Какво кафе пиете? Препоръчайте ми марка кафе или смеска кафе! - тема 3

• 68 806
  • 704
  •   1
Отговори
# 585
Първо понакисвам с гореща вода с доста оцет, мия каквото мия и я слагам и пускам през нея гореща вода без кафе. От там нататък вече си проличава има ли нужда и с игличка да се намеся или се е изчистило достатъчно. Ако си го правя достатъчно често това, обикновено няма. Освен ако не е стояла неизползвана повече време, тогава е почти сигурно запушването, но то се знае и се действа направо. На Делонги мисля че даже в упътването ми пишеше това за иглата, помня че ми звучеше странно като си купих първата.
Сипвам филтрирана вода в машината - и за нея е по-добре, и за вкуса на кафето ми, така че и това помага по-малко да се наслагва по която и да е част. Че за крайния вкус и водата има значение, не само какво кафе слагаме.

# 586
Това какво общо има с кафето?
Няма. Просто се гонят бройки постове за Лоялната програма. Wink

Иначе за отговор на зададения въпрос подкрепям напълно So Lucky*. Леблебия и ръж за турско кафе все още се продават в мляно състояние.
Ако точките могат да се прехвърлят, аз не ги ползвам, ще ги прехвърля на който ги иска.

# 587
Как се справяте със запушена цедка?
2 дена съм на Нес кафе.
Машината ми е Делонги.
За запушването са ти казали. Слагаи другата цедка докато я изчистиш, не се мъчи с нес.

# 588
То това е,че другата незнам къде е.
Машината ми е на 5-6 години ,ползва се всеки ден с минерална вода и пак се запушва.
Сега съм я накиснала в кола и паля свещи утре сутрин да пия кафе,че незнам.
Това ми е първата работа сутрин 😐

# 589
То това е,че другата незнам къде е.
Машината ми е на 5-6 години ,ползва се всеки ден с минерална вода и пак се запушва.
Сега съм я накиснала в кола и паля свещи утре сутрин да пия кафе,че незнам.
Това ми е първата работа сутрин 😐
Разбирам те. Аз без кафе сутрин съм опасна за обществото.
 Моята я лекувам с оцет, дано колата сработи при теб.

# 590
А защо точно минерална вода? Ако ще слагаш някаква бутилирана, поне вземай трапезна за по-малко отлагания.
На самата цедка не това се отлага толкова де, там си е основно от кафето. Но вътре в машината вече си има значение, особено в бойлерчето където се нагрява. А и вероятно има и лека разлика във вкуса на кафето, но това да кажем че не всеки обръща внимание, особено ако не го пие чисто.

# 591
Купи си някакъв сироп за кафе с аромат на лешник и си го слагай в каквато прецениш напитка. Или там какъвто друг аромат се търси, поне доколкото знам избор има.
Благодаря. Купих си.
Днес една приятелка ми сподели за някакви без кофеин капсули от Амазон с дъх на шам фъстък и макадамия, чакам я да пусне линк и ще го споделя, ако някой друг е заинтересован.
Хубава вечер!

# 592
Здравейте.
Значи не ми се запушва цедката,а крем дюзата.
Едно черно и плоско.
Моят мъж я оправи с игла.
Ужас,много често става така

# 593
  • Враца
Пия само кафе приготвено с кафеварка, имам Bialetti с дюза за каймак.
Купувам си кафе от пекарна Жасмин.
Фен съм на кафе Етиопия с оценка SCA 87,
но пия и Кения, Хондурас, Гватемала и чат - пат тествам и други вкусове от Жасмин или от Дъбов, но да са с SCA над 84.

Мисля, да си купя и V60 , но за сега само се каня.
Някой който пие кафето така, какво ще ме посъветва.

# 594
аз харесвам хемекс и v60, но пия така приготвено само навън... чудех се преди време да си взема комплект за приготвяне вкъщи, но ми се струва прекалено сложно и времеотнемащо. . по-лесно ми е да пусна еспресо машината.

# 595
Никак не е сложно, но както при другите методие много важнод се спазва технологията. В Ю теб има доста клип чета.. Около 4,30 минути е изтичането за Хемекс.

# 596
  • Враца
И аз, на кафеварката го варя на много слаб огън, и като почне да изти1а, го махам от огъня и става по-бавничко, но не повече от 5 минути, но пък ароматът е ... Heart

# 597
следенето на температурата и времето за което се прави са ми проблем в домашни условия...
и мързел може да се нарече, но с еспресото ми е по-лесно и времеефективно с малък звяр вкъщи

# 598
но пия и Кения, Хондурас, Гватемала и чат - пат тествам и други вкусове от Жасмин или от Дъбов, но да са с SCA над 84.

Тези SCA точки вече почти никой сериозен пекарна не ги пише, защото са малко безсмилсено.
V60 е много лесно за правене, обшо с меленето става за 5мин. Ако имаш термос може и да ди гл взимаш и да пише по-късно.
С под 15гр кафе не става добре или ще имаш над 200мл готово кафе  за пиене..

# 599

Аз от много години пия главно V60 със светло изпечени кафета и предпочитам този метод (друг въпрос е че нямам място за еспресо машина). За хората, които не са пробвали такова кафе, препоръчвам да го опитат някъде, макар че цената му вече е до небето.

Иначе е със сравнително евтино оборудване - V60 конус и 100 филтърa са общо около 20 лв. Трябва още везна с таймер (има евтини от Китай), но може да се ползва обикновена с таймер на телефона, каната с дълъг извит чучур също не е задължителна, но помага за контролиране на наливането. Такава кана без загряване също да се намери евтино (наливам в нея от ел. кана, но ако каната е подходяща може да се ползва директно тя). Най-голямата инвестиция е кафемелачката - тези дето мелят за еспресо са по-скъпи, но за щастие V60 не се прави с толкова фино смляно, така че в Алиекспрес има модели (например на Timemore) за около стотина лв.

За кафетата обичам да  пробвам различни пекарни, но по-светло изпечени. Често вземам от Дъбов и Комета или от чужбина при някое пътуване. Наскоро се върнах от Барселона и донесох едно на Syra - от години ги познавам и ми харесват. От Англия съм купувал с превозвач от Dark Arts и от пекарната на Джеймс Хофман.

На Drekka също са добри - те пекат свои, а освен това внасят и чужди, така че може да се опитат различни. Често организират и опитвания на кафе в магазина им в София. Те правят и националния AeroPress шампионат.

В тази връзка и AeroPress е достъпен начин за получаване на добро кафе, който е подходящ и за пътуване.

С под 15гр кафе не става добре или ще имаш над 200мл готово кафе  за пиене..

стига да се спазва съотношението няма проблем - аз правя с 12 гр кафе и 200 мл вода

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 10:27 от chilko

Общи условия

Активация на акаунт