Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 23 546
  • 206
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
@Soul Free и @*Lorena* Много благодарности!

Виждам че има онлайн - някой пробвал ли е? Най-вече за модул 2, как ще стане въвеждането на решенията?
Опитах да прочета набързо на сайта, но хем се споменава нещо за снимка / сканиране, хем в инструкциите не видях нищо конкретно. Може и да съм пропуснал.
Синът ми се явяваше на тези изпити само онлайн.
Двата модула общо са за около 3 часа.
Първият модул е за бързина - детето трябва изобщо да не се замисля върху начина на решаване на задачите, а от раз да разпознава от кой тип е задачата. Средно се пада около 3 мин на задача. В началото са най-лесните, накрая са най-трудните.

Вторият модул се пише изцяло в тетрадката. Тук се набляга на разписването на задачите - трябва много ясно да са описани всички стъпки на решението (не само изчисления, трябва да има и обяснения с изречения - кое какво е).
След това снимате (ние снимахме с телефон, не сме сканирали) и качвате в платформата. Предвидете си и малко време за технически трудности. На нас платформата на два пъти ни отказа да ни качи файловете.

# 121
А според теб, те съответстват ли като ниво на сложност на изпита след 4 клас, макар и адаптирани за текущия клас? И също, като ниво на сложност приличат ли на тези в сборника?
Аз съм купила и сборниците, решавал е от там. Добре се справя. Бих искала да го пробвам на пробен изпит, но .. просто не знам дали сега е подходящият момент. Много нагъсто ни станаха състезанията, а и с извънкласните часове... Буквално всяка вечер имаме нещо за доучване, за дорешавяне, за гледане тема предстоящо състезание. Затова се колебая (в 3 клас е) дали ползата или вредата от претоварването няма да е в повече, в момента.
!!! Благодаря много за информацията, много ми беше полезно да прочета.

# 122
Трети клас не е драма да изпусне нещо или да се яви на нещо допълнително. Като трудност са сравними с изпита, но всъщност целта е да видят формата, за следят времето, да внимават в разписването. И е важно да видиш къде е сред другите деца, трябва да е в първите 10%, ако се цели в МГ в София.

# 123
  • Sofia
Абсолютно, както го е описана Soul Free : идеята е децата да се запознаят и да свикнат с формата на изпита. Хубаво е да видят къде имат трудности - с бързината или с разписването. И съответно да работят по това, с което имат проблеми и на следващия пробен изпит да се види дали има напредък. Аз синът ми го пусках на пробните изпити от 3-ти клас, но само онлайн, за да виждам на живо къде са му трудностите. Някои родители предпочитат да си пращат децата на място, за да видят къде се класират (аз това го оставих за последния тренировъчен изпит в 4-ти клас).
Дъщерята няма да я записвам на тези изпити, защото не целим прием в СМГ.

Да, задачите наподобяват тези, по които са работили в сборниците.

# 124
Здравейте! Аз съм майка на първокласник, който към момента проявява интерес към математиката - печели медали на състезания, интересно му е да решава, амбициран е. Макар че е още доста рано, ако продължава в същия дух, бих искала да кандидатсва в СМГ след 4 клас. Това, което ме притеснява, обаче, е дали ще се справим чисто логистично с воденето до и взимането от училище. Доколкото разбирам формата на обучение е полудневна. Това означава, предполагам, че трябва в зависимост от смяната или да го водим, или да го взимаме по средата на работния ден. Другия вариант е на 12 да го оставя сам да се придвижва из София, което мен лично ме притеснява на този етап. Интересно ми е как другите хора са се справили с този казус. Не съм запозната с дневния ред в училището, възможностите за допълнителни дейности, реално колко време децата прекарват там, има ли стол, въобще какви са възможностите за хапване в училището или в близост до него. Всякаква практична информация би ми била изключително полезна, за да си свиря часовника дали има смисъл да работим с детето в тази посока.

# 125
Cressida, доколкото ми е известно обучението след 4 клас е полудневно почти навсякъде. Тегавото със СМГ е че е на двусменен режим на обучение (първа смяна са от 7:30, втора смяна са до 19:30), но и това е досга характерно за училищата в гимназиален етап на обучение. Логистично - трудно е може би първата година. В 5 клас го водех и взимах до някое време (може би до средата на втория срок). После вече сами се оправят. Все пак училището е почти в центъра.
Не мисля, че трябва да се съобразявате с това дали има лавка и стол при избора на училище, както казах училището е сравнително на централно място, има няколко малки магазинчета за храна и напитки наоколо. Моето дете си носи винаги нещо от вкъщи, чат пат си купува нещо от лавката. Искам да кажа, че въпросите с логистиката и изхранването не трябва да ви притесняват - те са временни и решения за тях винаги ще се намерят.
А по въпроса дали си струва - моето лично мнение е, че инвестицията (както във финансово, така и във времево изражение) в образование винаги си струва. Дори и да не изберете след 3 години да учи в СМГ. Така, че продължавайте с уроците и успех!

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 23:08 от Miska5

# 126
Не, че е рано да се мисли за кандидатстване след 4 клас, но все пак детето ти е още първи срок на първи клас. Има доста вода да изтече. Нека си продължава заниманията по математика, да участва в състезания и към трети-четвърти клас вече ще е ясно дали е за там.
СМГ си струва усилията. Няма какво да се чудите, ако детето успее да се пребори. Едва ли липсата на стол е фактор в избора. Повечето деца ходят и се прибират сами, някои ги карат сутрин и/или ги вземат вечер след втора смяна.

# 127
Повечето деца около втори - трети клас не искат да чуят за стол.

# 128
Благодаря на всички за отговорите и, че се отнесохте уважетелно към притесненията ми. Аз също смятам, че образованието е изключително важно и то ни е от основните приоритети. Единствено се притеснявам за безопасността на детето ми по отношение на придвижването и вярвам, че повечето родители биха ме разбрали. Имам някакви идеи как да се случат логистично нещата, но 4 години си е доста време. Ще видим. Полезно ми беше да чуя как другите хора са подходили в това отношение.

# 129
В кой квартал живеете? Има и други математически училища. В някои случаи бих избрала частно математическо, но наблизо.

# 130
Частното математическо е само едно.

# 131
Изи и Питагор, според мен.

# 132
  • София
По-скоро Архимед /училището на ПЧМГ за периода 1-4 клас/. За Изи не съм чувала да се позиционира като математическо. Като цяло добрите частни училища предлагат засилено обучение по математика още от 1-ви клас със значително по-голям хорариум от предвидения от МОН.

Иначе споделям мнението, че СМГ си заслужава усилията стига детето наистина да има усет към математиката и да обича да решава задачи.

# 133
Изи и Питагор, според мен.
за Изи не знам, в Питагор няма учители за това ниво.

# 134
  • София
Cressida, нормално е на този етап да ви притеснява да си пуснете детето да се оправя само из София и да се тревожите какво и къде ще яде - към момента то е малко и има нужда от водене и вземане от училище и от по-сериозна организация на храненето. На 12 г. е съвсем ОК да го заведете и вземете няколко пъти от училището, докато опознае маршрута/градския транспорт, и да му гласувате доверие да си направи сам сандвич от вкъщи или да си избере и купи сам храна от магазин/будка/лавка. Не мислете от сега логистика и прехрана, а подкрепяйте детето в интересите му - битовизмите са маловажни на фона на доброто образование и ще ги измислите, като дойде моментът за това.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 23:13 от *Lorena*

Общи условия

Активация на акаунт