Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 458
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Според ММ това е нормално за пуберите, но аз също се дразня, когато се прави на глуха! Казвам нещо да направи, тя е глуха. Казвам след малко пак и ми вика" Чух! Колко пъти ще повтаряш?" Ами като е чула, да го направи. Какво ми повишава тон?!
Той е по- подготвен и спокоен, но аз яко набирам, а знам, че и по- зле ще става

# 481
И моята везничка ми е правила сцени 2-3 пъти до сега. Ако рязко повиша тон и издивея, тя си запушва ушите или казва с равен глас: "Да не говорим за това сега", което мен просто ме вбесява още повече. С годините се научих да подхождам по-спокойно към нея и обяснявам къде е проблема без да се карам. Така поне ме слуша и си взема бележка. Тя просто не понася да има караници и конфликти и блокира ако е намесена в такъв. Като обясня кротко и ясно какво съм очаквала от нея и защо е постъпила неправилно, работи.

Пробвайте дали при вас няма да работи този метод също.

Това за тинейджъра и се*са при родителите му ме разсмя искрено.

# 482
  • София
И аз съм спокойна за тръшкането у нас, знам, че си е фаза. Баща й по-трудно го приема Simple Smile

# 483

Това за тинейджъра и се*са при родителите му ме разсмя искрено.
Смешно е, но е истина. Децата не възприемат родителите си като сексуални същества. Разбират, че родителите им все пак са правили секс, нали така стават бебетата, ама това е било много отдавна, преди те да се родят.  😉

# 484
# 485
Честита Баба Марта!
Живи и здрави,румени и засмени и вие и децата!

Моята ме улесни като каза какво иска за рд : сешоар с дифузер,парфюм и обеци.
Тортата сме я поръчали вече за 27.03.

# 486
Тонка, друго мислене...ако си миеш зъбите след закуска и след вечера, защо не и след обяд. Спомена след СЗ.. имам колеги, които си мият зъбите след като са яли бонбон, защото някой е почерпил..
Ми имат доста по-здрави зъби от мен.

Дъщеря ми е на 9г, все още очаквам учителката да ми се обади за такива неща, но те се обаждат често и не винаги за нещо лошо. Понякога е за да похвали детето за нещо..

Но, да, целта на коментара беше реакцията на дъщеря ми. Тя просто млъква и най-много да добави "не знам", което е ужасно.

# 487
  • София
Предполагам има хаховци, които си мият зъбите и 10 пъти дневно, неподозирайки, че си вредят.

Една бърза справка от нета:
Миенето три пъти на ден е оптимален вариант. Повече от това може да раздразни корена на зъба и заедно с него венците. Също така, миенето с натиск може да унищожи емайла.

Извинявай, знам, че целта на поста ти беше друга, то и моят пост с въпрос относно 7-те дни до директора не целеше 5 страници дебати. Просто си обсъждаме.

# 488
Идеята е след всяко основно хранене да се мият зъбите, дори им даваха листчета с указания при държавния зъболекар от малки. Може би има огромен ефект, аз имах доста пломби на годините на дъщеря ми.Дори ми извадиха зъб в гимназията ,а тя няма пломби. Друг е въпросът, че трябва да има условия за съхранение на четки за зъби.
В тоалетните на моловете съм виждала млади момичета да си мият зъбите (на работа са)

# 489
Ел, вие в Испания ли бяхте?
Ако здравеопазването там наистина предлага много добра и безплатна стоматологична грижа за децата, нормално е да изискват и добра превенция, която включва много висока хигиена. Допускам, че има и друг момент - знае се, че много деца в домовете си не са стимулирани да си мият зъбите и съответно не го правят редовно. Въвеждайки това правило зъбите да се мият в училище, такива деца имат поне едно миене дневно на зъби дневно.

ПП Ясно е, че в темата няма такива деца, но ние не сме кой знае каква извадка.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 12:48 от Блу

# 490
Допускам, че има и друг момент - знае се, че много деца в домовете си не са стимулирани да си мият зъбите и съответно не го правят редовно. Въвеждайки това правило зъбите да се мият в училище, такива деца имат поне едно миене дневно на зъби дневно.

Аз самата останах доста учудена като разбрах за колко родители е напълно в реда на нещата децата да не си мият зъбите сутрин/ вечер. Разбира се, такива в темата няма Grinning, но това задължително миене на зъбите в училище да създаде у 10% навика да се мият зъби барем веднъж дневно, пакще е нещо.
Отделно, хубаво е и възрастните след обяд да мият зъби, защото често последващи контакти лице в лице не са особено приятни.

# 491
  • Пловдив
Отваряте темата точно след като в събота заведох децата на профилактичен преглед при стоматоложката. С нея са приятели. Свикнали сме да са в кабинета й (за профилактика!) от бебешките колички още. Помня как им пускаше на монитора над стоматологичния стол "Маша и мечока".
Та!
Тя е в 7, той в 9 клас. Не бяхме ходили отпреди пандемията. Видях в книжките - последно 2019 г.
Той - няма никакъв проблем в устата си. Тя - една пломба й направи, имала две петънца, които иска да види след 6 месеца. Той - нищо!
И започна едно натякване и дразнене между двамата!!! Понеже тя е по-дисциплинираната и редовно миеща зъбите си, а той е по-нехаен - мие си зъбите само преди излизане от нас Sunglasses , често пропуска вечер....
Опитвам се да ви кажа, че редовното миенето не гарантира на 100% здрави зъби. Не казвам, че съм против миенето на зъби. Аз самата съм от тези, дето си имат паста и четка на работата в бюрото. И често ги ползвам. Но не бива да се абсолютизира. Много са факторите, които влияят върху това дали ще ти се развалят често зъбите....Сигурно в темата има и специалисти. Не съм от тях.Blush

# 492
Хигиената е много, много важна, но генът е повече

# 493
Ел, вие в Испания ли бяхте?
Ако здравеопазването там наистина предлага много добра и безплатна стоматологична грижа за децата, нормално е да изискват и добра превенция, която включва много висока хигиена. Допускам, че има и друг момент - знае се, че много деца в домовете си не са стимулирани да си мият зъбите и съответно не го правят редовно. Въвеждайки това правило зъбите да се мият в училище, такива деца имат поне едно миене дневно на зъби дневно.

ПП Ясно е, че в темата няма такива деца, но ние не сме кой знае каква извадка.

Точно зъболекарите са много скъпи и е всичко частно.
Миенето на зъбите в у-ще си го "извоюва" родителския комитет и след настояване пред разни институции се сложи като правило в някой у-ща.

# 494
Eli,

извинявам се: Ама, аман от много загрижени родителски комитети!
За българските ни съфорумки:
Проблемът с миенето на зъбите, когато това е наложено от училището като правило, е многопластов. Тук не става въпрос само за хигиена, но и за един вид неспазване на правилата при отказ, което в някои държави се отразява на оценката за социално поведение.  Разбира се, това е много на едро казано, но надявам се схващате картинката.

Общи условия

Активация на акаунт