Ползата от Марковите дрехи

• 26 235
  • 452
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Рискувам аз. Имам си един специален назъбен нож. Ама без изключение, ако не ги махна, започва дискомфорт и сърбеж скоро.

# 241
Режете ли пришитите етикети на дрехите?
Първата ми работа е това. Много ме сърби кожата от тях. Марково  или не, всичко се маха.
Режа. Не чак на всички дрехи ми пречат, някои не се опират изобщо в тялото, но едно 70-80%.

# 242
Кожените палта, без значение дали са с косъм или не, действително топлят.
Баща ми имаше и дълъг кожух и шапка даже.  Нямаше шанс да мръзне с него и в най лютата зима. После съвсем им мина модата и станаха  модерни шушляците.
    Отделно  кожените палта магат да имат и тънка или по-дебела подплата.
     На зйците и лисиците им се наситиха, защото много се скубят. Stuck Out Tongue Winking Eye

Етикети и аз режа. Особено пък на бельото.
И как не се сещат да ги пришият с отделен конец или нещо по лесно за махане. То го режа, ама пак нещо остава да боцка и дразни. А за да се отстрани изцяло, трябва да се разпори шева на самата дреха. Angry

# 243
Ооо, мен много ме кефят кожухчетата от агнешка кожа Simple Smile

# 244
Не режа, или поне досега не съм.

Честно казано, напълно приемам, че погледнато отстрани много неща могат да изглеждат като изхвърляне и не съм чак толкова зен, би ми било неприятно да изглеждам така в очите на околните. Не бих си коригирала (по тази причина) действията, но бих се опитала да обясня логиката зад тях - тя не е далеч от ботушената теория на Ваймс, така че не е някаква моя идея.  Считам, че в днешно време са много изкривени представите за нормалната трайност на стоките, очакванията ни са силно понижени и се отваря много работа на човек, за да няма чувството, че хвърля изкараните с труд средства на вятъра. И не, качествените продукти не е задължително да струват високи суми, аз твърдя даже обратното - че твърде честно некачествени неща струват абсурдно високи цени за това, което предлагат на клиента, особено под знамето на вървежни марки и малко маркетинг.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 00:38 от Обич Синеока

# 245
  • В заешката дупка
Етикети не режа. За походи, туризъм, и вскакви активности из природата, а също и за зимата из града,  купувам една опредлена марка връхни дрехи. Логото им винаги е видимо, къде повче къде по-малко. Та имам якета над 700 лв и с видимо лого. Хич не ми дреме кой какво си мисли, а едва ли някой си мисли чак толкова много точно тук, където живея, защото марката е местана и почти всеки исландец има нещо от този бранд. Важното е че ми вършат идеална работа, знам им качеството, знам на какво се доверявам и за какво си давам парите. Дали ще си купуваш нещо, с идеята да се вижда или да не се вижда логото са двете страни на една и съща монета - фискация върху някакъв имидж, който искаш да представиш пред другите, т.е. двете страни на една и съща монета. Няма разлика.

# 246
  • Пловдив
Ами мен не ме интересува логото. Но искам/нуждая се някои дрехи да притежават определени качества. Особено като се очаква ги носиш с часове в студ. За какви температури са подходящи, водоусточивост, и прочие. И за обувки за зимно време също.

Иначе за тениски може и за по 5 лв от уайкики, нямам против и си купувам.

# 247
  • София
ЧеКа, ако става дума за 66º North, изборът ти е много добър!

# 248
Махам етикетите само ако дразнят на кожата. Внимателно изрязвам с ножичка за маникюр. Или ако прозира платът, например на бяла тениска понякога отдолу се вижда етикета, тогава го махам.
Имах блуза, на която етикетът беше зашит с нещо като тънка корда. Не забелязах и я облякох така първия път. Няма такова дразнене и боцкане, едва дочаках да се прибера и да го изрежа.

# 249
Махам всякакви етикети! Не ги понасям и ги режа още като свалям хартиения етикет и пускам да пера. Също не нося дрехите ако не са прани. Нещо купено не обличам никога без да е прано.

Аз яке за 700 нямам, за 7 хиляди също нямам. Не знам какъв ми е статуса, сигурно бедна. В България зимите напоследък са меки, аз не карам ски и не ползвам такава екипировка. Работя в офис или вкъщи. Имало е зими с едно обикновено вълнено палто съм изкарвала. Сега съм и с яке. Не обичам твърде дебели дрехи, защото се потя с тях. Нито има къде да обикалям по студа. Повече се дразня на некачествени тениски, потничета, които след пет пранета стават на нищо.

Като се замисля и масовите марки като Найк, Адидас и рийбок ми издържат с години. Имам клинове за спорт, които нося през ден на тренировка и нищо им няма.

# 250
Функционалните дрехи и обувки също имат определен срок, в който могат да се носят, без да си губят качествата, без значение дали става въпрос за яке/обувки за 300-500-5000лв. На гортекс мембраната например срокът е 3-5г., в зависимост от употребата. Т.е. след три години честа употреба или 5 при не толкова регулярна, е добре да не разчиташ на качествата на тази дреха, когато това може да е критично - например на зимни преходи. За разходки на кучето в парка, ако издържат още 3-5г., без да пропуснат, възможно е, но е бонус.

# 251
Винаги съм се чудила хората като казват как евтините дрехи тип бърза мода стават на нищо след няколко пранета. Аз имам възможно най-прости тениски от H&M и подобни, които нося активно с години, и то не за вкъщи, и са си окей.

Докато един ден не разкрих мистерията. Аз пера само на 30 градуса (с изключение на бельо, чорапи, спални и хавлии), никога не ползвам сушилня и най-важното ползвам еко препарати, защото съм алергична.

И така докато един ден не изпрах дрехите си у приятеля ми, пак на 30 градуса и без сушилня, но с неговия препарат. Някакъв Ариел или Персил от тези в капсулите. Ами, пижамата ми, която бях прала хиляди пъти преди без проблем, беше остаряла с пет години от едното пране. Избеляла, на топчета и т.н. Убедена съм, че са прекалено агресивни тези препарати за дрехите и не ги ползвам.

# 252
Винаги съм се чудила хората като казват как евтините дрехи тип бърза мода стават на нищо след няколко пранета. Аз имам възможно най-прости тениски от H&M и подобни, които нося активно с години, и то не за вкъщи, и са си окей.

Докато един ден не разкрих мистерията. Аз пера само на 30 градуса (с изключение на бельо, чорапи, спални и хавлии), никога не ползвам сушилня и най-важното ползвам еко препарати, защото съм алергична.

И така докато един ден не изпрах дрехите си у приятеля ми, пак на 30 градуса и без сушилня, но с неговия препарат. Някакъв Ариел или Персил от тези в капсулите. Ами, пижамата ми, която бях прала хиляди пъти преди без проблем, беше остаряла с пет години от едното пране. Избеляла, на топчета и т.н. Убедена съм, че са прекалено агресивни тези препарати за дрехите и не ги ползвам.

За препаратите сигурно си права. Аз пера с ариел, персил, денк мит, все сериозни препарати. И почти всичко на 60 градуса. Въобще не е ок всичко да се пере на 30. И за пералнята също. Аз и дрехите от фитнеса си пера на 60, без значение какво пише на етикета. Правят некачествена материя и после пери на 30… няма да стане просто..

# 253
Пера на 40 с прахообразен Ариел за цветно (освен когато не е бяло), имат нормална продължителност на живот - не съм от хората, които пазаруват дрехи през ден. Бърза мода рядко купуваме, но дъщеря ми е тийн и все пак има. Много дрехи, на които на етикета пише 30 градуса или "чисти се само химически" ги пера така, и нищо им няма (е, винаги с уплах първия път, но за над 25 години никога нищо освен вълна и едни маратонки не ми се е скапвало в пералня). Сушилня не ползвам.

Спално бельо, хавлии, чорапи и т.н. пера на 60, но това е извън темата.

# 254
Не пера всичко на 30. Както казах, бельо, чорапи, спално бельо и хавлии пера на 60. Спортните дрехи на приятеля ми също. Аз нямам такива Grin Пералнята я дезинфекцирам на 90 гр. с празен цикъл специално за тази цел.

Общи условия

Активация на акаунт