Ползата от Марковите дрехи

• 26 234
  • 452
  •   1
Отговори
# 210
Вискоза избягвам старателно, въпреки, че на допир ми е много приятна. Точно заради прането.
В пералня се съсипва много бързо, въпреки че я пера на програма за коприна и с подходящ препарат. А на ръка пера само няколко наййй-специални дрехи, не ми се занимава изобщо за ежедневна блузка да я пера на ръка. Предпочитам същата дреха от памук, поне издържа нормално пране в пералня.
Някъде бях чела, че имало естествена и изкуствена вискоза, нещо подобно на изкуствената "коприна" Rolling Eyes но по етикетите на дрехите е само "вискоза". Също така обявеното процентно съдържание на памук или вълна в смесени материи често не е вярно, реално изкуствената нишка е повече.

# 211
Доколкото знам, вискозата е синтетичен плат с естествен произход. Произвежда се от естествена суровина (дървесна целулоза), но производствените методи включват химически процеси и токсични вещества (които се изливат във водата и почвите).

Добрата новина е, че вече има “еко” вискоза, чийто производствен процес използва по-щадящи и уж нетоксични химикали. Май ecovero вискоза се казваше.

# 212
А знаете ли, че огромен процент от дрехите са ушити с полиестерни конци?

# 213
  • Варна
Обичам да си избирам дрехи от Луси или Юнона. Обувки от Габина.
Ако дрехата опира в кожата, задължително режа етикета, защото ме сърби кожата от тях.
Напоследък един магазин за бельо харесах-Рени.
От чуждите съм фен на Том Тейлър.
Това са марките, които напоследък обичам.

# 214
дамските на Том Тейлър не ми стоят. момчетата ми обаче имат някои неща и им стоят.

# 215
  • София /Абсурдистан
Вискозата не е естествена материя. И да, лесно се съсипва.

# 216
Доколкото знам, вискозата е синтетичен плат с естествен произход. Произвежда се от естествена суровина (дървесна целулоза), но производствените методи включват химически процеси и токсични вещества (които се изливат във водата и почвите).

Добрата новина е, че вече има “еко” вискоза, чийто производствен процес използва по-щадящи и уж нетоксични химикали. Май ecovero вискоза се казваше.

Тя и тоалетната хартия претърпява процеси на обработка с химикали, избелващи вещества и какво ли не.

ПП : В тази връзка какво мислите за рециклираната тоалетна хартия. Аз все си мисля че не е особено хигиенична. Thinking

Извинявам се за спама, че не е по темата.

ПП : Вискозата се води синтетична материя, но свойствата ѝ много наподобяват памука. Не спарва,  и кожата "диша".  Освен това е много приятна при допир и пада тежко по тялото.
И няма опасност да ви се наелектризира косата от нея. Grinning

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 02:38 от geizer

# 217
няма рециклирана т.хартия, а таква от рециклирана хартия . Също има в момента с голям% целулоза от сено и т.н. Да си кажа чествно предпочитам от трева, отколкото от новоотсечени дървета.

# 218
Бела, ясно че е от рециклирана хартия. Сигурно аз не се изразих правилно.

Но някак си ме е гнус от нея.
Възприемам рециклирането за по подходящо за изработване на кашони и опаковки за нехранителни стоки.

# 219
  • Пловдив
Обичам да си избирам дрехи от Луси или Юнона. Обувки от Габина.
Ако дрехата опира в кожата, задължително режа етикета, защото ме сърби кожата от тях.
Напоследък един магазин за бельо харесах-Рени.
От чуждите съм фен на Том Тейлър.
Това са марките, които напоследък обичам.
Точно ЛуЦи (с това латинско це не са Луси) нямат почти никакви естествени материи.

# 220
А аз си мислех, че само мен вълната ме боцка и ми причинява сърбежи до полудяване. Макар, че имах един пуловер вълнен на Sisley, който носех само върху потник и въобще не бодеше, но го изпуснах в една черна пералня по погрешка и го извадих супер смален и степан, просто съсипан, много не беше яд, също и шал от 100% вълна си замина, а беше топъл и лек и нов…

# 221
Вълнените неща точно заради това си имат отделен кош за пране у нас. Иначе като нищо ще заминат с някоя обща пералня с центрофуга на високи обороти.

# 222
Понеже тръгна дума за класов етикет, си спомням нещо интересно, което ми разказаха преди повече от 15г. Наистина има много финна граница, по която еднокласовите - а особено по високата средна класа се разпознават, до такава степен, че в града, в който живея, съществува акцентно различие. Казвали са ми, че по акцента се разпознават, а той наистина е различен. И е доста трудно да пробиеш дори за по специфичен тип работа, естествено не изкуствата и наука, но финанси например и пр, с работнически акцент. За чужденците няма проблем, защото по акцента, класата им не е отличителна. Местна ми го е казвала и наистина не съм срещала изключения досега.

Странното е, че високите брандове дрехи съвсем не са нещото, по което тук се различават, както например ако отидеш в Милано и се разходиш централно - масово е лъскането на скъпи дрехи и аксесоари. Има някаква показност на Юг, арогантност - Русия и източна Европа и хладно привидно безразличие в Северна Европа по отношение на заможността и как се изразява пред хората.

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 18:15 от ierldan

# 223
По темата искам са отбежа, че имам дънки, които не са някакви супер маркови, на Tom Tailor са и ги нося вече 3 ти сезон.
А първите ми дънки са на 5 години вече.
Не знам дали е писано вече, но има много хора, които си купуват скъпи дрехи,просто за самочувствие, а има и такива, които си избиват комплексите с якета за 700 лева и робуват до живот на разни марки.

# 224
Относно дънките, на едно пътуване по работа преди доста години се запознах колега-химик, който работи със най-добрите производители на дънки. Доставят им разни избелители.  Аз имах една много неприятна кожна алергия към копчетата и капсите на дънките и тогава му споделих дали знае да се работи в тази посока и да имат предвид производителите на тези марки, че има и хора като мен, които се обриват от никела, който често влиза в състава на метала, от който са направени копчетата. Обаче моите дънки масово си бяха куче-марка. Той ми каза, че ако си взема истински маркови дънки е почти сигурен, че няма да се обрина. И действително, оказа се, че с качествените, оригинални маркови дънки и панталони нямам такъв проблем.

Общи условия

Активация на акаунт