Какво кафе пиете? Препоръчайте ми марка кафе или смеска кафе! - тема 3

• 68 789
  • 704
  •   1
Отговори
# 630
Избягвам да купувам блендове, дори да са на Дъбов. Имам чувството, че всяко зрънце в пакета е различно изпечено и различен сорт, сякаш от кол и въже каквото е останало е сметено и събрано в плик. Confused

Също не купувам мляно кафе, а винаги и само на зърна и си го меля вкъщи.

# 631
Донесоха ни това кафе от Италия. При все, че харесвам и пия iLLy, това кафе не ми хареса. Горчи и е препечено.

Това кафенце е 100% арабика, силничко трябва да е, и отделно е мляно конкретно за техните кафеварки. Ако сте го ползвали на еспресо машина, качествата му се променят.
Не отпада и вариант да е кофти партида. Иначе самата марка е с добра репутация.

# 632
Никомунеизвестна марка, не бих купила. Има толкова утвърдени кафета, тоя боклук на Кауфланд, да си го пият те.
  За 14 лева 1 кг- не е лошо кафето,ама за 19-20-25-26 лева- не си заслужава грам!!!!

# 633
  • София
Донесоха ни това кафе от Италия. При все, че харесвам и пия iLLy, това кафе не ми хареса. Горчи и е препечено.

Разтворимо ли е ?

# 634
  • Враца
Пише, че е за кафеварка, няма как да е разтворимо. Сигурно е едро смляно и затова не става добре на машина.

# 635
А от кое кафе на Дъбов сте доволни?
Много видове има 🤔

По-горе бях писала за Signature blend - https://bg.dabov.coffee/product/speshalti-kafe-dabov-signature-blend. На  мен ми е доста приятно.

# 636
  • Враца
В последно време, пия само от тези:

https://jasmin.coffee/kafe

# 637
Значи преди 2 години бях поръчвяла от Дъбов.
Казах,че е за,Кафе машина,Делонги с крем дюза....но дойде по-едро смляно,и,изтичаше като вода.
Незнам как точно да,кажа да го смелят

# 638
  • При децата ми

Това кафенце е 100% арабика, силничко трябва да е, и отделно е мляно конкретно за техните кафеварки. Ако сте го ползвали на еспресо машина, качествата му се променят.
Не отпада и вариант да е кофти партида. Иначе самата марка е с добра репутация.

Силничко е бая. На еспресо машина е правено да, и доста нагарча. Както казах и по-напред, харесвам и пия марката.

Станислава5642, не е разтворимо кафето.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 09:52 от Hrispa76

# 639
Изпеченото кафе съдържа акриламид, който е канцероген. Не знам дали знаете обаче, че светло изпеченото кафе съдържа повече акриламид от тъмно изпеченото. При по-продължителен процес на изпичане акриламидът се разгражда.

# 640
Aз не знам кое вече в ежедневието ни не е канцерогенно.

# 641
Акриламидът в кафето не е достатъчно като количество, за да е повод за притеснение. Той се среща във всякакви храни, не само в кафето. Между другото, разтворимото кафе съдържа много повече акриламид от това на зърна, а имитиращите кафе продукти - още повече и от разтворимото.

# 642
  • София
Като кажем А да кажем и Б .... то и препеченото месо на скара е Канцерогенно (също реакцията на Майлард)  .... не се заяждам, само доуточнявам.

Акриламидът е химикал, който се образува естествено, по време на процеса на печене на кафе, т.н. реакция на Майлард ( реакция между захари и АК).
Това е вещество, което създава притеснения поради потенциални рискове за здравето при високи концентрации, но, количеството му в типична чаша сварено кафе се счита за незначително. Нивата на акриламид в кафето се влияят от процеса на печене, като по  - тъмните изпечени зърна и някои технологични методи на обработка, напр. отделяне на пулпата от кафеените плодове, са склонни да съдържат по-ниски нива.          
Как се образува акриламидът в кафето    
Акриламидът е страничен продукт от химическата реакция между естествено срещащите се захари и аминокиселината аспарагин, когато кафеените зърна са изложени на високи температури по време на печене.  Реакцията на Майлард е отговорна за покафеняването и ароматните съединения в печеното кафе, а акриламидът се образува заедно с тези желани качества.  
Нивата на акриламид са най-високи в ранните етапи на печене и след това намаляват с продължаването на печенето. Видът кафе на зърна е от значение - зърната Робуста обикновено имат по-високи нива на акриламид от зърната Арабика поради по-високото съдържание на аспарагин.  
Производство и инхибиране на акриламид по време на обработката на кафе  
Според повечето проучвания, съдържанието на АК в кафето като цяло намалява с увеличаване на времето за печене и температурата.
Нива на акриламид и рискове за здравето    
Типична чаша сварено кафе съдържа около 0.45мкг  акриламид, което е много малко количество.  Здравните рискове обикновено са свързани с високи концентрации на акриламид, каквито се наблюдават в промишлени условия.  Нивата, открити в кафето, не се считат за сериозен здравословен проблем за повечето хора.  „Дозата прави отровата“ и количеството акриламид, консумирано чрез нормална консумация на кафе, е далеч по-ниско от дозите, използвани в проучвания върху животни, които показват здравословни ефекти.  
Разтворимо кафе и акриламид: Трябва ли да се притеснявате? Вреден ли е акриламидът?
Продължителното излагане на високи концентрации на акриламид може да увреди човешката нервна система.
Фактори, които могат да повлияят на нивата на акриламид    
Степен на изпичане: По-тъмните печени кафета често имат по-малко акриламид от по-светлите, защото съединението се разгражда при продължително излагане на топлина.  
Вид на зърната: Зърната Робуста съдържат повече акриламид от зърната Арабика.  
Обработка: Депулпирането на зелените кафеени плодове може да помогне за намаляване на нивата на аспарагин, което води до по-ниско образуване на акриламид.  
Някои проучвания показват, че разтворимото кафе може да има по-високи нива от свареното кафе, тъй като процесът на приготвянето му може да концентрира акриламид.

Реакция на Майлард - в резултат се получава кафявия цвят, с типичен карамелен вкус на много храни и напитки, като печено месо, хляб, пържени картофки, бисквити, бира ...

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 08:05 от denis©

# 643
заради нескопосаната реклама от току-що направени профили явно само за това и откровените 'лъжи'/заблуди в фб поста, дори няма да разглеждам

# 644
Еха, няколко бота си рекламират поредния боклук на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт