В момента чета ... 81

• 40 986
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Все по-разпространени напоследък стават т.нар. фен преводи – има единични преводачи и дори групи в нета, които сериозно се занимават с превеждане на нашумели заглавия. Дотук – добре.
И дори да оставим настрани правописа, който обикновено е ужасен, но има и по-грамотни преводи, мен лично ме отблъсква ниското ниво на владеене на родния език. Не знам доколко добре знаят чужди езици любителите преводачи, но българският определено им куца. Да преведеш една книга не означава да преведеш един текст буквално. Трябва да се запази духът на книгата, идеите на автора, а не просто да се преведе набор от думи. Последното и Гугъл го прави.
Затова и избягвам да чета фен преводи, защото ми се губи цялото удоволствие от четенето.

# 481
"Наследство"Мигел Бонфоа
История обхващаща период от около 100г. , която проследява живота на няколко поколения от един род и това как едно взето решение от стожера на фамилията променя хода на събитията,които ще се отразят на поколенията след него. Доста ми напомни на "Когато животът ти изпрати хипопотам " за,който съм със смесени чувства. Мисля, че харесалите хипопотама определено ще харесат и тази.

# 482
И моето мнение е, че много напомня на хипопотама, но е по-четивна и по-кратка, затова смятам, че ще хареса на по-голям кръг читатели. На любителите на семейни саги - със сигурност. На мен ми е любима.

# 483
Започнах да чета и "Сан Сан, Япония на Юлиана Мурата. Ами интересна е, съставена е от кратки разкази за живота й в Япония. Запознава ни с културата, обичаите и ежедневието в страната. Определено е обогатяваща.

# 484
Един въпрос към тези, които четоха Фауст на Гьоте (ако помнят финала) - защо душата му беше спасена? Коя е причината? Аз си давам един отговор, в предговора пишеше нещо друго, а в Гугъл - трето, затова ми е интересно да прочета още някое мнение?

# 485
  • Mediterraneo
Здравейте! Преди около месец вече - започнах " Червеношийката " на Ю Несбьо. От него съм чела "Снежния човек" само и доста ми хареса. Много се мъча сега с тази му книга.. До 29 страница съм и нищо не схващам ни оттук ни оттам, чета , чета и не знам и аз какво... Просто не мога да запаметя , мудно ми е. По принцип не съм имала такъв проблем с книги , а дори и самата и композиция с две сюжетни линии е това , което много ме привлече в нея.. Само аз ли съм така към тази книга? Ще се мъча да я продължа , може и да я започна наново, белким ми хареса, но зор голям...А така отдавна ми беше в списъка с "Желани"..

Аз пък точно от Червеношийката започнах да харесвам Несбьо. Четох поредицата хронологично( препоръчвам да се чете така). Първите две не ги харесах твърде, но от тази нататък направо заобичах Хуле!

# 486
  • Чукарландия
И аз предпочитам да чета хронологично една поредица, нищо че случаите не са свързани. Хулето го заобичах от втората книга (засега съм прочела само първите три), тепърва ми предстои да прочета и останалите, но не ги чета една след друга (така си мисля, че удължавам собственото си удоволствие 😂).
Започнах Вох на К.Лекберг и Х.Фексеус. Грабна ме още в началото. 🤗

# 487
Вох на К.Лекберг и Х.Фексеус също харесах миналата година, само стилово/езиково начина на писане на К.Л.  не ми допада.

# 488
Започнах биографията на Леонардо да Винчи от Уолтър Айзъксън. Преди време много харесах биографията на Стив Джобс от същия автор, но тази не ми е толкова увлекателна. Има интересни подробности за времето, в което е живял и творил Леонардо и за самия него, да видим нататък как ще я почувствам.

# 489
  • В един копнеж!
Днес си взех "Порцелановата кукла" на Кристен Лъш. Надявам се да не съм сгрешила, защото от прочетения откъс изглежда обещаващо интересна.
Е, да, но докато чаках да ми я изпратят зачетох  "Имало едно време...два пъти" на Франк Тилие. Намериха са едва ли не възхитителни коментари за нея.

# 490
При Тилие май има доста брутални описания, затова досега тази книга (която иначе е в полезрението ми) я отлагам. Дано информацията ми не е подвеждаща, но такива са впечатленията на познати, които четат този автор .

# 491
  • Пловдив
Брутални, но реални, а не брутално фантастични.
За мен този човек омагьосва, роден е да пише книги, наистина се надявам да издадат и останалите му на български език.

# 492
Стига вече ме зарибявахте, сега ще взема и него да го издирвам. Но за по-сигурно - в оригинал, че след Бюси….
Скрит текст:
Се отчаях от преводите, ще трябва да потърся в оригинал Нищо не може да те заличи, че първо нея четох и тогава отписах автора, а Черните лилии всъщност много ми харесаха, но не и превода им

# 493
Аз прочетох на един дъх Коледа в “Тифани” на Карън Суон. Май не се споменаха много покрай празниците тези коледни книжки Simple Smile Историята е доста добре написана и държи горе-долу в напрежение какво ще се случи и не е прекалено сладникава. Simple Smile

# 494
  • Русе

Минах средства и за сега мога да кажа , че ми харесва. Държи в напрежение,динамична е, интересни и важни теми са вмъкнати . Надявам се да е следващият добър психотрилър, който ще прочета след ,, Тайните убежища,, . Има и филм , който ще изгледам след като прочета книгата и тогава ще пиша и за двете. ❤️📖

Общи условия

Активация на акаунт