Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 57

• 44 331
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Привет на всички дами! Бих искала да попитам дали има някой с подобен проблем, винаги съм била 1А група при рутинна цитонамазка като последните 2 години е 2Б + тест за HPV 18 и 16 отрицателен, но положителен за някой от останалите високорискови типове (тестът е правен в Геника и няма типизиране). Посетих гинеколог-онколог, който направи колпоскопия и откри малък атипичен участък, навлизащ в цервикалния канал. Предстои биопсия. Ако 2-ра група се счита за нормална според повечето гинеколози, възможно ли е да има нещо притеснително? Знам, че само биопсията може да потвърди CIN степента, искрено се надявам всичко да е наред и всичко да мине само със засилване на имунитета.

# 511
Възможно е да има кофти резултат при добра цито и обратно.Но сега това не бива да Ви тревожи, слушайте лекаря си.

# 512
Аз винаги съм била I или II група, но ми откриха CIN 1-2. Успях да го преборя с имуностимуланти засега, но се следя редовно с колпоскоп.

# 513
Здравейте,

Записвам се, защото ще изперкам!

на 33г. съм, раждала преди 3, веднъж годишно правя цитонамазки и винаги са били 1 група. След раждането се следя при д-р Иван Димитров  в Люлинмед, всеки път ми прави цитонамазка и колпоскопия и всичко е било наред. Последно Ноември 2022 колпоскопия - ок, чиста микробилогия и цитонамазка 2ра група, но нищо обезпокойтелно според него.
В момента съм много ранно бременна 6г.с., бях на преглед миналата седмица във Вита и ми взеха цитонамазка и микробиология. Микробиологията е чиста, но цитонамазката е много притеснителна. Прикачвам снимка.
Запазих час във вторник при Димитров в Адела и в сряда при Еленчев в Надежда, обаче буквално ще изперкам до тогава или ще се убия някъде докато шофирам от мисли..
Не очаквам тук решение на проблема, но просто имам нужда да го споделя някъде и евентуално да получа някакво инфо за потенциалните сценарии и да се настроя.
Скрит текст:

# 514
Знам, че звучи абсурдно, но опитайте да запазите някакво спокойствие. Аз бях бременна, без да знам, когато ми излезе такава цитонамазка. Щях да се гътна като Вас, разбира се. Знам какво е. Гледаха ме на колпоскоп, взеха ми биопсия. Излезе микроучастък с ЦИН1 и си изкарах бременността до края. След като родих цитонмазките ми винаги бяха нормални, колпоскопа - чист. Изчакайте си прегледите. Всичко ще е наред.

# 515
  • София
Изчакайте си прегледа, не зная каква е тази "мода" на цитонамазка да се пишат степени на лезии, това може да стане ясно единствено с биопсия.
Висока група може да съответства на ЦИН, но може да съответства и на полип, на възпаление, на друго. Няма как да се знае само от цитонанамазка.

# 516
Ако ще ходите на прегред в Надежда, препоръчвам д-р Тодор Димитров. Преди време, когато и аз се бях паникьосала и обикалях всички лекари наред, единствено той ме успокои и не ми препоръча операция, за разлика от останалите. Тогава не бях раждала и не исках конизация. Ходила съм и при д-р Еленчев, сигурно си разбира от работата, но аз лично не бях доволна от прегледа. Общо взето не разбрах тогава от него какво е положението, та се наложи пак да ходя на преглед при друг лекар.

# 517
Честно казано, ще преценя дали да отида и при Еленчев след прегледа при Димитров. Казаха ми, че е доста груб, а и това чета, а точно в момента нямам нужда от подобно поведение.
Иначе, разбира се, че чакам. Нямам друг избор, просто няма как да не се притеснявам и да си свиркам при подобни резултати.

# 518
Честно казано, ще преценя дали да отида и при Еленчев след прегледа при Димитров. Казаха ми, че е доста груб, а и това чета, а точно в момента нямам нужда от подобно поведение.
Иначе, разбира се, че чакам. Нямам друг избор, просто няма как да не се притеснявам и да си свиркам при подобни резултати.
Бих препоръчала д-р Оручева или д-р Крумов във Вита. И двамата са мили, внимателни и обясняват много добре. И са много добри в диагностиката.

# 519
Дянкова и Благоева също са добър вариант.
Следете за някой час при Карагьозов, или ако АГто Ви във Вита може да Ви напъха извън график като говори с него лично да Ви види...

# 520
Преди време при Карагьозов можеше да се вмъкне час по спешност. Обадете се и кажете за какво става въпрос и може би ще запишат бързо час.

# 521
  • София
Моля, за мнение относно тази цитонамазка!
Микробиология излезе бактериална вагиноза.
Имам час за колпоскопия.

# 522
След лечение нова, няма какво да се каже повече.

# 523
Бях на цитонамазка началото на юни - цикълът ми подрани с една седмица неочаквано и тръгна точно следобеда след цитонамазката. Групата която излезе беше 2а без лезии и/или възпаление. Гинеколожката видяла прокървяване по време на цитонамазката и е писала колпоскопия и HPV тест. Не мога да я открия в момента и съм в голяма дилема дали да правя колпоскопия и HPV. Последно 2021 правих , беше ОК , много ме изненада с тази констатация. Бил ли я някой в подобна ситуация ?

# 524
Според мен колпоскопът е задължителен при всеки профилактичен преглед, веднъж или 2 пъти годишно. Само на цитонамазка не може да се разчита, не всичко може да се хване навреме.

Общи условия

Активация на акаунт