Раждане в УМБАЛ „Св. Георги“ (ВМИ) - Пловдив - 4

• 26 078
  • 362
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Аз съм на мнение, че единствено и само лекарите трябва да взимат решение дали да се прибягва до секцио.
Но порочната практика за по "желание" я създадоха частните болници, от там се прехвърли и към държавните. Никъде в цивилизацията не те питат как искаш да раждаш. Секциото е операция и се прилага, когато имаш медицинска причина, а не за да "пропуснеш болката".
Днес почти никой не прави естествено раждане при седалищно предлежание на плода, при първо раждане секцио малко се навиват на второ естествено.

Аз затова споменах, че е добре да си платиш предродилна зала за да си сам и да може да се отпуснеш максимално. При раждането най-важно е дишането и кога точно да напъваш максимално. Обикновено акушерката и лекарката ти казват кога кое действие да правиш. Две раждания имам, първото /в Окръжна болница/ го родих за 40 минути /без контракции и околоплодни води изкарах почти 24 часа/, шийката сигурно час ми шиха, карах се тогава с израждащата, която беше груба, арогантна и до ден днешен не желая нито да я виждам, нито да я чувам /тя е човекът, заради, когото реших, този път да раждам в хирургиите/. Раждайки чувството в мен беше на унижение, акушерката тогава беше слънцето в родилната зала, "оцелях" благодарение на нея.
Сега родих за 7 контракции и напъна, нямам мм шев. Чувствах всякакви емоции, но не и унижение, затова, че в този момент съм слаба, почти безпомощна и дарявам живот. На място, където тези хора точно затова взимат заплата.
Като пациент, не желая специално отношение, не желая да ставаме приятели, а просто да си свършат работата, за която са учили и която сами са избрали. Като не им се занимава, де си търсят друга работа, а не да ми дрънкат глупости от рода "лесно майка не се става", "няма как да усещаш иглата" и подобни. От тогава минаха 4 години, нямам спомен към момента от тогавашната "болка", но ехидната физиономия на въпросната и репликите, които подхвърляше по време на раждането ги помня, все едно вчера се е случило. Извинявам се за лиричното отклонение.

# 106
Всъщност и вие не сте ме разбрали. Тук "не пропускам болката", а възможни усложнения поради лабилност и невъзможност да се мобилизирам за съдействие при нормално раждане. А колкото до разказа още се пише. Още съм в девети месец с 18 дни до термин и нищо не е 100% сигурно. Един съвет към вече родилите жени (който се надявам да спазя и аз в бъдеще) - не нападайте и не критикувайте жени в този етап от бременността! Особено първескини - не ни помагате. Това е смазващо и определено не работи. Извода е всяка да направи това, което интуицията и нейното състояние предполага!

# 107
  • гр.Пловдив
Цитат
Като пациент, не желая специално отношение, не желая да ставаме приятели, а просто да си свършат работата, за която са учили и която сами са избрали. Като не им се занимава, де си търсят друга работа, а не да ми дрънкат глупости от рода "лесно майка не се става", "няма как да усещаш иглата" и подобни. От тогава минаха 4 години, нямам спомен към момента от тогавашната "болка", но ехидната физиономия на въпросната и репликите, които подхвърляше по време на раждането ги помня, все едно вчера се е случило. Извинявам се за лиричното отклонение.

Деси,ти явно си много спокоен и търпелив човек,,.но ето заради такива гаднярки ,които са те израждали и шили се плашат момичетата и правят всичко възможно да си платят,но да не търпят такова отношение ,а аз знам за такива случаи в Окръжна,че направо ума ми не го побира ...
И между другото са яли шамари и е имало скубане на коси и скандали за тия животни от не такива спокойни майчета като теб,но явно не им пука ,а се озлобяват още повече и си го изкарват на жените ..

# 108
Не го привмай за критика а за окуражаване. Ще направиш каквото трябва и ше се справиш. Всеки го е било страх, нормално е. Но когато настъпи момента и те хване хормона този страх сякаш изчезва и се мобилизираш.

# 109
  • Пловдив
teddynm, хич не съм спокойна по принцип, бях готова за сканадал, подхвърлях някакви реплики, ама файда, в един момент просто реших да слушам акушерката относно дишане/напън и всичко да свърши и да си ходя в стаята.

Истината е, че много четох темата за естествено раждане тук в темата, психически се подготвях месеци наред. Влязох в болницата с усмивка, все едно отивам да пия кафе.

Kikatr, вие също не сте ме разбрали.
Раждането тръгне ли, малък процент да не стигне до финал естествено. Усложнения и главоболия и при секцио се случва, по-малко се говори за това. В държавна болница, отново ще трябва да разчиташ на тези хора за раздвижване, болкоуспокояващи и т.н.
Отделно, че по време на раждането, майката търси "облекчение", в един момент се мобилизираш, не те вълнува средата около теб, стремежът е да родиш и да си починеш.
Чети, разглеждай теми, подготви мозъка си. Когато знаеш какво те очаква, страхът от непознатото го няма /например: бях запозната как действа окситоцина, когато ми поставиха системата си казах, сега за кратко време ще се засилят спазмите и болката, доближаваш се до момента, в който ще гушнеш детето си/. Иначе прагът на болка е различен на всеки човек, аз понеже сега родих бързо, изпуснах глас на финала, когато ми бяха последните три контракции, една след друга и буквално не ми достигаше въздуха за да напъна адекватно. Лекарката каза, че е очаквала да издам звук в началото, не на края 🙂 но в главата си бях подготвена, че раждането изисква време и ако хабя енергия и емоция в началото, ще видя зор в края.
Ти си вече на финалната права, ако искаш да е секцио обикновено го правят 14-10 дена преди термин, та нямаш време и трябва да го изговориш с конкретен лекар/болница. Че докато го умуваш може да тръгне естествено.
Пожелавам ти леко раждане и пухкав финал 🍀

# 110
Аз съм за естественото раждане. И според мен психическата подготовка е много важна. Месеците до самото раждане четях и се навивах как ще се справя независимо от всичко. Отидох с такава нагласа, но за съжаление при един от прегледите за разкритие прокървих много сериозно и ме вкараха за секцио. Бях в абсолютен шок, защото аз бях решила че ще родя нормално, въобще не съм и проверявала за секунда какво се случва при секцио, как се прави и т.н., аз бях абсолютно убедена че ще раждам нормално. Дори като ме караха към операционната питах, ама къде ме карате? И те, ще раждаш, но секцио. И аз ама как така, аз не искам?! Операцията мина успешно и всичко беше наред и с мен и с бебчо, НО независимо че бях със спинална упойка, усещането беше отвратително. След това възстановяването беше ужасно. Няма да навлизам в подробности, ако някой го интересува може да ми пише на лични и ще му разкажа. Бях в стая с жена която роди нормално, забележете бебе момче тежащо 4.500, с доста шевове, но която два часа след раждането вървеше из стаята, а аз три дена лежах като прегазена катерица, и после още сума ти време възстановяване. А болката от операцията....аз имам висок праг на болка, но това беше ужасно, това е операция, коремна операция, а не просто раждане!
Мисълта ми е, че ако можех да избирам между нормално или секцио, бих избрала нормалното раждане. Не мога да проумея коя жена би поискала доброволно да премине през това!
Разбира се, в днешно време, за добро или лошо, имаме право на избор, така че всеки да си преценява сам за себе си.

# 111
Това е поредното доказателство, че всичко се решава в последния момент! Освен това всичко, ама всичко е индивидуално. Има два вида раждане които можеш да изживееш по 100 начина. Винаги когато споделяме опита си то трябва да е ясно, че касае нас самите! Може в очите на жената до вас вие да сте била в по-добра светлина на своето раждане. Може би е ходила 2 часа след раждането, защото не може да седи на Д-то. Радвам се все пак, че донякъде сте се спрели и сте предложили съветите на лични. Моля не пренасяйте травмата си и тук. Така хем вие се връщате към нея, хем адски тревожите  бъдещи родилки като мен. Пак казвам всичко е строго индивидуално, както физика така и психика!

# 112
Здравейте, някоя мама скоро раждала в Хирургиите планово секцио има ли? Да даде малко повече информация? Термина ми е края на ноември, искам да раждам там. Въпросите са ми кога трябва да отида да се запиша за раждането, как става избора на екип и колко струва и има ли смисъл от избор на екип изобщо! В момента бременността ми води д-р Котева и съм в голяма дилема дали да избера екип, дали грижите и отношението ще са една идея повече?!

# 113
Никаква травма не пренасям тук, защото такава нямам. Живот и здраве, искам и второ дете. И жената ходеше, не защото не може да си седне на дупето, а просто защото можеше, дори ми каза че този път, понеже ѝ беше второ, дори не усеща шевовете.
Просто се опитах да обясня че нормалното раждане е естествения ход, секциото си е чисто и просто операция. След нея освен за себе си, се налага да се грижиш и за бебето си, а това хич не е лесно, като с мъки извършваш елементарни движения.
Не го разказах за да Ви разтревожа, а напротив, но явно си имате проблеми и е добре да си ги обсъдите с лекарите. Всичко добро Ви желая и дано нещата да се случат така както искате.

# 114
  • гр.Пловдив
Това е поредното доказателство, че всичко се решава в последния момент! Освен това всичко, ама всичко е индивидуално. Има два вида раждане които можеш да изживееш по 100 начина. Винаги когато споделяме опита си то трябва да е ясно, че касае нас самите! Може в очите на жената до вас вие да сте била в по-добра светлина на своето раждане. Може би е ходила 2 часа след раждането, защото не може да седи на Д-то. Радвам се все пак, че донякъде сте се спрели и сте предложили съветите на лични. Моля не пренасяйте травмата си и тук. Така хем вие се връщате към нея, хем адски тревожите  бъдещи родилки като мен. Пак казвам всичко е строго индивидуално, както физика така и психика!

Извинете,но няма кой да ви щади в обществен форум ,жената си е разказала много информативно и полезно всичко,това,че сте лабилна не е повод да се спре да се пише ,споделя и обменя по темата

# 115

Извинете,но няма кой да ви щади в обществен форум ,жената си е разказала много информативно и полезно всичко,това,че сте лабилна не е повод да се спре да се пише ,споделя и обменя по темата

Така е. Аз много се радвам, че има корави жени като вас, но повечето са като мен - чувствителни, лабилни, страхливи... Аз не търсех съчувствие, а по-скоро да си окажем взаимна подкрепа без лични нападки. Надявам се когато при мен премине всичко да се почувствам и аз така силна. Успех на всички бъдещи и настоящи майки. Вие сте герои. 🍀

# 116
Здравейте!

Специални благодарности на Десиссслава за подробния разказ, информация и разяснения по отношение на процеса и нейния избор!

Бих искала да попитам относно опцията Предродилна зала - какво включва? В случай че не се избере, каква е разликата с процеса на неоперативно раждане в болницата?

До колкото разбирам, цената й е около 200 лв.

Благодаря предварително!

# 117
  • Пловдив
Предродилна зала включва самостоятелна стая с легло за родилката, апарат за мерене на тоновете, маса, телевизор и диван за придружителя. Всяко помещение е климатизирано, затова не го споменавам. В платената предродилна зала телефонът е с теб. Придружителят стои два часа, след раждането при теб, през това време може да отиде да ти купи храна и т.н.
Ако не се избере родилката се намира в обща стая, без телефон /телефонът се връща след раждането, до тогава стои в багажа/. Тук няма уединение, всичко се случва пред погледа на непознат човек /има посещаемост отделението и сигурно е малшанс да няма приета родилка/, разбира се физически анатомично няма какво да видите, което не сте виждали, по-скоро се касае за психологическото отпускане. Макар, че като се започне хич не те е грижа кой е около теб и т.н.
За същинското раждане те местят в съседна стая /между платената и неплатената/ вратите са отворени, придружителят ти чува какво се случва и пръв вижда бебето при мен поне така се случи, че докато си отдъхна за минута две, лекараката го викна. След като всичко приключи те връщат в предродилна, поставят ти тежест на корема. Два часа по-късно придружителят си тръгва, теб си те местят в стая. Малко след това ти докарват и бебето /мисля, че се пада 4 часа, след раждане/.
Посещенията се случват през едно прозорче, където може да разговаряш и покзваш бебето. Надвечер е по-спокойно, няма толкова посетители и имаш повече време за приказки.
Къщо има и вана за раждане в отделението, не съм питала за цена, тя също си е отделна стая.

# 118
Десиссслава, много ти благодаря още веднъж за подробното обяснение! Heart
Искам да попитам, понеже спомена, че си избрала и ВИП стая, в нея допуска ли се таткото за посещение през следващите дни или независимо каква стая си избрала, посещенията са на прозорчето?

# 119
Ще споделя нещо, което може да е от полза на други жени искащи да родят там нормално. И по-конкретно за обстановката преди това. Също така за жени като мен с парализиращ, фобиен страх от раждане. До последно бях сигурна, че ще родя нормално, с упойка без упойка както предразположи ситуацията в болницата. Както знаете упойката наистина не е сигурна. Отидох за рутинни тонове в 37г.с. в предродилна зала ги правят, а не в АГ кабинет. Там имаше жена с контракции. Тя се подготвяше за предстоящото раждане много мъчително. Минаваха заминаваха жени акушерки, а аз ставах свидетел на родилните мъки на жената. Когато се правят тонове имаме задачата да натискаме бутонче с палец при движение на бебето. Тогава аз получих абсолютен блокаж спрямо условията и почувствах, че не мога да съдействам в пълен покой (без контракции, болки и страх) само с едно натискане на копче. Тогава една акушерка мина и видя, че не съм адекватна и ми каза, че ако не мога да съдействам на акушерките сега, то в деня на раждане ще е много много по-трудно и да помисля за последствията. Имайки предвид лабилността ми в тази ситуация взех много трудното решение да родя секцио с пълна упойка пожелание. Отидох на другия ден без никакви документи за бременността да го обсъдя с АГ на смяна и моите притеснения. Тогава тя с много критичен тон се опитваше да ме разубеди и да ми каже, че вече съм със симптоми на след родилна депресия, която ще направи майчинството ужасно и да съм си обътнала внимание. Напълно изключи психологическия фактор и състояние на майката и че едно много трудно нормално раждане поради блокаж ще е много по-травмиращо и не прие моята гледна точка. За завършек на нашият разговор ми каза: Елате пробвайте нормално ако бебето или вие се влошите ще направим секцио. Трябва ли да преминаваме през двойни мъки и рискове за да приемат решението на една съвременна жена. Това не е суета, това е наше право! Уважавам лекарите и тяхното мнение, но не съм длъжна да го приема на 100%. Мили жени искам  да ви кажа, че тялото и избора е ваш! Не оставяйте да решават вместо вас! Вие знаете и усещате собствените си възможности и граници!
Всичко е така, просто явно в тази болница не се изпълняват такива желания. Не виждам какво лошо е казала докторката, просто ви насочва, че не могат (или не искат) да се съобразяват с разни специфики в настройката. Те са наясно, че има и други опции и болници. Аз бих се вслушала в съветите ѝ да си обърнете внимание на симптомите и предстоящото майчинство. Раждането е само част от картинката.

Общи условия

Активация на акаунт