Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 444
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Разбира се, че се лекуват кариеси на млечни зъби, тук дори коронки се слагат при силно разрушени и повредени. Целта е да се запази здравето на зародишите на  постоянните зъби както и мястото им, когато дойде време да се сменят.

Рентген на всеки 6 месеца за профилактика е странна практика. Тук много внимават за излишни рентгени, имат добрата практика различните кабинети и специалисти да си предоставят доброволно информация за конкретния пациент един на друг, за да се избегне излишно облъчване. Например ако ортодонта е направил панорамна снимка, при поискване я предоставя на лекуващия зъболекар, на хирурга, на друг ортодонт ако се наложи второ мнение - или служебно при комуникация между различните кабинети или чрез запис на диск, койно пациента си носи с него.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 11:56 от Mößbauer-Effekt

# 526
Коронки на млечни зъби ми звучи прекалено. Мястото за постоянните зъби не би се променило ако се извади млечния, нали все пак се освобождава разстояние за да избие по-лесно постоянния? Не съм специалист, просто разсъждавам.

# 527
Мястото може да се промени, ако постоянния зъб не е готов да излиза. Млечните се разместват и заемат свободното място. После постоянните няма къде да пробият и излизат където си искат. Тук слагат местопазители, които не знам как изглеждат. На дъщеря ми ги пазеха тези свободни места с помощта на скобите. Имаха едни приспособления, които не позволяваха на зъбите да заемат това място.

# 528
Дъщеря ми имаше коронка на млечен, сложиха я когато беше на около 5. И аз не съм специалист, доверих се на преценката на зъболекарите и не сгреших. Зъбът с коронката падна заедно с останалите млечни, когато му дойде времето. В момента тя има идеални зъби без нито един кариес.

# 529
От 5 до 13 са 8 г..едва ли би било удобно и безвредно да няма зъб там толкова време..

Освен това зъбите се местят много, особено на децата. За това време мястото за постоянния зъб ще е заминало..

# 530
Единият преден горен резец падна при сина ми вследствие на падане от колело като беше на 4 г. Нищо не сме слагали. Беше си с дупка, докато порастна постоянният на 6-7 г. Немските зъболекарите казаха така да стои. Нямаше наместване на другите зъби, просто дупка.

# 531
Тук лекуват млечни зъби, ако смятат, че могат да запазят зъбчето, докато дойде времето му за смяна. При по-сериозно случаи го вадят и слагат нещо да му пази мястото. Предполагам, че зависи за какъв зъб става въпрос и колко време има до израстването на постоянния на съответното място. Някои малки петънца и дупчици пък не лекуват. И до 18 години е безплатна денталното лечение. Ортодонтските услуги също са безплатни до 18 години, но все пак не всички, зависи от степента на нужда от корекция. Друг е въпросът, че се чака с години за безплатни брекети. И май писах, че не бързат с ортодонтското лечение, защото челюстта расте и зъбите се наместват. Стандартно, ако наистина не е някакъв изключителен случай, с брекети се започва след като се сменят всички млечни зъби.

# 532
  • София
Болна за мен тема сте подхванали. Моето дете е пример за това, че не винаги добрият личен пример и създаването на навици от най-ранна възраст водят до желан резултат. И това не само по отношение на зъбната хигиена, но сега ще се спра на нея.
Започнах да създавам навици за зъбна хигиена на дъщеря ми още с появата на първото зъбче. Отделно винаги е имала пример от възрастните вкъщи за добра зъбна хигиена. Но това не попречи към момента ( на 9 г. е) да отказва да мие зъбите си ( отказва от около 1 г, преди това ги миеше, макар с нежелание). Говоря й с добро, давам примери, обяснения. Всеки път ми казва, че ги знае тези неща, но не иска да си мие зъбите. Придумвам я да ги измие горе-долу през ден. В добрите моменти ги мие всеки ден, но само вечер. Опитвала съм и с тежката артилерия в моменти на безсилие - отнемане на привилегии при неспазване на зъбната хигиена, включително съм се карала с нея, но отново безрезултатно.
На зъболекар с цел профилактика и привикване към стоматолозите я водя от около първата й годинка. Това също не попречи да видим зор за поправяне на първият кариес, появил се на около 4-годишна възраст. Наложи се да я водя в клиниката за "сухи тренировки" няколко пъти преди да се започне същинската работа по кариеса. От тогава се налага поне 1-2 кариеса годишно да оправяме. Намерих клиника с търпеливи детски стоматолози и я водя там. На друго място отказва да отвори уста, макар да е вече голяма.
Всеки път след тръгване от зъболекаря обещава да си мие зъбите редовно. Спазва обещанието си за 1-2 седмици.
Смяна на четка и паста за зъби не я мотивира. Поощрения - също. Аз не се отказвам да повтарям и давам личен пример.

# 533
Предполагам реакциите в темата, но в такъв случай аз бих мила зъбите на детето, нищо, че на 9 е достатъчно голямо вече. И всеки път ще я питам чувства ли си зъбите и устата по-чисти.

# 534
Или да се вземе оцветяващо плаката и като види че има много и може да започне да ги мие.

# 535
Панда, бих инвестирала в ултразвукова четка за зъби. Качеството на почистване се увеличава, усилията са минимални.

# 536
  • София
И тези ги пробвахме вече. Не правела разлика с усещането в устата при измити и неизмити зъби.. А водата за плаката изобщо не я впечатли. Оцветиха се някои участъци, но ...

Приемам го за поредната фаза и продължавам да й говоря. Все някога ще се вразуми.

Сега виждам поста на Мьос. Ултразвукова четка не съм купувала, има електрическа, но обикновена, сигнализираща при отминаване на 2 минути. Не знам какви са цените на ултразвуковите, не пречи да ги погледна и помисля.

# 537
Другото което се сещам е радикално: да й покажете какво се случва като не се мият зъбите.
Лош дъх,развалени зъби и т.н.

# 538
  • София
Лисе, тя това го вижда вече. Мие ги съвестно когато открием поредния кариес, но две седмици след пломбирането вече е забравила. Лошият дъх сама не го усеща. Аз го усещам и й казвам, но и това не я впечатлява. За всичко има дежурен отговор "не ми пука".

Благодаря ви за предложенията! Всъщност само споделих, ясно ми е, че при положение, че съм опитала какво ли не, остава единствено да продължа да опитвам и говоря, пък в един момент ще се случат нещата. Миеше ги редовно преди, ще  ги мие отново. Минали сме всякакви фази с нея, ще я минем и тази.

# 539
Дъхът се усеща като близне тя от вътрешната страна на китката си и помирише.

Общи условия

Активация на акаунт