Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 896
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Румка, кой те кара да ги продаваш? Ако сега имотите паднат, ще ги продаваш ли?

# 601
И акции и имоти се продават на пик, а не когато ти трябват пари. Тоест инвеститорите трябва да са богати и да имат други пари кеш за да могат да изчакат добра конюнктура и за купуване, и за продаване.

# 602
Ми, трябваха ми пари, не, хора Wink зорлям никой не ме е карал. Но изчислих, че загубата ще е по-малка да продам акциите сега, отколкото да ги държа и да продам харесвам от мен имот. Наясно съм, че като бърза човек, все губи. Но на БФБ акциите са обратното на ликвидни. Там инвестиции, никога повече, поне що се касае за мен

# 603
Аз наследих акции на БФБ. С обща печалба 2000% от закупуването от човека до сега. Като се разрови човек - цената им се е вдигнала рязко...защото са си построили нова сграда. Предполагам, че помпят цената, за да изтеглят някой гигантски заем. А всъщност дейността е близка до 0.
А, и ще си ги държа вечно, понеже продажбата им зависи от други наследници, които трайно не са в БГ, нямат сметки и адреси тук.

# 604
Румка, ти нагледно и от личен опит си описала, защо цената на нещо може да падне и то доста в някои случаи - “трябват ми пари сега” в момент на неликвиден пазар, това често значи големи загуби. Сама осъзнаваш как работи пазара. Добре е акции да се купуват като имоти - дългосрочно.
В този ред на мисли, смятате ли че всичкото това НС което се вдигна последните години (а и от преди това) е дългосрочна инвестиция? аз не смятам така. Както съм казвал и преди - има много спекула.

# 605
Сравнено с някой волатилен пазар, да, смятам, че НС е добра инвестиция.
Сравнено със СС, също (с някои изключения на топ места).
Сега, може би по-добра инвестиция е било да накупиш милиони еднократни маски преди Ковид, да напълниш складове с олио преди рязкото вдигане на цените. Ама и тях ако не ги реализираш в правилното време, а ги пазиш до безкрай, пак няма да max out-неш.

# 606
tomeva,
има ли още хора с пари, които не са си купили нещо за инвестиция? В момента кои купуват (като профил)?

Има още пари, но активните купувачи в момента са тези, които купуват, за лично ползване.
Когато е за инвестиция,  някои вземат и кредит, за да си допълнят сумата, която не им достига, но кредитът е макс 30-40% от стойността на имота и това са редки случаи. Масово са без кредит.
Последна сделка за инвестиция беше от декември за 126 000 евро, 2-ст ап. с наемател от 3 г., наем 850 лева. Решиха да го оставят така, реално могат да вземат 1000 лева към днешна дата. Но не мисля, че наемът е определящото за покупката при тях. 
Основно профилът на купувача по мои наблюдения е:
А/ за 2-ст. ап. - младежи/девойки 26-30 г. с кредит и помощ от семейството;
Б/ 3-ст. ап. - семейство с или без деца, с добри кариери и доходи 8-10 000 лева чист семеен доход. Те смятат, че и с по-високи лихви и вноски, ще се справят. И както каза един купувач: ако пък стане чак толкова, ще орежем от други разходи. Вместо на Малдивите ще ходим в Китен, няма да умрем.

Като се вижда профилът е един и същ, разликата е в доходите. Т.е. купувачите, които са били на ръба преди, но пак са купували, на днешния пазар са пас. За тях рискът да не се справят финансово е реален. Повишаване на вноска със 100-200 лева на месец е от голямо значение за месечния бюджет.

Дори хора, които купуват за инвестиция аз бих ги разделила на 2 групи.
Едните, на които им е за първи път. Нямат опит, нямат контакти, дори не са от София, а са доста такива хора. Та, те са по-предпазливи, защото техния източник на информация е само интернет.
Другите са тези, които го правят от години... те са си "стари кримки" и си търсят не коя да е сделка, а СДЕЛКАТА. Имат си канали, имат си информация, преговарят... и много добре знаят кой имот да купят, как да го направят, че да им  носи максимум печалба.
Томева, а българи от чужбина? Какво е положението с тях? Аз си представях, че е са в момента на пазара, ако са решили да се връщат, или ако са решили, че нямат пари за в чужбина, но за БГ имат.
А какво е положението с купуването на зелено? Всички сгради ли се завършват вече в БГ? Който търси ново строителство на кой етап го купува?
В кои квартали се търси най-много? Тук чета за Божурище (направо съм изненадана), в каква посока София се  разширява? Имат и бъдеще квартали по-далечко от метро?

# 607
  • Бургас
Мога да споделя наблюдения за българи от чужбина и за зелено в София и извън София.
Първите, които се завръщат, зависи съм коя социална група принадлежат и къде са живели преди това. Има много хора от работническата класа, които вдигат къщи в родните села и малки градчета, или купуват апартаменти по морето. Не всички инвестират непременно в София.
На зелено в Бургас например не бих купила, докато в София - да. Тук огромна част от строителите са мошеници, или свързани с властта, или и двете. Рискът да не завършат е голям. Строят ужасни сгради и с евтини материали. А и да завършат, бавят нарочно акт 16, да не плащат големи данъци, докато не продадат абсолютно всичко в сградата. Е тези, дето са купили за живеене, плащат промишлен ток. Ядове, скандали и разправии.
Тук няма схеми и цени публични - например да ги видиш в сайта, или да ти ги изпратят на мейла, а само договорки в офисите. Ами мерси съм на такова отношение към клиента.

# 608
Не знам защо си мислите, че хората с успешни кариери, масово ще тръгнат да се връщат в България, особено при ситуацията в момента.
Пък разните черноработници и "здравно неосигурени" както ги описаха преди 2 години, едва ли ще си купят апартамент в големите градове, по-скоро къща в някое забутано село както се написа.

# 609
  • София
Не знам защо си мислите, че хората с успешни кариери, масово ще тръгнат да се връщат в България, особено при ситуацията в момента.
Пък разните черноработници и "здравно неосигурени" както ги описаха преди 2 години, едва ли ще си купят апартамент в големите градове, по-скоро къща в някое забутано село както се написа.

Точно. Никой, който има прилична професия няма да се върне тук. Особено, когато всичко ни е сбъркано.
Като се почне от липсата на правосъдие и се стигне до липсата на каквато и да е нормална инфраструктура!

За цените на храни, техника и т.н. да не говорим.

В чужбина може да са по-скъпи имотите, но са много по-добра инвестиция в дългосрочен план!
Тези хора вече са там, имат професии, кариера, стабилни доходи и т.н.  
Много, ама много по-разумно е, да инвестират в имот там, околкото в територията с най-бързо намаляващо население в света!

Кумовете ни са в Далас, част от най-добрите ни приятели са в Лондон, други в Хамбург и всичките са с къщи там.
Няма нужда да ви обяснявам каква е инфраструктурата и т.н. в тези градове, съпоставена с тази тук!
Трябва да са ненормални да сменят къща в Хамбург например с къща в и около София!
Да живеят във вечна кал, прахоляк, строежи и т.н. Да не изброявам. Няма толкова ненормални хора...

# 610
В България е два пъти по-евтино, а данъците са три пъти по-малки, което си е аргумент. Чак масово не е, но все пак има.

# 611
  • София
В България е два пъти по-евтино, а данъците са три пъти по-малки, което си е аргумент. Чак масово не е, но все пак има.

Кое е по-евтино освен имотите? Храната тук е по-скъпа! Масло президент в Англия е около 6 лева за 250 грама, тук е 12 лева!
Техниката тук също е по-скъпа. Да не говорим за промоциите, които там са истински, а тук не!
Затова съм виждал в офисите на Гъбко дори публични личности да си вземат пратки от UK, преди Брекзит!

Но да оставим цените. Кога ще разберете, че парите не са най-важното?
Всеки нормален човек, който има прилична професия и стабилни доходи иска СИГУРНОСТ!
Във всеки един аспект на живота! Тук такава няма. Няма правосъдие, законите и наредбите се менят всеки ден.
То през няколко месеца имаме избори дори. Каква сигурност може да получи тук човек?

Да, данъците ни са ниски, но за сметка на това живеем в гета. И голямата част от публичните средства се крадат.
Нормалните хора нямат против да плащат високи данъци и да живеят в нормална среда.

Както и да е. Не ми се пише. Аз нямам нито един приятел, който да иска да се върне тук.
Всичките са с деца и добри професии, включително и такива с много добри кариери в чужбина, плащащи например additional rate от 45% в Англия.
Ами не са и се замислили да си идват насам!

# 612
Някой яко те е излъгал. Нито е евтино, нито данъците са ниски. За сметка на това срещу парите си нищо не получаваш - нито от държавата, нито от частния бизнес. Ако искаш качествени услуги и гаранция за свършеното става по-скъпо от в Европа. Това е цената на корупцията и дребните далавери.

# 613
Цитат
И аз не знам,откъде тази увереност какво ще направят масово непознати хора?Ще се върнат как да го кажа коректно?Гастърбайтерите в къщите на село.Успелите навън,си купуват там имот(и).За пенсионери се говори,може да се върнат ниско платени,получили пенсия там,с която в Б-я ще са добре.За добре устроили се,родината не е опция+че отдавна са свикнали и тепърва не им се отразяват ок диващини,които ние намираме за нормални.И тъпи,примиренчески констатации:"Ами тука е така.....''.
Не знам защо се очакват да дойдат и чужденци в бъдеще,и то на талази? Joy Защо още сега не дойдат да се ''наслаждават на всички предимства'' у нас?Интересно,че под чужденци,се подразбира висококвалифицирани западняци?И ако са такива,какво точно ще правят тук освен,че ще живеят под наем в някой от кварталите ''на бъдещето'' в калта под Витоша?Ами ако дойдат азиятци,африканци и араби?Някоя и друга аутсорсинг компания,която е тук,за да дава малки заплати,се смята за върха на просперитета.Сериозни хора няма как да дойдат тук.Тук е раят на мошениците и нашенски,и чужди.Затова някой като се похвали колко е успял тук,е силно съмнителен.Отделно,че каквото и което и правителство да дойде на власт,ще бъде още от същото.

# 614
Но да оставим цените. Кога ще разберете, че парите не са най-важното?
Всеки нормален човек, който има прилична професия и стабилни доходи иска СИГУРНОСТ!

Точно липсата на сигурност е причината, която ще накара някои хора да се върнат в България. Само преди 15-20 години Западна Европа беше спокойно и сигурно място, а в момента вероятността да те оберат, набият или убият там е много по-голяма отколкото в София. Тези снимки не са правени в някоя африканска страна раздирана от война, а на запад от нас.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 02:49 от Мъфин

Общи условия

Активация на акаунт