В момента чета ... 81

• 41 278
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Тази сутрин прочетох “Отклонение”. Много е писано за тази книга.
Ще прочета още две книги на Блага Димитрова. Срещата ми с нея беше политическа, открих я по-късно като автор.
Днес добавихи цял куп нови книги, които нямам търпение да започна, а ме чакат още толкова много.
Тази жажда е най-голямата алчност, от която не искам да се спася.

# 151
Много харесвам Блага Димитрова, но ме изцежда емоционално докато я чета. Винаги след това ми е нужно време да дойда на себе си.

# 152
  • Галифрей
“ Отклонение” е много хубава книга. На мен много ми хареса ❤ Интересен  факт: Написана е специално за Невена Коканова и после тя играе главната роля в филмът.

# 153
Прочетох "Тайната на Димана" - Вилия Борисова.
Изключително смесени чувства остави в мен тази книга. Започна добре, обаче в един момент така се разводни, че тотално загубих интерес. И тъъъкмо успях отново да се свържа със сюжета и хоп! - в средата на книгата изведнъж се смени разказвача... И пак ме загуби. Може би, защото не съм живяла в тях времена (до 80-те години на миналия век), не ми беше мило и не ми беше носталгично. Не ми се пише повече за тази книга, тук има много почитатели и това е страхотно, но определено не беше моята. Ще сложа 3* в ГР.

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 13:32 от Bили

# 154
Прочетох "Тайната на Димана" - Вилия Борисова.
Изключително смесени чувства остави в мен тази книга. Започна добре, обаче в един момент така се разводни, че тотално загубих интерес. И тъъъкмо успях отново да се свържа със сюжета и хоп! - в средата на книгата изведнъж се смени разказвача... И пак ме загуби. Може би, защото не съм живяла в тях времена (до 80-те години на миналия век), не ме беше мило и не ми беше носталгично. Не ми се пише повече за тази книга, тук има много почитатели и това е страхотно, но определено не беше моята. Ще сложа 3* в ГР.
И аз съм с подобни усещания.
Тъкмо стигнах до смяната на разказвача.
Започнах с големи очаквания и може би точно това ми изиграва лоша шега. В началото ми беше много интересно, после постепенно ми доскуча. А тези времена по принцип са ми интересни. Ще видя какво ще бъде цялостното ми впечатление накрая.

# 155
“ Отклонение” е много хубава книга. На мен много ми хареса ❤ Интересен  факт: Написана е специално за Невена Коканова и после тя играе главната роля в филмът.
Благодаря за това напомняне!
Имах блед спомен, че може би съм го гледала някога по телевизията. Открих го онлайн и тези дни непременно ще му отделя време. По Нова година, мисля, често повтарят “Лавина” - всеки път сякаш го гледам за първи път.
Чувствителна душа е имала Блага Димитрова и майсторско перо.

# 156
Ако не си чела „Лавина“, прочети я, нищо че си гледала филма.
„Пътуване към себе си“ и „Лице“ – също. Макар че не съм сигурна дали днес книгите са толкова въздействащи, както едно време, писани под зоркото око на цензурата. И когато трябваше да се чете между редовете.

# 157
  • в сърцето на един мъж...
Ако не си чела „Лавина“, прочети я, нищо че си гледала филма.
„Пътуване към себе си“ и „Лице“ – също. Макар че не съм сигурна дали днес книгите са толкова въздействащи, както едно време, писани под зоркото око на цензурата. И когато трябваше да се чете между редовете.

Аз четох наскоро, може би преди година-две "Пътуване към себе си". Все така ми въздейства и ме кара да се замисля. Много любима книга ми е.

# 158
  • Mediterraneo
Преполових Носферату. Ама с всяка страница все повече ми доскучава. Започна много яко, абсолютно в духа на Кинг, ще ме прощава Джо Хил, но влиянието на баща му е повече от очевадно. В момента едва я влача, да видя ще се развие ли в нещо, което да ме заинтригува или ще трябва да я довършвам на ветрило.
В Сторител съм се отдала на слушането на коледни простотийки. Даже имената на книгите не забелязвам, слушам ги да се разсея от собствените си черни мисли.

# 159
Снощи четох “Черните лилии” едновременно в оригинал и преведена. Доста творчески е подходила преводачката, сякаш е искала едва ли не да пренапише книгата
Скрит текст:
(пример- като няма да цитирам текстове, но поне на няколко места имаше такъв- думи от едно цяло в оригинала изречение са разделени в отделни изречения в превода, без да има видима причина за това, променено мястото, подредбата съответно на самите изречения, излишно включени в превода допълнително добавени думи, които не са нужни за да се предаде смисъла и пр.)
А стилово също изказа на преводача ми е тромав и скучен.
Също така в оригинал имаше диалози между двамата разследващи, които бяха забавни и ме разсмяха даже- погледнах преведения текст и там го нямаше този ефект.
Сега си давам сметка защо не ми хареса “Нищо не може да те заличи” - четох я в превод, от същия преводач, ще трябва да опитам отново в оригинал.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 07:42 от fenyx

# 160
Онази вечер дочетох "Войната на маковете" - хареса ми. Доста по-различно фентъзи се оказа. Давам й 4*. Взела съм си и втората част, но ще е след нова година.
Снощи започнах втората книга на "Косачи" - неусетно прочетох 70 страници, но после много ми се приспа. Довечера продължавам. Снощи осъзнах, че съм влязла в някаква фентъзи вълна и не ми се чете друго 😁

# 161
Започвам отново, 20 години след първия прочит, "Ана Каренина". Скоро гледах балетната постановка в Пловдивска опера и осъзнах, че нищо не помня. А беше вълшебно!  

А като си спомня колко ме разстрои "Пътуване към себе си", и колко дълго не припарвах до Блага Димитрова...Силна, емоционална, разтърсваща литература!

# 162
  • Галифрей
‘Ана Каренина” не е лоша книгата, не съм особено фен. Разказва се за феодалното общество в Раша. Тогава са говорели на френски,били са  малко по културни. Описани са балове,приемери, семействата,любовта и тн.
Това е история на една жена коята е нещастна и се влюбва в който не трябва и започва невъзможната любов с граф Вронски.
Много ми е драматично а и изобщо не харесвам Ана.

# 163
Аз не съм я чела, но много искам...някой ден. От всичко изчетено за нея през годините оставам с впечатление, че е тежичка, а такива кноги не са ми за всеки ден, бавно и дълго ги карам, с прекъсвания, когато съм в настроение за тях. От доста време чета "Бесове" на Достоевски. Хубава книга, но трудно ми върви заради многото  лирически отклонения, изоставя се основния сюжет и потръгват философски размисли и страсти. Самите те са много интересни, понякога и повече от основния сюжет, защото разкриват много за бесовете на една нация и защо тя е такава каквато е, ако щете дори съотнесено към съвременните събития. Та ще я дочета определено, кога обаче не знам. Сега съм на доста, доста далечна вълна - коледен месец Grinning

# 164
Инфодар имат красиво илюстровано издание. Иначе, на мен ми е прекалено депресираща.

Общи условия

Активация на акаунт