Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 454
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Лисичке - при нас не поправят млечните зъби и как изобщо може да стане пулпит, след като техния корен е къс?
Зъба може сам да падне ако е повреден с кариес (млечен зъб). Дъщеря ми смени всички млечни на 11.5г.
А как искам и моята тинейджърка да е ясна в изискванията си какъв подарък иска за РД или празник! Винаги при нас ли е толкова сложно измислянето? Все мрънка и не си избира нищо, нямало нужда. Доволна е и на малкото, но е много хубаво когато подаръка е истинска изненада и им достави удоволствие.

Зъболекаря е на 6м и при нас и това с многото пломби в комунизма ми го обясни нашият доктор с това, че е било прието преди всяка малка дупчица да се развърти и да се постави пломба. Сега по-скоро наблюдават и ако е необходимо и расте тогава запълват, може да отнеме понякога и 10г да се развие кариеса и да ти спестят работата по зъба докато наистина не се наложи.

# 511
Ще видя в картона й като го взема.
Може и кариес да е бил.

# 512
И на млечни зъби може да има пулпит. Дъщеря ми имаше на едно зъбче.
Лекува се чрез кореново лечение и няколко посещения при стоматолога.
На 10 години е и има още млечни зъбки за смяна.

# 513
Може пулпит на млечен зъб. И при дъщеря ми лекуваха такъв.
Тя ходи от 4 годишна почти всеки месец. Имаше кариеси на почти всички млечни зъби още от пробиването им. Отдаваха го на това, че е недоносена и антибиотиците в началото на живота й.
После тясна челюст, шини още при първи постоянни зъби до преди година, когато вече ги смени всичките. Сега е с брекети. За един месец, което не си беше на мястото си отиде където трябва. Сега трябва да оправи и дълбоката захапка. След месец и малко ще стане на 12.
Има кариеси и на постоянни зъби, лекуваме. Мие зъби всеки ден сутрин и вечер. Веднъж в седмицата с таблетки за оцветяване на плаката. Търка като луда, ама ген. Ще има да прави зъби цял живот.

# 514
Пулпит пише сега видях.

# 515
Илит, рентегенът е поне веднъж на година, защото зъбите й растат много бавно и все искат да видят как са вътре в челюстта, а и отделно последно искахме да видят и мъдреците.
 В средата на март ще я консултират за мъдреците и ще изискам направление за ортдонт, за да говорим за брекетите.

# 516
Аз,самата си мия зъбите след всяко хранене.Като нямам хапвания между тях.След шоколад,задължително.Не виждам нищо лошо в този навик.Имаше момент и детето си миеше зъбите в училище,след обяда.И учителите следяха за това.В тази връзка,винаги се сещам за една реплика от филм,че хората от Изтопна Европа винаги се разпознават по лошите зъби.
И,знам,че и гена е важен,просто се сещам за това.
Аз също изчаквам дъшеря ми да се успокои,за да говоря с нея.Знам,че иначе няма как да ме чуе.Така правя с всички,не само с нея.

# 517
Как така не поправят млечни зъби? 😵

Ако се получи голям кариес, даже не споменавам пулпит, той ще развали и постоянния зъб, който идва отдолу...

После по-задните зъби се сменят на 12-13г, ако има кариес на 2г и той не се поправи до тогава не знам каква щеше да се случи с тия зъбчета. Все пак си имат функции 10г.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 08:12 от Eli..........

# 518
  • София
Ясно, Miss, имате си конкретна причина. Погрешно останах с впечатление, че е рутинна практика за всички деца наред, затова се зачудих.

Генът е изключително важен. Бях с кариеси още на 4-5. На двайсет и няколко сложих 2 импланта, защото там зъби нямаше, а само корени. Зъбите се изрониха.
За щастие момичетата са се метнали на баща си и да чукна на дърво, засега нямат проблеми.
За сметка на това, той редовно има нужда да чисти зъбен камък, а моите зъби такова не хващат. От състава на слюнката било.

# 519
Ами така ни казаха на нас. Дъщеря ми имаше малка дупчица на млечен зъб и доктора ни каза, че не се поправят и скоро ще падне и така и стана, няма и 2 месеца след това. Не я е боляло, но си беше видимо петно на млечен зъб. Може би говорите за много по-сериозни кариеси в ранна детска възраст когато се появят на 2-3г, тогава ми звучи логично да не се изчаква докато паднат, незнам.

# 520
Честито Лисичка! Simple Smile Много е хубава такава новина, и аз бях на 33 като забременях с дъщеря ми, на 34 родих; синът ми тогава беше на 10г (също от първи брак). Много е хубаво и с годините става все по-хубаво, честно казано. В момента ми е толкова готино, че след като номер 1 изхръкна от дома, си имам номер 2 да ми къса нервите с пуберски драми Heart
Успех и всичко ще е идеално!

# 521
Има значение кой зъб е и на каква възраст е детето.
Кътниците се сменят на 11-12 годишна възраст.
Ако имаш дупка на 3-4, няма как да чакаш да паднат.

# 522
Миналата година ги правихме зъбите лятото на 13 години.
Редактирам се : снощи й паднал 1 зъб Grinning ,напредва бавно,но славно.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 09:01 от малката лисичка

# 523
Тук се лекуват и кариеси на млечни зъби.

# 524
И според нашия зъболекар трябва да се лекуват,независимо,че са млечни зъбите.
Аз съм с температура от днес , дребната със стомашни неразположения и ще си стои вкъщи,дано 4 дни да стигнат да се закрепи.

Общи условия

Активация на акаунт