Перилни препарати и омекотители - 71

• 55 512
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Да, имам предвид мембрани от типа GORE-TEX, или т.нар. дишащи материи.
За омекотител - абсолютно, но и центрофугата ги поврежда. По сайтовете за спортна екипировка обикновено се споменава, както и на етикета на дрехата.
Скрит текст:

От сайта на СпортДепо: " Използването на прахове, белина и омекотители не е препоръчително, защото това би могло да запуши „дишащата” материя . Препоръчваме да сведете центрофугата до минимум, за да избегнете намачкване."
https://www.sportdepot.bg/hints/obleklata_s_gore_tex_vodonepromo … hti-68?sportId=24

# 541
Аз на етикети и сайтове не вярвам, не и на 100 %. Кой писал том, от къде преписвал....не ви е достоверно.

Какво ще рече прах не е препоръчително? Да ходим мърляви и вмирисани ? Да не се пере това чудо неземно....?

# 542
Центрофугата не пречи на мембраните на материите. Самата ми програма за импрегниране е с центрофуга.
Дрехи с мембрана е препоръчително да се перат с течен препарат. Продават се специализирани препарати за импрегниране, което ще рече, че ски екипи е добре да се импрегнират в края на сезона. Не е необходимо на всяко пране да има и цикъл на импрегниране.

# 543
Ще рече, че не се перат с прах, а със специализирани препарати, които не увреждат материите, и в ниакакъв случай няма да ходим вмирисани.

# 544
И да помоля за линк на такъв препарат, и най-вече на съдържанието му, и на специализираната му съставка?
Тогава ще се съглася.
Коя съставка и кое в състава, освен името с което е накичен, го прави "специализиран"?

# 545
Защо ние да търсим вместо теб? Ski

https://sportwearbg.com/DIEL-%d1%8f%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1% … d1%81%d0%ba%d0%b8
Ingredients

AQUA
CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE
FATTY ACIDS, C8-18 AND C18-UNSATD.
LAURYL GLUCOSIDE
SODIUM CARBONATE
FATTY ACIDS, C16-18 AND C18-UNSATD.
TETRASODIUM IMINODISUCCINATE
SODIUM P-CUMENESULPHONATE
SODIUM POLYACRYLATE

Този ми беше под ръка, а пък за други, си търси сама.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 09:20 от petiaivanov

# 546
Е, не е задължително да вярваш на сайтове и етикети. Винаги можеш да се научиш да си поддържаш екипировката по емпиричен път.... на цената на нова Joy ...ако са ти важни тези функционалности.
Най-лаишки казано, центрофугата значи гънки, а на гънките е възможно да се разлепят слоевете, или да се нацепят. Това, разбира се, не се случва от един път, но от третия... вица го знаете Wink

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 09:51 от Nara

# 547
Аз ги знам. Чела съм състава много пъти.
Не откривам коя състовка го прави различен от масовите прахове..за това и питам.

Който има познанията, и има желание, към него е въпроса. Не е лично отправен....още повече че не всеки разбира.

# 548
  • София
Давам отчет за прането на шубата.
Производителят е имал право да напише в етикета тъкмо тези условия, които споменах - 30 градуса, деликатно пране и без центрофуга.
Намазах петната отново с препарат за съдове и пуснах на по-дълга програма, 30 градуса,  центрофуга 700. Прах - Персил за цветно пране.
Резултат: петната ги няма. На 2 места ватата беше станала на буци (успях някак да ги оправя). Шубата не е намачкана. Подплатата се е наелектризирала (това не знам как да го оправя, отдавна не съм срещала по магазините спрей-антистатик).
Шубата изсъхна и днес съм си с нея.

Извод: При следващо пране ще я пусна на деликатна програма, 30 градуса и най-ниска центрофуга. Ако е много тежка, наистина ще суша хоризонтално, както е указал производителят.
А, да: viva прах Персил! Simple Smile

# 549
  • Ст Загора
Спрей антистатик имаше в Лили!

# 550
Този ли :

# 551
  • София
Не съм го виждала в Лили. Преди някой беше казал, че го има в Елитис, но в София вече не знам дали съществува този магазин след продажбата на Халите.

# 552
  • Ст Загора
Лисичка, да той е. Купувала съм 1 хът на мъжа ми.
РРР най - отгоре на стелажа е . Със спрей омекотител дали няма да се оправи?

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 15:02 от nasito8988

# 553
  • София
Не съм го виждала в Лили. Преди някой беше казал, че го има в Елитис, но в София вече не знам дали съществува този магазин след продажбата на Халите.
Няма Елитис, няма и да има.

Спрей антистатик може да има в магазинчетата за препарати по пазарите.

# 554

Ingredients

AQUA
CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE
FATTY ACIDS, C8-18 AND C18-UNSATD.
LAURYL GLUCOSIDE
SODIUM CARBONATE
FATTY ACIDS, C16-18 AND C18-UNSATD.
TETRASODIUM IMINODISUCCINATE
SODIUM P-CUMENESULPHONATE
SODIUM POLYACRYLATE

Има разлики с обикновен течен перилен препарат.
Почти не съдържа синтетични анионни ПАВ, но за сметка на това съдържа много сапун. С каква цел е формулиран именно така, не мога да кажа, аз поне не мога да се сетя за конкретна причина. Може и да има такава, а може и да е "каквото имали, такова сложили".
Истината за тези мембрани е, че с каквото и както и да ги перете (без омекотител, разбира се), тяхната ефективност намалява с всяко пране и след 15-20 изпирания дрехата не е много по-различна от всяка друга. Има смисъл за зимна екипировка, която ще се пере 3-4 пъти на сезон, да речем. За облекла, които се носят и перат ежедневно няма много смисъл. Става и за обувки.

Общи условия

Активация на акаунт