос с танкери. Съответно лесно се заменя един доставчик с друг. А не като с газа, дето Германия е най-голям потребител в Европа, ама точно тя няма нито един LNG терминал. СлучаЕнос? Не мислА. (В момента отварят май първия плаващ терминал пред Хамбург.)
Не обърна внимание на изречението, което сега удебелих. Там се крие ключа от бараката. Всички знаем какво става с цената на някой продукт когато се появи дори и лек дефицит.

# 188
Не обърна внимание на изречението, което сега удебелих.
Не си прочел целия ми коментар Simple Smile

# 189
Прочетох го. Ти не си следил какво лягане на килимчето правят американците на саудитците и пак не помага. Има картел, на който е изгодно цените на петрола да са високи и когато само един от участниците е съгласен доброволно да намали добива си останалите са особено щастливи, че те при висок за тях добив, ще продават на високи цени. Както ясно се вижда Русия си е оплела кошницата. Европа да му мисли. Аз досега вдигнах сериозно цените на продуктите си и със сигурност в близките месеци ще направя ново увеличение. От това маржовете не ми се повишават. Прави сметка за какво става дума щом сериозното повишение на цените на продуктите ми позволява единствено да запазя печалбата ми, а не я увеличава.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 03:01 от Мъфин

# 190
Ако гледаме цената на петрола за последните 10г, а и изобщо 60 долара са доста добра цена, над средното. Но като цяло държавни ценови контроли никога не работят и винаги избива някъде непредвидено.

# 191
За съжаление както се случва от началото на тази война Европа е най-прецакана. Остава да видим дали и как това ще се отрази на пазара на недвижими имоти.
Ами какво може да стане в континент, който:
1. Има структурен дефицит на енергия (петрол, газ, електричество) и отказва да улесни добива на енергия, а го утежнява с всякакви зелени глупости, извънредни данъци върху печалбата и т.н.
2. Има инфлация 5-10% следващите няколко години
3. Вдигат се и заплатите с 5-10% годишно (инак народът ще се разбунтува)
4. Слагат се тавани на цените на енергията (преди на дребно, за електората, сега вече и на едро).

Какво ли може да последва от едновременното проявление на тия 4 фактора?
За мен само инфлация и обезценяване на валутата, рецесия, икономическа криза. Но аз не съм точно икономист, Танграта мисля се водеше икономист. Той да каже ако знае. Но той смята, че всичко ще е благоденствие, растеж, вдигане на доходите на населението, и стабилни цени на имотите. Може аз да съм чел различни книги по икономика.

# 192
Последен пример е наложената минимална цена за руски петрол. Това ако не е предпоставка за нов скок на цените  на горивата - здраве му кажи.
Да, обърКАЛ съм при писането. Сега ще го коригирам.

# 193
  • София, Bulgaria
Крис, каквото е такова! Няма начин да се предвиди всичко негативно, което може са се случи.  Егати и живота, ако постоянно мислим за негативното. Пари се печелят, пари се губят, къде по-страшни и лоши неща се случват в живота.
Кризи, рецесии..ще се справим. Ако не сте преживели всички от 90-та година до днес, поради възрастта си, да знаете няма по-важно от човешкия дух, оптимисъм, смелост и борбеност, все неща, които и да паднеш пак ще те изправят. И точно обратно на страх, негативизъм, мрънкане, България това, Европа това...изчезваща нация...направо да се приключва с този живот и това е.

# 194
Мъфин, искам само да подчертая нещо по повод на твоя пост - опасението, че Русия ще намали производството на петрол. Само че нещата не са толкова прости. Намалявайки производството, означава загуба на пазарен дял - това е добре дошло за арабските производители, които на драго сърце биха увеличили пазарния си дял, при още по-високи цени. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт