Но порочната практика за по "желание" я създадоха частните болници, от там се прехвърли и към държавните. Никъде в цивилизацията не те питат как искаш да раждаш. Секциото е операция и се прилага, когато имаш медицинска причина, а не за да "пропуснеш болката".
Днес почти никой не прави естествено раждане при седалищно предлежание на плода, при първо раждане секцио малко се навиват на второ естествено.
Аз затова споменах, че е добре да си платиш предродилна зала за да си сам и да може да се отпуснеш максимално. При раждането най-важно е дишането и кога точно да напъваш максимално. Обикновено акушерката и лекарката ти казват кога кое действие да правиш. Две раждания имам, първото /в Окръжна болница/ го родих за 40 минути /без контракции и околоплодни води изкарах почти 24 часа/, шийката сигурно час ми шиха, карах се тогава с израждащата, която беше груба, арогантна и до ден днешен не желая нито да я виждам, нито да я чувам /тя е човекът, заради, когото реших, този път да раждам в хирургиите/. Раждайки чувството в мен беше на унижение, акушерката тогава беше слънцето в родилната зала, "оцелях" благодарение на нея.
Сега родих за 7 контракции и напъна, нямам мм шев. Чувствах всякакви емоции, но не и унижение, затова, че в този момент съм слаба, почти безпомощна и дарявам живот. На място, където тези хора точно затова взимат заплата.
Като пациент, не желая специално отношение, не желая да ставаме приятели, а просто да си свършат работата, за която са учили и която сами са избрали. Като не им се занимава, де си търсят друга работа, а не да ми дрънкат глупости от рода "лесно майка не се става", "няма как да усещаш иглата" и подобни. От тогава минаха 4 години, нямам спомен към момента от тогавашната "болка", но ехидната физиономия на въпросната и репликите, които подхвърляше по време на раждането ги помня, все едно вчера се е случило. Извинявам се за лиричното отклонение.