Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 783
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Точно зъболекарите са много скъпи и е всичко частно.
Миенето на зъбите в у-ще си го "извоюва" родителския комитет и след настояване пред разни институции се сложи като правило в някой у-ща.
Така също намирам смисъл в тази политика. По-скоро съм изненадана, че училищата се ангажират с подобно нещо и се питам колко ли добри са санитарните условия, че да осигуряват възможност на много деца да си мият едновременно зъбите.

# 496
С електрическите четки изчезна и проблемът с разраняването на венеца и неправомерния натиск върху зъбите. За мен също е достатъчно сутрин и вечер да се мият, по изключения след някое друго хранене. Генът е 90%. Единият ми брат няма пломба в устата си (33), другият (26) - наскоро му сложиха една, аз (39) от дете съм по зъболекари и точно аз съм и бях най-стриктна в миенето на зъби.

# 497
На 9 е малко дете и наистина е нормално да звъни учителката.
Мен миенето на зъби в училище ми се струва глупост, но тук по-важно е, че като не спазва правилата, ще увлече и други. Затова съм За да се подкрепи учителката и да се говори вкъщи. В Бг го има точно този проблем, че всеки родител си пренася собствената философия към училището, но когато нещо е решено вече, трябва да се спазва от всички и да се правят изключения само при обосновани случаи, защото иначе става анархия.
 Сега дали си струва такова ядосване, ако това е единичен случай, а не се пренася и към други дейности, не знам.
И аз се нервя дъщеря ми като мълчи, когато се карам и питам защо така направи. Но реално ако детето беше отговорило не си мия зъбите, защото ме мързи, аз поне щях да се ядосам също толкова, колкото и от мълчането Joy

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 15:30 от Дъждец

# 498
  • София
Дъщеря ми много стриктно си мие зъбите сутрин и вечер, и зъболекарката й я похвали миналата седмица, че има отлично поддържани зъби.
С риск да разводня темата, но може и да е от полза, да кажа, че до 18-годишна възраст е препоръчително децата да ходят на стоматолог през 3 месеца. Кати я "освободиха" от четири пъти посещения годишно, а ще я водим на 6 месеца. От малка сме й набили в главата, че колкото по-сериозно се отнася към зъбите си, толкова по-малки ще са мъките и болките след това при зъболекаря.

# 499
Здравната ни каса поема зъбна хигиенна профилактика за деца до 18 години  2 пъти годишно и профилактичен преглед също 2 пъти годишно. Не ги пропускаме, важно е и изгражда навици и рутина. Точно в момента децата са на зъбна профилактика с баща си, чакам ги да се приберат и да кажат кой с колко процента плака е бил. И ще се дразнят един-друг с процентите поне няколко дни. 😆

# 500
При нас зъболекарката зъбната профилактика я прави при профилактичния преглед - 2 пъти годишно. Ако под това се разбира почистване на зъбен камък и плака. Преди им показваше и как да си мият зъбите правилно.

# 501
Ние допреди да сложим скобите ходехме през 6 месеца.
Сега,когато ходим за натягане на скобите се преглеждат и зъбите и зъболекарят казва,ако има нещо.
Правиха й два зъба почти стигнали до пулпит - млечни.
Да попитам - вашите девойки смениха ли млечните ?
При моята остават доста още .. бавно падат,бавно растат и затова се протаква и носенето на скобите.

# 502
Последното млечно зъбче на дъщеря ми падна месец преди 13-тия ѝ РД. Още се помотвам за ортодонт (има нужда), но и тук, освен ако не става въпрос за изключително сериозно случаи, първо изчакват да паднат всички млечни зъби и едва тогава пристъпват към ортодонтстко лечение.

# 503
Дени, при нас хигиенната профилактика я води специалист по зъбна хигиена. Прави показно как се мият зъби, следва измиване пред специалиста, после замерване на процент плака и почиства плака и зъбен камък. После зъболекарката прави бърз преглед за проблеми. На профилактичните прегледи е само зъболекарката, но прегледите са по-обстойни. Така ги вижда на всеки 3 месеца и е трудно да се пропусне проблем.

Много бързо смениха млечни зъби моите деца - на 11-12 години бяха приключили със смяната на всички зъби.

# 504
Писах и уж публикувах, но явно не е минал поста.

От 18 месечна я водим на зъболекар на всеки шест месеца. Понеже аз имам много лош спомен от ранните ми години със зъболекар и фо ден днешен изпитвам страх, правя всичко с упойки, все са ми проблемни зъбите и не исках  и детето ми да има страхове,

Зъбите й растат бавно и ги сменя бавно. На почти 14 смени последните кътници.
Не зная дали ги мие добре, защото от години не се грижа за това, а само напомням спорадично.

Досега все е била в клуба без кариеси и почти никаква зъбна плака, като единствената забележка е да ползва конец.

На всеки преглед като по- малка зъбен техник показва как да се мият зъбите, как се ползва конец и поддържа устната хигиена. Подаряват след всеки преглед подходяща четка, конци, зъбни четчици и вода за уста.

Тук прегледите са частни и включват на шест месеца рентген, почистване на зъбна плака, флуориране и полиране, последвани от преглед при зъболекаря.
Консултирахме се лятото в Бг и тук за нуждата от брекети и на двете места казаха, че нямало нужда, но ми се струва, че има къде още да се отработи. Лошото е че тя не иска брекети и след като и двата специалиста не настояха, че са й нужни пък съвсем затвърди мнението си.

# 505
Забелязах, че този страх от зъболекари го няма в днешното поколение, което е похвално.
Явно страхът на поколението, расло по време на комунизма и сърдитите училищни зъболекари, които насилствено те водеха на преглед и със заплахи ти бъркаха в устата, е насаден от тях. Б-р-р-р!

# 506
Да, но сега децата се водят при любезни и мили зъболекари в частни клиники, а не при намусените училищни зъболекари.
Скрит текст:
Никога няма да забравя как майка ми и баща ми бяха в чужбина и баба ни  гледаше за 6 месеца когато зъблекарката ми изкрещя да не мърдам като беше с машинката в устата и аз застинах.

Но явно ме е заболяло и леко съм мръднала на стола и тя спря машинката и такъв шамар ми отвъртя с крещене, че щяла да ми разпори бузата като мърдам, че избягах разплакана.
 Не казах нищо на баба, а се прибрах директно вкъщи, че уж сме нямали часове и след това доста години не стъпнах на зъболекар, с едно изключение на 14 когато майка ме убеждаваше да ми сложат скоби и обещаваше да е до мен и да ми държи ръката. Но само като наближих кабинета и ме лъхна миризмата и се разтреперих и избягах
.

# 507
  • София
Miss, как рентген на 6 месеца? 🤔
Аз не бих подлагала дете на лъчение без конкретен проблем. Прегледи, почистване, сода, ултразвукова четка и т.н. ок, но рентген? Цялата челюст ли снимат?

Малката я заведох да ѝ снимат 1 конкретно предно зъбче, но защото не расте вече година и ме притесни.
Но ей така два пъти годишно да я облъчват, без да има конкретна причина, ми се вижда вповече. 🙄

# 508
Аз водя дъщерите на 6м на преглед.
Малката като по-малка повръщаше от ВСИЧКО. И да беше здрава поне 2 пъти в седмицата порвъщаше от нещо.. болна, можеше да е по 3 пъти на ден. От там има 3 кариеса като бебе. Повече нищо не е имала, но на 18м започнах да и мия зъбите ( след дъжд качулка) след всяко повръщане, сутрин обед и вечер.

Като цяло винаги има къде човек да си измие зъбите на обяд. В у-щата също се справят с всички класове и паралелки и предвид че всички обядват в стола на у-щето.

# 509
  • София
Дъщеря ми на 10 г вече смени млечните зъби. Малко насилствено "паднаха" заради шините, които носеше по онова време. Почти на всяко ходене ортодонтката й вадеше зъб.
Както каза Мис днешните стоматолози не са като древните. Нашите са много мили и внимателни, и детайлно обясняват какво има и какво трябва да се направи.
Дъщеря ми няма плака, затова зъболекарката я похвали.

Общи условия

Активация на акаунт