Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 20 243
  • 205
  •   1
Отговори
# 105
Съгласна съм че няма време за проверка. Така са направени повечето състезания, Математика за всеки и дори НВО че за 1 час няма как да решиш 20 или 25 задачи и да проверяваш всяка. Трябва да се научи да се съсредоточава,ама как ще стане това...Моята "тревога" идва най-вече от това,че е за яд да се проваляш за глупави неща които ги знаеш,иначе ако не знаеш как се решава задачата,това е друга история.
Почти всички деца са така.
Правят елементарни грешки обикновнно технически.
Трудн се изчиства този проблем, тъй като все пак това са си деца.

# 106
Ако мислиш, че нас не ни е яд, грешиш.... Повечето деца са така, еле момчетата.

Затова МзВ е направен в модули. Ако сгреши лесните задачи, има шанс да компенсира в трудните.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 09:04 от Soul Free

# 107
Много Ви благодаря за насоките. Аз също имам едно наум за менталната аритметика доколкото следя процеса, според мен им създава едно фалшиво самочувствие за смятане, но разчитам, че на тази възраст е ок доколкото все пак развива мозъка и работата с числата. По-скоро ме интересува мнението Ви дали би и попречила с нещо за състезателна математика по-натам?
Изобщо даже не пречи, ами си е един огромен плюс. Казвам го в качеството си на родител, чието дете има афинитет и към менталната, и към състезателната математика. Печели състезания и в двете области и те не са взаимно изключващи се, независимо кой и как се опитват да ги представят. Едното е в огромен плюс за другото. Менталните умения на детето се нуждаят от развитие точно както всички останали умения, за да бъдат полезни в живота и в състезанията. Както развиваме логическото мислене чрез състезателната математика или визуалното програмиране, пространственото мислене чрез курса за кубчето на Рубук, така е много полезно да развиваме менталните умения чрез курсове по  ментална аритметика, по меморика/запаметяване или по шах.
   Като чудесен допълнителен бонус е придобиването на умения за прецизност при пресмятането, бързина, дисциплинираност, увереност и прочие.
Както състезателната математика, шахът или фехтовката не са подходящи за всяко дете, така и менталната аритметика не може да стане любима на всички. Ама това не е повод за всички, дето не разбират от ментална аритметика, да се мъчат да докарат авторитетно от 9 кладенеца схеми и чертежи, прощавайте - вода, за да я отрекат.

# 108
  • София
Привет, имам въпрос относно натовареността на курсовете в СМГ и обема на домашните при тези курсове за ТРЕТИ клас. Детето ми ходи на курс по състезателна математика на друго място, не към СМГ учители, но целта е прием в СМГ. Харесва си страшно много преподавателя, не иска да го сменя, ходи с голям кеф на курса. Аз обаче имам съмнения, дали занятията му по състезателна математика не са твърде лежерни (макар и много приятни и забавни за детето) и дали домашните не са твърде малко (често са от типа решете следните 5-6 задачи от сборника, или са от типа решавайте теми за предстоящи състезания, на които сте се записали).
Може ли някой да сподели по кои сборници решават задачи децата в курсовете на СМГ за трети клас и какво количество задачи получават за домашно? Домашното от сборника ли е или е комбинация от определен брой задачи от сборник + тема/и от предстоящи състезания+други задачи на лист и колко ориентировъчно задачи решават като подготовка за следващото занития (или пък колко време отделят за подговка на домашните за следващото занятие)? Изисква ли се решаване на всички задачи от дадената тема от сборниците, с които работи преподавателят? Проверяват ли се домашни и проверяват ли се периодично на децата с разни бързи тестчета по материала?

# 109
# 110
Курсовете на СМГ са направени като близо до учебната среда - 30 деца, в училище, на чиновете, учителят пише и обяснява на дъската. Зависи при кой точно е детето, но при моят, като беше, се даваха доволно домашни, без да са прекалено, переодично имаха тестове, отделно и пробните на СМГ, на които детето трябва да се явява, ако имате амбиция за там. Гледаш после дали е в първите 10% от децата като резултат.

# 111
  • Sofia
Моята е в трети клас на курсове в СМГ.
Работят по 3 сборника - Математика за таланти, един розов сборник на Регалия и Немо.
Задачите за домашно може да са от 10 до 25 в зависимост от трудността им.
Някои преподаватели дават домашно от лист, а не от сборник.
Не винаги проверяват домашни. В повечето случаи проверяват само тези задачи, с които децата са имали трудности.
За времето на подготовка не мога да кажа, много зависи от детето. Дъщеря ми е мудна и не особено заинтересована, така че й отнема повечко време. Аз съм я записала там заради логическите задачи, защото не правят такива в училище, а аз ги намирам за много важни за развитието на логическата мисъл.

За тестовете пак зависи от преподавателя. Някои преподаватели правят малки тестове всяка седмица. Други - никакви.
Но има тренировъчни изпити след всеки модул (от 10 занятия), на които, ако детето иска може да се яви (и както е писала Soul Free, ако целта е прием в СМГ). Те не са част от курса, заплащат се отделно.

# 112
  • София
AlphaCentauri, Soul Free, Brin de muguet, много благодаря за споделената информация. Детето ходи на тренировъчния тест за втори клас миналата година, сега го записах и на първия тест за 3-ти. Ще добавя към подготовката и решаване от сборника Математика за таланти, защото на курса, който посещава, изобщо не работят по него.

# 113
Може ли някакъв линк за график и записване за пробни тестове?

# 114
  • Sofia
AlphaCentauri, Soul Free, Brin de muguet, много благодаря за споделената информация. Детето ходи на тренировъчния тест за втори клас миналата година, сега го записах и на първия тест за 3-ти. Ще добавя към подготовката и решаване от сборника Математика за таланти, защото на курса, който посещава, изобщо не работят по него.
Може ли да споделите,тези 2 модула,които са обявени в един и същ ден ли се правят?Не ми е много ясна цялата организация и начина на протичане на тренировъчният тест.

# 115
Да, в един ден се правят. Първо им се дава моул 1 и се работи за определено време, по подобие на МзВ. После им се събира модул 1 и им се раздава модул 2 пак за определено време. Ако са готови по-рано, могат да си тръгнат.
Записването става през сайта на СМГ Учители ООД.

# 116
  • София
Може ли някакъв линк за график и записване за пробни тестове?
https://tt.smgood.bg/

# 117
@Soul Free и @*Lorena* Много благодарности!

Виждам че има онлайн - някой пробвал ли е? Най-вече за модул 2, как ще стане въвеждането на решенията?
Опитах да прочета набързо на сайта, но хем се споменава нещо за снимка / сканиране, хем в инструкциите не видях нищо конкретно. Може и да съм пропуснал.

# 118
По време на ковида се е явявал онлайн, мисля, че снимах тогава решенията и ги качих като снимка.

# 119
Да, снимат се или се сканират, и се качват. Мисля че и сега дават опцията за онлайн тест. Мисля също и че времето е малко по-дълго, за да се снима и предаде.

Общи условия

Активация на акаунт