Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 837
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Ами... за съжаление някои не прояждат нищо различно, камо ли всичко. 😒

Каката отказа зеленчуковите пюрета още на две годинки, за последно яде банан на 3 и това беше последният плод в живота ѝ. Вече е почти на 16, не вкусва плодове и сокове, включително нищо с плодов вкус, а зеленчуците се свеждат до пържени картофи и доматено пюре, когато е върху пица. Не яде и абсолютно нищо готвено, за да маскирам вътре зеленчуците.

Дълго време отказваше да ходи на лагер и когато в трети-четвърти клас ме попита "След колко време човек умира, ако не яде?", ми стана ясно защо. Изкара един лагер на хляб, солети, бисквити и подобни и оцеля. Вече сме се примирили, то няма и за кога вече да правим опити да променим нещата.

Малката (7) пък си е лакома от бебе. И доста беше се окръглила, но покрай няколко боледувания без апетит, влезе в норма. Сега покрай училището даже не успява да изяде всичко от кутията, не ѝ оставало време. Явно ако има забавни неща, яденето остава наистина на заден план. Защото колкото и да е лакома, например от рождените дни си тръгва гладна, все не остава време да си хапне достатъчно. Не знам какво щях да правя, ако и при наличие на забавления, предпочита да яде. Май такова нещо наистина е работа за консултация със специалист. ❤️

Благодаря за споделеното и съветите! 💚Осъзнах, че може и да съм прекалила с коментарите за теглото ѝ и количествата храна. Определено ще опитам да коригирам и дано не е късно. Иначе, преди, когато настояваше, че е гладна, а смятах, че не бива да яде повече, ѝ предлагах краставици и броколи на корем. 🙂 Не отказваше, но поне бях спокойна, че не се тъпче с тесто и захар.

# 271
Ох, много е сложна тази тема с храненето при тинейджърките. Моята като бебе ядеше абсолютно всичко и до 2г не беше близвала шоколади и боклучки. Като тръгна на ясла им давали бонбони за награда и тя понеже е все добра и инициативна от малка, най-много получавала. Така осъзнах, че не яде нищо друго освен малко хляб и гумени желета. Оказа се с железодефицитна анемия и такъв страх за живота й имахме, че не го пожелавам на никого. С усилие на докторите я закрепиха и израстна здраво дете, но е много избирателна с храните. По-скоро яде манджите в училище, а българските ги отказва. Сърмите били "българско суши", което не струвало.
През пубертета се окръгли, по-скоро костната й структура заякна и закръгли форми. Сега има килограми над нормата и мрази спорта, но поне се движи доста и много внимава какво яде като гледа да не залита по сладко или чипс. Понякога се учудвам на волята й да се спре, защото аз имам моменти, в които немога да устоя на нещо и трябва да го изям.
Средата в училище играе много важна роля по отношение на храненето. При нас има програми за ограмотяване кое е полезно и т.н. Вендинг машините са забранени за децата под 16г, за да не си вземат боклучки и тн.

# 272
  • София
В училището на моето дете уж е забранено да се ползва лавката от децата в 1-4 клас, но се оказа, че всъщност няма кой да осъществява контрол и когато детето има пари, дори да е 1 клас, му продават каквото си поиска. Контрол при нас имаше известно време от страна на родителите в смисъл, че не им давахме пари, но постепенно все повече родители започнаха да дават пари на децата си и те ходят в лавката.  На моето съм дала пари да си купи вода, ако свърши тази от вкъщи. Познайте дали си купува вода когато й се случи? Влизала с намерение да си вземе вода , но излизала от там с някакъв боклук, който в последния момент решавала, че й е по-нужен.
Затова й купих филтриращо шише. Пълни го от чешмата в тоалетната когато изпие водата. Джобни ще види в 5 клас. Сега има в нея едни 2 лв, останали от училищния Коледен базар, когато й бях дала малко пари да си купи нещо, ако й хареса, но гледам, че си ги пази все още.

# 273
Живея в Испания и поне където аз живея в у-щата няма лафки, нищо не може да се купи от вътре, нито могат да излезнат от сградата в учебно време. Столът им е сметнат по калории и макроси и пак съм виждала момичета като излезнат в края на деня да си купят един чипс от най- големия размер и да го изядат между две..  сложно е, да, и контрола става толкова сложен...

# 274
И при нас няма лафки и не могат да напускат училищния двор. Но това, което носят децата в България и тези във Франция няма нищо общо. Тук носят за междучасията само бисквитки или някакви дребни десерти. Те нямат и време да ядат, защото задължително са на двора и играят.

# 275
Моите са с пари от първи клас. Не мога да си представя да пратя детето си на училище без пари.

# 276
Ооо, по лагерите прояждат всичко! Че и за още питат. Още повече пък по спортните такива.

Някои нищо не прояждат на лагерите, за съжаление. Моята миналата година изкара на плодове, зеленчуци и два Тоблерона две седмици на спортен лагер в Алпите, върна се -5 кг. Учителите ѝ правили забележка, че не яде, а тя само се включваше по Вайбър да ни се оплаква колко е гадна храната и как месото било сурово (обича го добре изпечено).

# 277
И при нас (Чехия) няма лафки и кафетерии. Само вендинг машини и чип получават 16+ учениците. Много е дразнещо защото могат да организират нещо като мини бар с напитки и плодове, ама кой му се занимава, нали. Така децата остават без закуска ако някое е по-заблеяно и не си вземе. За щастие са много мили и винаги си споделят храната.

# 278
Моята яде стабилно, колкото татко си, да е жива и здрава😅🤭Но сега расте и спортува активно. Гледам да се нахрани добре на основните хранения, да има достъчно протеин и мазнини да я  държат сита по- дълго. Ако не се нахрани добре тогава търси междинно да чопли нещо. Ако яде бърз въглехидрат само, след час е гладна. Затова гледам ако е плод да предложа и малко сирене или мляко или първо 1 яйце. Като поиска сладко не и казвам не може, а “отлагам” хапни сега месото със салата и малко ориз после ще видим нещо за десерт. Като се нахрани добре обаче, забравя за десерта и така. Правим си палачинки здравословни, кексчета, тя помага и си ги яде после. Сладолед правим също домашен ( плод, протеин и малко сметана) винаги има в хладилнка. Бонбони с ядки, извара и фурми, гледам да има какво да предложа по- читаво. Като не е нещо от пакетче не може да изяде голямо количество. Веднъж седмично имаме чийт дей и си хапва нещо   вредно, тоест да не е забранено, но и да не е всеки ден. Обясняваме, гледаме клипчета и така. Очаквам да качи в пубертета и кака и имаше такъв период. Сега не е дебела

# 279
Като чета как се хранят вашите девойки, чак ме хвана срам каква майка съм. Не съобразявам говеенето с това дали ще има протеин и дали въглехидратът ще е повече или по-малко от необходимоти. Яде ми се боб, готвя боб, яде ми се ориз, готвя ориз. Понякога питам и тях какво да се готви, но отговорът е почти винаги един и същ :каквото и да е.
Сладко ядем всеки ден, аз по три пъти 😶. Затова се крия от децата когато ям, защото знам, че е вредно, но не искам да изпада и в другата крайност. Зълва ми не дава шоколад на децата си и когато някой ги почерпи със сладко, са като невидели, омитат всичко на секундата.
За справка дъщеря ми е около 158/160 см и е почти 60кг.

# 280
Zlplst, на колко г. е дъщера ти  защото бук доста варира възрастта Simple Smile
И аз не гледам какво са яли в стола, за да не го повтарям, но готвя каквото има и за каквото ми стига времето. Но има неща които у нас не се правят никога.. пържени картофи, въобще пържено, сладко с много малки изключения като палачинки или мляко с ориз с 2л захар на един литър мляко.
Но лятото е много топло и ядем сладолед всеки ден... сега ядем сладко 2-3 в седмицата и нещо съвсем малко.
Сладкото е навик.. тъй като у нас не е имало толкова, децата ми не обичат торти, пасти и други много сладки десерти. Не си пробват дори тортите по рожденните дни... но всичко тестено ги побърква..

# 281
zlplst,
Готвя традиционна кухня. Децата ми никога не са имали проблеми с ядене и тегло, нито на 9, 12, нито сега дъщерята на 15 г. Затова няма забранени храни, броене на калории и взиране кой колко изял. Яде се всичко - сладко, сладкиши, кремове, понякога чипсове, пуканки и пържени неща. Просто не всеки ден или седмица.
Не исках да го пиша, защото тук пишат майки с притеснения и мнението ми не може да им помогне.

# 282
Аз се опитвам да се ориентирам в някакви норми за тегло и ръст, но в нета намирам различна инфо с много широки граници. Кг ми се виждат малко, но пък не изглежда недохранена. Слаба е, но мускулеста и жизнена, спортува много. Яде малко като количество, по 4 пъти на ден, без други похапвания. Дали да не я понатисна да хапва повече като количество или може да й навредя така?

# 283
Не я натискай, всеки организъм има различни нужди от храна, ако се храни нормално и не гладува умишлено, всичко си и е наред. Моята е на 11, 37-38 кг към 148-150. Много порастна за 1 година и апетитът е нормално да е повишен.

# 284
Моята дъщеря е на 10 години, 37 кг, 148 см. Има периоди на голям апетит, след това на такива с малък. Яде си всичко.

Общи условия

Активация на акаунт